Apple iPhone 12 és 12 Pro duplateszt

Az előző generációnál jobban éhezik a töltőre, mégsem jár hozzá adapter: mindeközben a formai váltás zseniálisan sikerült, dicsérendő az 5G, ügyes az új iOS, a kamerában pedig ismét nem tudtunk csalódni.

Bevezető, tartozékok

Idén sem sikerült sokkal koherensebbé tenni az iPhone-nevezéktant, hiszen bár az éves ritmus S-modelleket diktált erre az évre, valójában 12-es szériájú iPhone-okat tesztelünk most. Haragudni azonban mégsem tudunk az Apple-re, hiszen nagy csokor újdonsággal álltak elő, és egy külső stílusváltást is alkalmaztak, amire sok felhasználó évek óta várt már. Volt mit tesztelnünk: az iOS 14 rengeteg régen várt funkcióval érkezett, az új mobilok pedig teljesen megújult megjelenést, egyedi fejlesztésű előlapi védőüveget, 5G-t, még jobb kamerát és új töltési technológiát is kaptak, miközben végre eltűnt a gyenge minőségű kijelzőpanel az alapmodellekből. Egész biztosak vagyunk benne, hogy ebből a szériából is sikersztori lesz.


[+]

Hiába a sok új újdonság, az internet mégsem ezektől volt igazán hangos a bejelentés után, hanem attól, hogy az Apple már a töltőfejet is kispórolja a dobozból, és erre nem voltak restek zöld okokkal hivatkozni. Gyártási és ellátási karbonsemlegességet ígértek ugyanis 2030-ig, a termékekbe kerülő fém alkatrészek jellemzően újrahasznosított forrásból származnak, ezzel a töltőfejes lépéssel pedig jelentősen kisebb dobozba csomagolják a termékeket, és állításuk szerint minden terméken megspórol a világ egy fölöslegesen legyártott töltőt. Lássuk be: azokat az eleve szemétbe gyártott 5W-os töltőfejeket, amiket 11 Prótól lejjebb minden iPhone-hoz adtak, talán senki nem fogja visszasírni, és olyanja tényleg mindenkinek van a fiókban, de az biztos, hogy furcsa módon pont az iPhone-os MagSafe piaci bevezetésével együtt lépték ezt meg, amit így talán többen tesznek majd a kosarukba az telefon vásárlása mellé.


Kisebb is lett a doboz [+]

Hiszen töltő mindenképpen kell: ha beérjük egy normál, vezetékes töltőfejjel, akkor a dobozban lévő Type-C-Lightning kábel használata mellett egy 20W-os fejet megvehetünk a gyártótól 8000 forintért, ám ha a vezeték- pontosabban csatlakozómentes élményre vágyunk, akkor még további 17 ezret költünk el a MagSafe kiegészítőre. De tegyük fel, hogy valaki nem szeretne ennyire mélyre menni a dologban, csak fel szeretné tölteni a telefonját: ha nincs egy 2015 utáni MacBook vagy egy USB Type-C-s adapter a lakásban, akkor azonnal indulnia kell a boltba töltőfejért, mert bár az hihető, hogy az USB-A-s fejek ott porosodnak a fiókban, de bizony az újdonsághoz nem USB-A-s, hanem USB-C-s kábel jár. Tehát továbbra is ott tartunk, hogy ha a régi iPhone-ból megmaradt a kábelünk és a töltőnk, akkor nem kell a boltba rohannunk adapterért, ha viszont eladtuk/elajándékoztuk a régit, akkor azonnal indulhatunk töltőt venni, vagy használhatjuk a lassú Qi-töltést, ha van olyasmi eszközünk otthon. Remélem nem én vagyok az egyetlen, aki ezt globális szempontból nem látja annyira zöldnek, főleg akkor, ha a másik, teljesen reális alternatíva az lett volna, hogy a saját Lightning csatlakozót végre itt is lecserélik Type-C-re, és egy egységes csatlakozóval zárnák örökre rövidre a különutas történetet.

Papírra cserélték a korábbi szállítási fóliát
Papírra cserélték a korábbi szállítási fóliát [+]

A zöld hangulat jegyében egyébként a szállítási sérülésektől védő fóliát is papírra cserélték, ezzel persze gyorsan meg is oldották, hogy valaki a hangszórónál fóliát lyukasztgatva használja azt a mobil napi védelmére, de ezzel talán nincs is nagy gond. A lényeg, hogy a kábelen és a mobilon kívül nem találunk semmi mást az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro azonos méretű dobozában. Köszönjük szépen ezúton is az iStyle-nak, hogy kölcsönadták nekünk a készülékeket!

Külső, összeszerelés, Ceramic Shield

Sok év elteltével most kapott egy komolyabb vérfrissítést az iPhone-ok megjelenése. Úgy látszik, az Apple tervezőasztalain mostanra fulladt ki másodszor a laposkavics formanyelv, és ahogy a hármas széria után annak idején egy élesebb, markánsabb design jött (iPhone 4 és 5-generáció), úgy a 12-es széria is az akkor megismert, szögletesebb vonalvezetést vette át.


[+]

Több iPhone-felhasználóval beszéltem, illetve a tesztidőszakban körbe is mutogattam a kütyüt, és első benyomáson alapuló véleményük alapján dicsérni tudom a tervezőket, ügyes volt a váltás. Véleményem szerint van ebben némi psziché: nagyon sokan léptek be 2010-2013 körül az iPhone-világba, de aki esetleg már 3G-érában is az Apple mobiljait nyomkodta, annak is óriási váltás volt az első szögletes iPhone, hiszen annak idején ezekkel együtt jött be a retina kijelző, a tényleg versenyképes hátlapi kamera, és a szoftveres oldal is az iOS 4 után kezdett nagyon összeszedett lenni. Egy szó, mint száz: szerintem ez a formaterv volt az, ami sokak fejében komoly nyomot hagyott, és akár tudatosságon kívül is, de jó érzéseket kelt.


[+]

Telefontesztelőként az elmúlt öt-hat évből nem nagyon tudnék olyan csúcsmobilt mondani, ami ha csak pár percre is, de ne járt volna a kezemben, és bár nagyon sok éve nem használok napi szinten iPhone-t, tehát a végletekig azért nem varázsol el, mégis a mai napig meg tudok döbbenni egy iPhone-on már a kijelző bekapcsolása előtt. Nem tudom megfejteni, hol van a nagy trükk, biztos, hogy tökéletesre ki vannak számolva a milliméter-arányok, el tudom képzelni, hogy fél grammonként skálázódó dummy modelleket teszteltetnek érzetre a végleges konstrukció gyártásba engedése előtt, de a lényeg, hogy valamiért egy Apple mobil mindig olyan minőséget sugároz magából, amihez hasonlót nem csinálnak a többiek. Az anyaghasználat, az összeszerelés, a felületek kidolgozása, a merevség, a gombnyomás érzete, a rezgőmotor feszessége és ezer, általam talán észre sem vett apró dolog miatt van az, hogy hiába nincs új a nap alatt egy hagyományos okosmobil formájában, az Apple-nek mégis maradt némi előnye a többiekkel szemben.


[+]

Méretek tekintetében milliméterre pontosan megegyezik az iPhone 12 és a 12 Pro, ez egész konkrétan 146,7 x 71,5 x 7,4 milliméteres dimenziókat jelent, ezekkel a számokkal a mai mezőnyben már abszolút kompaktnak lehet mondani a párost, de idén egyébként a is kedvezett a kismobilok kedvelőinek a cég, hiszen jön még az iPhone 12 Mini is, ami az utóbbi évek legapróbb csúcs(közeli) mobilja lesz. A Pro jóval komolyabb kamerarendszere nem nyilvánul meg a kamerapúp kiemelkedésében, ha a kettőt összehasonlítjuk, viszont valamelyest mindkét mobilból kiáll az optikák síkja, így az asztalon billegés továbbra is adott, ha nem használunk tokot. Egyébként az előző szériából a 11 Próhoz áll legközelebb az újdonságok méretezése, annál minimálisan magasabbak, de vékonyabbak is, a szélességük pedig tökéletesen megegyezik, miközben a kijelző 0,3 hüvelyket nőtt azonos képarány mellett. Az iPhone 12 tömege 164 gramm, míg a Pro változat 189 grammot nyom a mérlegen.


[+]

Mindkét készülék hagyományos fém-üveg szendvics, a hátlap mindkét változatnál üveg, de az Apple logo csak a Pro változatnál texturált, és ez utóbbi kevésbé is gyűjti az ujjlenyomatokat, kicsit matt hatású. Elöl pedig mindkettőn egy bizonyos Ceamic Shield nevű borítás van, ami az Apple definíciója szerint az üvegek belső szerkezetébe nanoméretű kerámiakristályokat juttatva négyszeresre emelte az ütésállóságot az elődhöz képest. Mi persze nem próbálgattuk a 350-440 ezer forintos értékű tesztkészülékeket gyötörni, Zack Nelson már ezt is megtette helyettünk: karcállóságra a Ceramic Shield nagyjából a ma ismert csúcsmodellek szintjét hozza, ami azt jelenti, hogy még így is kell neki egy Mohs-féle keménységi skálán 6-os véső, hogy megkarcoljuk, viszont a hőterhelést jelentősen jobban bírja a 2020-ban megszokottnál. A sima iPhone 12 kerete alumínium, míg az iPhone 12 Próé rozsdamentes acél, ez utóbbi döbbenetes merevséget kölcsönöz a kütyünek, egy pillanatra sem sikerült elhajlítania a mobilban kárt tenni akaró tesztelőnek. Ütésállóságra is remekül vizsgázik a Ceramic Shield, ezt főleg a PhoneBuff videóján lehet megtekinteni. Ugyanebből a videóból derül ki az is, hogy bár elméletileg nem, gyakorlatilag keményebbnek tűnik a Pro hátlapja, mint a simáé.

Személyes vélemény, de sokan hozzám hasonlóan gondolják: a Pro változat fényes, ujjlenyomatokat vonzó felületkezelése szerintem kissé csúnyává válik, ahogy az ember összefogdossa, a sima 12 hagyományosabban kezelt (jó eséllyel eloxált) alumíniumkeretének matt felülete ilyen téren viszont jobban vizsgázik. Színválaszték terén is van különbség a két eszköz között, a sima 12-k a színes, fiatalosabb vonalat képviselik, hiszen sima fekete és fehér mellett van belőlük piros, világoszöld és kék is, a Pro modellek ezüst, grafit, arany vagy épp óceánkék színe komolyabb megjelenést kölcsönöz a drágaságoknak. A por- és vízállósági védelemről ezúttal is IP68-besorolás tanúskodik, ugyanakkor azonban a korábbiaknál is vízállóbb az új széria, hiszen már 6 méteres mélységig és legfeljebb 30 perces időtartamig éli túl károsodás nélkül, persze laboratóriumi körülmények közt, tiszta vízzel, vadonatúj tömítésekkel.

Kijelző, kezelés, Face ID

6,1 hüvelykes az előlapi panel, és ahogy az már csak fejlesztői okokból is lenni szokott, nem a ppi-érték csökkent, hanem a felbontás nőtt. 1170 x 2532 pixelt jelenít meg a készülék 460 ppi-s sűrűség mellett, a Super Retina XDR fantázianevű OLED panel pedig tényleg remek, a technológiából elérhető élénk színvilágot kiemelkedően jó színhűséggel tudták ötvözni a boszorkánykonyhában. A gyártói termékoldal kicsit szűkszavú ugyan, de céloz arra, hogy teljesen lefedi DCI-P3 színteret és a szabvány szerinti teljes színhűséget biztosít a megjelenítő, illetve természetesen adott a HDR-támogatás is, ha már két ilyen kaliberű mobilról beszélünk. Oleofób bevonatok tekintetében az Apple már korábban is bizonyította rátermettségét, az előlapi üveg nem lesz zavaróan ujjlenyomatos a használat során, a szabadtéri tükröződés pedig minimális volt, igaz, a mi október végi tesztnapjaink alatt nem volt kegyes az időjárás, napfényt gyakorlatilag alig láttak a mobilok.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Apple iPhone 12 Apple iPhone 12 Pro OnePlus 8T Huawei P40 Pro Apple iPhone 11 Xiaomi Mi 10T Pro
Képátló 6,10 hüvelyk 6,10 hüvelyk 6,55 hüvelyk 6,58 hüvelyk 6,10 hüvelyk 6,67 hüvelyk
Felbontás 1170 x 2532 1170 x 2532 1080 x 2400 1200 x 2640 828 x 1792 1080 x 2400
Technológia Super Retina XDR OLED Super Retina XDR OLED Fluid AMOLED OLED HR10 IPS LCD Retina IPS
Képfrissítés 60 Hz 60 Hz 120 Hz 90 Hz 60 Hz 144 Hz
Fehér fényerő 529 / 624 nit 528 / 825 nit 532 / 865 nit 446 / 596 nit 600 / 704 nit 545 / 664 nit
Fehér fényerő (min.) 3,9 nit 2,8 nit 2,6 nit 1,9 nit 2,2 nit 1,2 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0,37 nit 0,6 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen 1903:1 1106:1
Színhőmérséklet 6654 K + TrueTone 6755 K + TrueTone 7015 K + kézi 7312 K + kézi 6854 K + TrueTone 7330 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Sokak bánatára kimaradt a 60 Hz fölötti képfrissítés. Aki látott már görgetés közben egy 90, vagy 120 Hz-es mobilpanelt, az tényleg észre fogja venni, hogy a finom mozgások, lapozások bizony tudnak szebbek lenni egy-egy androidos kütyün, mint az új iPhone-okon, állítólag a fixen emelt frekvencia szörnyen rosszat tett volna az eleve nem túl jó üzemidőnek, így aztán erről letett a gyártó. A napi használat során ez egyébként aligha okoz gondot, bizonyára minden olvasónk görgetett már iPhone-nal, fájdalmas élménynek semmiképpen nem lehet mondani.


[+]

Nem tudja elengedni az Apple a széles notchot, ami egyrészt kicsit furán néz ki mostanra, másrészt az esztétikai mellett funkcionális hátránya is van, az értesítési sávon például nem látjuk az akkumulátor százalékos töltöttségét, de lezárt képernyőnél a szolgáltatói feliratot is csak tördelve tudja megjeleníteni, ami nem túl elegáns. Cserébe persze továbbra is ott van a Face ID, ami a 3D arcfelismerések között is az egyik legfejlettebb, és amire félelem nélkül rábízhatunk akár bankkártyás fizetéshez azonosítást.

Hirdetés

[+]

A TrueDepth kamerarendszer tényleg odateszi magát, viszont a 2020-as mindennapokban nem vált ki egy kijelző alatti ujjlenyomat-olvasót, természetesen a COVID-19 és az arcmaszkok miatt – tökéletes apropó lett volna ez az Apple számára, hogy csendben visszahozza az ujjlenyomat-olvasást is, hiszen míg az iPhone X korában erre tényleg nem volt kijelző mögött elhelyezhető, megbízható és precíz megoldás, addig mostanra az ultrahangos technológiák beértek, és lehetett volna a gyártótól megszokott minőséghez méltó alternatív biometrikus azonosítót beépíteni.

A némítópöcök immár 13 éve iPhone-jellegzetesség
A némítópöcök immár 13 éve iPhone-jellegzetesség [+]

A gombok elhelyezése nem változott, jól ismert módon jobb oldalt van a bekapcsológomb, bal oldalt pedig két külön billentyűn a hangerő fel és le, illetve szintén itt bal oldalt a szokásos némítópöcök, ami a praktikumán kívül azért is kellemes, mert az iPhone-ok örök stílusjegye is maradt immár 13 éve. Alul a szokásos Lightning csatlakozót látjuk, az USB-C-s mobilra tehát még mindig várni kell az Apple-nél, ugyanitt lent, szokásos furatok jelzik a multimédiás hangszóró és a fő beszédmikrofon meglétét. Bal oldalról vehetjük ki a szintén fémből lévő kártyatálcát, amire összesen egy darab nanoSIM-et tehetünk: tárhelybővítési lehetőség sosem volt az Apple mobiljain, a második SIM pedig egy eSIM lehet.

Apple A14, ökoszisztéma, szoftverek

Nagyon fontos mérföldkő lehet az Apple A14 rendszerchip a cég életében, és nem csak azért, mert ez az első lapka, amelyik a TSMC N5 EUV node-ján működik világelső csíkszélességgel, hanem azért is, mert állítólag ez egy olyan lapka, amivel nem csak iPad-vonalon és ezeknél az iPhone-oknál találkozunk majd, hanem ennek egy kihegyezett változata már a jövő ARM-es MacBookjait is hajtani fogja. Persze ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre maradjunk annál, ami biztos: a hatmagos processzor (2 x 3,1 GHz Firestorm + 4 x 1,8 GHz Icestorm) az előző generációhoz képest körülbelül 15-20%-os előrelépést hozott számítási kapacitásban, és fejlődött valamennyit a négymagos Apple GPU is. Mindent egybevetve a teljesítmény abszolút teljesíti az idei sztenderdeket, de valószínűleg kissé visszafojtva működik, és sokkal több potenciál lenne benne az elérhető nyers számok terén: idén az Apple nem ment bele a számháborúba, és inkább az energiahatékonyságra használja a lépéselőnyét. Mindazonáltal, várhatóan 2021 első félévében sem lesz olyan rendszerchip, ami mobilban durván maga mögé utasítja az A14 teljesítményét, a látható AnTuTu-hátrány pedig aligha veszi majd el a törzsfelhasználók kedvét a márkától.

[+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Apple iPhone 12 Apple iPhone 12 Pro Samsung Galaxy Note20 Huawei Mate 40 Pro (teljesítmény mód) Xiaomi Mi 10 Pro Asus Zenfone 7 Pro
Rendszerchip Apple A14 Bionic Apple A14 Bionic Exynos 990 Kirin 9000 Snapdragon 865 Snapdragon 865+
AnTuTu 8.x 550557 pont 580202 pont n/a 708364 pont 592695 pont n/a
Geekbench 5 (single/multi) 1578 / 3826 pont 1582 / 3876 pont 922 / 2925 pont 1010 / 3741 pont 896 / 3326 pont 1004 / 3266 pont
GFXBench Car Chase onscreen 53 fps 55 fps 39 fps 48 fps 42 fps 47 fps
GFXBench Car Chase offscreen 72 fps 74 fps 49 fps 68 fps 51 fps 56 fps
GFXBench Man. onscreen 58 fps 60 fps 59 fps 90 fps 88 fps 89 fps
GFXBench Man. offscreen 182 fps 185 fps 119 fps 169 fps 122 fps 134 fps

Leginkább a memória és a tárhely adja a különbséget a két tesztkészülék hardvere között: a sima iPhone 12 mindösszesen 4 GB RAM-mal gazdálkodik, és 64, 128, illetve 256 GB-os tárhelyekkel vehető meg, a 12 Pro viszont 6 GB RAM-ot kapott, tárolóból pedig 128, 256 vagy 512 GB-os választható hozzá. Pozitívumként szokták mondani az Apple mobiljai esetén, hogy mennyire kevés memóriával elvannak, és ez valamennyire igaz is, egyébként így gyorsan belakva alig érezni különbséget a sima és a Pro változat között, persze böngészőlapok közötti váltásnál nagyon kijön, alkalmazások között ugyanakkor kevésbé, az iOS még mindig kicsit kevésbé valós multitaskingban, mint az androidos konkurensek, és bizony sok alkalmazást hibernál, mikor váltunk valami másra, így kell is néha 0,5-2 másodperc, hogy visszatérjen, amikor újra elővesszük. Az alapvető rendszersebeség viszont tényleg pazar, egy-két minimális megakadást leszámítva tényleg a tökéletesen folyamatos a felhasználói élmény mindkét készülékkel, ebben mindig nagyon jó volt az Apple.

[+]

Az összes új iPhone már az iOS 14.1-gyel érkezik, természetesen mi is ezzel vettük át a tesztkészülékeket. A főverzió nyilván értelemszerű, a végén lévő .1 pedig leginkább az első rendszer apróbb hibáit javítja, és hozzáadta a 10-bites HDR videók lejátszásának lehetőségét minden iPhone 8 és azutáni mobilhoz. Visszatérve az alap rendszerre: ahogy az lenni szokott minden értelemszerű, egyszerűen kezelhető, jól néz ki, és bár nem olyan szintű a testreszabhatóság, mint egy tipikus androidos kezelőfelületen (kevesebb lehetőség elrontani valamit), de azért a legfőbb dolgokat variálhatjuk. Aki pedig egyébként Mac számítógépet használ androidos telefon mellett – mint például én és rajtam kívül a fél szerkesztőség –, annak szintén kinyílik a világ, telefonhívás számítógépről, iMessage, jegyzetek, automatikus fotószinkronizálás, AirDrop, villámgyors hotspot-lehetőség, és számtalan egyéb apróság teszi könnyebbé a felhasználó életét, ha a számítógép mellé mobilból is almást választ.


[+]

Aki iPhone-t használ, az első bekapcsolás nem fölösleges alkalmazásokkal teletűzdelt rendszerrel fog találkozni, és persze az utóbbi időben már minden gyári szoftver az Apple saját fejlesztése, tehát még olyan alapvetőnek gondolt appokat is külön kell letöltenünk, mint például a YouTube. Nagyjából megvan minden, ami egy alapszintű használathoz kellhet, jegyzetek, emlékeztetők, térképek (még ha nem is Google-minőségben), időjárás, mail, naptár, podcast-alkalmazás, TV, egészség, pénztárca, okosotthonos szoftver, egy alapvető fájlkezelő, továbbá néhány eszköz (hangjegyzetek, iránytű, mérés, számológép) és pár egyéb szoftver, persze minden jól megvan rajzolva, ügyesen le van fordítva, nagyon egyértelműen működik és nem maradnak benne feltűnő rendszerhibák, továbbra is lehet érezni, hogy itt azért teszteletlen, félig működő marketingfunkciókat nem engednek bele a végleges termékbe, és ha valami épp nem működik olyan jól, azt azért nagyjából gyorsan javítják egy-egy frissítéssel.

[+]

A rendszerkezelés továbbra sem változott, a menürendszer bármely pontján, fent jobb oldalról jön le egy gyorskapcsolópanel zenevezérléssel, kapcsolókkal és gyorsfunkciókkal, balról lehúzva pedig az értesítési központot kapjuk meg. Alulról felfelé húzva kaphatjuk meg a kezdőoldalt vagy az alkalmazásváltót, és balról jobbra csúsztatva léphetünk vissza bizonyos funkcióknál, de nem minden esetben. Képet vagy egyéb médiatartalmat megnyitva jellemzően nem is tudjuk ezt a mozdulatot visszalépésre használni, helyette egy lefelé csúsztató mozdulatot lehet bevetni: ez biztosan zavarna egy ideig az Androidról történő átszokásban. A kezdőoldalakon, bármelyik üres területen lefelé pöccintve jön elő a szokásos spotlight kereső Siri-javaslatokkal és gyakran használt gyorsfunkciókkal (például Messenger üzenet küldése a legutóbbi címzettnek). Nagyon jó, hogy a virtuális pénztárcánkban használt fő, alapértelmezett bankkártyával való fizetéshez még csak be sem kell menni a menübe, dupla koppintás a bekapcsológombon, és már meg is kaptuk a virtuális kártyánkat, és egy gyors Face ID-vel vagy jelkóddal már fizethetünk is bármilyen terminálnál.

iOS 14-es újdonságok

Most pedig térjünk át a valódi iOS 14-es újdonságokra: az első és legfőbb újítás, hogy a widgetek mostantól nem csak a külön csoportjukban, a főoldaltól balra kaphatnak helyet, hanem minden további nélkül, többféle méretben kidobálhatók a kezdőoldalakra is, a merítésben pedig a gyári szoftvereken kívül mindenféle külsős alkalmazás widgete is benne foglaltatik. Ennek köszönhetően aztán sokkal könnyebb tematikus kezdőoldalakat gyártani utazáshoz, munkához, vagy épp sporthoz, és ami nagyon okos dolog, hogy a kezdőoldalakat külön deaktiválhatjuk, elrejthetjük, így a nyaraláskor nem kell mindig átlapozni a munkaoldalt, de a járvány idején az utazási oldalunkkal sem kell a saját szívünket fájdítanunk.

[+]

Az utolsó oldalon helyet kapott az Alkalmazáskönyvtár, ami automatikusan csoportosítja az összes alkalmazásunkat: ha valamit nem találunk, de épp nagyon keresünk, bármikor ide lehet jönni és kibogarászni, persze más kérdés, hogy egyébként a hagyományos spotlight-keresőből is elérhető minden alkalmazás, akkor is, ha épp egy egyébként rejtett kezdőoldalon van. Ha szeretnénk tisztán tartani a kezdőképernyőinket, akkor a beállítások között megadhatjuk, hogy szeretnénk-e a főképernyőhöz adni az újonnan letöltött alkalmazásokat, vagy csak az alkalmazáskönyvtárba pakolnánk el a szoftvereket. A kisegítő lehetőségek közé megérkezett a Koppintás hátul funkció, ami pontosan az, aminek elképzeljük: a mobil hátulján dupla vagy tripla koppintással aktiválhatunk tetszőleges funkciókat, lehet például alkalmazásváltó, képernyőfotó, görgetés, és csomó egyéb funkció is.

[+]

Továbbra sincs magyar nyelvű Siri, viszont az új verzióban ismét eggyel okosabb és eggyel több kérdést tud megválaszolni az angol nyelvű asszisztens, ahogy a diktálás is mindig egy szintet lép előre a gyártó szerint. Egyébként az Apple-nek a magyar nyelvű diktálása is a jobbak közül való, de még így is rengeteg helyen lehetne rajta javítani, fejleszteni. A FaceTime használható kép a képben módban is, ami azt jelenti, hogy csinálhatunk mást is a mobilon, miközben valakivel videochatelünk, és egyébként már a bejövő hívás sem feltétlenül egy teljes kijelzőt elfoglaló helyzet, a mobil aktív használata közben csak egy vékony sáv a megjelenítő tetején.

Újdonság még az App Clips, aminek segítségével bizonyos szolgáltatás használatához vagy egy kuponfüzet eléréséhez nem kell letöltenünk teljesen fölöslegesen egy külön alkalmazást. Ilyen lehet, ha mondjuk az elektromos autónkat egy olyan szolgáltató oszlopán szeretnénk tölteni, amit egyébként soha máskor nem használnánk, vagy ha épp egy elektromos rollert bérelnénk ki villámgyorsan. Itt jön képbe, hogy az Apple Pay fizetés minden további nélkül, azonnal tud működni, így a dolog tényleg sokkal azonnalibb tud lenni, mint eddig valaha: képzeljük el, ha le kell töltenünk egy alkalmazást, beregisztrálni kártyaadatokkal: jellemzően végiggondoljuk, hogy gyorsabban elsétálunk az adott helyre, mint amennyi idő alatt átverekedjük magunkat azon a folyamaton, aminek a végén rá tudunk pattanni arra a rollerre. Ha pedig tetszett a szolgáltatás, otthon, nyugodtan letölthetjük, beregisztrálhatunk a következő alkalomra felkészülve, és élvezhetjük a teljes értékű alkalmazás előnyeit, például, hogy látjuk, hol vannak épp a szabad rollerek. Persze ez a rolleres példa csak egy kiragadott eset, de sokféle szolgáltatással el lehet képzelni az App Clips hasznosságát, úgyhogy mi reméljük, hogy egyre több cég kezdi majd el támogatni ezt a megoldást.

[+]

Az üzenetek között ki lehet emelni a legfontosabb beszélgetéseinket, így mostantól nem feltétlenül időrendi sorrendben látjuk majd a bejövőket, hanem elöl mindig a legfontosabbak kaphatnak helyet. Csoportos iMessage-beszélgetésekben mostantól megjelölhetünk bizonyos résztvevőket, akik adott esetben némított üzenetablak esetén is tudnak értesítést kapni arról, hogy érdemes ránézniük a falra: soktagú csoportok esetén ez hasznos lehet. Ehhez kapcsolódóan persze rengeteg új Memoji lehetőség is van, és bár továbbra is döbbenetesen gyerekes funkcióval, de még mindig áll-leejtősen prezentálja az Apple, hogy hol tart az instant arcazonosításban.

[+]

A WatchOS 7-es órákkal párosítva az iOS 14 már tudja a családi beállítást, ami azt jelenti, hogy a mobilt még nem használható gyerekek kezén is lehet Apple Watch, és azokat kezelhetjük a sajátunk mellett. A COVID-19 járvánnyal párhuzamosan aktivált Fertőzéskitettség-értesítés a helyalapú értesítésekkel kimondottan ügyes is lehetne, de nálunk, Magyarországon továbbra sem érhető el. Több funkcióval is fejlődött az Egészség alkalmazás, de a legnagyobb horderejű újítás, az alváskövetés, amivel kapcsolatban az Apple Watch SE tesztünkben fejtettük ki a tapasztalatainkon alapuló véleményünket.

Fotós képességek

Kamerás téren ismét magasra rakta az Apple a lécet, persze a tavalyi 11-es széria után ezen aligha lepődhetünk meg. Az iPhone 12 hátulján – a szériába illően továbbra is – két optikát lehet látni, a 12 Pro pedig elődjéhez hasonlóan három látószöget tud bedobni. A főkamera papíron ugyanaz, 12 megapixelen maradt a felbontás, megmaradt a dual pixel autofókusz, az optikai képstabilizálás és a 26 milliméteres (35 mm ekv.) gyújtótávolság, az optika pedig f/1,6-osra fényesedett, tehát gyorsabb esti fókuszálást és jobb minőségű, gyenge fényviszonyok közti fotókat várhattunk a tavalyinál. A nagylátó is ugyanaz a két mai tesztmobil kapcsán, szintén 12 megapixel, f/2,4-es apertúra 13 milliméteres gyújtótávolság, ami 120 fokos látószöget jelent átszámítva.


[+]

A Pro változat ezeken kívül megkapta a szintén 12 megapixeles telefotó, azaz zoomlencsét, 52 milliméteres gyújtótávolsággal kerek kétszeres nagyítást biztosít, ami a mindennapi használhatóság szempontjából talán az elképzelhető legjobb hardveres nagyítás, tehát ez nem a holdfotósoknak, hanem a portrékat készítőknek, mélység-élességgel játszóknak lesz kedvező.


[+]

Az iPhone-ok kameraszoftverét nem a brutális mélységű beállíthatóságukért szeretjük, hanem azért, mert minden átlagfelhasználóból elfogadható fotóst tud faragni, és nem kell két-három expozíciót készíteni vele ahhoz, hogy megbízhatóan jó képek jöjjenek ki belőle. Ezt a Samsunggal párhuzamosan az Apple nagyon jól csinálja, remek automatikával és pont elég mennyiségű funkcióval. Aki a HEIF/HEVC formátummal nem szimpatizál, legjobb, ha először átállítja a JPEG/H.264 módba az eszközt, ezt elég egyszer megtenni, és többet nem is kell vele foglalkozni. Állíthatunk felbontást, képarányt, intelligens HDR-t, expozíció-korrekciót, időzítőt, Live Photót (ami pillanatnyi mozgóképet ad a statikus képek elé), meg van portré mód és panoráma, meg ha zavar, akkor kikapcsolhatjuk a QR-olvasást. Nagyjából ennyi. A 12 Pro esetén direktben várhatunk a három látószög között, a sima 12 pedig egy kis pöttyben jeleníti meg, milyen látószögön van épp, ha azt megbökjük, akkor vált a másikra.

[+]

iPhone 12 Pro Főkamera

Egyszerűbb a hiányosságokkal kezdeni a főkamera kapcsán: van konkurens, ami közelebbre tud fókuszálni az iPhone-nál, illetve a nagyon apró részletek a már-már homogén felületeken (levelek, ágak, bokrok) kissé zavarosodnak, javarészt talán a feldolgozó algoritmus túlzott munkája révén. Ezektől eltekintve zseniálisan jó képeket lehet csinálni a mobillal, megvan a megfelelő dinamika (noha a tűző napsütés nem volt jellemző az elmúlt pár napban, így mi is abból főztünk, amink volt), tökéletesen belövi a fehéregyensúlyt, nagyon jó a vonalélessége, és a széleken lévő lencsetorzítás sem feltűnő. Este is inkább zajosodik, mintsem szétmosna mindent, ezt szerintem kifejezetten jól teszi. Sok mindent elmond a bolondbiztosságról, hogy bár én a biztonság kedvéért minden telefonnal, mindig két-három fotót készítek egy témáról, ezúttal egy esetben sem találkoztam hibás, kukába készült képpel.

iPhone 12 Pro Széleslátó

A széleslátós fotók lencseképe természetesen nem olyan, mint a főkameráé, és a fix fókusztávolság miatt sem tud annyira univerzálisan használható lenni, mint az elsődleges képalkotó. Mobilos nagylátók viszonylatában van elég részlet a képeken, és a nappali dinamikát sem ekézhetjük, ám az algoritmus itt már nagyon dolgozik sötétben, hogy valami értékelhető képet hozzon össze, hol több, hol kevesebb sikerrel.

iPhone 12 Pro Zoom

A valódi, hardveres zoomkamera legfőbb előnye a mélység-élesség, hiszen akármilyen részletes és jól vágható egy főkamera képe, ezt a hatást a legfejlettebb algoritmusokkal a háttérben sem tudja elérni. A zoomkamerával nagyon jó makrófotókat lehet csinálni, de persze távoli objektumok részletesebb megörökítése szempontjából is érdemes bevetni, nem is beszélve a portrékról, amikkel majd a következő oldalon foglalkozunk. Itt is adottak a főkamerás megállapítások: megbízható éjjel-nappal, észrevétlenül, de nagyon jól dolgozik este az optikai képstabilizálás is, a fehéregyensúly pedig mindig, elsőre rendben volt.

iPhone 12 Főkamera

Statisztikai hibahatáron belül teljesít a normál 12 is, a közeli fókuszálást jellemzően még jobban is csinálta a Prónál. Az éjszakai fotókban van egyfajta, kissé vibráló túlszaturáltság, ami a Pro esetén kevésbé van jelen, de összességében tényleg minimálisak a különbségek, és persze zseniális fotókat lehet csinálni a jóval olcsóbb, sima iPhone 12 kamerájával is.

iPhone 12 Széleslátó

Nem láttunk durva eltéréseket a nagylátós teljesítményben sem, ugyanazokkal a tipikus hibákkal küzd az iPhone 12 modulja, mint a kategóriatársak többsége, kevés fénynél nagyon korlátozott mennyiségű részlet, torzító szélek, továbbá az ideálisnál több kromatikus aberráció.

Portrék, szelfik

Portré módban jön ki igazán, hogy mi a komoly különbség a két készülék kamerája között, a Pro változat ugyanis alapértelmezetten a zoomkamerát használja az ideális gyújtótávolság és a hardveres mélység-élesség miatt, ráadásul ennél egy kiterjedt, LiDAR névre hallgató mélységérzékelő szenzor is dolgozik, amivel gyenge fénynél is igényes portrék tudnak készülni.

iPhone 12 Pro portrék

[+]

[+]

Azt hiszem, nem ezek lesznek életünk képei Boggal, de mivel az ismert helyzet miatt mostanában eleve csökkentett módban a személyes találkozóim száma, így most ezekkel kell beérni, a képminőség és a különböző fénymódok hatása ezeken is átjön. A két szenzor közös munkájával majdnem tökéletesnek lehet nevezni a körbevágást szinte mindenhol, ám a fókuszterület részletessége még mindig lehetne jobb, pedig mindent a rendszer szűkszavú utasításai szerint csináltunk. A telés lencse mindenesetre rengeteget segít a képeken, a háttérvarázslat pedig tényleg egészen reális, szinte fogadni merek, hogy előbb-utóbb jön a zöld háttér is, hogy aztán tényleg mindenféle háttérre odavarázsolhassuk magunkat.

iPhone 12 portrék

[+]

Az iPhone 12 portréi jóval szerényebbek és mobilkamerásabbak, a háttércserélgetés és a fényekkel való játszadozás továbbra is mókás dolog, de nagylátóval, közelre portrét fotózni továbbra sem ideális, és bizony ezek között a portrék között olyan kép is született, ahol a háttér volt éles és a célszemélyt fedte homály. A kizárólag szoftveres alapokra támaszkodó körbevágás mindenesetre meglepően jó, ezért nagy dicséret jár a fejlesztőknek.

Egy sima szelfi és egy szelfiportré - mert ilyen is van, a hátlapival azonos funkcionalitás mellettEgy sima szelfi és egy szelfiportré - mert ilyen is van, a hátlapival azonos funkcionalitás mellett Egy sima szelfi és egy szelfiportré - mert ilyen is van, a hátlapival azonos funkcionalitás mellett [+]

Szelfis téren nem lehet panasz az eszközökre, mindkét mobil fixfókuszos, 12 megapixeles, f/2,2-es apertúrájú optikával és 23 milliméteres (35 mm ekv.) gyújtótávolsággal működik, alapértelmezetten ebből vág az egyszemélyes képekhez, de ha a teljes lencseképet kérjük, akkor biztos, hogy többen is beleférnek a képbe.

FaceTime-hoz és egyéb videóhívásokhoz is kellemes társ lehet egy iPhone 12 vagy 12 Pro, kimondottan jó minőségű képet és hangot tapasztalhatunk, ha pedig konkrét szelfivideót rögzítünk, akkor akár 4K-ban is elmehetünk 60 fps-ig, akár a szelfikamerával is.

Videózás, multimédia

Videós téren is leginkább a teleoptika hiánya különbözteti meg a sima 12-es modellt a 12 Prótól, hiszen beállítások és elérhető felbontások terén nagyjából ugyanaz a felhozatal. Az alapértelmezés itt is a nagy hatékonyságú, egész konkrétan HEVC formátumot takarja, és ha szeretnénk 4K-ban 60 fps-sel, 1080p-ben 240 fps-sel, esetleg HDR-ben rögzíteni, akkor nincs is más opciónk. A jóval több eszközzel és szoftverrel kompatibilis H.264-es kódolást pedig használhatjuk 4K-ban 24 vagy 30 fps-sel, esetleg Full HD-ban 30 vagy 60 fps-sel. Dolby Vision HDR felvétel a sima 12-vel mindössze 30 fps-ig érhető el, a 12 Pro ebben a módban is fel tud menni 60 fps-ig.

Régi probléma, hogy az európai energiahálózattal szinkronban lévő, 50 Hz-es villódzásgátlás továbbra sincs az opciók között, nagyon kellemetlen, hogy ha valakinek emiatt vibrálnak a lámpafényes felvételei, emiatt azonnal cserélheti le külsősre a kameraszoftvert. Egyébiránt az iPhone-ok hardveres és szoftveres képstabilizálása kiemelkedően jó, és gyengébb fényviszonyok közt is meglepően ügyes, egyedül a nagylátó, ami itt is kicsit gyenge láncszem sötétben (itt már erős lépéselőnyben van a Xiaomi Mi 10 Pro és a Mate 40 Pro széleslátója), éppen ezért 4K-ban, 60 fps sebesség mellett nem is aktiválhatjuk.

A sztereó hang kimondottan jó minőségű, nem vesznek el a részletek, és a hangfókusz is mindig oda kerül, ahova éppen a kamerával nézünk és nagyítunk. A finom képi mozgásokat remekül követi le a rendszer, a trappolósabb léptekkel viszont már nem nagyon tud mit kezdeni, tehát akármennyire is fejlett a stabilizálás, meghálálja, ha finoman mozgatjuk. Univerzálisan használható, gyorsan fókuszál, viszont ha változik a fehéregyensúly optimális tartománya felvétel közben, azt kicsit lassabban reagálja le a megszokottnál.

[+]

Természetesen a nézői oldal is komplettnek nevezhető, van egy közepes hangerejű, de jó minőségű sztereó hangszórópárunk az alsó, dedikáltan multimédiás hangszóró és a felső beszédhangszóró bevetésével, meg persze az összes nagy streaming szolgáltató HD és HDR műsorainak élvezése, továbbá Apple TV+ és Apple Music saját szolgáltatás, amit a gyártó új csomagjával egy komplex előfizetés alá lehet venni. Jack-átalakítót aránylag olcsón lehet venni a gyártótól, ha valaki ilyesmire éhezik, de persze a Bluetooth-alternatívák is tökéletesen működnek, az OLED kijelzőn pedig tényleg élmény tud lenni az egérmozizás.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Kezdjünk azzal, ami adatkommunikációs fronton a legnagyobb port kavarta a sajtóban és a különféle fórumokon: dual SIM módban nem megy az 5G az iPhone 12 és 12 Pro modelleken. Tehát nem csak arról van szó, hogy az egyébként dual standby kettős mód esetén a fő kártya lehet 5G-s, a második pedig 4G-s, hanem olyankor mindkét kártya legfeljebb LTE-kapcsolattal dolgozik. Ez egyelőre egy technikai korlátozás, amire egyfajta biztonsági lépésként kell gondolnunk, hardveres háttere szinte biztosan nincs, hiszen a kínai piacon már most is lehet 5G-zni a kétkártyás mód esetén. Mindenesetre, ha egy kártyát használunk, továbbá előfizetésünk és lokációnk támogatja, hogy 5G-t használjunk, akkor az iPhone fel fog menni a legmodernebb hálózatra, és élvezhetjük előnyeit, a magasabb elérhető sávszélességet, online játékoknál pedig az alacsony pinget.

[+]

Ha eltekintünk attól, hogy mmWave-es 5G hálózatokra nem fog tudni kapcsolódni, akkor kvázi teljesnek lehet nevezni a támogatási listát, 5G esetén Qualcomm X55 modemmel NR-sávokról beszélhetünk (n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n25, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78, n79), meg persze minden itthon elképzelhető LTE-frekvenciát is ismer az iPhone (Gigabit, 4x4 MIMO). Internetezésnél maradva nem hiányzik a Wi-Fi 6 (802.11ax, 2x2 MIMO), egyéb tekintetben pedig Bluetooth 5.0-ról, korlátozott felhasználású NFC-ről (+Apple Pay) és persze remekül működő navigációs egységről is beszélhetünk (GPS, GLONASS, Galileo, QZSS és BeiDou), a helymeghatározás és az iránytű is mindig pontosan, jól tette a dolgát. Az igazán gyenge pont az USB-csatlakozó, hiszen a Lightning porttal továbbra is csak USB 2.0-s sebességű adatátvitel érhető el, Apple-ökoszisztémában persze a vezeték nélküli AirDrop enyhíthet a problémán.


[+]

Tökéletes volt a beszélgetési hangminőség is, igaz, a nem Apple-körbe tartozó Bluetooth kütyüket nem minden esetben tekinti alapértelmezettnek egy bejövő hívás esetén, és ha a telefonon nyomjuk meg, hogy fogadjuk a bejövő hívást, miközben zenét hallgattunk, akkor alapértelmezetten a telefont használja beszélőeszközként, ez esélyesen amiatt lehet, mert nem tudja, hogy épp hangszóróhoz vagy fülhallgatóhoz kapcsolódik, hiszen előbbi esetben tényleg ez a praktikusabb megoldás. Engem mindenesetre az őrületbe kergetett, boldog lettem volna, ha erre az alapértelemzésre van eszközönként (vagy akár egyben) külön állíthatóság, de nyilván ezzel is a saját termékei felé tolja a gyártó a felhasználóit.


[+]

Apple iPhone 12 és 12 Pro
Pro
Gyönyörű megjelenés, minőségi kialakítás
IP68 és Ceramic Shield védettség
Kiemelkedően jó kamerarendszer
Profi ökoszisztéma
5G mindkét modellben
Ügyes MagSafe töltő
Kontra
Gyenge üzemidő
Még a töltőadaptert is külön vehetjük meg
Szokásosan magas árak
Csupán átlagos a kijelző képfrissítése
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 10 pont
Fotózás, videózás 9 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 6 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (iPhone 12, 4/64 GB, HUF) 349 990
Indulóár (iPhone 12 Pro, 6/128 GB, HUF) 439 990

Ahogy az lenni szokott, nem kaptunk az Apple-től közvetlen adatot az akkumulátor-kapacitásról, és csak a szokásos, prognosztizált üzemidőket olvashattuk: 17 óra offline vagy 11 óra online videólejátszás egy ekkora mobiltól, az elméletek szintjén nem hangzik rosszul. Később aztán kiderült, hogy a 12 és a 12 Pro készülékek telepe egyaránt 2815 mAh-s, tehát a méretben hasonló elődhöz képest némi visszalépés is van ilyen téren, és bizony mi is megtapasztaltuk, hogy az új iPhone-ok üzemideje bizony romlott, és bár szintetikus tesztekben a sima 12 tudott körülbelül 13 óra offline videózást, addig a Pro a napi használatban nálam egyszer sem bírta végig a napot úgy, hogy estére ne kérjen töltőt. Mindezt természetesen egy darab aktív SIM-mel, és nagyjából átlagosnak nevezhető használattal, egy ilyen eszközzel az ember nyilván sokat fotóz és videóz, ahogy a leveleit és a közösségi médiát is pörgeti. Sajnos akkumulátoros téren ez a készülék tényleg vérszegényebb a vártnál.

Rossz nyelvek azt beszélik, hogy az Apple nem is tervez Type-C-re váltani az iPhone-ok esetén – hiszen esélyesen rég meglépték volna ezt ha már a MacBookon és az iPaden több éve sikerült –, hanem a Lightning csatlakozót konkrétan semmi nem fogja váltani, üres, csatlakozók nélküli iPhone lehet a jövő. Ennek az egyáltalán nem irreális jövőképőnek az egyik technológiai kapuja lehet a MagSafe, amit szintén az iPhone 12-esekkel együtt mutattak be. Mi is kaptunk tesztre egy ilyen kiegészítőt, amit persze alaposan ki is próbáltunk: 15W-os teljesítménnyel nagyjából a gyorstöltési határon mozogva, de azért 1 óra alatt szinte bármilyen állapotról teljesen feltöltve működik a kiegészítő, egy hagyományos vezeték nélküli töltőhöz képest a rendszer legfőbb előnye, hogy a valódi mágneses kapcsolat miatt akár fel is emelhetjük és használhatjuk töltés közben a kütyüt. Egyébként sima Qi-töltés is létezik, ekkor 7,5W a maximális teljesítmény. Vezetékes adaptert ugyebár nem kapunk a mobilokhoz, a maximális töltési sebesség egyébként így érhető el, 20W-tal 50% eléréséhez 30 perc kell, nulláról kiindulva.

Összegzés

Idén nagyot szeretett volna lépni az Apple, és ahogy az tesztünkből remélhetőleg kiderül, sikerült is nekik. Nagyon érett és profi lett a régi-új design, az új iPhone-okat új és jó élmény megfogni, miközben a kiváló minőség és összeszerelési élmény továbbra is adott. A készülékek jövőállóságáról nem csak az 5G hálózaton megvalósítható adatkommunikáció, hanem az 5 nanométeres gyártástechnológiájú, friss rendszerchip is gondoskodik, miközben a kamerás teljesítmény továbbra is profi, az iOS 14 pedig nagyon jó funkciókat hozott az eleve nagyon átgondolt és ökoszisztémában remekül működő rendszerbe. De vajon megér-e közel 100 ezer forintos felárat a Pro?


[+]

Legnagyobb örömmel mondom azt, hogy nem: míg tavaly, ha bárki iPhone-t akart venni, inkább a Pro modell felé csábítgattam volna a kellemesebb méret, a jóval minőségibb kijelző (lássuk be, ciki volt már az a 828p-s panel a sima 11-ben) és a fejlettebb kamera miatt, idén minden további nélkül merem azt mondani, hogy akinek nem létszükséglet a zoomkamera, a LiDAR és az alumínium helyett rozsdamentes acél keret, az nyugodtan vegye meg az olcsóbbat. Illetve a kevésbé drágát. A Pro modell ezúttal tényleg azoknak szól, akinek a maximum kell: egymás mellett, összehasonlítva tényleg komolyabb megjelenésű a Pro, de mivel ritkán kerülnek közvetlenül egymás mellé, így ennek túl nagy relevanciája nincs, ahogy a zoomkamerát sem fogja mindenki napi szinten használni, akinek viszont tartalomgyártóként ez fontos, az nyilván megveszi a csúcsváltozatot. A legkomolyabb szívfájdalmunk az üzemidő kapcsán van: ez a szűkös egy nap minden bizonnyal elgondolkodtatna vásárlás előtt, és lehet, hogy inkább kivárnám a nagyobb kapacitású, de persze méretesebb készülékházzal is bíró Max változatot.

Apple iPhone 12 Apple iPhone 12 Pro

szentkuti11

A tesztkészüléket az iStyle bocsátotta rendelkezésünkre, köszönjük!

Specifikáció (iPhone 12)

Apple iPhone 12
Apple iPhone 12 Külső
Méretek 146,7 x 71,5 x 7,4 milliméter
Tömeg 164 gramm
Színvariációk Black (fekete), White (fehér), ProductRED (piros), Green (zöld), Blue (kék),
Kijelző képátlója 6,1 hüvelyk
Képaránya 19,5:9
Felbontása 1170 x 2532 pixel (460 ppi)
Típusa, frekvenciája Super Retina XDR OLED érintőkijelző (TrueTone), 60 Hz
Értesítő LED nincs
Biometrikus védelem Face ID (3D arcazonosítás)
Hardver
SoC típusa, csíkszélessége Apple A14 Bionic, 5 nm
Processzor Hatmagos (2x3.1 GHz Firestorm + 4x1.8 GHz Icestorm)
Grafikus chip Apple GPU (négymagos)
RAM, tárhely mérete 4 GB, 64 / 128 / 256 GB
Memória bővítése nincs
Adatátvitel
Technológiák 2G / 3G / 4G / 5G
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/19/20/25
LTE B26/28/29/32/34/38/39/40/41/46/66
5G NR n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n25, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78, n79
SIM-foglalat nanoSIM
eSIM támogatás van
Bluetooth 5.0 (A2DP, LE, AAC)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac/ax, dual band, hotspot, AirDrop, 2x2 MIMO
USB Lightning (USB 2.0 adatsebesség)
Navigáció A-GPS, GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou
NFC van (Apple Pay, NFC tagek)
Infra nincs
Szoftver
Rendszer, felület iOS 14.1
Multimédia
Hátlapi kamerarendszer 12 megapixel (26 mm, f/1,5-os rekeszérték, dual pixel autófókusz, OIS) + 12 megapixel (13 mm, f/2,4 rekeszérték, fixfókusz) + négy LED-es, kéttónusú villanó, portrémegvilágítás
Előlapi kamerarendszer 12 megapixel, f/2,2 portrémegvilágítás, animoji, memoji + TrueDepth 3D kamera
Videófelvétel 4K (30 / 60 fps), 1080p (240/120/60/30 fps), 720p
Jack kimenet nincs
FM-rádió nincs
Üzemidő
Akkumulátor 2815 mAh lítium-ion
Vezetékes töltés 20 W
Vezetékmentes töltés 7,5 W (Qi) vagy 15 W (MagSafe)
Egyebek
IP68-as por- és víz elleni védelem, intelligens fényérzékelő, közelségérzékelő, giroszkóp, gyorsulásmérő, barométer, TrueDepth kamerarendszer Face ID arcalapú azonosítással, vezetékes gyorstöltés, VoLTE, programozható eSIM, U1 chip

Specifikáció (iPhone 12 Pro)

Apple iPhone 12 Pro
Apple iPhone 12 Pro Külső
Méretek 146,7 x 71,5 x 7,4 milliméter
Tömeg 189 gramm
Színvariációk Silver (ezüst), Graphite (grafitszürke), Gold (arany), Pacific Blue (óceánkék)
Kijelző képátlója 6,1 hüvelyk
Képaránya 19,5:9
Felbontása 1170 x 2532 pixel (460 ppi)
Típusa, frekvenciája Super Retina XDR OLED érintőkijelző (TrueTone), 60 Hz
Értesítő LED nincs
Biometrikus védelem Face ID (3D arcazonosítás)
Hardver
SoC típusa, csíkszélessége Apple A14 Bionic, 5 nm
Processzor Hatmagos (2x3.1 GHz Firestorm + 4x1.8 GHz Icestorm)
Grafikus chip Apple GPU (négymagos)
RAM, tárhely mérete 6 GB, 128 / 256 / 512 GB
Memória bővítése nincs
Adatátvitel
Technológiák 2G / 3G / 4G / 5G
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/19/20/25
LTE B26/28/29/32/34/38/39/40/41/46/66
5G NR n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n25, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78, n79
SIM-foglalat nanoSIM
eSIM támogatás van
Bluetooth 5.0 (A2DP, LE, AAC)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac/ax, dual band, hotspot, AirDrop, 2x2 MIMO
USB Lightning (USB 2.0 adatsebesség)
Navigáció A-GPS, GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou
NFC van (Apple Pay, NFC tagek)
Infra nincs
Szoftver
Rendszer, felület iOS 14.1
Multimédia
Hátlapi kamerarendszer 12 megapixel (26 mm, f/1,5-os rekeszérték, dual pixel autófókusz, OIS) + 12 megapixel (13 mm, f/2,4 rekeszérték, fixfókusz) + 12 megapixel (52 mm, 2x-es zoom, PD-autofókusz, OIS) + négy LED-es, kéttónusú villanó, portrémegvilágítás
Előlapi kamerarendszer 12 megapixel, f/2,2 portrémegvilágítás, animoji, memoji + TrueDepth 3D kamera
Videófelvétel 4K (30 / 60 fps), 1080p (240/120/60/30 fps), 720p
Jack kimenet nincs
FM-rádió nincs
Üzemidő
Akkumulátor 2815 mAh lítium-ion
Vezetékes töltés 20 W
Vezetékmentes töltés 7,5 W (Qi) vagy 15 W (MagSafe)
Egyebek
IP68-as por- és víz elleni védelem, intelligens fényérzékelő, közelségérzékelő, giroszkóp, gyorsulásmérő, barométer, TrueDepth kamerarendszer Face ID arcalapú azonosítással, vezetékes gyorstöltés, VoLTE, programozható eSIM, U1 chip
  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés