Hirdetés

ASUS ZenFone 6 - váratlan fordulat

Felső-középkategóriás árcímkével csúcshardvert, különleges kialakítást, 48 megapixeles szelfiket és zseniális üzemidőt nyújt a tajvani cég.

Hirdetés

Külső, mechanika, kijelző

A 159,1 x 75,4 x 9,2 milliméteres dimenziókkal rendelkező, tömbszerű, vaskos hatású készülékház masszív érzetet kelt, ebben nyilván van szerepe a 190 grammos tömegnek is, viszont előrebocsátható, hogy túl nagy strapabíróságra nem kell számítani. Nincs semmilyen por- és vízállósági vagy ütésállóságot igazoló szabvány, a kamera mechanikájának környéke pedig ki van téve a porosodásnak, drasztikusabb esetben pedig nyilván le is törhet a helyéről a mozgó szerkezet.


[+]

Ez utóbbi ellen kitalálták, hogy ha a gyorsulásmérő esést érzékel szelfizés vagy arcfelismerés közben, akkor a kinyitott állapotban lévő kamerát gyorsan visszahúzza a hátlapba. Ehhez viszont annyi időre van szüksége, hogy minimum 1,25 méteres esés esetén tudja befejezni a mozdulatot, ahol viszont már könnyen előfordulhat, hogy az elöl Gorilla Glass 6, hátul Gorilla Glass 3 üveg valamelyike szenved végzetes balesetet. Leejteni tehát nem érdemes.

A mechanikáról egyébként azt állítják, hogy 100 000 felnyitásból álló tartósteszteken ment át csont nélkül, tehát akár napi 50-60 ilyen motoros mozgatás esetén is többéves élettartamra számíthatunk, és rendeltetésszerű használat esetén nyilván a mobil jótállása is vonatkozik a mozgó alkatrészre. Kimondottan újszerű élmény az arcfelismerést használni feloldáshoz, és bár a mozgatómotor időigénye miatt nyilvánvalóan gyorsabb a hátlapi ujjlenyomat-olvasó, a menőség-faktora egyértelműen a kamerás azonosítás mellett szól. Az aprócska, beépített motor pont annyi zajt produkál, hogy észrevehető legyen, viszont hangosnak vagy zavarónak legfeljebb akkor lehet mondani, ha a videózás közben szeretnénk mozgatni rajta, erre is van lehetőség ugyanis.


[+]

Formatervét illetően jól sikerült a ZenFone 6, a hátlap lekerekítései pont kellemesek, a fém oldalkerettel együtt biztos a mobil fogása, a sík felületű kijelző pedig szintén nem feltétlenül hátrány. A világoskék ASUS felirat és bekapcsológomb-karima jól passzol a telefon sötétszürke alapjaihoz, az alulra helyezett Type-C és 3,5 milliméteres jack csatlakozópáros pedig a praktikum miatt értékelendő.


[+]

Jobb oldalon van az összes gomb, a bekapcsoló bal és jobb kézzel egyaránt kényelmes helyre került, a hangerőszabályzók fölötte, még mindig korrekt helyen, viszont az intelligens billentyűt már nagyon magasra húztál, ami miatt sokaknak kevésbé lesz hasznos. Gyárilag egyébként a Google Segédet, magyar nyelvre állítva pedig a keresőt hozza elő, viszont rövid, dupla, illetve hosszú nyomásokkal három különböző, egyedileg beállított funkciót lehet hozzá társítani, ami kimondottan jól hangzik.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés ASUS ZenFone 6 Samsung Galaxy S10+ OnePlus 6T Huawei P30 Pro Honor View 20
Képátló 6,40 hüvelyk 6,40 hüvelyk 6,41 hüvelyk 6,47 hüvelyk 6,40 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2340 1440 x 3040 1080 x 2340 1080 x 2340 1080 x 2310
Technológia IPS LCD Dynamic AMOLED Optic AMOLED Curved OLED IPS LCD
Fehér fényerő 396 / 434 nit 376 / 896 nit 430 / 576 nit 533 / 921 nit 480 nit
Fehér fényerő (min.) 3,2 nit 1,8 nit 1,9 nit 2,0 nit 1,7 nit
Fekete fényerő 0,35 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0,36 nit
Kontrasztarány 1132:1 végtelen végtelen végtelen 1333:1
Színhőmérséklet 7610 K + kézi 6427 / 6878 K + kézi 7880 / 6708 K + kézi 6968 K + kézi 7565 / 9098 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Markánsan lekerekített sarkokkal tarkított a 6,4 hüvelykes, 1080 x 2340 pixeles kijelző, ami egyébként IPS technológiájú. Első ránézésre abszolút rendben van a panel, kellemes színeket fedezhetünk fel benne, a 400 ppi körüli érték pedig bőven elég a látványos részletességhez, de tökéletesnek sajnos egyáltalán nem mondhatjuk, a maximális fényereje még a napsütéshez kitalált emelt módban is karcsú, illetve a kontrasztaránya sem mondható épp lenyűgözőnek. Az érintésérzékelés minőségével nincs gond, reszponzív a felület és az alulról felfelé csúsztatással működő gesztusvezérlésben sincs hiba.


[+]

A felső, egészen szűk kávában található meg a beszédhangszóró, a fény- és távolságérzékelő páros, illetve a színes értesítési led is. Bal oldalról, egy megfelelő tű segítségével pattintható ki a SIM-tálca, ami két nanoSIM-et és egy microSD-t egyszerre képes fogadni. Az erélyes, közepes minőségű multimédiás hangszórót alul helyezték el, fölül csak egy másodlagos mikrofon látható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • ASUS

Azóta történt

Előzmények

 • ASUS Zenfone 5z - zendülés

  Az ASUS Zenfone 5z nagyon jó készülék lett, kivéve a multimédiát, mert az csak egyharmad részben. Az ára sem horror, a konkurencia viszont kegyetlen.

 • ASUS Zenfone 5 - a Zen hangja

  Kiürült a középkategória felső szegmense, a Zenfone 5 viszont pont itt próbálkozik. Nincs sok vetélytársa, de azok elég komoly konkurenciát képviselnek.

 • Asus Zenfone 3 - kiPCzte magának a mobilpiacot

  A legmezeibb, 5,2 és 5,5 hüvelykes Asus Zenfone 3-at vesszük górcső alá. A duó hardverszinten necceset, kamerában erőset, szoftverben pedig számítógépes eklektikát nyújt.

Hirdetés