Apple iPhone 12 és 12 Pro duplateszt

Az előző generációnál jobban éhezik a töltőre, mégsem jár hozzá adapter: mindeközben a formai váltás zseniálisan sikerült, dicsérendő az 5G, ügyes az új iOS, a kamerában pedig ismét nem tudtunk csalódni.

Külső, összeszerelés, Ceramic Shield

Sok év elteltével most kapott egy komolyabb vérfrissítést az iPhone-ok megjelenése. Úgy látszik, az Apple tervezőasztalain mostanra fulladt ki másodszor a laposkavics formanyelv, és ahogy a hármas széria után annak idején egy élesebb, markánsabb design jött (iPhone 4 és 5-generáció), úgy a 12-es széria is az akkor megismert, szögletesebb vonalvezetést vette át.


[+]

Több iPhone-felhasználóval beszéltem, illetve a tesztidőszakban körbe is mutogattam a kütyüt, és első benyomáson alapuló véleményük alapján dicsérni tudom a tervezőket, ügyes volt a váltás. Véleményem szerint van ebben némi psziché: nagyon sokan léptek be 2010-2013 körül az iPhone-világba, de aki esetleg már 3G-érában is az Apple mobiljait nyomkodta, annak is óriási váltás volt az első szögletes iPhone, hiszen annak idején ezekkel együtt jött be a retina kijelző, a tényleg versenyképes hátlapi kamera, és a szoftveres oldal is az iOS 4 után kezdett nagyon összeszedett lenni. Egy szó, mint száz: szerintem ez a formaterv volt az, ami sokak fejében komoly nyomot hagyott, és akár tudatosságon kívül is, de jó érzéseket kelt.


[+]

Telefontesztelőként az elmúlt öt-hat évből nem nagyon tudnék olyan csúcsmobilt mondani, ami ha csak pár percre is, de ne járt volna a kezemben, és bár nagyon sok éve nem használok napi szinten iPhone-t, tehát a végletekig azért nem varázsol el, mégis a mai napig meg tudok döbbenni egy iPhone-on már a kijelző bekapcsolása előtt. Nem tudom megfejteni, hol van a nagy trükk, biztos, hogy tökéletesre ki vannak számolva a milliméter-arányok, el tudom képzelni, hogy fél grammonként skálázódó dummy modelleket teszteltetnek érzetre a végleges konstrukció gyártásba engedése előtt, de a lényeg, hogy valamiért egy Apple mobil mindig olyan minőséget sugároz magából, amihez hasonlót nem csinálnak a többiek. Az anyaghasználat, az összeszerelés, a felületek kidolgozása, a merevség, a gombnyomás érzete, a rezgőmotor feszessége és ezer, általam talán észre sem vett apró dolog miatt van az, hogy hiába nincs új a nap alatt egy hagyományos okosmobil formájában, az Apple-nek mégis maradt némi előnye a többiekkel szemben.


[+]

Méretek tekintetében milliméterre pontosan megegyezik az iPhone 12 és a 12 Pro, ez egész konkrétan 146,7 x 71,5 x 7,4 milliméteres dimenziókat jelent, ezekkel a számokkal a mai mezőnyben már abszolút kompaktnak lehet mondani a párost, de idén egyébként a is kedvezett a kismobilok kedvelőinek a cég, hiszen jön még az iPhone 12 Mini is, ami az utóbbi évek legapróbb csúcs(közeli) mobilja lesz. A Pro jóval komolyabb kamerarendszere nem nyilvánul meg a kamerapúp kiemelkedésében, ha a kettőt összehasonlítjuk, viszont valamelyest mindkét mobilból kiáll az optikák síkja, így az asztalon billegés továbbra is adott, ha nem használunk tokot. Egyébként az előző szériából a 11 Próhoz áll legközelebb az újdonságok méretezése, annál minimálisan magasabbak, de vékonyabbak is, a szélességük pedig tökéletesen megegyezik, miközben a kijelző 0,3 hüvelyket nőtt azonos képarány mellett. Az iPhone 12 tömege 164 gramm, míg a Pro változat 189 grammot nyom a mérlegen.


[+]

Mindkét készülék hagyományos fém-üveg szendvics, a hátlap mindkét változatnál üveg, de az Apple logo csak a Pro változatnál texturált, és ez utóbbi kevésbé is gyűjti az ujjlenyomatokat, kicsit matt hatású. Elöl pedig mindkettőn egy bizonyos Ceamic Shield nevű borítás van, ami az Apple definíciója szerint az üvegek belső szerkezetébe nanoméretű kerámiakristályokat juttatva négyszeresre emelte az ütésállóságot az elődhöz képest. Mi persze nem próbálgattuk a 350-440 ezer forintos értékű tesztkészülékeket gyötörni, Zack Nelson már ezt is megtette helyettünk: karcállóságra a Ceramic Shield nagyjából a ma ismert csúcsmodellek szintjét hozza, ami azt jelenti, hogy még így is kell neki egy Mohs-féle keménységi skálán 6-os véső, hogy megkarcoljuk, viszont a hőterhelést jelentősen jobban bírja a 2020-ban megszokottnál. A sima iPhone 12 kerete alumínium, míg az iPhone 12 Próé rozsdamentes acél, ez utóbbi döbbenetes merevséget kölcsönöz a kütyünek, egy pillanatra sem sikerült elhajlítania a mobilban kárt tenni akaró tesztelőnek. Ütésállóságra is remekül vizsgázik a Ceramic Shield, ezt főleg a PhoneBuff videóján lehet megtekinteni. Ugyanebből a videóból derül ki az is, hogy bár elméletileg nem, gyakorlatilag keményebbnek tűnik a Pro hátlapja, mint a simáé.

Személyes vélemény, de sokan hozzám hasonlóan gondolják: a Pro változat fényes, ujjlenyomatokat vonzó felületkezelése szerintem kissé csúnyává válik, ahogy az ember összefogdossa, a sima 12 hagyományosabban kezelt (jó eséllyel eloxált) alumíniumkeretének matt felülete ilyen téren viszont jobban vizsgázik. Színválaszték terén is van különbség a két eszköz között, a sima 12-k a színes, fiatalosabb vonalat képviselik, hiszen sima fekete és fehér mellett van belőlük piros, világoszöld és kék is, a Pro modellek ezüst, grafit, arany vagy épp óceánkék színe komolyabb megjelenést kölcsönöz a drágaságoknak. A por- és vízállósági védelemről ezúttal is IP68-besorolás tanúskodik, ugyanakkor azonban a korábbiaknál is vízállóbb az új széria, hiszen már 6 méteres mélységig és legfeljebb 30 perces időtartamig éli túl károsodás nélkül, persze laboratóriumi körülmények közt, tiszta vízzel, vadonatúj tömítésekkel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés