Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• peter889

őstag

válasz ricsi99 #70782 üzenetére

Köszi a választ.
    Mélységében továbbra sem értem ezt az MBR/GPT témát.

https://hogyan.org/mi-a-kulonbseg-a-gpt-es-az-mbr-kozott-amikor-merevlemezeket-particionalunk/
    cikk azt írja, hogy adatbiztonság szempontjából jobb a GPT:
    "..Az MBR rendszereken a partíció és a boot adatok egy helyen vannak tárolva. Ha ezek az adatok sérülnek vagy felülíródnak, akkor bajban vagyunk. Ezzel szemben a GPT ezeket a kritikus adatokat több helyen is tárolja(...)Ha egy adat megsérül, akkor a GPT megpróbálja visszaállítani azt a lemez egy másik helyéről. Ezzel szemben az MBR még csak észre sem veszi a sérült adatokat. "
    És hogy a GPT összekötődik az UEFI-vel.

De ha nincs UEFI, csak a régi BIOS, vajon a Win7(64 bites )-nél működik a GPT biztonságosabb adatkezelése?

„Az MBR-t csak akkor érdemes használni, ha feltétlen kompatibilitásra van szükségünk régi rendszerekkel.” Nem tudom mit ért régi alatt, de nekem nem fontos, hogy a régebbi rendszerekkel (pl. XP-vel) kompatibilis legyen.
    Mondjuk a Raid0-ám (amíg volt), csak az MBR-eket látta, GPT-nem, de nem is tervezek HDD tömböt újra használni.

Soha nem használtam még UEFI-t.

Azért is kérdezem, mert szeretnék minél nagyobb adatbiztonságot bad szektorosodás esetére is.
    A most tönkrement tosHiba P300-as (3TB) HDD-m, jelenleg 1545 bad szektoros, de eddig mindent tudok róla olvasni.
    A régi Seagete HDD-m (160 GB-os) MBR-es 6 bad szektorral, és már vannak adatok, amiket nem tudok róla olvasni.

--------------
    Igen, már nem merem használni tosHibát, mert csak rá van kötve a gépre, de lehet jobb volna lekötni róla.
    És igen, nem szeretném újra letöltögetni a filmeket. :)

Új hozzászólás Aktív témák