Apple iPhone 12 és 12 Pro duplateszt

Az előző generációnál jobban éhezik a töltőre, mégsem jár hozzá adapter: mindeközben a formai váltás zseniálisan sikerült, dicsérendő az 5G, ügyes az új iOS, a kamerában pedig ismét nem tudtunk csalódni.

Hirdetés

Videózás, multimédia

Videós téren is leginkább a teleoptika hiánya különbözteti meg a sima 12-es modellt a 12 Prótól, hiszen beállítások és elérhető felbontások terén nagyjából ugyanaz a felhozatal. Az alapértelmezés itt is a nagy hatékonyságú, egész konkrétan HEVC formátumot takarja, és ha szeretnénk 4K-ban 60 fps-sel, 1080p-ben 240 fps-sel, esetleg HDR-ben rögzíteni, akkor nincs is más opciónk. A jóval több eszközzel és szoftverrel kompatibilis H.264-es kódolást pedig használhatjuk 4K-ban 24 vagy 30 fps-sel, esetleg Full HD-ban 30 vagy 60 fps-sel. Dolby Vision HDR felvétel a sima 12-vel mindössze 30 fps-ig érhető el, a 12 Pro ebben a módban is fel tud menni 60 fps-ig.

Régi probléma, hogy az európai energiahálózattal szinkronban lévő, 50 Hz-es villódzásgátlás továbbra sincs az opciók között, nagyon kellemetlen, hogy ha valakinek emiatt vibrálnak a lámpafényes felvételei, emiatt azonnal cserélheti le külsősre a kameraszoftvert. Egyébiránt az iPhone-ok hardveres és szoftveres képstabilizálása kiemelkedően jó, és gyengébb fényviszonyok közt is meglepően ügyes, egyedül a nagylátó, ami itt is kicsit gyenge láncszem sötétben (itt már erős lépéselőnyben van a Xiaomi Mi 10 Pro és a Mate 40 Pro széleslátója), éppen ezért 4K-ban, 60 fps sebesség mellett nem is aktiválhatjuk.

A sztereó hang kimondottan jó minőségű, nem vesznek el a részletek, és a hangfókusz is mindig oda kerül, ahova éppen a kamerával nézünk és nagyítunk. A finom képi mozgásokat remekül követi le a rendszer, a trappolósabb léptekkel viszont már nem nagyon tud mit kezdeni, tehát akármennyire is fejlett a stabilizálás, meghálálja, ha finoman mozgatjuk. Univerzálisan használható, gyorsan fókuszál, viszont ha változik a fehéregyensúly optimális tartománya felvétel közben, azt kicsit lassabban reagálja le a megszokottnál.

[+]

Természetesen a nézői oldal is komplettnek nevezhető, van egy közepes hangerejű, de jó minőségű sztereó hangszórópárunk az alsó, dedikáltan multimédiás hangszóró és a felső beszédhangszóró bevetésével, meg persze az összes nagy streaming szolgáltató HD és HDR műsorainak élvezése, továbbá Apple TV+ és Apple Music saját szolgáltatás, amit a gyártó új csomagjával egy komplex előfizetés alá lehet venni. Jack-átalakítót aránylag olcsón lehet venni a gyártótól, ha valaki ilyesmire éhezik, de persze a Bluetooth-alternatívák is tökéletesen működnek, az OLED kijelzőn pedig tényleg élmény tud lenni az egérmozizás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés