Apple iPhone 12 és 12 Pro duplateszt

Az előző generációnál jobban éhezik a töltőre, mégsem jár hozzá adapter: mindeközben a formai váltás zseniálisan sikerült, dicsérendő az 5G, ügyes az új iOS, a kamerában pedig ismét nem tudtunk csalódni.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Kezdjünk azzal, ami adatkommunikációs fronton a legnagyobb port kavarta a sajtóban és a különféle fórumokon: dual SIM módban nem megy az 5G az iPhone 12 és 12 Pro modelleken. Tehát nem csak arról van szó, hogy az egyébként dual standby kettős mód esetén a fő kártya lehet 5G-s, a második pedig 4G-s, hanem olyankor mindkét kártya legfeljebb LTE-kapcsolattal dolgozik. Ez egyelőre egy technikai korlátozás, amire egyfajta biztonsági lépésként kell gondolnunk, hardveres háttere szinte biztosan nincs, hiszen a kínai piacon már most is lehet 5G-zni a kétkártyás mód esetén. Mindenesetre, ha egy kártyát használunk, továbbá előfizetésünk és lokációnk támogatja, hogy 5G-t használjunk, akkor az iPhone fel fog menni a legmodernebb hálózatra, és élvezhetjük előnyeit, a magasabb elérhető sávszélességet, online játékoknál pedig az alacsony pinget.

Hirdetés

[+]

Ha eltekintünk attól, hogy mmWave-es 5G hálózatokra nem fog tudni kapcsolódni, akkor kvázi teljesnek lehet nevezni a támogatási listát, 5G esetén Qualcomm X55 modemmel NR-sávokról beszélhetünk (n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n25, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78, n79), meg persze minden itthon elképzelhető LTE-frekvenciát is ismer az iPhone (Gigabit, 4x4 MIMO). Internetezésnél maradva nem hiányzik a Wi-Fi 6 (802.11ax, 2x2 MIMO), egyéb tekintetben pedig Bluetooth 5.0-ról, korlátozott felhasználású NFC-ről (+Apple Pay) és persze remekül működő navigációs egységről is beszélhetünk (GPS, GLONASS, Galileo, QZSS és BeiDou), a helymeghatározás és az iránytű is mindig pontosan, jól tette a dolgát. Az igazán gyenge pont az USB-csatlakozó, hiszen a Lightning porttal továbbra is csak USB 2.0-s sebességű adatátvitel érhető el, Apple-ökoszisztémában persze a vezeték nélküli AirDrop enyhíthet a problémán.


[+]

Tökéletes volt a beszélgetési hangminőség is, igaz, a nem Apple-körbe tartozó Bluetooth kütyüket nem minden esetben tekinti alapértelmezettnek egy bejövő hívás esetén, és ha a telefonon nyomjuk meg, hogy fogadjuk a bejövő hívást, miközben zenét hallgattunk, akkor alapértelmezetten a telefont használja beszélőeszközként, ez esélyesen amiatt lehet, mert nem tudja, hogy épp hangszóróhoz vagy fülhallgatóhoz kapcsolódik, hiszen előbbi esetben tényleg ez a praktikusabb megoldás. Engem mindenesetre az őrületbe kergetett, boldog lettem volna, ha erre az alapértelemzésre van eszközönként (vagy akár egyben) külön állíthatóság, de nyilván ezzel is a saját termékei felé tolja a gyártó a felhasználóit.


[+]

Apple iPhone 12 és 12 Pro
Pro
Gyönyörű megjelenés, minőségi kialakítás
IP68 és Ceramic Shield védettség
Kiemelkedően jó kamerarendszer
Profi ökoszisztéma
5G mindkét modellben
Ügyes MagSafe töltő
Kontra
Gyenge üzemidő
Még a töltőadaptert is külön vehetjük meg
Szokásosan magas árak
Csupán átlagos a kijelző képfrissítése
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 10 pont
Fotózás, videózás 9 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 6 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (iPhone 12, 4/64 GB, HUF) 349 990
Indulóár (iPhone 12 Pro, 6/128 GB, HUF) 439 990

Ahogy az lenni szokott, nem kaptunk az Apple-től közvetlen adatot az akkumulátor-kapacitásról, és csak a szokásos, prognosztizált üzemidőket olvashattuk: 17 óra offline vagy 11 óra online videólejátszás egy ekkora mobiltól, az elméletek szintjén nem hangzik rosszul. Később aztán kiderült, hogy a 12 és a 12 Pro készülékek telepe egyaránt 2815 mAh-s, tehát a méretben hasonló elődhöz képest némi visszalépés is van ilyen téren, és bizony mi is megtapasztaltuk, hogy az új iPhone-ok üzemideje bizony romlott, és bár szintetikus tesztekben a sima 12 tudott körülbelül 13 óra offline videózást, addig a Pro a napi használatban nálam egyszer sem bírta végig a napot úgy, hogy estére ne kérjen töltőt. Mindezt természetesen egy darab aktív SIM-mel, és nagyjából átlagosnak nevezhető használattal, egy ilyen eszközzel az ember nyilván sokat fotóz és videóz, ahogy a leveleit és a közösségi médiát is pörgeti. Sajnos akkumulátoros téren ez a készülék tényleg vérszegényebb a vártnál.

Rossz nyelvek azt beszélik, hogy az Apple nem is tervez Type-C-re váltani az iPhone-ok esetén – hiszen esélyesen rég meglépték volna ezt ha már a MacBookon és az iPaden több éve sikerült –, hanem a Lightning csatlakozót konkrétan semmi nem fogja váltani, üres, csatlakozók nélküli iPhone lehet a jövő. Ennek az egyáltalán nem irreális jövőképőnek az egyik technológiai kapuja lehet a MagSafe, amit szintén az iPhone 12-esekkel együtt mutattak be. Mi is kaptunk tesztre egy ilyen kiegészítőt, amit persze alaposan ki is próbáltunk: 15W-os teljesítménnyel nagyjából a gyorstöltési határon mozogva, de azért 1 óra alatt szinte bármilyen állapotról teljesen feltöltve működik a kiegészítő, egy hagyományos vezeték nélküli töltőhöz képest a rendszer legfőbb előnye, hogy a valódi mágneses kapcsolat miatt akár fel is emelhetjük és használhatjuk töltés közben a kütyüt. Egyébként sima Qi-töltés is létezik, ekkor 7,5W a maximális teljesítmény. Vezetékes adaptert ugyebár nem kapunk a mobilokhoz, a maximális töltési sebesség egyébként így érhető el, 20W-tal 50% eléréséhez 30 perc kell, nulláról kiindulva.

Összegzés

Idén nagyot szeretett volna lépni az Apple, és ahogy az tesztünkből remélhetőleg kiderül, sikerült is nekik. Nagyon érett és profi lett a régi-új design, az új iPhone-okat új és jó élmény megfogni, miközben a kiváló minőség és összeszerelési élmény továbbra is adott. A készülékek jövőállóságáról nem csak az 5G hálózaton megvalósítható adatkommunikáció, hanem az 5 nanométeres gyártástechnológiájú, friss rendszerchip is gondoskodik, miközben a kamerás teljesítmény továbbra is profi, az iOS 14 pedig nagyon jó funkciókat hozott az eleve nagyon átgondolt és ökoszisztémában remekül működő rendszerbe. De vajon megér-e közel 100 ezer forintos felárat a Pro?


[+]

Legnagyobb örömmel mondom azt, hogy nem: míg tavaly, ha bárki iPhone-t akart venni, inkább a Pro modell felé csábítgattam volna a kellemesebb méret, a jóval minőségibb kijelző (lássuk be, ciki volt már az a 828p-s panel a sima 11-ben) és a fejlettebb kamera miatt, idén minden további nélkül merem azt mondani, hogy akinek nem létszükséglet a zoomkamera, a LiDAR és az alumínium helyett rozsdamentes acél keret, az nyugodtan vegye meg az olcsóbbat. Illetve a kevésbé drágát. A Pro modell ezúttal tényleg azoknak szól, akinek a maximum kell: egymás mellett, összehasonlítva tényleg komolyabb megjelenésű a Pro, de mivel ritkán kerülnek közvetlenül egymás mellé, így ennek túl nagy relevanciája nincs, ahogy a zoomkamerát sem fogja mindenki napi szinten használni, akinek viszont tartalomgyártóként ez fontos, az nyilván megveszi a csúcsváltozatot. A legkomolyabb szívfájdalmunk az üzemidő kapcsán van: ez a szűkös egy nap minden bizonnyal elgondolkodtatna vásárlás előtt, és lehet, hogy inkább kivárnám a nagyobb kapacitású, de persze méretesebb készülékházzal is bíró Max változatot.

Apple iPhone 12 Apple iPhone 12 Pro

szentkuti11

A tesztkészüléket az iStyle bocsátotta rendelkezésünkre, köszönjük!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés