ASUS PadFone - matrjoska baba

Bevezető

Amikor tavaly, a Computex kiállításon az ASUS első embere teátrális körülmények között bemutatta a PadFone nevű mobilkommunikációs akármicsodát, a szakmának abszolút tetszett, de az átlagfelhasználókhoz is eljutott a hír, hiszen Jonney Shih előadása egyszerre volt saját maga abszurd karikatúrája és egy innovatív termék bemutatója, amely igen sok megtekintést eredményezett a népszerű videomegosztó portálon. Értelemszerűen ezt a filmecskét mi sem hagyhatjuk ki a cikkből.

Bár a bemutatón látottak nem teljesen így néznek ki, a lényeg stimmel. A PadFone ugyanis alapvetően egy okostelefon (nem is rossz), amelyhez van egy táblagép alakú keret, ennek hátuljába lehet bepattintani, hogy aztán innentől a telefon hardvere a nagyobb kijelzőt hajtsa meg. Ha ez nem lenne elég, akkor a szett része egy billentyűzet is, mindezeken felül pedig még van egy stylus-headset kombináció is, amelyről most nem fogunk tudni nyilatkozni, mert ezt nem kaptuk meg az Asus hazai képviseletétől.

ASUS PadFone
[+]

Ha viszont mi hivatalos forrásból jutottunk a masinához, akkor az olvasóban joggal vetődik fel a kérdés, hogy mikor lehet itthon is megvenni a cuccot, de egyelőre erre nem tud senki sem válaszolni. Az ASUS ugyanis úgy döntött, hogy kezdetben csak a brit és az olasz piacon lesz elérhető a motyó, aminek nem az az oka, hogy direkt szívatnak minket (vagy a németeket, franciákat, románokat, stb.), hanem egyszerűen a Qualcomm Snapdragon negyedik generációs processzorcsaládjából a gyártó pillanatnyilag nem tud annyit termelni, mint amennyit a piac többi szereplője felvenne. Így aztán priorizálnia kellett az ASUS vezetőségének, de ha változik a CPU-ellátottság, akkor a többi piacra is beviszik a gépet. Tegyük hozzá, hogy nyilvánvalóan csak akkor, ha azt látják, hogy a britek és az olaszok rajonganak a masináért.

ASUS PadFone
[+]

Hogy egy ilyen összetett, sokfunkciós, all-in-one izé vajon mennyire lesz sikeres, azt nehéz megtippelni, mert azt viszont az olvasó már nyilván sejti, hogy árban nem olcsó a pakk. De külön kell bontanunk a telefont és a többi csecsebecsét, hiszen maga a készülék önállóan is megvehető, durva átszámítások után 130 és 150 lepedő között állna meg az okostelefon ára, a többi herkentyűvel együtt valamivel 200 ezer magyar valutát kóstálna, de ez 20-25 ezer forintot akármikor ugorhat, ha a derék pénzügyminiszter kinyitja a száját.

ASUS PadFone
[+]

Nem is baj, hogy külön is elérhető maga a telefon, mert egyrészt ez az egész motyó lelke, másrészt pedig nem éppen elhanyagolható szempont, hogy a tabletek piacán igen erős, innovatív ASUS évek óta nem rakott össze mobilt. Az utolsó, hamvába hullott próbálkozásuk a Garminnal közösen történt, azokat a készülékeket jobb el is felejteni, egy letűnt kor utolsó emlékei, az annak idején fényes szereplő P525- P535 vonal utódai inkább, csak hát azóta történt némi forradalom az okostelefonok frontján, ami a rezisztív, WinMo alapú gépeket a kukába rakta. Mostanáig kellett várni, hogy az ASUS úgy érezze, hogy megint van értelme mobilokkal is szöszölni, ráadásul meg kellett várniuk a 4.0-s Androidot is, hogy a táblagépbe tehető okostelefon koncepciója tényleg értelmet kapjon, kicsit idétlen lett volna egy 2.3-as rendszerrel bűvészkedni.

A telefon

Nyilvánvalóan a telefonnal érdemes kezdeni az ismerkedést, hiszen minden egyéb csak ennek megnagyobbítása. A cuccnak nincs típusszáma, ez a PadFone és kész, ami pedig hozzá van, azt PadFone Station néven fogjuk emlegetni. Azt eddig is tudtuk, hogy az ASUS táblagépeinek formaterve, anyaghasználata és összeszerelési minősége abszolút a top, és szerencsére ezt a fajta hozzáállást nem nélkülözték akkor sem, amikor a mobilt kellett megalkotni. A PadFone önmagában is cool, annyi sok egyforma tepsi között van némi karaktere, de nem öncélú dizájnerműmájerség ez, hanem inkább letisztult, elegáns és minőségi érzést kelt.

ASUS PadFone
[+]

A PadFone jó kiállású masina, az előlapot 4,3 inches kijelző uralja, amely fekete keretet kapott. A sarkokon lekerekített szemből nézve a gép, de oldalról már inkább éleket látunk, s ez a kettősség ad egy sajátos karaktert. Felül csak a hangszóró és a másodlagos, VGA kamera optikája látszik. A kijelző AMOLED technológiát használ, felbontása 540x960 pixel, ugyanakkor nem árt tudni, hogy pentile matrix. Ezt egyébként csak nagyítóval lehet kiszúrni, az átlagember (köztük én is) úgy látja, hogy a PadFone iszonyat frankó megjelenítőt kapott, az ikonok úgy néznek ki, mintha rá lennének nyomtatva a telefon elejére, a betekintési szög végtelen, a láthatóság pedig direkt fényben is megmarad. Nem vitaindítónak szánom, hanem saját, sok éves tapasztalat, hogy ennél nagyobb méretű kijelző már rontja az egykezes használhatóságot, ez a méret számomra pont tökéletes, ráadásul ha nagyobb ablakra vágyom, akkor ugye bevágom az egészet a PadFone Station seggébe, és máris bámulhatom 10 inchen az eddigieket.

ASUS PadFone
[+]

Miután az Android ICS fut a készüléken, ezért nincsenek az előlapon gombok. Ezért elsőre kicsit furcsa, hogy a kijelző alatt kevesebb a hely, mint felette. Csak egy ASUS felirat látható itt, illetve egy finoman elvékonyodó perem, ami egyrészt frankón néz ki, másrészt ennyi kell ahhoz, hogy különösebb kézügyességi skillek nélkül úgy tarthassuk a telefont, hogy a kijelző aljára kerülő virtuális gombokat elérjük.

ASUS PadFone
[+]

A készülék oldalsó részén elvékonyodó, fémből készült keret fut körbe. Felül ebben van a 3,5 mm-es jack csatlakozó, a power gomb, ami szokás szerint a kijelző lezárására és feloldására is szolgál. Jobb oldalon találjuk a hangerőt szabályozó gombpárost, bal felől pedig a csatlakozókat. Itt microUSB és microHDMI lukacska ücsörög, kicsit lentebb pedig egy egyedi érzékelő található. Némi töprengés után arra jutottunk, hogy ez a rádiós antennák kivezetése arra az esetre, ha a telefon benne van a keretben. A hátlap műanyag, de a jobb fajtából, a körkörös motívum, ami az összes ASUS notebookot és tabletet jellemzi, itt is megvan, jól beazonosítható a gyártó. Itt kamera, villanó és hangszóró kapott egyébként még helyet.

ASUS PadFone
[+]

Hogy a cucc masszívan össze van rakva, azt talán nem kell ragozni. Ugyanakkor persze bele lehet ebbe is kötni, például a kamera igazán megérdemelt volna egy exponáló billentyűt. A hátlap alatt találjuk a microSD bővítőhelyet, illetve a SIM-et is ide tehetjük, a PadFone még nem kívánja meg, hogy microSIM-re váltsunk. Az akkumulátor ránézésre is kicsi, az 1520 mAh-s telep kimondottan karcsúnak számít a mai mezőnyben.

Hardver, szoftver

Ahogyan a bevezetőben említettem, a PadFone lelke egy kétmagos, Qualcomm processzor, amely a Sanpdragon család negyedik generációjának tagja. Esetünkben 1,5 GHz-en pörög, 28 nm-es csíkszélességgel készül, a grafikus gyorsítást pedig egy Adreno 225-ös GPU végzi el. Ez egy nagyon hot cucc, vadonatúj és természetesen ARMv7-es utasításkészletet használ. Bár nem négymagos (jesszusom, most mi lesz?), bőven gyors, sem a telefon, sem a táblagéppé növelt interfész egy döccenésnyit sem akad, úgy fut rajta minden, ahogyan az elő van írva. Ezt a tempót igazolják a sebességtesztjeink is:

Szintetikus tesztek
Benchmark Asus Transformer TF300 TG Samsung Galaxy Tab 8.9 Toshiba AT200 ASUS PadFone
Quadrant Standard 2.0 4007 pont nincs adat 1434 pont 4586 pont
Linpack for Android (single)

47,987 MF. / 1,75 s

30,912 MF. / 2,71 s 32,244 MF. / 2,60 s 99,094 MF. / 0,85 s
Linpack for Android (multi) 109,809 MF. / 1,54 s 54,958 MF. / 3,07 s 55,868 MF. / 3,24 s 143,546 MF. / 1,17 s
Smartbench 2012 Prod. 3352 pont nincs adat 2507 pont 2512 pont
Smartbench 2012 Games 2347 pont nincs adat 1712 pont 3038 pont
AnTuTu Benchmark 10505 pont 4972 pont 5374 pont 6291 pont

A fenti táblázatban azok az értékek szerepelnek, amiket a telefon produkált, önmagában. Természetesen éltem a lehetőséggel, hogy beledobjam a készüléket a tablet-keretbe is, hiszen a nagyobb kijelzőfelbontás miatt más eredményeket kéne kapjunk. Ez így is lett, de alig pár százalékos lefelé az eltérés, ezen a szinten a jelek szerint már szinte mindegy, hogy qHD, vagy WXGA felbontással kell megküzdenie a hardvernek. PadFone-ból viszont kétféle létezik, alapból egy Qualcomm MSM8260A van a masinában, nekünk viszont egy még ennél is spécibb verzió jutott, mivel a tesztpéldány LTE (4G) verzió volt, amelyben a szintén kétmagos MSM8960 duruzsol. A két mag egyébként szinte totál ugyanaz minden paraméter tekintetében, az eltérés jellemzően az LTE hálózatok támogatására vonatkozik.

ASUS PadFone ASUS PadFone

A vason az Android 4.0.3-as verzió szalad. Az ASUS pont olyan módon nyúlt bele a szoftverbe, ahogyan azt a tábalgépeinél is meg szokta tenni, illetve van még egy-két apróság. A legszembetűnőbb változás a menüben érhető tetten, ahol a fenti alkalmazások és modulok fül közé bekúszott egy új, amelynek neve: pad-only. Ide azok az applikációk kerülnek, amik a telefonon nem futnak el, a táblagépen viszont igen. És persze jön is a következő kérdés: vajon ha fellépünk a Google Play áruházba, akkor minek azonosítja a készüléket a bolt? A válasz kézenfekvő: attól függ, hogy milyen összeállításban keressük fel az online üzletet. Egyébként letöltöttem jópár táblagépes alkalmazást, de ezeket a telefon is mind futtatta, hiszen bőven vannak a piacon olyan tabletek, amelyek felbontása alacsonyabb, mint a telefonunké. Ha fordítva történik a dolog, tehát egy telefonra optimalizált programot indítunk táblagépes kialakításban, akkor a rendszer felskálázza a képet, hogy kitöltse a WXGA kijelzőt.

ASUS PadFone ASUS PadFone

Hirdetés

A saját widgetek között találunk akkumulátor indikátort, ami mutatja, hogy melyik komponensben mennyi nafta van és éppen mi és mit tölt, van ASUS levelezőwidget, egy külön task manager, ha a gyári nem lenne megfelelő, valamint egy saját gyártású időjárásügyi minialkalmazás is. Az értesítési ablakot is kicsit megvariálták a tervezők, itt például be lehet kapcsolni az outdoor opciót a kijelző kapcsán, ami még egyet tol a fényerőn. Az extra szoftverek között elsőként a Polaris Office érdemel említést, de van Amazon Kindle, fájlkezelő, beállítási segítség is a palettán.

ASUS PadFone ASUS PadFone

Természetesen megkapjuk az ASUS ismert szolgáltatásait, a MyCloud nevű felhő szolgáltatás mellett a MyBook nevű könyváruház és a DLNA funkciókra épülő MyNet szoftver is a paletta részét képezi. Van egy tiltólistánk, ahová tetszőleges számokat vihetünk fel, ezek a hívások nem csörögnek be, illetve kapunk egy Movie Studio nevű appot, amivel a telefonnal készített mozikat tudjuk alapszinten szerkeszteni.

A táblagép

A Padfone persze önmagában is kellemes telefon, de igazi értelmet a tartozékokkal nyer. A PadFone Station egy 10 inches táblagép-keret, ami elsőre egy kicsit vaskosnak tűnik, de ennek egyetlen oka van: a hátulján van egy ajtó, ezt fel lehet nyitni és bele lehet csúsztatni a telefont. Ha belekukkantunk a tárolórekeszbe, akkor azt fogjuk látni, hogy a microHDMI és a microUSB csatlakozókba szépen belecsusszannak a megfelelő pöckök, az egész telefon stabilan rögzül a gép hátuljában, s ezt követően semmit nem kell csináljunk, egyszerűen megelevenedik a kijelző és máris működik az egész.

ASUS PadFone
[+]

A kijelző 1280x800 pixeles, IPS panel, a fényerőre és a betekintési szögre nem lehet panasz. Sok kezelőszervet nem fogunk rajta találni, a tetején van egy gomb és egy ledecske. Előbbivel tudjuk feloldani és lezárni a kijelzőt, a másik csupán a töltésről tájékoztat. A gép két oldalán rácsozott a felület, de nincs ezek mögött hangszóró, az ugyanis a hátlapon van, míg a cucc bal felén hangerőt szabályozó gombpárost lelhetünk fel. A telefont magában foglaló rekeszen két kicsi lukat vehetünk észre, itt néz ki a kamera és a villanó. A cucc alján három csatlakozó található, a középső a töltőt várja, a két szélső pedig a billentyűzethez kapcsolódik. Még egy apróság: a tablet bal felén akad egy jack csatlakozó, hiszen a telefonon levőhöz dokkolás után nem férünk hozzá. Ugyanilyen említésre méltó dolog az is, hogy a mobil előlapján levő VGA kamera helyett a táblagép 1,3 megapixeles optikája veszi át a feladatokat.

ASUS PadFone
[+]

A történetben nyilván az a legnagyobb kérdés, hogy a gyakorlatban mekkora macera ez az egész. Nos, kábé semekkora. A legtöbb program még csak meg sem áll a működésben, egyszerűen átáll a másik kijelzőfelbontásra és kész. Van néhány külsős alkalmazás, amely erre nem képes, ezek szólnak, hogy kilépnek, ennyi. A leglényegesebb szempont azonban az, hogy a rádiós jelekkel mit csinál ez a kombináció, s itt látszik, hogy komolyan átgondolták a konstrukciót. A tabletbe beletett masina rádiós antennáit átvezeti az ASUS a táblába, így a vételi erősséggel sincs gond. A keretben akkumulátor is van, 6600 mAh teljesítményű, ami nem rossz.

ASUS PadFone
[+]

A legjobb poén azonban mégiscsak az, hogy a SIM életben marad természetesen dokkolt telefon esetén is. Ez mondjuk élből azt jelenti, hogy a mobilnetünket tudjuk használni arra, hogy a tableten böngészgessünk. De telefonként sem szűnik meg működni a PadFone, a kártya fent van a hálózaton, tehát fogadhat hívást. Ilyenkor a PadFone csörög (elemi erővel), ha az érintőképernyőn fogadjuk a hívást, akkor kihangosítva történik a beszélgetés, kivéve, ha csatlakoztatott headsetet észlel a berendezés. Ha beszélgetés közben egyszerűen kivesszük a PadFone-t a dokkolóból, akkor a hívás nem szakad meg, a kihangosítás megszűnik és a telefonon úgy kommunikálhatunk tovább, mint normális, halandó emberek szoktak. Ez viszont visszafele nem működik, a hívás közben levő telefont hiába dokkoljuk, a beszélgetés bár folytatódik tovább, ám a gépen belül, ami nem kicsit nehezíti meg a kommunikációt.

A billentyűzet

Ránézésre és szinte minden másban is a PadFone-hoz kapott billentyűzet pont olyan, mint a Transformer TF101 kiegészítője. Nem ugyanaz, tehát nem lehet összekeverni őket, mert egyiket a másikhoz nem lehet dokkolni, de tudásban megegyezik a két alkatrész. Ez azt jelenti, hogy szigetes a gombsor, a nyomáspont ugyan nem ér fel mondjuk egy MacBook szintjéhez, de abszolút kellemes, egyedül a háttérvilágítás hiányzik csupán.

ASUS PadFone
[+]

A normál gombokon túl extra billentyűk is vannak, amelyek az Android rendszer funkcionalitásának megfelelően kerültek rá a tartozékra. A mi verziónk angol kiosztású volt, hogy lesz-e magyar verzió, azt még korai lenne megjósolni, hiszen a hivatalos piaci bevezetéstől függhet. A gombok alatt két ujjat is érzékelő touchpad található, mérete elegendő. A billentyűzet eléggé súlyos darab, ami nem is csoda, hiszen egy 24,4 Whr teljesítményű akkumulátor is van benne, ezért fél kiló fölé szalad a tömeg.

ASUS PadFone
[+]

Bal felől jön a töltő (ugyanaz a csatlakozó, mint a tablet-dokkolóban), illetve egy ajtócska mögött USB host csatlakozót találhatunk, amely egy egeret, vagy egy külső merevlemezt simán meghajt. A billentyűzet másik oldalán is van egy ilyen, itt ezen felül egy normál méretű SD/MMC kártyát is fogadó slot látszik. A kiegészítő alján négy műanyagtappancs fedezhető fel, ezeken áll meg a masina, a tabletet belerakva olyan 110 fokig lehet kihajtani a képernyőt. Bár lehet külön kapcsolgatni, de alapesetben az a modell él, hogy a gombsor tölti a tablet-keretet, ami tölti a telefont, s ezt patent kis folyamatábra jelzi a státuszsoron. Magát a mobilt többször is csutkára lehet tölteni a két tartozékkal, annyi naftát adnak át a többiek.

Multimédia

A PadFone hátlapján nyolc megapixeles kamera dolgozik, folyamatos autofókusszal, amit egyébként egy érintéssel oda kérünk, ahova csak akarunk. A szoftver kellemes mennyiségű beállítási lehetőséget ad a felhasználó kezébe, időzítő, effektek, éjszakai mód, fehéregyensúly-állítás, expozíció korrekció is van a lehetőségek között, nem is említve a képarány beállítást, az ISO babrálását, vagy az arcfelismerést, illetve a geotagginget. Egy mozdulattal válthatunk előlapi kamerára, vagy videózásra, amely fullHD felbontásban van jelen.

ASUS PadFone
[+]

A fenti tesztképek sajnos nem túl jók. Az összes képen van valami megfoghatatlan ködfátyol, pedig direkt letakarítottam az optikát védő plexit alaposan, mindent beállítottam, amit csak lehetett, és mégis az látszik, hogy itt valami el van rontva. Ráadásul a vonalélesség sem tökéletes, verőfényes napsütésben is a sötétebb területeken megfigyelhető képzaj. Szóval a PadFone kamerája sikeresen vegyíti mindazt, ami miatt a mobilos fotózást lehet utálni. Készítettem videót is, 30 másodperc, ide kattintva érhető el a fájl. Videót egyébként szinte bármit lejátszik a készülék, a fullHD filmek sem okoznak gondot, röccenés nélkül hasít a mozi.

ASUS PadFone ASUS PadFone

Zenei téren jobban teljesít a masina. A lejátszó hozza az elvárhatót, albumborítós nézet, equalizer, mélyhang-kiemelés is van a repertoárban. Maga a PadFone nem szól rosszul, a táblagép hátsó hangszórója pedig hangerőben mindent állva hagy a mezőnyben, de sajnos minőségben már nem ilyen csodás a helyzet, már közepes szintre állítva is nagyon torz. Van még egy idegesítő apróság: a tablet-keret hangerőszabályozó gombjaira késve reagál a szoftver, ezért sokszor előfordult, hogy bár nem akartuk, de mindenki visítva menekült az irodából.

ASUS PadFone
[+]

A PadFone FM rádióval is rendelkezik, ehhez vezetékes füles csatlakoztatása szükséges. Érdekesség, hogy ha dokkoljuk a telefont a tabletbe, akkor is ott van a program ikonja, azonban rábökve egy tájékoztató ablak közli, hogy ez a funkció csak akkor műkődik, ha a mobiltelefont használva indítjuk el. A PadFone tehát nem lesz az első tablet, amin van rádió.

Adatátvitel, akkumulátor

PadFone-ból kétféle van, a nálunk járt verzió támogatja az LTE hálózatokat - de sajnos nem a hazai frekvencián megy, alapvetően az amerikai szabványt ismeri, akárcsak a legfrissebb iPad. Mondjuk, így sem rossz a helyzet, mert az LTE nélküli PadFone is HSPA+ sebességre képes, amely 21 Mbps-t jelenthet. Mi a T-Mobile hálózaton 8 Mbps tempót mértünk, ez egyébként elég szinte bármire. Ha nincs mobilnet, akkor jól jöhet a WLAN, amelynek vételi érzékenysége megfelelő, a tabletbe áttéve a telefont sincs gond, hiszen az ASUS figyelt arra, hogy a rádiós antennákat a telefonból kivezesse a tábla keretébe.

ASUS PadFone ASUS PadFone

Nem hiányzik a repertoárból a GPS, amely viharsebesen talál jelet, a Bluetooth, amely sztereó hangátvitelre is képes, s természetesen USB kábellel is összeköthetjük a masinát a számítógéppel. Mivel 4.0-s Androidról van szó, ezért MTP kliensként működik ebben az esetben az eszköz. A repertoár része a DLNA kliensprogram is, amely egy jól kezelhető felületen segít abban, hogy ide-oda streameljünk tartalmakat.

ASUS PadFone
[+]

Az akkumulátoros üzemidő összetett kérdés. A telefon önmagában maximum másfél napot hajlandó menni. A tablet folyamatos nyúzással úgy 8 órát használható, a gombsorral ez saccra a duplája, ami bármilyen notebooknak is becsületére válna. Persze az egész pakkot feltölteni nem kevés idő, hiszen összesen három akkumulátorról van szó.

ASUS PadFone
[+]

Értékelés: Asus PadFone
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Nos, őszintén szólva a PadFone, mint konstrukció, mint műszaki megoldás egyszerűen lenyűgöző. Kitalálták, összerakták, működik, s nem kell hozzá atomfizikusi végzettség. A dokkolás egy mozdulat, szinte azonnal életre kel a megfelelő kijelző. A PadFone önmagában is egy igen jó okostelefon, friss hardver, friss szoftver, szép formaterv és minőségi anyaghasználat jellemzi, ráadásul a 4,3 inches kijelző pont a kezelhető méret, így azon ritka csúcskészülékek egyike, amely nem egy orbitális nagy tepsi. Ráadásul egymillió éve nem volt a piacon ASUS okostelefon, most viszont már van, s bizony megérte rá várni. A kamera sajnos messze van a jótól, de a többi paraméter már bőven megfelel az elvárásoknak, még a pentile matrix kijelzőt is elnézi a készüléknek az ember.

A kiegészítőkkel teljes azonban a pakk, a PadFone Station egy újszerű, ötletes, innovatív valami, ami billentyűzet nélkül is abszolút értelmezhető. Persze mindig az a kérdés, hogy ezt a megoldást a felhasználó hogyan illeszti be a mindennapi életébe, én biztos el tudnám helyezni benne, hiszen otthon lehet, hogy szívesebben használom a nagy kijelzőt netezésre, játékra, tartalomfogyasztásra, ráadásul a telefonos funkciók sem szűnnek meg. A billentyűzetnek akkor van értelme, ha sok szövegbevitellel járó tevékenységet is folytatnánk, sima irodai munkára ez a kombó megfelelő, blogolásra, közösségi oldalakon való tevékenységre, filmnézésre szintén alkalmas, nyilvánvalóan viszont nem tud kiváltani teljes mértékben egy notebookot, ha adott esetben kép és videoszerkesztés merül fel, vagy komolyabb játékos véna szorult a vásárlóba. Ezért aztán nem tudom egyértelműen azt mondnani, hogy a 200 ezer forint felett alakuló ár megéri, hiszen ennek akkor van értelme, ha az ember le meri cserélni a jelenlegi mobilját, táblagépét és számítógépét is erre az all-in-one megoldásra, az pedig egyénenként változó, hogy egy Android alapokra építkező rendszer megfelelően ki tudja-e váltani adott esetben mindhárom masinát.

Az ASUS most úgy készül, hogy ha a PadFone sikeres lesz, akkor nem hagyják utód nélkül a dolgot. Annyi előnyük van, hogy azt is látják, ha inkább csak magát a mobilt keresik az emberek, hisz akkor ez egy jel arra, érdemes nem csak táblagépekkel, hanem okostelefonokkal is foglalkozniuk, amit én erősen pártolnék. A PadFone mindenképpen egy üde, egyedi színfolt a mobilkommunikációs palettán, s bár nyilván nem egy filléres kacatról van szó, azért jár rá plecsni. Úgy vélem, ha valaki tényleg úgy látja, pont ez az a kombináció, amire szüksége van, akkor számára Ajánlott a szett, hozzátéve azt is, nyilván nem filléres beruházásról van szó, tehát érdemes tényleg jól megfontolni, lesz-e hely a háztartásban egy PadFone számára.

ASUS PadFone

Bog

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Asus PadFone
Asus PadFone Általános
Technológia GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
UMTS 900 / 2100 MHz
Méret 128 x 65,4 x 9,2 milliméter (telefon) 273 x 176,9 x 13,6 milliméter (táblagép)
263 × 180,8 × 8~10,4 milliméter (billentyűzet)
Tömeg 129 gramm (telefon) 724 gramm (táblagép) / 537 gramm (billentyűzet)
Színvariációk fekete-bronz
Kijelző
Kijelző átlója 4,3 hüvelyk (telefon) / 10,1 hüvelyk (táblagép)
Kijelző felbontása 540 x 960 pixel (256 ppi) (telefon)
1280 x 800 pixel (149 ppi) (táblagép)
Kijelző típusa AMOLED (telefon) / Super IPS+ (táblagép)
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
Processzor órajele 2 x 1,5 GHz
Processzor csíkszélessége 28 nanométer
Utasításkészlet ARMv7
Grafikus chip Adreno 225
RAM / ROM 1 GB LP-DDR2 RAM / 16/32 GB ROM
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória -
Memória bővíthetősége microSD-kártya (telefon) / SD-kártya (billentyűzet)
Adatátvitel
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 21 Mbps / 5,76 Mbps / opció
IrDA / Bluetooth nincs / 2.1 (A2DP és EDR)
WiFi 802.11b/g/n, DLNA
USB microUSB 2.0 (telefon), USB speciális 40 tűs aljzattal (táblagép)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
Alapfunkciók
Profilok némaüzem
Vibra funkció van
Kihangosás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform android 4.0.3
WAP / HTML böngésző van / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok vannak
Valutakonverter van
Extra szoftverek App Locker, MyLibrary, MyCloud, MyNet, Polaris Office
Multimédia
Fő kamera 8 megapixeles, autófókuszos, LED-es villanóval
Másodlagos kamera VGA (telefon), 1,2 megapixeles (táblagép)
Videófelvétel 1080@25fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 1520 mAh (telefon) / 6600 mAh (táblagép) / 24,4 Wh (billentyűzet)
Egyebek
3,5 milliméteres fülhallgató kimenet, külső perifériák támogatása, giroszkóp, gyorsulásérzékelő, fényérzékelő, digitális iránytű, billentyűzetes dokkoló

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés