Mindent a Bluetooth Multipointról

A Blutooth Multipoint lényege

Bluetooth?

Viszonylag kevés olyan adatátviteli technológia létezik, melyről megálmodják, hogy egységesíti a piacot, majd azt valóban meg is teszi. Az Ericsson által 1994-ben megalkotott, az RS-232-es kommunikációs kábel leváltására létrehozott Bluetooth viszont pont ilyen. Az alsókategóriás készülékeket leszámítva gyakorlatilag nem lehet olyan mobiltelefont kapni, melynek ne lenne alapvető szolgáltatása az adatátviteli szabvány ismerete, ráadásul a modellek többsége ha nem is a legújabb, de a fejlettnek számító 2.0-s verziót ismeri.

Hirdetés

A szabvány sikere

A Bluetooth sikere nem véletlen, több dolog szerencsés összejátszása kellett ahhoz, hogy eljusson oda, ahol most van. Bár alkotói munkája is mindenképp dicséretes, hiszen egy olcsón előállítható, meglehetősen alacsony fogyasztású kommunikációs csatornáról van szó, a siker nem feltétlenül ebben, hanem az autókban keresendő. Talán nem árulok el újdonságot azzal, hogy a KRESZ tiltja az autóban történő mobiltelefonhasználatot abban az esetben, ha a készüléket kézben fogjuk, megengedi viszont akkor, ha a hívást kihangosítjuk vagy headsetet használunk. Itt jönnek képbe a Bluetooth adatátvitelt használó headsetek, melyek a legpraktikusabb megoldást jelentik a problémára: jelentősen olcsóbbak a beépíthető kihangosítóknál, használatuk pedig kényelmesebb, mint a készülékekhez kapott vezetékes headseteké.

Mire használhatjuk?

A Bluetooth headseteket két dologra tudjuk használni: telefonálásra és zenehallgatásra. Előbbinél bármilyen eszköz szóba jöhet, amiben van Bluetooth, egy headsetet gond nélkül csatlakoztathatunk notebookhoz, mobiltelefonhoz vagy GSM-modullal nem rendelkező PDA-hoz is (nem mintha ezekből sok lenne), a lényeg, hogy az adott cucc ismerje a HFP-t (Hands-Free Profile). A zenehallgatáshoz viszont már szükséges az A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) és az AVRCP (Audio/Video Remote Control Profile) profilok megléte is. Ezeket a legtöbb Bluetooth 2.0-s vagy 2.1-es készülék ismeri.

Multipoint?

A Multipoint egy viszonylag friss fejlesztés a Bluetooth technológiában. Lényege, hogy segítségével egy headsetet egyszerre két eszközhöz (telefonhoz, számítógéphez) is hozzá tudjuk kapcsolni. Az ebből adódó előnyök egyértelműek: ha bejövő hívás jön, nem számít, hogy melyik hangforrásból érkezik, könnyedén fel tudjuk venni, nem kell állandóan cserélgetnünk a headsetet. Ugyanakkor több kérdés is felmerül: hogy indítunk hívást? Mi történik, ha bejövő hívás érkezik, miközben a másik készüléken már beszélünk? Cikkünkben ezekre keresünk válaszokat.

Mindegyik ugyanúgy működik?

Sajnos nem: az egyes multipoint megoldások más-más módon működnek. Mivel az összes létező headsetet sajnos nem tudjuk letesztelni, konkrétumokat nem írnék, pár dolgot viszont kiemelnék. A Motorola HX1 (az egyik legfeljettebb headset, amelyik létezik) például bemondja, hogy melyik telefonról érkezik a hívás (phone one és phone two, értelemszerűen az az első, amelyik előbb lett csatlakoztatva), de volt olyan headset is (Icon7 VOX Performa), amelyik nem igazán tudott egyszerre két headsettel működni, ha az egyiken hívás érkezett, a másik Bluetooth kapcsolatot eldobta, majd a hívás befejeztével újra felvette.

Multipoint headsetem van, mégsem működik, miért?

Azért, mert a legtöbb headsetnél a Multipoint mód alapértelmezetten ki van kapcsolva, aktiválni kell. Ez pár gomb együttes lenyomását jelenti, a pontos módszer a headset kézikönyvéből olvasható el.

Hogyan párosítok?

A párosítási folyamatot kétszer kell eljátszani: a headsetet párosítási üzemmódba rakjuk, párosítjuk az első telefonnak, kikapcsoljuk, megint párosítási üzemmódba rakjuk, párosítjuk a második telefonnal, kikapcsoljuk, bekapcsoljuk normálisan, majd mindkét telefonnal csatlakoztatunk rá. De csak akkor, ha a Multipoint módot bekapcsoltuk.

Kihangosítóknál is van ilyen?

A Multipoint technológia természetesen nem csak a headseteknél, hanem az autós kihangosítóknál is alkalmazott dolog. Ezekről az eszközökről viszont nem fogunk több szót ejteni cikkünkben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés