Bluetooth headsetek minden kategóriából

Előszó

Tavaly nyáron publikáltunk egy két részből álló tesztet, melyben az az akkor piacon lévő mono Bluetooth headseteket mutattuk be a nagyérdeműnek. A cikkek a megjelenésük óta eltelt háromnegyed év alatt ugyan nem vesztették el aktualitásukat, a bennük szereplő modellek túlnyomó része ma is megtalálható a boltok polcain, ezért még ma is érdemes lehet elolvasni őket azoknak, akik Bluetooth headset vásárlásán törik a fejüket — az alsókategóriás modelleket bemutató írás ide, a közép- és felsőkategóriásokkal foglalkozó pedig ide kattintva érhető el.

Bluetooth headset

A Bluetooth headsetek elavulási ideje nyilván hosszabb, mint a mobiltelefonoké, mivel itt nehezebb újdonságokkal előrukkolni, de a gyártók ennek ellenére folyamatosan frissítik termékpalettájukat. Az elmúlt hónapokban több új headset is piacra került, melyeket úgy gondoltuk, hogy mindenképp be kell mutatnunk, már csak azért is, mert a szóban forgó cikkek a mai napig elég nagy érdekőldésnek örvendenek. Ezúttal négy gyártó hét headsetjét vesszük górcső alá, azok árkategóriájától függetlenül. A tesztelésre kapott headsetek felét ezúttal is régi partnerünk, a Speedshop Kft. biztosította, plusz kaptunk három eszközt az Icon7 hazai forgalmazójától is, melyeket nagy érdeklődéssel vettünk a kezünkbe, mivel a gyártótól efféle kiegészítőket eddig még nem láthattunk. A sort a szerkesztőség saját használatú Motorola headsetjével egészítjük ki, az amúgy is csúcsmodell, tehát biztos összehasonlítási alapként szolgál majd a cikkhez. A teszt formátuma maradt a régi, egy oldalon egy headset kerül bemutatásra, mindegyikhez tartozik egy-egy értékelő táblázat, melyeknek köszönhetően egy nagyjából objetív összehasonlítási alapot szeretnénk teremteni az egyes modellek között. Mivel a pontozási rendszeren nem változtattunk, a számokat össze lehet hasonlítani a korábbi írásokban lévőkkel, ezzel is egy objektív támpontot biztosítva a vásárlás előtt állóknak. A pontozási rendszer részletei:

  • Kényelmi faktor (max. 20 pont): női és férfi fülön is kipróbáltuk, hogy mennyire kényelmes az adott headset, valamint figyelembe vettük, hogy a szemüveg mennyire akadályozza meg a kényelmes viselésüket, illetve hogy hosszabb használat után elkezdik-e nyomni a fül valamely részét. Előfordulhatnak fél pontok is, ugyanis többen értékeltük őket kényelmi szempontból, majd ezek átlagát írtuk be a táblázatokba.
  • Stabilitás (max. 15 pont): hiába kényelmes egy headset, ha leesik a fejünkről — ez tehát nem a vételi stabilitást hivatott leírni, hanem azt, hogy az adott eszköz mennyire stabilan ül a fülünkön.. Itt elméletileg figyelembe vettük azt is, hogy mindkét fülre fel lehet-e rakni a kiegészítőt, de mivel a jelen tesztben szereplő fülhallgatók mindegyikét fel lehet, ez nem nyomott sokat a latban.
  • Üzembe helyezés (max. 5 pont): itt azok a headsetek voltak a nyerők, melyek egy elterjedt töltőcsatlakozót használtak, a párosítási kódjuk pedig nem egy speciális karaktersorozat volt. Pontlevonást jelentett, ha a párosítás nem ment olyan pikk-pakk módon, mint ahogy kellett volna neki.
  • Hangminőség (max. 25 pont): ennek fontossága egyértelmű, hiába választjuk ki a legszebb és legkényelmesebb headsetet, ha nem tudjuk használni. A szélzajra külön odafigyeltünk.
  • Ergonómia (max. 15 pont): hány darab gomb került a headsetre, mennyire nehézkes őket megnyomni, mennyire jó a hangerő szabályozása.
  • Akkumulátor (max. 15 pont): fontos, hogy a kiegészítő mennyit bír egy töltéssel — ennél a résznél a gyári adatokat vettük figyelembe, melyek tapasztalataink szerint nagyjából fedik a valóságot.
  • Extrák (max. 5 pont): kapunk-e valamit a cucchoz, amitől jobb lesz vetélytársainál — töltőbölcső, több méretű fültámasz vagy fülbe ülő rész.

Az értékelési rendszerrel kapcsolatban több dolgot is meg kell jegyeznünk. Először is tisztázzuk, hogy miért nem szerepel a táblázatban sem az ár, sem a dizájn; utóbbi mérhetetlenül szubjektív, ezért csak a szöveges részben teszünk róla említést, előbbi pedig a plecsnizésnél számít majd, ha ugyanis két nagyjából ugyanolyan headset viaskodik, melyek közül az egyik fele annyira kerül, mint a másik, akkor értelemszerűen az olcsóbb modell fogja megkapni a (jobb) plecsnit.

Bluetooth headset

A pontozási rendszer nem hibátlan, ezzel mi is tisztában vagyunk. Az üzemidőre pontokat adni egyszerű, a kényelmességet vagy a hangminőséget már nehezebb számszerűsíteni. Előbbinél és a stabilitásnál többen próbáltuk a headseteket, többször pontoztunk, csukott szemmel vettük fel őket, hogy ne tudjuk, hogy az előző körben milyen pontot adtunk rájuk — így álltak össze a tesztben szereplő pontszámok. Hangsúlyoznám, hogy férfi és női fülön is megnéztük a kiegészítőket, a legtöbb esetben nem volt számottevő különbség, ahol viszont igen, ott külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy az adott headset férfiaknak jó lehet, nőknek viszont túl nagy. Ennyit a tesztelés körülményeiről, most pedig kezdődjön a lényegi rész!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés