ASUS PadFone - matrjoska baba

Hardver, szoftver

Ahogyan a bevezetőben említettem, a PadFone lelke egy kétmagos, Qualcomm processzor, amely a Sanpdragon család negyedik generációjának tagja. Esetünkben 1,5 GHz-en pörög, 28 nm-es csíkszélességgel készül, a grafikus gyorsítást pedig egy Adreno 225-ös GPU végzi el. Ez egy nagyon hot cucc, vadonatúj és természetesen ARMv7-es utasításkészletet használ. Bár nem négymagos (jesszusom, most mi lesz?), bőven gyors, sem a telefon, sem a táblagéppé növelt interfész egy döccenésnyit sem akad, úgy fut rajta minden, ahogyan az elő van írva. Ezt a tempót igazolják a sebességtesztjeink is:

Szintetikus tesztek
Benchmark Asus Transformer TF300 TG Samsung Galaxy Tab 8.9 Toshiba AT200 ASUS PadFone
Quadrant Standard 2.0 4007 pont nincs adat 1434 pont 4586 pont
Linpack for Android (single)

47,987 MF. / 1,75 s

30,912 MF. / 2,71 s 32,244 MF. / 2,60 s 99,094 MF. / 0,85 s
Linpack for Android (multi) 109,809 MF. / 1,54 s 54,958 MF. / 3,07 s 55,868 MF. / 3,24 s 143,546 MF. / 1,17 s
Smartbench 2012 Prod. 3352 pont nincs adat 2507 pont 2512 pont
Smartbench 2012 Games 2347 pont nincs adat 1712 pont 3038 pont
AnTuTu Benchmark 10505 pont 4972 pont 5374 pont 6291 pont

A fenti táblázatban azok az értékek szerepelnek, amiket a telefon produkált, önmagában. Természetesen éltem a lehetőséggel, hogy beledobjam a készüléket a tablet-keretbe is, hiszen a nagyobb kijelzőfelbontás miatt más eredményeket kéne kapjunk. Ez így is lett, de alig pár százalékos lefelé az eltérés, ezen a szinten a jelek szerint már szinte mindegy, hogy qHD, vagy WXGA felbontással kell megküzdenie a hardvernek. PadFone-ból viszont kétféle létezik, alapból egy Qualcomm MSM8260A van a masinában, nekünk viszont egy még ennél is spécibb verzió jutott, mivel a tesztpéldány LTE (4G) verzió volt, amelyben a szintén kétmagos MSM8960 duruzsol. A két mag egyébként szinte totál ugyanaz minden paraméter tekintetében, az eltérés jellemzően az LTE hálózatok támogatására vonatkozik.

ASUS PadFone ASUS PadFone

A vason az Android 4.0.3-as verzió szalad. Az ASUS pont olyan módon nyúlt bele a szoftverbe, ahogyan azt a tábalgépeinél is meg szokta tenni, illetve van még egy-két apróság. A legszembetűnőbb változás a menüben érhető tetten, ahol a fenti alkalmazások és modulok fül közé bekúszott egy új, amelynek neve: pad-only. Ide azok az applikációk kerülnek, amik a telefonon nem futnak el, a táblagépen viszont igen. És persze jön is a következő kérdés: vajon ha fellépünk a Google Play áruházba, akkor minek azonosítja a készüléket a bolt? A válasz kézenfekvő: attól függ, hogy milyen összeállításban keressük fel az online üzletet. Egyébként letöltöttem jópár táblagépes alkalmazást, de ezeket a telefon is mind futtatta, hiszen bőven vannak a piacon olyan tabletek, amelyek felbontása alacsonyabb, mint a telefonunké. Ha fordítva történik a dolog, tehát egy telefonra optimalizált programot indítunk táblagépes kialakításban, akkor a rendszer felskálázza a képet, hogy kitöltse a WXGA kijelzőt.

ASUS PadFone ASUS PadFone

A saját widgetek között találunk akkumulátor indikátort, ami mutatja, hogy melyik komponensben mennyi nafta van és éppen mi és mit tölt, van ASUS levelezőwidget, egy külön task manager, ha a gyári nem lenne megfelelő, valamint egy saját gyártású időjárásügyi minialkalmazás is. Az értesítési ablakot is kicsit megvariálták a tervezők, itt például be lehet kapcsolni az outdoor opciót a kijelző kapcsán, ami még egyet tol a fényerőn. Az extra szoftverek között elsőként a Polaris Office érdemel említést, de van Amazon Kindle, fájlkezelő, beállítási segítség is a palettán.

ASUS PadFone ASUS PadFone

Természetesen megkapjuk az ASUS ismert szolgáltatásait, a MyCloud nevű felhő szolgáltatás mellett a MyBook nevű könyváruház és a DLNA funkciókra épülő MyNet szoftver is a paletta részét képezi. Van egy tiltólistánk, ahová tetszőleges számokat vihetünk fel, ezek a hívások nem csörögnek be, illetve kapunk egy Movie Studio nevű appot, amivel a telefonnal készített mozikat tudjuk alapszinten szerkeszteni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés