Bluetooth headsetek minden kategóriából

Előszó

Tavaly nyáron publikáltunk egy két részből álló tesztet, melyben az az akkor piacon lévő mono Bluetooth headseteket mutattuk be a nagyérdeműnek. A cikkek a megjelenésük óta eltelt háromnegyed év alatt ugyan nem vesztették el aktualitásukat, a bennük szereplő modellek túlnyomó része ma is megtalálható a boltok polcain, ezért még ma is érdemes lehet elolvasni őket azoknak, akik Bluetooth headset vásárlásán törik a fejüket — az alsókategóriás modelleket bemutató írás ide, a közép- és felsőkategóriásokkal foglalkozó pedig ide kattintva érhető el.

Bluetooth headset

A Bluetooth headsetek elavulási ideje nyilván hosszabb, mint a mobiltelefonoké, mivel itt nehezebb újdonságokkal előrukkolni, de a gyártók ennek ellenére folyamatosan frissítik termékpalettájukat. Az elmúlt hónapokban több új headset is piacra került, melyeket úgy gondoltuk, hogy mindenképp be kell mutatnunk, már csak azért is, mert a szóban forgó cikkek a mai napig elég nagy érdekőldésnek örvendenek. Ezúttal négy gyártó hét headsetjét vesszük górcső alá, azok árkategóriájától függetlenül. A tesztelésre kapott headsetek felét ezúttal is régi partnerünk, a Speedshop Kft. biztosította, plusz kaptunk három eszközt az Icon7 hazai forgalmazójától is, melyeket nagy érdeklődéssel vettünk a kezünkbe, mivel a gyártótól efféle kiegészítőket eddig még nem láthattunk. A sort a szerkesztőség saját használatú Motorola headsetjével egészítjük ki, az amúgy is csúcsmodell, tehát biztos összehasonlítási alapként szolgál majd a cikkhez. A teszt formátuma maradt a régi, egy oldalon egy headset kerül bemutatásra, mindegyikhez tartozik egy-egy értékelő táblázat, melyeknek köszönhetően egy nagyjából objetív összehasonlítási alapot szeretnénk teremteni az egyes modellek között. Mivel a pontozási rendszeren nem változtattunk, a számokat össze lehet hasonlítani a korábbi írásokban lévőkkel, ezzel is egy objektív támpontot biztosítva a vásárlás előtt állóknak. A pontozási rendszer részletei:

  • Kényelmi faktor (max. 20 pont): női és férfi fülön is kipróbáltuk, hogy mennyire kényelmes az adott headset, valamint figyelembe vettük, hogy a szemüveg mennyire akadályozza meg a kényelmes viselésüket, illetve hogy hosszabb használat után elkezdik-e nyomni a fül valamely részét. Előfordulhatnak fél pontok is, ugyanis többen értékeltük őket kényelmi szempontból, majd ezek átlagát írtuk be a táblázatokba.
  • Stabilitás (max. 15 pont): hiába kényelmes egy headset, ha leesik a fejünkről — ez tehát nem a vételi stabilitást hivatott leírni, hanem azt, hogy az adott eszköz mennyire stabilan ül a fülünkön.. Itt elméletileg figyelembe vettük azt is, hogy mindkét fülre fel lehet-e rakni a kiegészítőt, de mivel a jelen tesztben szereplő fülhallgatók mindegyikét fel lehet, ez nem nyomott sokat a latban.
  • Üzembe helyezés (max. 5 pont): itt azok a headsetek voltak a nyerők, melyek egy elterjedt töltőcsatlakozót használtak, a párosítási kódjuk pedig nem egy speciális karaktersorozat volt. Pontlevonást jelentett, ha a párosítás nem ment olyan pikk-pakk módon, mint ahogy kellett volna neki.
  • Hangminőség (max. 25 pont): ennek fontossága egyértelmű, hiába választjuk ki a legszebb és legkényelmesebb headsetet, ha nem tudjuk használni. A szélzajra külön odafigyeltünk.
  • Ergonómia (max. 15 pont): hány darab gomb került a headsetre, mennyire nehézkes őket megnyomni, mennyire jó a hangerő szabályozása.
  • Akkumulátor (max. 15 pont): fontos, hogy a kiegészítő mennyit bír egy töltéssel — ennél a résznél a gyári adatokat vettük figyelembe, melyek tapasztalataink szerint nagyjából fedik a valóságot.
  • Extrák (max. 5 pont): kapunk-e valamit a cucchoz, amitől jobb lesz vetélytársainál — töltőbölcső, több méretű fültámasz vagy fülbe ülő rész.

Az értékelési rendszerrel kapcsolatban több dolgot is meg kell jegyeznünk. Először is tisztázzuk, hogy miért nem szerepel a táblázatban sem az ár, sem a dizájn; utóbbi mérhetetlenül szubjektív, ezért csak a szöveges részben teszünk róla említést, előbbi pedig a plecsnizésnél számít majd, ha ugyanis két nagyjából ugyanolyan headset viaskodik, melyek közül az egyik fele annyira kerül, mint a másik, akkor értelemszerűen az olcsóbb modell fogja megkapni a (jobb) plecsnit.

Bluetooth headset

A pontozási rendszer nem hibátlan, ezzel mi is tisztában vagyunk. Az üzemidőre pontokat adni egyszerű, a kényelmességet vagy a hangminőséget már nehezebb számszerűsíteni. Előbbinél és a stabilitásnál többen próbáltuk a headseteket, többször pontoztunk, csukott szemmel vettük fel őket, hogy ne tudjuk, hogy az előző körben milyen pontot adtunk rájuk — így álltak össze a tesztben szereplő pontszámok. Hangsúlyoznám, hogy férfi és női fülön is megnéztük a kiegészítőket, a legtöbb esetben nem volt számottevő különbség, ahol viszont igen, ott külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy az adott headset férfiaknak jó lehet, nőknek viszont túl nagy. Ennyit a tesztelés körülményeiről, most pedig kezdődjön a lényegi rész!

Hirdetés

Nokia BH-105

Első tesztalanyunk a Nokia BH-105. A név már ismerős lehet, a BH-100-as széria a finnek olcsó headsetjeit jelölik, melyek a kínai gyártók kevésbé ismert, ám rendkívül pénztárcabarát megoldásai ellen vonulnak csatába. Tavaly három ilyen headsetet is teszteltünk, melyek sok dologban különböztek, de közös tulajdonságuk is akadt: a hangminőségük az akkori mezőnyben is közepesnek számított. Jelenlegi modellünk ebben jelentős javulást hozott, ha nem is nagyon sokkal, de hallhatóan jobb, mint régebbi testvérei, telefonálásra teljesen alkalmas. Viszont közel sem hibátlan.

Nokia BH-105

Tartozékok közül csak töltőt kapunk hozzá, ezt el lehet fogadni, sőt, kis túlzással akár nélküle is meglennénk, a cuccot ugyanis bármelyik vékony csatlakozós Nokia töltővel meg lehet etetni, ilyen pedig majdnem minden háztartásban található. Az üzemidő jelentősen csökkent az elődök 8-10 órás beszélgetési idejéhez képest: a BH-105-tel 5 és fél órát tudunk fecsegni, ami sajnos jelentős visszalépés. Szintén problémás lesz a hangerőszabályzó gombok hiánya, igazán nem értem, hogy miért kellett lehagyni őket, mikor a BH-101-en és a más szempontokból igen gyengécske BH-104-en is voltak.

Nokia BH-105
Két színben

A design kifejezetten kellemes, illik a gyártó új készülékeihez, például a Nokia C5-höz, mely e cikk megírása közben pont nálunk volt tesztelésen. A kényelmi faktor nagyjából olyan, mint az elődőknél, a külső zajt a nagyobb méretű gumitányér miatt egy kicsit jobban felfogja, mint amire számítottunk — hogy ez jó-e, azt mindenki maga döntse el. Az viszont biztos, hogy a Nokia BH-105 bruttó 5000 forintos végfelhasználói árával nem csak a mezőny, hanem a finn gyártó legolcsóbb headsetje. Ha a hangminőségbeli javulást nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy egy korrekt ajánlat. Igaz, a még mindig kapható, pontosan ugyanennyibe kerülő Samsung WEP-450 hangminőségben és egyéb tulajdonságaiban is jobb nála, csak ugye nem Nokia.

Nokia BH-105
Kényelem (max. 20) Stabilitás (max. 15) Beüzemelés (max. 5) Hangminőség (max. 25) Ergonómia (max. 15) Üzemidő (max. 15) Extrák (max. 5) Összesen
14 11 5 15 6 8 0 59

Plantronics Explorer 210

A Plantronics headsetjei már a tavalyi tesztekben is nagyon jól szerepeltek, ezért nagy érdeklődéssel bontottam ki az Explorer 210-et, mely a californiai székhelyű cég legújabb alsókategóriás modellje. Gyakorlatilag az Explorer 230 picit olcsóbb változatáról van szó, a kérdés, hogy mit vettek el a nyomottabb ár érdekében.

