Apple iPhone 12 és 12 Pro duplateszt

Az előző generációnál jobban éhezik a töltőre, mégsem jár hozzá adapter: mindeközben a formai váltás zseniálisan sikerült, dicsérendő az 5G, ügyes az új iOS, a kamerában pedig ismét nem tudtunk csalódni.

Apple A14, ökoszisztéma, szoftverek

Nagyon fontos mérföldkő lehet az Apple A14 rendszerchip a cég életében, és nem csak azért, mert ez az első lapka, amelyik a TSMC N5 EUV node-ján működik világelső csíkszélességgel, hanem azért is, mert állítólag ez egy olyan lapka, amivel nem csak iPad-vonalon és ezeknél az iPhone-oknál találkozunk majd, hanem ennek egy kihegyezett változata már a jövő ARM-es MacBookjait is hajtani fogja. Persze ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre maradjunk annál, ami biztos: a hatmagos processzor (2 x 3,1 GHz Firestorm + 4 x 1,8 GHz Icestorm) az előző generációhoz képest körülbelül 15-20%-os előrelépést hozott számítási kapacitásban, és fejlődött valamennyit a négymagos Apple GPU is. Mindent egybevetve a teljesítmény abszolút teljesíti az idei sztenderdeket, de valószínűleg kissé visszafojtva működik, és sokkal több potenciál lenne benne az elérhető nyers számok terén: idén az Apple nem ment bele a számháborúba, és inkább az energiahatékonyságra használja a lépéselőnyét. Mindazonáltal, várhatóan 2021 első félévében sem lesz olyan rendszerchip, ami mobilban durván maga mögé utasítja az A14 teljesítményét, a látható AnTuTu-hátrány pedig aligha veszi majd el a törzsfelhasználók kedvét a márkától.

Hirdetés

[+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Apple iPhone 12 Apple iPhone 12 Pro Samsung Galaxy Note20 Huawei Mate 40 Pro (teljesítmény mód) Xiaomi Mi 10 Pro Asus Zenfone 7 Pro
Rendszerchip Apple A14 Bionic Apple A14 Bionic Exynos 990 Kirin 9000 Snapdragon 865 Snapdragon 865+
AnTuTu 8.x 550557 pont 580202 pont n/a 708364 pont 592695 pont n/a
Geekbench 5 (single/multi) 1578 / 3826 pont 1582 / 3876 pont 922 / 2925 pont 1010 / 3741 pont 896 / 3326 pont 1004 / 3266 pont
GFXBench Car Chase onscreen 53 fps 55 fps 39 fps 48 fps 42 fps 47 fps
GFXBench Car Chase offscreen 72 fps 74 fps 49 fps 68 fps 51 fps 56 fps
GFXBench Man. onscreen 58 fps 60 fps 59 fps 90 fps 88 fps 89 fps
GFXBench Man. offscreen 182 fps 185 fps 119 fps 169 fps 122 fps 134 fps

Leginkább a memória és a tárhely adja a különbséget a két tesztkészülék hardvere között: a sima iPhone 12 mindösszesen 4 GB RAM-mal gazdálkodik, és 64, 128, illetve 256 GB-os tárhelyekkel vehető meg, a 12 Pro viszont 6 GB RAM-ot kapott, tárolóból pedig 128, 256 vagy 512 GB-os választható hozzá. Pozitívumként szokták mondani az Apple mobiljai esetén, hogy mennyire kevés memóriával elvannak, és ez valamennyire igaz is, egyébként így gyorsan belakva alig érezni különbséget a sima és a Pro változat között, persze böngészőlapok közötti váltásnál nagyon kijön, alkalmazások között ugyanakkor kevésbé, az iOS még mindig kicsit kevésbé valós multitaskingban, mint az androidos konkurensek, és bizony sok alkalmazást hibernál, mikor váltunk valami másra, így kell is néha 0,5-2 másodperc, hogy visszatérjen, amikor újra elővesszük. Az alapvető rendszersebeség viszont tényleg pazar, egy-két minimális megakadást leszámítva tényleg a tökéletesen folyamatos a felhasználói élmény mindkét készülékkel, ebben mindig nagyon jó volt az Apple.

[+]

Az összes új iPhone már az iOS 14.1-gyel érkezik, természetesen mi is ezzel vettük át a tesztkészülékeket. A főverzió nyilván értelemszerű, a végén lévő .1 pedig leginkább az első rendszer apróbb hibáit javítja, és hozzáadta a 10-bites HDR videók lejátszásának lehetőségét minden iPhone 8 és azutáni mobilhoz. Visszatérve az alap rendszerre: ahogy az lenni szokott minden értelemszerű, egyszerűen kezelhető, jól néz ki, és bár nem olyan szintű a testreszabhatóság, mint egy tipikus androidos kezelőfelületen (kevesebb lehetőség elrontani valamit), de azért a legfőbb dolgokat variálhatjuk. Aki pedig egyébként Mac számítógépet használ androidos telefon mellett – mint például én és rajtam kívül a fél szerkesztőség –, annak szintén kinyílik a világ, telefonhívás számítógépről, iMessage, jegyzetek, automatikus fotószinkronizálás, AirDrop, villámgyors hotspot-lehetőség, és számtalan egyéb apróság teszi könnyebbé a felhasználó életét, ha a számítógép mellé mobilból is almást választ.


[+]

Aki iPhone-t használ, az első bekapcsolás nem fölösleges alkalmazásokkal teletűzdelt rendszerrel fog találkozni, és persze az utóbbi időben már minden gyári szoftver az Apple saját fejlesztése, tehát még olyan alapvetőnek gondolt appokat is külön kell letöltenünk, mint például a YouTube. Nagyjából megvan minden, ami egy alapszintű használathoz kellhet, jegyzetek, emlékeztetők, térképek (még ha nem is Google-minőségben), időjárás, mail, naptár, podcast-alkalmazás, TV, egészség, pénztárca, okosotthonos szoftver, egy alapvető fájlkezelő, továbbá néhány eszköz (hangjegyzetek, iránytű, mérés, számológép) és pár egyéb szoftver, persze minden jól megvan rajzolva, ügyesen le van fordítva, nagyon egyértelműen működik és nem maradnak benne feltűnő rendszerhibák, továbbra is lehet érezni, hogy itt azért teszteletlen, félig működő marketingfunkciókat nem engednek bele a végleges termékbe, és ha valami épp nem működik olyan jól, azt azért nagyjából gyorsan javítják egy-egy frissítéssel.

[+]

A rendszerkezelés továbbra sem változott, a menürendszer bármely pontján, fent jobb oldalról jön le egy gyorskapcsolópanel zenevezérléssel, kapcsolókkal és gyorsfunkciókkal, balról lehúzva pedig az értesítési központot kapjuk meg. Alulról felfelé húzva kaphatjuk meg a kezdőoldalt vagy az alkalmazásváltót, és balról jobbra csúsztatva léphetünk vissza bizonyos funkcióknál, de nem minden esetben. Képet vagy egyéb médiatartalmat megnyitva jellemzően nem is tudjuk ezt a mozdulatot visszalépésre használni, helyette egy lefelé csúsztató mozdulatot lehet bevetni: ez biztosan zavarna egy ideig az Androidról történő átszokásban. A kezdőoldalakon, bármelyik üres területen lefelé pöccintve jön elő a szokásos spotlight kereső Siri-javaslatokkal és gyakran használt gyorsfunkciókkal (például Messenger üzenet küldése a legutóbbi címzettnek). Nagyon jó, hogy a virtuális pénztárcánkban használt fő, alapértelmezett bankkártyával való fizetéshez még csak be sem kell menni a menübe, dupla koppintás a bekapcsológombon, és már meg is kaptuk a virtuális kártyánkat, és egy gyors Face ID-vel vagy jelkóddal már fizethetünk is bármilyen terminálnál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés