- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- MIUI / HyperOS topik
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
sbazsi
veterán
ha pendriveről tudsz bootolni, akkor még az is megoldás lehet, hogy oda felteszel egy dost, és mellé a progit.
-
doc
nagyúr
itt nézz körül:
Bővebben: link -
doc
nagyúr
az a micro$oft-féle dos, és a mai napig többezer pénzbe kerül. a DR-DOS-nak volt vagy 5 tulajdonosa (meg a neve sem mindig ez volt, DR-DOS-ból lett OpenDOS, aztán megint DR-DOS), a novelltól átkerült a calderához, és talán ők (vagy a következő tulaj?) fizetőssé tette, de a 7.03 még free volt
ja azt nem is mondtam, hogy léteznek hozzá hosszú file-neves meg FAT32-es kiegészítések!
(bár ha jól emlékszem, ez a kettő pont nem fért össze egymással...)
[Szerkesztve] -
doc
nagyúr
ha azt a partíciót akarod használni DOS-ra, az is megoldható, csak az xp kőkorszaki primitív ''bootmanager''-ével kell megbeszélni a dolgot...
nem tudom, tud-e a dos olyan partícióról bootolni ami nem az első (vagy akár nem primary), ha igen, akkor viszonylag könnyű dolgod van: fogsz vmilyen DOS installt (pl. Caldera DR-DOS 7.03, istenkirály, novell hálózat, remekül működő multitask!!!!, 800K feletti szabad alapmemória, stb, és mindez ingyen!), felteszed a kis partíciódra, a c:\boot.ini-be meg felveszed, pl. d:\=''DOS'' (bár ez így fejből nem biztos, de a boot.ini-t megnézve szerintem rá fogsz jönni) -
doc
nagyúr
régebben mikor egyszerre 3 féle dos meg 2 féle vindóz volt a gépen, a System Commander nevű bootmanagert használtam, egyszer felteszed, aztán onnantól minden megy magától: ha új oprendszert teszel fel, újraindítás után szól hogy talált vmi érdekeset, akarod-e hogy betegye a menüjébe. nézz körül a neten, valahonnan biztos le lehet tölteni (én a 4-es verziót használtam kb. 6-8 évvel ezelőtt)
vagy felteszel egy Linuxot, ahhoz jár a grub vagy lilo -
yurop
csendes tag
Amikor particionáltam a vinyót, akkor úgy emlékszem csináltam egy 2gb-os Fat32 vagy 16-os particiót, hogy majd esetleg felrakok egy winme-t, De így utólag az xp után nem tudom lehetséges-e (jó lenne ha bekerülne az os választó menübe )(jelenleg már van két xp-m fönt, ami praktikus, ha le akarom törölni az egyiket)
A lényeg az lenne, hogy a hálozat működjön két olyan gép között, amely a progi dos-os verzióját használja. -
Dromie
csendes tag
dosbox a megoldás a kérdésedre
http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=127501&arc=f
letölteni http://dosbox.sf.net
[Szerkesztve] -
Zoli bácsi
őstag
Hát, szerintem nem egyszerű dolog. A DOS, ha jól emléxem, fat16 fájlrendszert használ, amiből 2gb lehet a maximum. Tehát egy külön fat16-os partíció kell neki. Én valamikor csináltam egy dos-os flopyt, a rendszer, és a cd driver fájlok, és az emm366.exe, stb bőven elfért rajt, és ha dos kellett, flopyról indítottam. Létezik dos emulátor winxp alá, nevére sajnos nem emléxem, lehet az is jó lenne neked.
mod: emm386.exe volt az a fájl
[Szerkesztve] -
doc
nagyúr
utólag felbűvészkedni a DOS-t nem túl eCCerű, bár megoldható...
jobban jársz ha csinálsz mondjuk egy win98 bootfloppy-t, ha van FAT32-s partíciód, és a lemezről bootolva játszol
vagy felteszel egy PC-emulátort (pl. vmware), így nem kell újraindítgatni a gépet, és még hálózatot is tudsz csinálni, csak a vmware-hez havonta új reg.kódot kell kérni (ingyenes!) -
yurop
csendes tag
Sziasztok!
(nem) kicsit láma vagyok a kérdésben: szeretnék a már meglévő winxp rendszerem mellé egy DOS-osat is felrakni.
A cél egy régi játékot (master of orion 2-t) dosos környezetben futattni úgy, hogy megoldott legyen két gép összekötése lan-on keresztül. (ez utóbbin pl. a dosbox program nem segít mert nem támogatja a hálozatot), de hallottam pl. egy virtualpc programról, ami segíthet csak hát azé fizetni kellene és nem is tudom, hogyan működik.
Dos-t egy évtizede láttam kb utoljára (majdnem) nem is tudom működne-e a videókártyám ill. úgy általában a driverek..
Az is lehet, hogy egy win98-at kellene felraknom...
Egyébként az ok amiért ezt kellene csinálnom, hogy xp alatt (vagy a windowsos verziója a játéknak-mivel van dos-os és windowsos verzió) naaaagyoooon laaaasúúúú és álítólag dos alatt gördülékenyebb.
Bármilyen tanácsot köszönök előre is!!!
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óvodások homokozója
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Napelem
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Antivírus szoftverek, VPN
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- DELL PowerEdge R630 rack szerver barebone - 2xSocket 2011v4 , 24x DDR4 DIMM, H330 RAID, 39369Ft+ÁFA
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest