Apple iPhone 11 Pro Max - tiltott gyümölcs

A legjobb almás telefon új szintre emeli a vízállóságot és a multimédiás élményt, az iPhone 11 mellett azonban nem biztos, hogy megéri bűnbe esni.

Külső, kijelző, csomagolás

Aki egyszerű, könnyen kezelhető telefonra vágyott egy évtizede, annak nem volt nehéz az iPhone-t ajánlani, mert évente egy jött ki és kevés alternatívája volt. Ma viszont tömöttebb az mobilpiac, mint a metrópótló fél nyolckor, és almás telefonból is évi három száll fel, 290 ezer forinton kezdve. Nem véletlenül ajánljuk az iPhone 11-et az almás többségnek: nehéz arra a konklúzióra jutni, hogy megéri a 150 ezres felárat a Pro Max zoomkamerája és Super Retina XDR OLED panelje. A fogyasztói társadalomban persze minden pont annyit ér, amennyiért megveszik, és bár ma az olcsóbb iPhone-t viszik, mint a cukrot, népes maradt az a réteg is, amelyik ártól függetlenül a legjobbat rakja kosárba – a kezem ügyében lévő, 4/512 GB-os Pro Max esetében ez 578 ezer forintot jelent.


[+]

Egy hét használat után mégis ki kell, jelentsem: tényleg, a 6,5”-es OLED panelt kínáló modell az eddigi legjobb iPhone, és ha pénz folyna otthon a csapból, ezt választanám, a csúcskiszerelés tükrözi ugyanis azt, amit az Apple az okostelefonokról gondol 2019-ben. Ez 1242 x 2688 pixelen tűéles és odakint kitűnően látható OLED panelt jelent tökéletes kalibrációval és remek automatikával a fényerő és a színek igazgatása szempontjából. Tökéletesek a betekintési szögek, elviselhetőek a kávák, épp csak a noccs maradt olyan széles, hogy könnyebb átugrani, mint megkerülni. Persze a 12 megapixeles TrueDepth kamerarendszer sok elemből áll, a 3D arcazonosítás pedig gyorsabb mint valaha.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Apple iPhone 11 Pro Max Samsung Galaxy Note10+ Huawei P30 Pro Xiaomi Mi 9 OnePlus 7 Pro
Képátló 6,50 hüvelyk 6,80 hüvelyk 6,47 hüvelyk 6,18 hüvelyk 6,67 hüvelyk
Felbontás 1242 x 2688 1440 x 3040 1080 x 2340 1080 x 2340 1440 x 3120
Technológia Super Retina XDR OLED Dynamic AMOLED Curved OLED AMOLED Fluid AMOLED
Fehér fényerő 759 / 886 nit 378 / 1067 nit 533 / 921 nit 433 / 824 nit 403 / 747 nit
Fehér fényerő (min.) 1,9 nit 1,8 nit 2,0 nit 1,9 nit 1,9 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 6668 K + TrueTone 6479 K + kézi 6968 K + kézi 7629 / 6863 + kézi 7160 / 6698 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Hirdetés

2020-hoz közeledve a szenzorszigetes forma viszont megfáradt, mint túrázó a Kinizsi Százas végén: eljött az idő a dizájnt újragondolni. Helyette most inkább a 3D Touch nyomásérzékelést száműzték, amit az egyébként is logikusabb hosszú érintés vált, a haptikus visszajelzések pedig épp oly pontosak, mint az érintések. A forma tehát ismerős, a Smart Clinic iPhone szerviz jóvoltából idekerült dobozból a 158 x 77,8 x 8,1 milliméteres jószágot mégis sokkoló volt kiemelni: 226 grammon a Pro Max farmertágításra és súlyemelésre is kitűnő, annyira brutálisan masszív lett.


[+]

Cserébe az újrahasznosítható rozsdamentes acél váz és az eddigi legszívósabb, kétoldali védőüveg baromi jól össze lett illesztve, nem hajlik a Pro Max, ha ráülnek, a négy méteres vízoszlopra és félórás áztatásra vizsgáztatott IP68 védelemnél pedig csak a strapakészülékek tudnak jobbat a piacon. Sok kimenetet persze nem kellett megvédeni a víztől, hiszen 3,5 milliméteres nincs, az ósdi Lightning port meg 2.0-s USB átviteli sebességen ragadt. Átalakítót a dobozban ne keressünk, csak egy Lightning portos EarBuds headsetre akadni, meg egy kábelre, egy SIM tűre és némi olvasnivalóra.

A 6,5"-es Pro Max sokkal nagyobb, mint az 5,8"-es iPhone 11 Pro
A 6,5"-es Pro Max sokkal nagyobb, mint az 5,8"-es iPhone 11 Pro [+]

Szintet lépett viszont a gyorstöltés, mert bár az USB-PD szabványokat korábbi iPhone-ok is támogatták, először váltja az 5 wattos csigaadaptert a csomagolásban egy 18 wattos darab, ami mellett ugyan vezetékmentes töltés is elérhető, ám az nagyon lassú, és a Qi típusú alátéteket külön meg kell venni. A Pro Max kínálja egyébként az iPhone-ok történetének legjobb üzemidejét, és a 3968 mAh-sra terebélyesedett akkumulátor máris megmagyarázza a készülék zsebgyalázó termetét – bár azt nem, hogy a fordított töltés miért maradt ki. Kétnapos aktív használat ennél a márkánál korábban elképzelhetetlen volt, ám 2019-re végre az Apple ebből a szempontból is felnőtt a legjobbak közé.


[+]

Maradtak persze az olyan kötöttségek, mint a szűkös és nem bővíthető, 64 GB-os kezdőtárhely, vagy az egyetlen nanoSIM tálca a bekapcsoló alatt jobbra, noha az eSIM-et megfelelő szolgáltatónál programozva máris opció a kétkártyás használat. A hangerőszabályzót balra férfikézzel is épphogy könnyű csak elérni – a némító kapcsolóhoz már fogást kell váltani, ami a kivételesen csúszós, bár matt mivoltával az ujjlenyomatoknak megálljt parancsoló üveg hátlappal elég veszélyes mutatvány – tok beszerzése kötelező. Ugyanitt pillantható meg a gúny tárgyává tett, 12 megapixeles tripla kamerarendszer a kéttónusú LED négyessel és a mikrofonnal, kicsit lejjebb pedig a tiltott gyümölcs csillog, ha épp úgy vetül rá az isteni fény. A négyzetes kameravédő elem ugyanabból az egy üveglapból lett kialakítva, mint a hátlap többi része.


[+]

A sztereó hangzásból az alsó rács és a beszédhangszóró együttesen veszi ki a részét. Az utóbbinak társa a fénymérő, a közelségérzékelő, az infrakamera, a pontprojektor és a fényvető – a noccsmány szenzorszigetet jövőre mondjuk képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó száműzhetné. A panel képfrissítése meg felugorhatna 60 Hz-ről 120-ra, noha az utóbbi az érintési frekvencia oldaláról legalább megvan. Sokan értékelik mindenesetre, hogy nem kanyarodik le az OLED panel a széleken, így nincsenek vétlen érintések. A teljes képernyős gesztusvezérlés, valamint az alsó csík lehúzásával elérhető egykezes mód pedig megkönnyíti a 6,5"-es panel navigálását. A jóllakott formából a Pro Max tehát kihozza a maximumot, csak az ebeknek szánt probiotikumra emlékeztető elnevezés sikerült szerencsétlenre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Eltörpül az iPhone Pro Max alaplapja méretes telepe mellett

    Szétkapták a rozsdamentes acélvázba zárt Apple csúcsmodellt, és előkerült az L alakú telep, amit nem is olyan nehéz cserélni.

  • Nem hajlik az iPhone 11 Pro Max

    Lehet, hogy flexibilis OLED kijelző lakozik az újrahasznosítható rozsdamentes acélvázban, ám a konstrukció remek. De mi a helyzet a tejüveg borítás karcállóságával?

Hirdetés