Plantronics Explorer 210

A jó hír az, hogy gyakorlatilag semmiben. Gyakorlatilag a külső és a belső is olyan, mint az elődnél, mely az oldalt található, kerek gomb körül látható ezüstös keret miatt egy picit talán dizájnosabb, mint az új jövevény, mely meglehetősen konszolidált dizájnt kapott. A hangminőség az árkategórián belül kifejezetten jó (bár a háttérzajokat elég nagy mértékben beengedi a headset), a kényelmi és stabilitási faktor is jó, az ergonómia pedig egyenesen kiváló, a hangerőszabályzó gombok mellett egy ki/bekapcsoló csúszka is került a headsetre, melynek használatával kímélni tudjuk az akkumulátort. A 7 órás üzemidő mondjuk enyhe visszalépés, cserébe az Explorer 210 kereken 500 forinttal olcsóbb az Explorer 230-nál, jelenleg 6500 magyar pénzt kell érte az asztalra tennünk. Magán a kiegészítőn kívül csak egy microUSB-s töltőt kapunk ezért az árért.

Plantronics Explorer 210
Kényelem (max. 20) Stabilitás (max. 15) Beüzemelés (max. 5) Hangminőség (max. 25) Ergonómia (max. 15) Üzemidő (max. 15) Extrák (max. 5) Összesen
17 14 5 19 13 10,5 1 79,5

Plantronics Discovery 975

A Plantronics csúcsmodellje is szerkesztőségünkben járt, a legnagyobb megelégedésünkre. A Discovery 975 az általunk nem tesztelt 925-ös modell utódja, ránézésre egy egyszerű dizájnmodell, de ennél szerencsére jóval többről van szó Kibontás után az asztalon nem csak a fülhallgató, hanem három fülpárna (különböző méretekben), egy microUSB-s töltő és egy bőrtok is volt, utóbbi a készülék legkülönlegesebb része.

Plantronics Discovery 975

Ugyanis nem egy tokról van szó, hanem egy töltőállomásról. Van benne akkumulátor, fel tudjuk tölteni, a benne lévő töltés nagyságát egy háttérvilágított LCD kijelzőn jelzi, csak úgy, mint az épp benne töltődő headset akkumulátorának szintjét. Okos és elegáns módja ez a töltésnek, az önmagában 5 órát üzemelő headsetet a tokról háromszor is fel lehet tölteni, ami összességében 20 órás (!) üzemidőt jelent. Igaz, ezt négy részletben kapjuk meg, de valószínűleg kevesen vannak azok, akik egyhuzamban 5-nél több órát szeretnének használni egy headsetet.

Plantronics Discovery 975

A Discovery 975 nem csak a töltős tokja miatt különleges. A fül mögötti pánt hiányzik róla, senki nem hitte volna, hogy ez egyáltalán megmarad az ember fülében, pedig nagyon is stabilan marad meg, ráadásul ez az egyik legkényelmesebb headset az egész mezőnyben. Beszélgetés közben a hangminőség kiváló, a háttérzajokat és a visszhangot a cucc hardveresen szűri, ráadásul multipoint technológiás, a Bluetooth 2.1 szabványt is támogató kiegészítőről van szó, melyet ebből adódóan párhuzamosan több telefonhoz is tudunk csatlakoztatni. A két mikrofonnak köszönhetően pedig beszélgetőpartnerünk is jól fog minket hallani. Gondot egyedül a hangerőszabályzó gombok hiánya, valamint a bruttó 22 000 forintos végfelhasználói ár jelenthet.

Plantronics Discovery 975
Kényelem (max. 20) Stabilitás (max. 15) Beüzemelés (max. 5) Hangminőség (max. 25) Ergonómia (max. 15) Üzemidő (max. 15) Extrák (max. 5) Összesen
19 14 5 23 8 15 5 89

Icon7 VOX

A különféle PC-s perifériáiról ismert Icon7 is küldött nekünk három headsetet, melyek nevükben és színvilágukban is meglehetősen hasonlítanak egymásra. A VOX fantázianévre hallgató trió legolcsóbb tagja a további fantázianeveket nélkülöző modell, mely kis méretű, ám dizájnos dobozban érkezett. A headseten kívül hat fülbe ülő részt (3 hallójáratos és 3 "sima"), valamint egy microUSB-kábelt kapunk, a hálózati töltő tehát nem része a csomagnak.

Icon7 VOX

A kiegészítő már jóval egyszerűbben néz ki, mint a csomagolás. Egyetlen gomb van rajta, ami ugye nem egy ergonómiai csúcs, ehhez pedig gyenge minőségű műanyagok párosulnak. A kényelem és a stabilitás közepes, a hangminőség viszont a leggyengébb az egész mezőnyben: a VOX legnagyobb problémája, hogy a háttérzajt nagyon beengedi, beszélgetőpartnereink emiatt valószínűleg sokszor gondban lesznek. A szélzajra sem reagál túl jól az Icon7 legkisebb headsetje, ami főleg azért szomorú, mert a mi oldalunkon viszont nincs gond a hangminőséggel.

Icon7 VOX

A headset üzemideje 6 óra, árban ennek ezerszeresét (tehát bruttó 6000 forintot) kell érte az asztalra tennünk. Az eddig bemutatott headsetek fényében kijelenthetjük, hogy nem ez a legjobb választás a mezőnyből.

Icon7 VOX
Kényelem (max. 20) Stabilitás (max. 15) Beüzemelés (max. 5) Hangminőség (max. 25) Ergonómia (max. 15) Üzemidő (max. 15) Extrák (max. 5) Összesen
14 13 5 15 6 9 1 63

Icon7 VOX Touch

A gyártó második modellje a VOX Touch névre hallgató dizájnfüles, mely kinézete miatt több neves díjat is bezsebelt pályafutása alatt. Ennek megfelelően gyönyörű szép dobozban érkezett, melyet ugyan alig lehet kibontani, de megéri fáradozni vele, mert ez a mezőny legjobban felszerelt headsetje: microUSB-kábelt, 6 fülpárnát (3 agybadugós és 3 "sima", csak úgy, mint a kis VOX-nál), valamint egy hálózati áramforrást igénylő töltőbölcsőt is kapunk hozzá, melynek segítségével elegánsan és kényelmesen tudjuk tölteni a cuccot.

Icon7 VOX Touch

A töltés mondjuk rá is fér szegényre, a három órás beszélgetési idő a leggyengébb a mezőnyben, úgy tűnik, hogy a szép külsőnek és a kényelemnek ez az ára. Mert kényelmesnek a legkényelmesebb az egész mezőnyben, gyakorlatilag olyan, mintha nem is lenne a fülünkben, ellenvélemény nélkül tudtuk neki megadni a maximális pontot, ami azért lássuk be, egy "friss" gyártó első headsetjétől nem épp rossz dolog. Az ergonómia sem rossz, bár ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények: a headset külső felülete egy nagy érintőpanel, ezzel tudjuk felvenni, elutasítani és felfüggeszteni a hívásokat, elindítani a hangtárcsázást, valamint a hangerőt is ujjmozdulatokkal állítjuk. Utóbbi elsőre furcsa lehet, valószínűleg ezért is került bele automatikus hangerőszabályzó, mely alapvetően jól működik, de néha azért igényel egy kis manuális hangolást.

Icon7 VOX Touch

A Touch aktív zajszűrést is tud, mely a gyakorlatban talán nem működött annyira jól, mint kellett volna neki, nem volt képes 100 százalékben kiszűrni a külső hangokat. A hangminőség ettől eltekintve kiváló, külön kiemelném, hogy a szélzaj gyakorlatilag nem jut be a headsetbe. A multipoint (több telefonnal való együttműködés) már csak a hab a tortán, bruttó 18 000 forintos végfelhasználói árával úgy gondolom, hogy a VOX Touch egy jó headset lehet azoknak, akiket nem akadályoz a rövidke üzemidő.

Icon7 VOX Touch
Kényelem (max. 20) Stabilitás (max. 15) Beüzemelés (max. 5) Hangminőség (max. 25) Ergonómia (max. 15) Üzemidő (max. 15) Extrák (max. 5) Összesen
20 14 5 19 12 4,5 5 79,5

Icon7 VOX Performa

Az előző két oldalon bemutatott headsetek között foglal helyet a VOX Performa, mely küllemében a sima VOX-hoz, szolgáltatásaiban pedig a Touch-hoz hasonlít, csak épp nem érintésérzékeny a felülete. Külseje nem túl meggyőző, az anyaghasználat nem épp kiváló, ráadásul kicsit bumfordi is a cucc. A külsővel kapcsolatban mondjuk nem ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy az előző két headsethez is kapott fülpárnák (6 méret, ugyebár) nem rögzülnek elég stabilan magához a headsethez, ha azt kivesszük a fülünkből, akkor van, hogy párnák benne maradnak, ami elég zavaró. Hangerőszabályzó gombok kerültek rá, a nyomáspontjuk nem az igazi. A kis VOX-szal ellentétben ehhez hálózati töltő is jár.

Icon7 VOX Performa

A Performa hangminőségével nincs gond. Két mikrofon és aktív zajszűrő rendszer gondoskodik a krisztálytiszta hangokról, utóbbi jobb hatásfokkal üzemel, mint a VOX Touch-ban. A kényelmi faktor is rendben van, a kiegészítő gyakorlatilag minden fülön stabilan üldögélt. A 6 órás beszélgetési idő nem kimagasló, a középmezőnybe tartozik.

Icon7 VOX Performa

Bruttó 14 000 forintos végfelhasználói árával a VOX Performa jelenleg a piacon lévő egyik legolcsóbb multipoint headset. Hangminősége kiváló, ergonómiájával és külsejével már van némi gond, tehát azoknak lehet jó választás, akik a külsőségekre kevésbé hagynak, de funkcionalitásban és hangminőségben biztosra akarnak menni, miközben pénztárcájukat is kímélik.

Icon7 VOX Performa
Kényelem (max. 20) Stabilitás (max. 15) Beüzemelés (max. 5) Hangminőség (max. 25) Ergonómia (max. 15) Üzemidő (max. 15) Extrák (max. 5) Összesen
16 14 5 22 12 9 4 82

Motorola HX1 Endeavor

A Motorola csúcsmodellje különleges darab. Már a csomagoláson is látszik, hogy ez valami speciális képződmény, a Plantronics drágábbik füleséhez hasonló dobozban jön, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy fémből van a pakk, súlyos darab. Ehhez képest a benne ülő headset elég aprócska, viszont kapunk hozzá hálózati töltőt (microUSB).

Motorola HX1 Endeavor

A HX1 érdekessége nem csupán annyi, hogy két mikrofont használ a zajszűrés miatt, illetve a Motorola által fejlesztett CrystalTalk algoritmus is próbálja mégérthetőbbé tenni a beszédet, hanem van rajta egy bónusz kapcsoló (a hangerőt szabélyozó gombokon felül), amivel aktiválhatjuk a zajos környezetben történő beszélgetés esetében a speciális, a beszédminőséget még tovább javító megoldást. Ez konkrétan úgy működik, hogy a használó fülén belülre kerülő szenzor a csontok rezgéséből segít összeállítani a beszédet. Mindebből a fülest viselő nem sokat vesz észre, ám a másik oldalon a beszélgetőpartner azt tapasztalja, hogy a HX1 tulajdonosának minden szava tökéletesen érthető még extrém esetben is. Próbáltam úgy beszélgetni, hogy tempósab haladó autó ablakán kidugtam a fejem: gond nélkül ment.

Motorola HX1 Endeavor

Mindezek mellett természetesen itt is többféle fülmérethez való dugasz közül választhatunk, de ezek mindegyike csak az általunk "agybadugós" névvel illetett megoldás lehet, ami azon felhasználókat kizárja az élményből, akik nem szeretik, ha a headset bele is ül a lukba. (Emiatt a pontozásnál két pont ugrott is.) A csíptető jobb és bal fülre is áttekerhető, a stabilitás első osztályú, ráadásul ez a füles - angolul - beszél is hozzánk. Nem mindenféle hangeffektekkel tájékoztat a csatlakozásról, a telep állapotáról és a hívásról, hanem egy kellemes női hang bemondja ezeket. Bekapcsolás után tájékoztat az akksi töltöttségéről, ha nincs párosított kézülék, akkor erre felhívja a figyelmet, elmondja a kódot is (négy darab nulla), csatlakozást követően ennek megtörténtét is nyugtázza. Két telefonhoz lehet hozzálőni egyidőben a HX1-et, "phone one" és "phone two" néven hivatkozik ezekre a HX1 a továbbiakban. Ha hívás jön, akkor sem a fülünkbe fog danolászni, hanem a női hang tájékoztat, hogy "call on phone one". A technikai adatok kapcsán megemlítendő még a 7 órás beszélgetési idő, amelyet tapasztalataink szerint vidáman teljesít az eszköz, egyetlen baja, hogy annyira kicsi az egész, hogy könnyen elkallódik a lakásban, autóban, zsebben, ha a felhasználó kicsit rendetlen. Bruttó 33 000 forintos végfelhasználói árával az Endeavor a legdrágább az egész mezőnyben, a fejlett technológiát úgy tűnik, hogy meg kell fizetni.

Motorola HX1 Endeavor
Kényelem (max. 20) Stabilitás (max. 15) Beüzemelés (max. 5) Hangminőség (max. 25) Ergonómia (max. 15) Üzemidő (max. 15) Extrák (max. 5) Összesen
17 14 5 25 13 10,5 5 89,5

Összegzés

Mielőtt rátérnénk az összegzésre, nézzük meg az itt látható 10 perces videóanyagot, melyből nem hiányzik az olvasóink által oly sokra tartott "kicsomagolós" rész sem.

A headsetekre adott pontszámok az alábbi táblázatból olvashatók ki.

Összehasonlító táblázat
Headset Kényelem (m. 20) Stabilitás (m. 15) Beüzemelés (m. 5) Hangminőség (m. 25) Ergonómia (m. 15) Üzemidő (m. 15) Extrák (m. 5) Összesen
BH-105 14 11 5 15 6 8 0 59
Exp. 210 17 14 5 19 13 10,5 1 79,5
Disc. 975 19 14 5 23 8 15 5 89
I7 VOX 14 13 5 15 6 9 1 63
I7 VOX T. 20 14 5 19 12 4,5 5 79,5
I7 VOX P. 16 14 5 22 12 9 4 82
Moto HX1 17 14 5 25 13 10,5 5 89,5

A Nokia BH-105 a mezőny legolcsóbb tagja, ami már önmagában is egyfajta elismerés. Sem hangminőség, sem ergonómia szempontjából nem kiemelkedő, raádásul ez volt a leginstabilabb is, hölgyeknek a nagyméretű párna miatt abszolút nem ajánlott, de a legolcsóbb megoldást kereső férfiak számára jó vétel lehet. Az alsó szegmens sztárja viszont ezúttal sem egy finn, hanem egy amerikai headset, a Plantronics Explorer 210 alig drágább, mint a Nokia, de sokkal kényelmesebb, található rajta hangerőszabályzó gomb, ráadásul hangminőségben is leiskolázza a hasonló árkategóriájú headseteket. Szintén jókat lehet mondani a Plantronics Discovery 975-ről, mely gyönyörű, nagyon jó minőségű, a töltővel egybeépített toknak köszönhetően pedig elképesztően sokáig használható úgy, hogy nem kell konnektor közelébe vinni. Gyakorlatilag egyetlen egy problémája van, nevezetesen, hogy hiányoznak róla a hangerőszabályzó gombok, de ezért kárpótol a prémium kategóriás termékhez képest visszafogott árcédula.

A mezőny leggyengébb darabja az Icon7 VOX, mely árban a BH-105 és az Explorer 210 között helyezkedik el. Hangminősége nagyjából olyan, mint a finn modellé, külseje és összeszerelési minősége nem túl jó, viszont egy picit kényelmesebb a mezőny legolcsóbb headseténél. Gyakorlatilag ez az egyetlen dolog, ami mellette szól. Kellemes csalódás volt viszont az Icon7 VOX Touch, mely a mezőny legkényelmesebb, legjobban felszerelt headsetje, meggyőző hangminőséggel, elfogadható árral és nagyon gyenge akkumulátorral. Kedveltük az Icon7 VOX Performát is, mely öccséhez hasonlóan elég bumfordi, viszont tudásához képest olcsó, ráadásul kiváló a hangminősége. A mezőny legdrágább versenyzője a Motorola HX1 Endeavor, mely gyakorlatilag mindent tud, amit egy mono Bluetooth headset 2010-ben tudhat, hangminősége pedig jobb, mint amire álmunkban gondolnánk. Azt leszámítva, hogy kialakításából adódóan nem mindenki fogja szeretni, szinte tökéletes választás, feltéve, hogy az ember megengedhet magának az ilyen árcimkével rendelkező kiegészítőt.

Plantronics Explorer 210 Plantronics Discovery 975
Icon7 VOX Touch
Icon7 VOX Performa
Motorola HX1 Endeavor

Bocha

A Nokia és a Plantronics www.speedshop.hu biztosította. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!
Az Icon7 headseteket az Icon7 magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés