ASUS PadFone - matrjoska baba

Adatátvitel, akkumulátor

PadFone-ból kétféle van, a nálunk járt verzió támogatja az LTE hálózatokat - de sajnos nem a hazai frekvencián megy, alapvetően az amerikai szabványt ismeri, akárcsak a legfrissebb iPad. Mondjuk, így sem rossz a helyzet, mert az LTE nélküli PadFone is HSPA+ sebességre képes, amely 21 Mbps-t jelenthet. Mi a T-Mobile hálózaton 8 Mbps tempót mértünk, ez egyébként elég szinte bármire. Ha nincs mobilnet, akkor jól jöhet a WLAN, amelynek vételi érzékenysége megfelelő, a tabletbe áttéve a telefont sincs gond, hiszen az ASUS figyelt arra, hogy a rádiós antennákat a telefonból kivezesse a tábla keretébe.

ASUS PadFone ASUS PadFone

Nem hiányzik a repertoárból a GPS, amely viharsebesen talál jelet, a Bluetooth, amely sztereó hangátvitelre is képes, s természetesen USB kábellel is összeköthetjük a masinát a számítógéppel. Mivel 4.0-s Androidról van szó, ezért MTP kliensként működik ebben az esetben az eszköz. A repertoár része a DLNA kliensprogram is, amely egy jól kezelhető felületen segít abban, hogy ide-oda streameljünk tartalmakat.

Hirdetés

ASUS PadFone
[+]

Az akkumulátoros üzemidő összetett kérdés. A telefon önmagában maximum másfél napot hajlandó menni. A tablet folyamatos nyúzással úgy 8 órát használható, a gombsorral ez saccra a duplája, ami bármilyen notebooknak is becsületére válna. Persze az egész pakkot feltölteni nem kevés idő, hiszen összesen három akkumulátorról van szó.

ASUS PadFone
[+]

Értékelés: Asus PadFone
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Nos, őszintén szólva a PadFone, mint konstrukció, mint műszaki megoldás egyszerűen lenyűgöző. Kitalálták, összerakták, működik, s nem kell hozzá atomfizikusi végzettség. A dokkolás egy mozdulat, szinte azonnal életre kel a megfelelő kijelző. A PadFone önmagában is egy igen jó okostelefon, friss hardver, friss szoftver, szép formaterv és minőségi anyaghasználat jellemzi, ráadásul a 4,3 inches kijelző pont a kezelhető méret, így azon ritka csúcskészülékek egyike, amely nem egy orbitális nagy tepsi. Ráadásul egymillió éve nem volt a piacon ASUS okostelefon, most viszont már van, s bizony megérte rá várni. A kamera sajnos messze van a jótól, de a többi paraméter már bőven megfelel az elvárásoknak, még a pentile matrix kijelzőt is elnézi a készüléknek az ember.

A kiegészítőkkel teljes azonban a pakk, a PadFone Station egy újszerű, ötletes, innovatív valami, ami billentyűzet nélkül is abszolút értelmezhető. Persze mindig az a kérdés, hogy ezt a megoldást a felhasználó hogyan illeszti be a mindennapi életébe, én biztos el tudnám helyezni benne, hiszen otthon lehet, hogy szívesebben használom a nagy kijelzőt netezésre, játékra, tartalomfogyasztásra, ráadásul a telefonos funkciók sem szűnnek meg. A billentyűzetnek akkor van értelme, ha sok szövegbevitellel járó tevékenységet is folytatnánk, sima irodai munkára ez a kombó megfelelő, blogolásra, közösségi oldalakon való tevékenységre, filmnézésre szintén alkalmas, nyilvánvalóan viszont nem tud kiváltani teljes mértékben egy notebookot, ha adott esetben kép és videoszerkesztés merül fel, vagy komolyabb játékos véna szorult a vásárlóba. Ezért aztán nem tudom egyértelműen azt mondnani, hogy a 200 ezer forint felett alakuló ár megéri, hiszen ennek akkor van értelme, ha az ember le meri cserélni a jelenlegi mobilját, táblagépét és számítógépét is erre az all-in-one megoldásra, az pedig egyénenként változó, hogy egy Android alapokra építkező rendszer megfelelően ki tudja-e váltani adott esetben mindhárom masinát.

Az ASUS most úgy készül, hogy ha a PadFone sikeres lesz, akkor nem hagyják utód nélkül a dolgot. Annyi előnyük van, hogy azt is látják, ha inkább csak magát a mobilt keresik az emberek, hisz akkor ez egy jel arra, érdemes nem csak táblagépekkel, hanem okostelefonokkal is foglalkozniuk, amit én erősen pártolnék. A PadFone mindenképpen egy üde, egyedi színfolt a mobilkommunikációs palettán, s bár nyilván nem egy filléres kacatról van szó, azért jár rá plecsni. Úgy vélem, ha valaki tényleg úgy látja, pont ez az a kombináció, amire szüksége van, akkor számára Ajánlott a szett, hozzátéve azt is, nyilván nem filléres beruházásról van szó, tehát érdemes tényleg jól megfontolni, lesz-e hely a háztartásban egy PadFone számára.

ASUS PadFone

Bog

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés