Computex 2012: kétkijelzős Taichi és a világ legnagyobb tablete

Hirdetés

Már beszámoltunk az ASUS két új, normálisnak nevezhető, Windows 8 alapú táblagépeiről, ám a gyártó tartogatott még meglepetéseket. Az egyik érdekesség neve Transformer AiO, azaz All on One PC, ami első blikkre nem más, mint egy Windows 8-at futtató gép, amelynek LED háttérvilágítású kijelzője 18,4 inches és érintésérzékeny. Az x86-os architektúrára épülő hardver a "monitor" hátuljában lakik, ide érkeznek a kábelek is.

Az AiO szemből - csajjal
Az AiO szemből - csajjal

A poén azonban az - s ezt az ASUS első embere demonstrálta is az eseményen - hogy ez a hatalmas kijelző egy mozdulattal leszedhető a talpról és vihetjük magunkkal, ezzel pedig megszületett a világ legnagyobb táblagépe, bár egy IKEA szatyor sem biztos, hogy elég lenne a hurcoláshoz. De az ASUS nem is arra játszik, hogy majd az emberek bőröndnyi méretű kütyükkel utaznak a BKV-n, hanem úgy vélik, hogy lakáson belül használva lesz a masinának értelme.

Az AiO hátulról - csaj nélkül
Az AiO hátulról - csaj nélkül

Amikor ugyanis leemeljük a lábról a keretet, akkor az x86-os hardver bizony ott marad, ám a Windows 8 felület mégis velünk jön. Ennek az a titka, hogy magában a táblagépben egy ARM architektúrájú, de egyelőre ismeretlen processzor lakik, amely egy Androidot futtat, ezen az Androidon pedig egy beépített remote desktop alkalmazás WLAN kapcsolaton keresztül mutatja az x86-os bázisgép kijelzőjét. Ez ügyes ötlet, kár, hogy a bemutatón megdöglött a rendszer. A hatalmas táblagépen persze elő lehet csalogatni a Google rendszerének standard felületét is, bár ezt nem láttuk élőben, de a sajtóanyag erre utalgat. Hogy a gyakorlatban mennyi értelme van egy ilyen hibridnek, azt majd a piac eldönti, de egyelőre sem a megjelenés dátuma, sem pedig az ár nem ismert.

A Taichi szemből - másik(?) csajjal
A Taichi szemből - megint csajjal

A másik őrület neve Taichi. Ez - ha lehet - még kezdetlegesebb állapotban van, mint a Transformer AiO, ugyanis csak vitrin mögött lehetett megnézni. Ennek a cuccnak az a trükkje, hogy alapvetően képzeljünk el egy Windows 8-as notebookot, amely 11,6, vagy 13,3 inches kijelzővel bír. De inkább a többes szám indokolt, ugyanis a fedlap mindkét oldalán van egy fullHD IPS panel (hogy ez a kettő milyen alkatrészekben közös, azt nem árulták el), de az biztos, hogy egyszerre működnek. Kvázi a külső display kiterjesztett asztalként üzemel.

A Taichi másik szögből - mindenféle csajok nélkül
A Taichi másik szögből - mindenféle csajok nélkül

A gép lelke egy Intel Core processzor (harmadik generációs), a memória 4 gigabájtos, a háttértár mindenképpen SSD. Van a gépen HDMI, mini DisplayPort, 3,5 mm-es jack csatlakozó. A kérdés persze az, hogy ez mi a rossebre jó, a bemutatón egy elfoglalt anyát és hisztis lányát alakító "színészek" mutattak példát arra, hogy ez milyen hasznos, mert a külső kijelzőn mondjuk mehet egy film, amíg a gép másik oldalán dolgozik anyuka. Illetve azt találták ki, hogy one-on-one prezentáció során milyen jó, hogy nem egymás mellett, hanem egymással szemben ülnek a felek. Árról, megjelenési időpontról nem esett szó, lehet, hogy erre a masinára is majd annyit kell várni, mint a PadFone-ra. Szűk egy évet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés