Napjaink sztereó Bluetooth headsetjei - 3. rész

Hirdetés

Előszó

Talán soha nem tartott még ilyen sokáig egy cikket megírnom, mint ezt. Hogy miért? Biztos, hogy nem a téma miatt: sztereó Bluetooth headsetek, több tucatnyit teszteltem már életem során, élveztem a használatukat, de ennél is sokkal fontosabb, hogy olvasóinkat nagyon érdeklik az efféle kiegészítők, épp ezért is döntöttem úgy, hogy a Speedshoptól elkérem a friss modelleket, hogy azokat egy csoportteszt keretében összehasonlítsam. A gond nem ezzel, hanem a tesztelt eszközök minőségével volt, de nem abban az értelemben, ahogy azt elsőre gondolnánk.

A helyzet nagyon egyszerű: a sztereó Bluetooth headsetek minősége az elmúlt egy-két évben ugrásszerűen megnőtt, az árak pedig normalizálódtak. Jelenlegi tesztünkben három gyártó (Nokia, Plantronics, Sony Ericsson) hat headsetjét teszteljük, melyek mindegyike kiváló minőségű cucc, egytől eltekintve pedig az áruk is rendben van. Ez nagyon örvendetes, a felhasználók számára mindenképp, a tesztelést viszont nagyon megnehezítette, az egyes headsetek között ugyanis hangminőségben és szolgáltatásokban nincs akkora különbség, mint a mono eszközöknél (melyekről pár hete publikáltunk egy méretes összehasonlító tesztet). Épp ezért itt kénytelen vagyok elhagyni a komplikált összehasonlító táblázatokat és a jól kidolgozott rendszerbe illesztett pontszámokat, az egyes termékeket "önmagukban" nézem meg, bár a hasonló árkategóriában versenyző vetélytársakra a szövegben nyilván utalni fogok.

Samsung SBH650
Egy tavalyi Samsung modell

A sztereó Bluetooth technológiáról valószínűleg legtöbb olvasónk hallott már, de a rend kedvéért azért gyorsan tisztázzuk, hogy mi is ez az egész. A Bluetooth ugyebár egy vezeték nélküli adatátviteli szabvány, melyet az összes mobilgyártó alkalmaz a készülékeikben, segítségével headseteket és egyéb kiegészítőket tudunk csatlakoztatni mondjuk mobiltelefonunkhoz, fájlokat tudunk küldeni mobilkészülékek között, plusz még jó pár dologra jó, de a többség jellemzően erre használja. A szabvány jelenleg a 2.1-es verziónál jár, az ilyen, illetve 2.0-s eszközök kivétel nélkül ismerik a sztereó hangátvitelt (A2DP) és a számléptetéshez/stb. szükséges gombok kezelését lehetővé tevő protokollt (AVRCP), de az 1.2-es verzióval ellátott mobiltelefonok némelyikénél is meg lehet találni ezeket a funkciókat, pontosabban Bluetooth profilokat. Az elmúlt évben megjelent notebookokban is helyet kapott a Bluetooth, bár a telefonoknál egyelőre még elterjedtebb a dolog, gyakorlatilag tízből kilenc telefonban helyet kapott a kékfog, ezek túlnyomó része (a friss modellek legalábbis) ismeri is az A2DP-t, tehát alkalmas arra, hogy az itt szereplő headseteket kezelni tudja. A teszteléshez mi egy Nokia és egy Sony Ericsson mobiltelefont, valamint egy Apple MacBookot használtunk, utóbbi értelemszerűen a notebookos összeköttetést kívánta reprezentálni, kevés sikerrel. De erről kicsit később.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés