Apple iPhone 12 és 12 Pro duplateszt

Az előző generációnál jobban éhezik a töltőre, mégsem jár hozzá adapter: mindeközben a formai váltás zseniálisan sikerült, dicsérendő az 5G, ügyes az új iOS, a kamerában pedig ismét nem tudtunk csalódni.

iOS 14-es újdonságok

Most pedig térjünk át a valódi iOS 14-es újdonságokra: az első és legfőbb újítás, hogy a widgetek mostantól nem csak a külön csoportjukban, a főoldaltól balra kaphatnak helyet, hanem minden további nélkül, többféle méretben kidobálhatók a kezdőoldalakra is, a merítésben pedig a gyári szoftvereken kívül mindenféle külsős alkalmazás widgete is benne foglaltatik. Ennek köszönhetően aztán sokkal könnyebb tematikus kezdőoldalakat gyártani utazáshoz, munkához, vagy épp sporthoz, és ami nagyon okos dolog, hogy a kezdőoldalakat külön deaktiválhatjuk, elrejthetjük, így a nyaraláskor nem kell mindig átlapozni a munkaoldalt, de a járvány idején az utazási oldalunkkal sem kell a saját szívünket fájdítanunk.

[+]

Hirdetés

Az utolsó oldalon helyet kapott az Alkalmazáskönyvtár, ami automatikusan csoportosítja az összes alkalmazásunkat: ha valamit nem találunk, de épp nagyon keresünk, bármikor ide lehet jönni és kibogarászni, persze más kérdés, hogy egyébként a hagyományos spotlight-keresőből is elérhető minden alkalmazás, akkor is, ha épp egy egyébként rejtett kezdőoldalon van. Ha szeretnénk tisztán tartani a kezdőképernyőinket, akkor a beállítások között megadhatjuk, hogy szeretnénk-e a főképernyőhöz adni az újonnan letöltött alkalmazásokat, vagy csak az alkalmazáskönyvtárba pakolnánk el a szoftvereket. A kisegítő lehetőségek közé megérkezett a Koppintás hátul funkció, ami pontosan az, aminek elképzeljük: a mobil hátulján dupla vagy tripla koppintással aktiválhatunk tetszőleges funkciókat, lehet például alkalmazásváltó, képernyőfotó, görgetés, és csomó egyéb funkció is.

[+]

Továbbra sincs magyar nyelvű Siri, viszont az új verzióban ismét eggyel okosabb és eggyel több kérdést tud megválaszolni az angol nyelvű asszisztens, ahogy a diktálás is mindig egy szintet lép előre a gyártó szerint. Egyébként az Apple-nek a magyar nyelvű diktálása is a jobbak közül való, de még így is rengeteg helyen lehetne rajta javítani, fejleszteni. A FaceTime használható kép a képben módban is, ami azt jelenti, hogy csinálhatunk mást is a mobilon, miközben valakivel videochatelünk, és egyébként már a bejövő hívás sem feltétlenül egy teljes kijelzőt elfoglaló helyzet, a mobil aktív használata közben csak egy vékony sáv a megjelenítő tetején.

Újdonság még az App Clips, aminek segítségével bizonyos szolgáltatás használatához vagy egy kuponfüzet eléréséhez nem kell letöltenünk teljesen fölöslegesen egy külön alkalmazást. Ilyen lehet, ha mondjuk az elektromos autónkat egy olyan szolgáltató oszlopán szeretnénk tölteni, amit egyébként soha máskor nem használnánk, vagy ha épp egy elektromos rollert bérelnénk ki villámgyorsan. Itt jön képbe, hogy az Apple Pay fizetés minden további nélkül, azonnal tud működni, így a dolog tényleg sokkal azonnalibb tud lenni, mint eddig valaha: képzeljük el, ha le kell töltenünk egy alkalmazást, beregisztrálni kártyaadatokkal: jellemzően végiggondoljuk, hogy gyorsabban elsétálunk az adott helyre, mint amennyi idő alatt átverekedjük magunkat azon a folyamaton, aminek a végén rá tudunk pattanni arra a rollerre. Ha pedig tetszett a szolgáltatás, otthon, nyugodtan letölthetjük, beregisztrálhatunk a következő alkalomra felkészülve, és élvezhetjük a teljes értékű alkalmazás előnyeit, például, hogy látjuk, hol vannak épp a szabad rollerek. Persze ez a rolleres példa csak egy kiragadott eset, de sokféle szolgáltatással el lehet képzelni az App Clips hasznosságát, úgyhogy mi reméljük, hogy egyre több cég kezdi majd el támogatni ezt a megoldást.

[+]

Az üzenetek között ki lehet emelni a legfontosabb beszélgetéseinket, így mostantól nem feltétlenül időrendi sorrendben látjuk majd a bejövőket, hanem elöl mindig a legfontosabbak kaphatnak helyet. Csoportos iMessage-beszélgetésekben mostantól megjelölhetünk bizonyos résztvevőket, akik adott esetben némított üzenetablak esetén is tudnak értesítést kapni arról, hogy érdemes ránézniük a falra: soktagú csoportok esetén ez hasznos lehet. Ehhez kapcsolódóan persze rengeteg új Memoji lehetőség is van, és bár továbbra is döbbenetesen gyerekes funkcióval, de még mindig áll-leejtősen prezentálja az Apple, hogy hol tart az instant arcazonosításban.

[+]

A WatchOS 7-es órákkal párosítva az iOS 14 már tudja a családi beállítást, ami azt jelenti, hogy a mobilt még nem használható gyerekek kezén is lehet Apple Watch, és azokat kezelhetjük a sajátunk mellett. A COVID-19 járvánnyal párhuzamosan aktivált Fertőzéskitettség-értesítés a helyalapú értesítésekkel kimondottan ügyes is lehetne, de nálunk, Magyarországon továbbra sem érhető el. Több funkcióval is fejlődött az Egészség alkalmazás, de a legnagyobb horderejű újítás, az alváskövetés, amivel kapcsolatban az Apple Watch SE tesztünkben fejtettük ki a tapasztalatainkon alapuló véleményünket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés