Hirdetés

ASUS ZenFone 6 - váratlan fordulat

Felső-középkategóriás árcímkével csúcshardvert, különleges kialakítást, 48 megapixeles szelfiket és zseniális üzemidőt nyújt a tajvani cég.

Hirdetés

Fotós képességek

A hátulról kiforduló kamerarendszer előnye és hátránya egyben az, hogy ugyanazt a minőséget kapjuk mindkét oldalon. Szelfis téren nagyon is komolyan vehető a 48 megapixeles, lézeres autofókusszal kiegészülő modul, a 13 megapixeles ultra széleslátó és az akár 4K-s, 60 fps sebességű videózási lehetőség, viszont hátlapi kameraként értékelve nagyon hiányzik az optikai képstabilizálás, esetleg egy telefotó-lencse. A főkamera egyébként egy 1/2"-os méretű, 0,8 mikronos szenzorpixelt elérő, quad Bayer színszűrővel felvértezett Sony IMX586, ami alapvetően 12 megapixelben mutatja meg legjobb arcát, 48 megapixelen láthatóan túlélesítettek és festményszerűek az eredmények, plusz a többelemes feldolgozásról is le kell mondani. 26 milliméteres gyújtótávolságra számíthatjuk át a látószögét, miközben a fixfókuszos nagylátó 125 fokos, tehát körülbelül 11 milliméteresnek felel meg.


[+]

A kameraszoftver alapértelmezetten is hozza a legfontosabb beállításokat, 12 megapixelen lehetőségünk van közvetlenül kétszeres zoomra ugrani, de digitálisan egyébként akár négyszeresre is felhúzhatjuk a nagyítást. Nem kell a beállításokba mennünk a HDR-ért, a ki- és bekapcsolt állapoton kívül automatikusra is válthatunk. Állíthatjuk a képarányt, a vakut, a színmódot, továbbá deaktiválhatjuk az ikonokkal jelzett AI-jelenetérzékelést, csinálhatunk időbélyeget, ASUS-vízjelet, és persze megvan a lehetőségünk exponálógombot beállítani és kompozíciós rácsot használni. Kézi módban megvannak a szokásos állítási lehetőségek (ISO, fehéregyensúly, zársebesség, kézi fókusz, expozíció-korrekció). Videós téren sok lehetőséget aknázott a motorizált rendszerrel az ASUS, de fotós oldalról is vannak érdekességek, ilyen például az automatizált panorámafotó, ami a kamera lassú kifordításával készíti el a képet, nekünk csak stabilan kell tartanunk a mobilt.


[+]

Főkamera, 48 megapixel:

Kezdjük az elemzést a főkamera fotóival. Nappal nem rossz a végeredmény 12 megapixelen, automatikus HDR-rel kiváló a dinamikatartomány, kevés zaj, és a színhűségben sem találunk kivetnivalót. Ugyanakkor homályba vesző részletek és túlélesítés zavarja meg az összképet, ami 48 megapixelen hatványozódik. Szokásosan jól látható, hogy a quad Bayer rendszer (négy-négy pixel fölött van piros, zöld vagy kék színszűrő) alapvetően 12 megapixeles fotók készítésében jeleskedik, 48-ra már nem jut ugyanaz a részletesség. Van bővített HDR+ mód is, ami másodpercesre növeli az exponálási időt, viszont tényleg látványos hatást ér el az árnyékok és a csúcsfények terén.

Főkamera, 48 és 12 megapixeles összehasonlítás:

Éjszaka tűnik fel leginkább a túlzó felbontás problémája, ilyenkor olyannyira magas lesz a zajszint, amit egy többéves telefonnak sem feltétlenül néztünk el, arról nem is beszélve, hogy a fehéregyensúly is megbízhatatlanabbá, az exponálás pedig lassabbá válik, ha nem nappaliak a fényviszonyok. 12 megapixelen valamelyest normalizálódik a zajhelyzet, de többek közt a rövid záridők és magas automatikus érzékenység miatt összességében még mindig átlagon aluli az éjszakai minőség, akár IMX586-viszonylatban nézve is.

Nagylátószögű kamera, 13 megapixel:

Fent a nagylátószögű fotók láthatóak. Érdekes, hogy itt az éjszakaiak jóval kevesebb zajjal készülnek, viszont éppen a zajszűrése miatt tiszta homály minden 13 megapixeles, fixfókuszos eredmény naplemente után. Nappal a képzaj és az élesítés nyomai mutatják, hogy küzd-hajt az ultraszéles kamera a jófajta képekért, és ez a jelző talán még rá is süthető, hiszen vannak részletek, kellemes a dinamikaátfogás és pontos a fehéregyensúly. Egy Mi 9 SE viszont tisztább, zajmentesebb képeket lő, egy P30 Pro pedig egyszerűen egy szinttel jobbakat, plusz kromatikus aberráció is felüti a fejét. Szupermakróra a fixfókuszos rendszer nem képes, csoportos szelfire viszont ugyebár igen.

Beltérben vérzik el a legtöbb szelfikamera, de a ZenFone nem meglepő módon kiállta a próbátBeltérben vérzik el a legtöbb szelfikamera, de a ZenFone nem meglepő módon kiállta a próbát Beltérben vérzik el a legtöbb szelfikamera, de a ZenFone nem meglepő módon kiállta a próbát [+]

48 megapixeles szelfiket lőni elég újszerű érzés, ráadásul a felhasználó kap egy pontosan ugyanannyira részletes beállíthatóságot és módlistát, mintha csak hátrafelé fotózna, ami igen komoly fegyvertény. Egyébként az önarcképes és a hátlapi mód között is teljesen szabadon állíthatjuk a kameraflipet, így egészen érdekes perspektívákból alkothatunk képet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • ASUS

Azóta történt

Előzmények

 • ASUS Zenfone 5z - zendülés

  Az ASUS Zenfone 5z nagyon jó készülék lett, kivéve a multimédiát, mert az csak egyharmad részben. Az ára sem horror, a konkurencia viszont kegyetlen.

 • ASUS Zenfone 5 - a Zen hangja

  Kiürült a középkategória felső szegmense, a Zenfone 5 viszont pont itt próbálkozik. Nincs sok vetélytársa, de azok elég komoly konkurenciát képviselnek.

 • Asus Zenfone 3 - kiPCzte magának a mobilpiacot

  A legmezeibb, 5,2 és 5,5 hüvelykes Asus Zenfone 3-at vesszük górcső alá. A duó hardverszinten necceset, kamerában erőset, szoftverben pedig számítógépes eklektikát nyújt.

Hirdetés