Huawei Mate 20 - huszadrangú eltérések?

Azért van különbség, de a Huawei Mate 20 így is egy remek készülék. A kérdés csak annyi, hogy százezerrel konszolidáltabb összegért mit tud - és mit nem tud - a Mate 20 Próhoz képest.

Bevezető

A Huawei Mate 20 Pro egészen kimagasló eszköz lett, a kameraképességek erősek, a hardver kifogástalan és takarékos, a QHD+ felbontású, ívelt OLED panel szintén, a szenzorsziget olyan, amilyen, de cserébe az ujjlenyomat-olvasó a kijelzőbe került, ha pont nem a 3D arcazonosítást szeretnénk bevetni. Mert ugye az is van; a szigeten bőven elfért a rendszer. Gyorsan kiemelve a Mate 20 Pro érdemeit, meg kell még említeni az IP68-as hitelesítést, a 40 wattos vezetékes gyorstöltést és a 15 wattos Qi töltést is, ami ha így nem sokat mond, akkor mi mondjuk, hogy nagyon gyors.


[+]

Tehát baromi röviden: a Mate 20 Pro nagyon összeszedett, kimagasló csúcskategóriás készülék, ami minimum mindent tud, amit ebben az ársávban elvárhatunk, kiegészítve a speciális kamerarendszerrel, mínusz 3,5 milliméteres jack csatlakozó, plusz infra port. A Huawei Mate 20 nem kevésbé komplex és jól felszerelt, a kérdés inkább csak az, hogy mit hagytak ki százezer forint összértékben. Pontosabb, amit kihagytak, az hogyan viszonyul ehhez az összeghez, illetve az FM-rádió és a jack mennyit kompenzál rajta.


[+]

A hardver ugyanaz, mint a Mate 20 Próban, ezen nem kell sokat agyalni, de csak 4 vagy 6 GB operatív memóriát kérhetünk (itthon az előbbit) az androidos vonalon elsőként bevetett 7 nanométeres Kirin 980 mellé. A tárhely szintén bővíthető, szintén Nano Memory kártyával, ezt továbbra sem olyan könnyű beszerezni, de a lehetőség azért adott. QHD+ OLED panel helyett be kell érni FHD+ LCD-vel, nem mintha egyébként ránézésre ez olyan feltűnő lenne.

Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro [+]

Az ujjlenyomat-olvasó még hagyományos hátlapi, a csepp alakú kameraszigeten pedig csak 2D arcazonosításra alkalmas kamera fért el. Az IP védettség szintje megáll 53-nál, a picit kisebb, 4000 mAh-s akku gyorstöltése maximum 22,5 watt teljesítményen és csak vezetékesen opció, a kamerarendszer ugyanolyan elrendezésű, csak kisebb felbontással, illetve 20 megapixeles szenzor helyett színes, 16 megapixeles ultraszéles-látószög van, OIS viszont egyik kamera esetében sem.

Huawei Mate 20
Huawei Mate 20 [+]

Van viszont 3,5 milliméteres jack csatlakozó és FM-rádió, megmaradt a sztereó hangzás, van infraport, elérhető az EMUI Desktop vezetékesen és anélkül is, és adott esetben a harmatcsepp alakú bevágás is pozitívum lehet, mert tényleg nagyon jól néz ki és valóban picike. Ez így összeszedve azért viszonylag sok lemondásnak tűnhet, de ha önmagában nézzük, ez még mindig egy nagyon impozáns specifikáció, komolynak ígérkező üzemidővel, prémium kialakítással, Android 9-cel és ígéretes multimédiás képességekkel 330 ezer forint helyett 230 ezer pénzért.


[+]

És az átlátszó, márkajelzett, szilikon védőtokot sem hagyták ki a pakkból, amit szoktunk értékelni. Az elegáns fekete dobozból előszedhetünk még egy Type-C kábelt, egy 22,5 wattos 5V/2A – 4,5V/5A – 5V/4,5A Huawei SuperCharge szabványú hálózati töltőfejet, amit a TÜV Rheinland dedikált biztonságosnak, illetve egy earbud típusú, sztereó headsetet. Ezúttal ez 3,5 milliméteres jack csatlakozóban végződik. Kijelzővédő fólia is jár a készülékhez, ez már gondosan illesztve az eltávolítandó védőréteg alatt a megjelenítőn található. A SIM-tű és némi papír szinte szóra sem érdemes. Nyilván van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei Mate 20 Lite - egy híján húsz

    Még az új csúcsmodellek előtt befutott a Lite verzió, friss Kirin 710-zel, négy kamerával és persze egy méretes, notchos kijelzővel. Megszorongatja a flagship killereket?

Hirdetés