Hirdetés

Asus Zenfone 3 - kiPCzte magának a mobilpiacot

A legmezeibb, 5,2 és 5,5 hüvelykes Asus Zenfone 3-at vesszük górcső alá. A duó hardverszinten necceset, kamerában erőset, szoftverben pedig számítógépes eklektikát nyújt.

Hirdetés

Bevezető

A tajvani Asustek mindig is a maga útját járta, ami társoldalunkon olyan elismerésre méltó különlegességek bemutatását jelentette, mint mondjuk a vízhűtéses ROG GX700 extrém notebook vagy a ROG Spatha high-end gaming egér, és akkor ez csak kettő volt az utóbbi hónapok terméséből, a gyártó évek óta a legalapvetőbbektől a legvadabbakig igyekszik mindent igényt kielégíteni. Mi sem mutatja jobban, hogy az Asus szívét a számítástechnika dobogtatja, mint a tavalyi Zenfone 2-es család, amely, a riválisokkal szemben javarészt az Intel rendszerchipjeire támaszkodott, bár a pozitív eladási mutatói sem győzték meg a régi jó barátot arról, hogy az ultramobil szegmensben maradjon.

Az 5,2 hüvelykes Zenfone 3 fehérben és az 5,5-ös feketében
Az 5,2 hüvelykes Zenfone 3 fehérben és az 5,5-ös feketében [+]

Az Intel tehát kiszállt az okostelefonos SoC-k versenyéből, Zenfone család viszont tovább robog, és a harmadik sorszámú generáció pár hónap alatt olyan népes lett, hogy egy középkori uralkodói família megirigyelné, de azért megpróbálkozom összeszedni a csemeték listáját. Bemutatkozott először a Zenfone 3 maga, ez a hardverileg csontra megegyező, ám 5,2 hüvelykes (ZE520KL) és 5,5 hüvelykes (ZE552KL) változatban is elérhető alapmasina. Ezek volnának a (felső)középkategóriás variánsok, csak hát hazánkba érve 250 dollárról szépen becsúsztak 100 ezer forint fölé, az meg már a felső kategória alja, és ott merész a mellékelt Snapdragon 625-ös SoC. A 3/32, ill. 4/64 gigabájtos RAM/tárhelykiszerelés mindenesetre ígéretes, akárcsak a kamerák, a vaskos UI meg családszinten közös. A kisebbikre én repültem rá, míg a nagyobbikat AliceWake kapta fel.

Közös a küllem és a hardver, a különbség a méretekben van
Közös a küllem és a hardver, a különbség a méretekben van [+]

Mivel ezek a variánsok utótagot nem kaptak, és csak Zenfone 3 néven futnak, ezek legfőbb sikerére számít az Asus. Ott van aztán a Deluxe kiadás, de vigyázat, mert ez is kétféle mobilt jelent: a 4/64 gigás Deluxe 5.5 igazából egy némileg átszabott ZE552KL, csak ZS550KL néven, ne keverjük össze az itthon forgalomba kerülő Deluxe variánssal (ZS570KL), az ugyanis egy 5,7 hüvelykes, Snapdragon 820-as csúcsmasina, passzoló árszabással. Aztán ott a Zenfone 3 Max (ZC520TL), ami a nevével ellentétben nem egy óriásbébi, hanem egy 5,2 hüvelykes, HD kijelzős csemete, négymagos MediaTek SoC-vel, viszont a nevéhez méltó akkumulátorral.

Egy sima, egy fordított Zenfone 3
Egy sima, egy fordított Zenfone 3 [+]

A növésben a Zenfone 3 Ultrának (ZU680KL) nem parancsoltak megálljt, egészen 6,8 hüvelykig feltornázta magát, így akár táblagépnek is nevezhetném, bár gyakorlatilag a Snapdragon 625-ös variánsok felskálázott változatáról van szó. És ráadásképpen ott van még a Zenfone 3 Laser (ZC551KL), 5,5 hüvelykes képátlóval és Snapdragon 430-as paraméterekkel. Azt én értem, hogy laptopból is sokféle van egy gyűjtőnév alatt, ám ennyi mobilt, egy kupacban aligha fog a vásárló megjegyezni. Persze, a cél nyilván az, hogy a 2016 = Zenfone 3 képlet meglegyen.

A csomag tartalma is megegyező
A csomag tartalma is megegyező [+]

Igen, a gyártó ezt is kicsit másképp csinálja, és vállaltan a csúcskategória aljára helyezi a hangsúlyt a most górcső alá vett delikvensekkel. Ez egyébként működőképes stratégia volt tavaly, és elég csak az új jövevények elegáns dobozát függőleges hajtómozdulattal megnyitni, hogy szembe tűnjön a fejlődés: az idei modellek küllemben és összeszerelésben is jócskán előreléptek. Alattuk némi leírás és a SIM-tű, egy 2 amperes töltőfej, egy USB-C kábel és két extra pár gumiharanggal megtámogatott, sztereó ZenEar headset bújik meg, a 2650, illetve 3000 milliamperórás akkumulátorok már a fém/üvegházban lapulnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés