Hirdetés

ASUS Zenfone 5z - zendülés

Kialakítás, megjelenítő

A Zenfone 5-ös szériája igen korrekt specifikációval, modern kialakítással és versenyképes árazással mutatkozott be az idei MWC-n, ami azt jelenti, hogy a jelenleg elérhető legkomolyabb konfiguráció mellett is valamivel kétszáz ezer forint alatt be lehet szerezni hivatalos forrásból a Zenfone 5z nevezetű csúcsmodellt. Ami mellesleg egyre zenesebb, mármint a felhasználói felület láthatóan konszolidálódott, letisztultabb, a készülék teljesítménye tényleg kifogástalan, a dizájn pedig kifejezetten tetszetős. Kivéve az előlapot, mert az nettó iPhone X.


[+]

A készülék kicsit szélesebb, mint az átlag, így nem is olyan magas, de azért az előlap 83,6%-át kitevő 6,2 hüvelykes panelt kezelni egy kézzel elég küzdelmes. A 153 x 75,7 x 7,9 milliméteres, 155 grammos készülék üveg és fém kombinációja, ehhez képest meglepően könnyű, a hátlap pedig gyönyörű. De csak addig, amíg nézzük. Az ezüst színvariáció enyhén lilás beütésű, de roppant esztétikus, a nem meghatározott típusú Gorilla Glass a hátlapi ujjlenyomat-olvasó körül prizmaszerűen töri a fényt, ami ritka elegáns, viszont kicsit sem vakító, mint a Sony Xperia XZ Premium tükörszerű kivitele.


[+]

Akármilyen szép is a készülék, valószínűleg első dolgunk lesz pánikszerűen ráhúzni az ízléses kék dobozban található szilikon tokot, mert a hátlapról akár puszta szemrevételezéssel is vehetünk le hatósági eljárásban már bizonyító erejű ujjlenyomat-mintát. Valami elképesztő mértékben gyűjti őket. Úgyhogy a tokot külön köszönjük. Van még ezen kívül agybadugós fülhallgató, Type-C töltőkébel és 2 amperes hálózati töltőfej is. Más meg nem is hiányzik.


[+]

Elölről – meg a hátlapi kamerarendszert tekintve nyomokban – meg egy iPhone X-et látunk, ami azért nem baj, mert így a Zenfone 5z kávái is kellően visszafogottak, amit a közepes méretű szenzorsziget tesz lehetővé. Ezen 8 megapixeles szelfikamera, fény- és közelségérzékelő szenzor, illetve beszédhangszóró található. Plusz egy RGB értesítési LED, ami a hangszórórács bal csücskében villog. Az arc alapú azonosítás kifogástalan hatékonysággal működik, nagyon megbízható és kényelmes, de ugyanez elmondható a hátlapon remekül pozícionált ujjlenyomat-olvasóról is. Mikor melyik esik kézre. Vagy arcra.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Asus Zenfone 5z Samsung Galaxy Note9 Xiaomi Mi Mix 2s Huawei P20 Pro OnePlus 6
Képátló 6,2 hüvelyk 6,4 hüvelyk 5,99 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6,28 hüvelyk
Képernyőfelület 96,9 cm2 103,2 cm2 92,6 cm2 93,8 cm2 98,4 cm2
Felbontás 1080 x 2246 1440 x 2960 1080 x 2160 1080 x 2244 1080 x 2280
Technológia IPS LCD Super AMOLED IPS LCD AMOLED Optic AMOLED
Fehér fényerő 457 nit 421 / 574 / 960 nit 470 nit 490 / 722 nit 422 / 600 / 804 nit
Fehér fényerő (min.) 42,19 nit 2,0 nit 0,9 nit 3,7 nit 2,1 nit
Fekete fényerő 0,28 nit 0 nit 0,45 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány 1634:1 végtelen 1044:1 végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7090 + kézi 7441 K + kézi 7098 K + kézi 7557 K + kézi 7653 / 6387 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Az IPS megjelenítő ránézésre lényegesen szebb képet mutat, mint a puszta számok. A színek egészen amoledesen szaturáltak, a FHD+ felbontás ellenére a megjelenítés tűéles, a maximum fényerő számszakilag nem is kiemelkedő, de a láthatóság még éles napsütésben is kifogástalan. A minimum fehérfény-sűrűség viszont valami ordenáré sok. Majdnem 50 nit az konkrétan fizikai fájdalmat okoz. Ezzel együtt a színhőmérséklet alapból korrektül kalibrált, ha ezzel mégsem értünk egyet, akkor csavarjunk rajta, mert azt is lehet a szokásos Splendid címszó alatt. A minimális tükröződés és a betekintési szögek szűkülésével kissé lilásodó árnyalatváltozás egyáltalán nem zavaró.


[+]

A készülék tényleg nagyon szép lett, az előlapi és a hátlapi üveg is sík, minimális 2.5D eldolgozással, ami puha éleket és esztétikus illesztést ad. A sík előlap már úgyis inkább érv, mint valami retrográd megoldás. A szaténfényű fémkeret fényesre csiszolt díszcsíkkal nagyon egyben van, ugyanez a kialakítás a Note9-nek is látványosan kiforrottabb megjelenést adott. Ez úgy általában működik. Jobb oldalon a bekapcsológomb apró piktogrammal jelölt, fölötte vannak a hangerőszabályzók, a másik oldalon pedig a hibrid SIM tálca és a harmadik, zajszűrő funkcióval rendelkező mikrofon látható.


[+]

Felülre mindössze két antennakilépés és a másodlagos zajszűrő mikrofon került, minden más meg a készülék aljára. Van 3,5 milliméteres jack csatlakozó, Type-C USB port, beszédmikrofon és multimédiás hangszóró, aminek besegít az előlapi beszédhangszóró is, így a Zenfone 5z sztereóban szólal meg. Azzal együtt, hogy a hátlap bal sarkába vertikálisan rendezett kamerarendszer minimálisan kiemelkedik a hátlap síkjából, a készülék nem annyira billegős, ami külön hasznos, ha engedélyezzük a dupla koppos ébresztést. De a szokásos dolgokon kívül is tud néhány klassz szoftveres trükköt a ZenUI.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés