ASUS PadFone - matrjoska baba

Hirdetés

Bevezető

Amikor tavaly, a Computex kiállításon az ASUS első embere teátrális körülmények között bemutatta a PadFone nevű mobilkommunikációs akármicsodát, a szakmának abszolút tetszett, de az átlagfelhasználókhoz is eljutott a hír, hiszen Jonney Shih előadása egyszerre volt saját maga abszurd karikatúrája és egy innovatív termék bemutatója, amely igen sok megtekintést eredményezett a népszerű videomegosztó portálon. Értelemszerűen ezt a filmecskét mi sem hagyhatjuk ki a cikkből.

Bár a bemutatón látottak nem teljesen így néznek ki, a lényeg stimmel. A PadFone ugyanis alapvetően egy okostelefon (nem is rossz), amelyhez van egy táblagép alakú keret, ennek hátuljába lehet bepattintani, hogy aztán innentől a telefon hardvere a nagyobb kijelzőt hajtsa meg. Ha ez nem lenne elég, akkor a szett része egy billentyűzet is, mindezeken felül pedig még van egy stylus-headset kombináció is, amelyről most nem fogunk tudni nyilatkozni, mert ezt nem kaptuk meg az Asus hazai képviseletétől.

ASUS PadFone
[+]

Ha viszont mi hivatalos forrásból jutottunk a masinához, akkor az olvasóban joggal vetődik fel a kérdés, hogy mikor lehet itthon is megvenni a cuccot, de egyelőre erre nem tud senki sem válaszolni. Az ASUS ugyanis úgy döntött, hogy kezdetben csak a brit és az olasz piacon lesz elérhető a motyó, aminek nem az az oka, hogy direkt szívatnak minket (vagy a németeket, franciákat, románokat, stb.), hanem egyszerűen a Qualcomm Snapdragon negyedik generációs processzorcsaládjából a gyártó pillanatnyilag nem tud annyit termelni, mint amennyit a piac többi szereplője felvenne. Így aztán priorizálnia kellett az ASUS vezetőségének, de ha változik a CPU-ellátottság, akkor a többi piacra is beviszik a gépet. Tegyük hozzá, hogy nyilvánvalóan csak akkor, ha azt látják, hogy a britek és az olaszok rajonganak a masináért.

ASUS PadFone
[+]

Hogy egy ilyen összetett, sokfunkciós, all-in-one izé vajon mennyire lesz sikeres, azt nehéz megtippelni, mert azt viszont az olvasó már nyilván sejti, hogy árban nem olcsó a pakk. De külön kell bontanunk a telefont és a többi csecsebecsét, hiszen maga a készülék önállóan is megvehető, durva átszámítások után 130 és 150 lepedő között állna meg az okostelefon ára, a többi herkentyűvel együtt valamivel 200 ezer magyar valutát kóstálna, de ez 20-25 ezer forintot akármikor ugorhat, ha a derék pénzügyminiszter kinyitja a száját.

ASUS PadFone
[+]

Nem is baj, hogy külön is elérhető maga a telefon, mert egyrészt ez az egész motyó lelke, másrészt pedig nem éppen elhanyagolható szempont, hogy a tabletek piacán igen erős, innovatív ASUS évek óta nem rakott össze mobilt. Az utolsó, hamvába hullott próbálkozásuk a Garminnal közösen történt, azokat a készülékeket jobb el is felejteni, egy letűnt kor utolsó emlékei, az annak idején fényes szereplő P525- P535 vonal utódai inkább, csak hát azóta történt némi forradalom az okostelefonok frontján, ami a rezisztív, WinMo alapú gépeket a kukába rakta. Mostanáig kellett várni, hogy az ASUS úgy érezze, hogy megint van értelme mobilokkal is szöszölni, ráadásul meg kellett várniuk a 4.0-s Androidot is, hogy a táblagépbe tehető okostelefon koncepciója tényleg értelmet kapjon, kicsit idétlen lett volna egy 2.3-as rendszerrel bűvészkedni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés