Hirdetés
-
Mobilarena
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ijk
nagyúr
Közben azt nézem hogy a meglévő EK blokkom (Supreme LT) felmehet LGA 1700-ra? Ha jól látom az 78x78mm-es furattávú.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Lga 1700 blokkot hol kaphatnék nem túl nagy pénzért szerintetek?
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Tervezek közeljövőben konfigváltást, most lga1155-ön van egy Supreme LT blokkom.
Ryzen vonalra mennék, esetleg valaki ilyen blokkot tudott már AM4-re applikálni, létezik valami kiegészítője amivel lehetséges? Rajz/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Norbert182 #56565 üzenetére
Attól függ mi számít halknak. Ha neked 1300rpm-es ventik azok, akkor elég lehet, bár OC mellett már az is necces. Nem tudom menyire száll el a 250W TDP tuninggal, de ha 700-as fordulatú ventiket szeretnél tuning mellett akkor nyugodtan vehetsz 2db 360-as slim radit.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
16x3-as csövet és könyök idomot hol lehet kapni? Benézek majd Obiba.
Nincs kedvem vízhűtés alkaltrészként megvenni 20x áron./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz LLKobe #56446 üzenetére
Én is gpu blokkot tettem meg bordákat anno r390 nitrora. Aztán vettem még válság előtt 1080-at fc blokkal, de nem igazán használtam ki, rafizetesert elcsereltem r9 nano-ra fc blokkal. Ha nincs más akkor gpu blokk meg ragasztás, de nem szép. Valamelyik bordat ugy kell letepni ha egyszer eladod, kisebb meg leesik magától ha nem voltál ügyes vagy ha szét kell szedni. Vrm-eknek kelleni fog a huzat, tehát még plusz ventit is be kell kokanyolni ha van hely. Ettől függetlenül a szabadság előnye a gpu blokknak.
Egyébként meg fc blokkos vga-t kell venni apron egy vizes rendszerbe. Azokkal bányászni sem nagyon szoktak, mert beruhazasigenyes. Ha meg csucskartya kell, akkor a 300k mellé meg csak akad még 30-40, vagy hagyja az egész vizet a fenébe. Egy 80k-s kartyara meg nyilván nem veszek 40-ert blokkot./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Killerlaca #56402 üzenetére
Nem nagyon nyersz semmit a kompakt vízzel, a kupak alatt van szűk keresztmetszet de bőven határon belül vagy. Kompakt víz meg oda való ahol nem fér el normális léghűtő, de akkor is inkább házat cserélnék. Magyarul semmire nem jó szvsz.
Maradjon a léghűtő, felfogatást felülvizsgálnám ha mozog. Vízzel VGA + CPU-t kell hűteni, meg kicsit amolyan hobbi hogy tervezed, építed magadnak./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Killerlaca #56394 üzenetére
Volt kupaktalanítva?
Anno a 3570k-ra akármilyen hűtést rakhattam volna, mindig meleg volt amíg nem kupaktalanítottam.
Kompakt vizet meg nem vennék, inkább valami jobb léghűtőt ha a hely engedi./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Armando_19 #46657 üzenetére
Add el ami van, vedd meg a VGA-t majd amit szeretnél. Aztán ha lesz felesleges 200k-d, akkor építs egy rendes vizet rá ha még érdekel. Nocutát csak rendes vízre (D5 szivattyú, minőségi radik, 16/10-es csövezés, stb.) cserélnék le.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz TTomax #46636 üzenetére
R390-et hűtöttem univerzális GPU blokkal, Vram-okat, VRM-eket felbordáztam amennyire lehetett. És két 800-as ventivel fújattam egy scythe pci-slot keretből, így a vrm-ek nem nagyon mentek 80 fok fölé ami ugye a kritikus.
De az egy közel 300W TDP-s kártya, irtózatos kemence. És nem a GPU a probléma ezeknél hanem a vrm, mert ahhoz kicsit kókányolni kell.Sajnos a FC blokk nem épp ésszerű megoldás, még egy 200k-s vga-ra inkább megveszi az ember, és ha szerencséje van örökíthető egy generációt. De egy 60-100k-s vga-ra biztos nem vennék 40-ért FC blokkot.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
-
Ijk
nagyúr
Ezt neki kell eldönteni. A ház úgy is kiadja a méreteket, ha befér a 45-ös gond nélkül akkor azt kell venni, ha befér a 60-as push/pull-ban akkor azt. Sokszor csak a 30-as fér be, de ez házfüggő.
Ha nem számít améret biztos olyan házat vennék amibe befér két tripla vagy quad 30-as radiátor a tetőbe mondjuk, és 600rpm-en elvinne mindent./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Nem az a lényeg hogy átszellőzteti vagy sem, hanem hogy ugyan azokat a hőfokokat produkálja egy 30-as és egy 60-as radiátor is 600rpm-en. Márpedig ha valaki nem akar 600rpm fölé menni annak inkább több 30mm-es radiátor az optimális, például 2x360x30-as már elég jól elvisz egy csúcskonfigot is 600rpm.en.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Csak a 45-60-as radinak jóformán semmi előnye nincs a 30-assal szemben 600-as fordulatú ventikkel. Persze tartalék lesz benne rengeteg, ha felpörögnek 1600-ra, csak az meg nem halk. Nyilván 30-as radiátorból azért jó sok kell, a zárt vizek dupla 30-asainál még egy komolyabb léghűtés is jobb.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Formaster #46298 üzenetére
Egy komoly léghűtővel (Noctua D14) szinte ott vagy hőmérsékletben és zajban mint víznél ha csak a CPU fontos. Árban meg a töredéke a víznek.
De ha víz kell mindenáron, olyan házat vegyél amibe belefér legalább quad méretű vagy mennyiségű radiátor.
Húzott procira nyugodtan számolhatsz 150W-ot, azt egy tripla 30-as, alacsony sűrűségű bordázottságú radiátor alacsony fordulatú ventilátorokkal (600-800rpm) elviszi. VGA-ra később ugyanígy számolj, tehát 150W-os TDP-re ugyankkora plusz radiátor kell majd./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Formaster #46295 üzenetére
Radiátornál mindig a következő szempontok vannak:
-milyen házba akarsz építkezni
-mekkora TDP-t akarsz fogni
-milyen venti fordulatra méretezedTDP-t érdemes kiszámolni a rendszerre, onnan lehet tovább menni radiátor méretre, ami az összefoglalóban benne is van. Tripla 30-as elég egy húzott procira, de egy csúcs vga-t már nem fog elbírni mellette, tehát bővíteni kell majd. Érdemes már eleve úgy építeni hogy majd csak be kell kötni a vga-t is.
Két köröset nem építenék egy vga-hoz, csak sli/cf-hoz.
Csak cpu-t nem vizeznék egyébként, még tuning miatt sem, mindenképp vga+cpu-ra mennék. Viszont egy FC blokk drága mulatság, én majdnem eladtam a vizemet, aztán volt aprón 1080 FC blokkal ami 150-re jött ki, túl nagy volt a kísértés és rácsaptam.
Ezekre az Ali expresses alkatrészekre kíváncsi vagyok én is, de mindig szkeptikus vagyok az ilyen olcsó kínai cuccokkal./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz LLKobe #45390 üzenetére
Összefoglalóba még készítettem anno egy táblázatot a radiátorok által leadott teljesítményekről. Több tesztből lett átlagolva, arra tökéletes hogy nagyjából belődd a szükséges teljesítményt.
Nyilván vízhűtés lényege a hő elszállítás és a nagy hőleadó felület. Egy dupla radiátornak kb. annyi értelme van hogy elmondhatja az ember hogy vízhűtése van. 4x12-es radiátor alatt el sem kezdnék építkezni. Ott kezd megjelenni a léghűtéssel szemben az előny zajban. Ha megnézed a táblázatot egy quad radiátoros rendszer 1300rpm-es ventikkel nagyjából 350W hőt tud leadni 10dT-nél. Ez nagyjából egy húzott procira és egy 1080-ra elég.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Még anno sikeresen megrepesztettem az alphacool d5 plexi tetőm szivattyú oldali keretét mert túlhúztam a csavarokat. Most találtam ilyet, ez jó lenne cserealkatrésznek?
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Inkább csak passzív olvasója vagyok a topiknak, de határozottan támogatom a lebeszélést.
Ez egy olyan hobbi amihez nem lehet úgy nekiállni hogy ma felkelek hogy nekem vízhűtés kell és majd jól megkérdezem a topikban. Minden információ megvan, könnyen elérhető, kérdezés nélkül össze lehet rakni egy jó rendszert. Egy-két apró részlet miatt érdemes kérdezni, de ha az alapokat itt kell szájba rágni akkor inkább bele se kezdjen az egészbe./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Jim Tonic #39243 üzenetére
Milyen vga-ról van szó?
Általában FC blokkoknál tudatosan kell vga-t venni amire találsz blokkot, és az sem hátrány ha valami régebbi szériás rádobható amit használtan be tudsz szerezni.
De általában vizezéshez eleve olyan VGA-t érdemes venni ami nem matricás és leszedhető a gyári hűtő./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Jim Tonic #39240 üzenetére
Egyáltalán nem, persze ez a kártyától is függ. Nekem úgy sikerült a 250W TDP-s r390-et kordában tartani hogy GPU blokk lazán megoldja a GPU-t, viszont a vrm-ek már macerásabbak. Én felsüniztem és 2db 12-essel fújom őket 700-800-as fordulaton, így most a melegben is max 85 fokig mentek fel.
Tuningra és magasabb TDP-re viszont már egyáltalán nem javaslom ezt a módszert, míg 150W-ig kifejezetten jobb megoldás, hacsak nem találsz 10k körül FC blokkot./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz proci985 #39237 üzenetére
Lehet hogy újra kellene pasztázni a kupak alatt a 3570k-t. A VGA-n jobb a helyzet ott közvetlen a gpu-ra kerül ugyebár.
Azért most a vrm-ek is felszöknek 80-85 fokra. Pedig két 12-es fújja befelé közvetlen a vga-ra a levegőt.
Nehéz az ilyen 250W-os vga-kat hidegen tartani na, főleg FC blokk nélkül. a CPU pedig meg van rántva 4,6ghz-re gondolom az is lehet oka a magasabb hőmérsékletnek. Fesz 1,28V.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz abridabri #39218 üzenetére
Akkor számít teljes értékű radinak ha hideg levegőt kap. Ha 20 fokos levegő helyett 35 fokosat kap akkor csökken a hűtőteljesítménye. Olyan mint ha lenne egy 60-as radiátorod két oldalt ventilátorokkal, aminél tudjuk hogy mindig jobb 2 db 30-as.
Ha van egy plusz szellőztető ventilátorod ami hideg levegőt biztosít a felső radiátornak ahogy proci írja akkor nyilván hűvösebb, kevert levegőt kap ami javít a helyzeten. De kétlem hogy ekkora házat normálisan át lehet szellőztetni./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz KorbiAniko #39186 üzenetére
A probléma az hogy 150k-t rá kellene szánnod mivel új alkatrészekből kellene összedobni. Másik probléma a ház, abba nem fog beférni elég radiátor.
Amit javaslok neked hogy hagyd a fenébe az egészet. Ez egy hobbi és neki kell tudnia hogy akarja megépíteni. Hiába a jó szándék, ha valakinek a hobbijáról van szó 99% hogy mellényúlsz és inkább probléma lesz belőle./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #38893 üzenetére
Inkább az érdekes hogy lesz passzív a radiátor, mert azzal jó ha 40W-ot elvisznek.
Persze működne a dolog hogy ha felmelegítenék 80 fokosra a folyadék/gázzal csak ugye ahhoz kompresszor kellene ami már nem passzív. Vagy valami abszorpciós megoldás.abridabri: Nekem ez kellene, de annyit nem adok érte.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
-
Ijk
nagyúr
válasz abridabri #38629 üzenetére
Semmi baj nincs vele (most azt hagyjuk hogy valakinek kirepedt), csak drága. Nem ér 35k-t, egy FC blokkért is csak egy 200k-s kártyához adnék ki ennyit.
Ha sűrűn cserélsz VGA-t (mondjuk évente) akkor sokat buksz rajta, ha meg hosszú távra tartod akkor kiszolgál, csak a kutya nem fogja megvenni. 2-3 év múlva ezt a kártyát kispénzért veszik olyanok akiknek a gyári léghűtés is tökéletesen megfelel, vízhűtésről meg nem is nagyon hallottak.Persze a víz és a PC nem a jó befektetésről szól, de a vizezett vga olyan értékvesztés hogy az ember elsírja magát. Egy 50k-t érő r380-ra meg 35-ért semi-cover blokkot rakni elég meredek.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Leon77 #38614 üzenetére
Hát én biztos nem vennék blokkot a kártya árának feléért.
280-ra nyugodtan rakj valami használtan szerzett gpu blokkot kispénzért (max 8k), max 3-4 ezerből felbordázod a vram-ot meg vrm-et, aládobsz egy 12-es ventilátort 700 -as fordulaton és kész. Ennél többet nem érdemes rákölteni./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz kicsipapucs #38417 üzenetére
Csőtartályból attól függ mekkora kell. Cape Corp [link] nem 30k.
Légtelenítéshez felkapcsolod magas fokozatra a szivattyút, a nagy részét kihajtja, a teljes légtelenedés hetekig is eltarthat.
Szivattyúval egybeépített tartálynak sok előnye van. Kettővel kevesebb csatlakozás, csövezés. Felötlés könnyebb, mert a szivattyú közvetlen tudja beszívni a vizet. Külön tartálynál figyelni kell hogy a szivattyú felett legyen, lehetőleg közvetlen a szívócsonkra kötve.iszilard: Nem tudom mennyi a 750 TDP-je, de pont annyit kell melegednie, hogy egy 15 perc terhelés után a két 120-ason kell leadnia a CPU+VGA teljes TDP-jét.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
-
Ijk
nagyúr
válasz hszilard666 #38399 üzenetére
A tiédbe nem merném beletuszkolni az r390-et. Meg a D5-nek sem nagyon lenne hely, bár az pajszerral még befér. Mondjuk mire összeraktam még ezt is önszopatásként éltem meg. Ahhoz a modecom házhoz 1080-as novát tennék kívülre.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz hszilard666 #38394 üzenetére
Az első radiátorról hova szívja a levegőt?
Nekem is elég zsúfolt lett házam, kicsit nehezen álltam neki az alaplaptálcáját egy lian-li háznak szétflexelni.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #38295 üzenetére
Hát ha desztvíz helyett csapvízzel járatják még annak sem kellene tetemes mennyiséget ott hagynia.
Kezdetek óta desztvizet + patikai alkoholt keverek bele, minimálisan zavarosodott a víz mikor 1 év után cseréltem, gondolom lehetetlen átmosni a rendszert hogy ne maradjon benne valami kosz.
Mondjuk nálam inkább a csend miatt van víz, így optikai megfontolásból nem keverek bele színes löttyöket./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz KAMELOT #38246 üzenetére
Úgy hogy nem rak rá rendesen mindent.
Nekem már rengetegszer eresztett a rendszer. Vagy nem húztam meg egy csatlakozót rendesen, vagy letekerte csövezéskor magát és csöpögött, vagy a bilincs volt szar. Nemhiába kell járatni beélesítés előtt legalább egy 15 percet./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz korcsi #38041 üzenetére
Lehet, attól függ de biztosra érdemes menni.
Ha mondjuk 350W a TDP és 250W-ot bír adott fordulaton leadni a rendszered, akkor 100W-ot benyel a víz, amíg el nem éri a hőegyensúlyt, ami jó esetben 10 fok delta T-nél következik be.
Ha mondjuk van 2L vized a rendszerben, akkor mire a 20 fokos vízből 40 fokos lesz eltelik 1 óra ha 100W-ot neki kell ledolgozni. Amint eléri a vízhőfok az egyensúlyi hőmérsékletet onnantól kezdve buktad azt a +100W-ot. És akkor még nem számoltunk azzal hogy a blokkok, radiátorok átmelegedése is hőt von el a rendszertől, márpedig itt nem kevés fémről van szó.Ezért is mondom hogy minimum 2 óra terhelés teszt, nagyobb rendszernél több is. Utána meg hátra lehet dőlni és nem lesz meglepetés egy manuálisan belőtt ventifordulatnál hogy egy hosszabb nyári játék után "felforrt" a víz.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz korcsi #38039 üzenetére
Van a rendszernek egy telítési görbéje mikor áll be az egyensúly ha víz hőfelvétele és hőleadása között. Pont azért telítési görbe és nem egyenes, mert van hőleadás. Minél több a radiátor és minél nagyobb a víztérfogat, annál inkább elnyúlik. Azért érdemes 2 órás terhelés tesztet alátenni, mert akkor elég jól kimérhetők a rendszer határai. Ha berakod 10 percre, vagy közepes terhelésű játékkal játszol egy órát akkor még nem áll be a hőegyensúly.
Sokan azért vannak odáig a víz teljesítményéért, mert nyomnak egy 10 perc terhelés tesztet és amikor a léghűtés már 2 perc után kidől és eléri a hőegyensúlyt, a víz röhögve kibír 10 perc 300-400W-os fűtést./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz korcsi #38037 üzenetére
Nekem a Totalwar 4k-ban majdnem leterheli annyira a gépet mint a prime+furmark. Illetve szeretek maximumra méretezni hogy ne legyen később meglepetés, mondjuk a nyári melegben intenzív igénybevétellel.
2 órát meg azért mondtam mert annyi idő alatt konstans terheléssel felfűti a vizet, annyi idő biztos elég hogy kizárjuk a rendszer pufferkapacitását./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz LLKobe #38014 üzenetére
18-as radi kb 200W, 120-as vastagságtól függ, de kb 90-100W 1300rpm-es ventikkel ami nem hangos de nem is halk. A konfigod TDP-je játék alatt mondjuk 350W, amihez már nagyobb fordulat kell ami már nem mondható halknak.
A VGA-ra pedig 40k körül számolj most az FC blokkal./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz korcsi #37987 üzenetére
Az a baj ezzel a radiátorokkal telezsúfolt házzal hogy nem lesz nyomásod a házban. Ha 5x120 radiátoron megy kifelé a levegő, akkor ugyanennyi felületen kellene be is áramolnia. Ha viszont valamelyik radiátoron megfordítod az áramlást befelé, akkor ugye meleg levegőt nyom a házba. Ilyenkor pedig már nem 2db 240x60-as radiátor hőleadásával kell számolni, hanem 1db 240x120-aséval.
Illetve azt sem árt szem előtt tartani hogy 60-as radiátort már két oldalra szerelt ventilátorokkal érdemes beépíteni, ami 110-es vastagságot jelent./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz ViZion #37983 üzenetére
Az már megtörtént.
FC blokk pedig mint mondtam nincs rá, csak az alphacool "half cover" blokkja./人◕ ‿‿ ◕人\
-
-
Ijk
nagyúr
Valamit ki kell találnom erre az r390-re, mert még a noctua ventikkel is hangos ha terhelés alatt van. Még a két 12-esnek is maxon kell forognia. Az a baj hogy nincs FC blokk, lecserélni MSI-re vagy XFX-re és venni 40-ért blokkot meg elég macera.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz ViZion #37942 üzenetére
Megnézik hogy a hűtőcsere miatt sérült-e valamelyik alkatrész vagy esetleg az elégtelen hűtés miatt odakozmált. Mondjuk utóbbi már szinte művészet, mert VRM és GPU túlmelegedés miatt is lekapcsolja a gépet, nyilván erre végtelenszer nem lehet építeni.
Persze egyszerűbb egy címkét rárakni és ha buzerálják a hűtést akkor széttenni a karjukat hogy hát akkor szevasz. De ha megvesz az ember 100k-ért egy kártyát nem feltétlen a gyári porszívót akarja hallgatni és tesz rá valami jobbat (bár a gyáriaknál már nem igen van jobb léghűtés), vagy eleve FC blokkot akar és bekötni a körbe./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz abridabri #37849 üzenetére
Nekem még mindig elég hihetetlen. 3570k most feszemelés nélkül 4,3gHz-en a 30-as duplaradin lazán felmegy 66 fokra pedig még nincs is meleg. 10 percig nincs is gond prime alatt, aztán szépen felmelegszik a víz és egyre jobban süvít a ventilátor, a noctua nf-p12-k már 1600-on pörögtek 20 perc után, proci 66 fok.
Nehezen tudom elhinni hogy emellé még beférne egy 200W-os 970./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz mike710 #37839 üzenetére
Jobban járnál egy jó léghűtővel, Noctua D14 mondjuk.
Kompakt vizes topik, itt ilyen játékvízzel nem foglalkozunk./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz abridabri #37835 üzenetére
A refes és a OC között azért nincs 20-30k. Aztán valahogy el is kell adni azt a VGA-t, ha visszateszed a gyári ref hűtőt, akkor nem biztos hogy kapkodnak érte.
Ráadásul ezzel a hűtő fel-le vétellel ki is lehet nyírni a VGA-t, legalábbis könnyebben mintha soha nem veszed le. Gyárilag blokkosított kártyák kellenének, nem hiszem el hogy ne lenne rá igény 300k alatti kategóriában. Adtam volna 120-at is a 107k helyett a kártyáért gyári FC blokkal. Akkor még hosszútávon a CF-en is elgondolkoztam volna./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
7870-re találtam aprón 10-ért FC blokkot, kár hogy csak 3 hónapig volt rajta és pont most jött rám a kártyacsere.
Az a gond hogy vízhűtés árából mindig 2-vel jobb HW-t veszel. Ha csúcskártyád van és nincs jobb akkor már nincs ilyen szempont. R390 levizezéséből már kijön egy nano. Nano vizesítéséből már kijön egy 980Ti. Múltkor azt hiszem 190-ért volt aprón 980Ti FC blokkal. Eladni nem éri meg csak megvenni.
Ez egy hobbi, az ésszerűség nyilván nem annyira játszik, de szinte teljesen esélytelen hogy egy FC blokkot 2 év múlva új VGA.ra rátegyél. Ellenben egy 10k-s használt CPU blokkal elvagy évekig, néha ki kell pucolni.Jó lenne valami univerzálisabb nyák VGA-ra, mert ez káosz ami van. Vagy egy teljesen új architektúra.
De én már annak is örülnék ha lenne 80k feletti kategóriában gyárilag blokkosított VGA és nem kellene megvenni feleslegesen a léghűtővel./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz #90933760 #37823 üzenetére
Nem igazán vagyok kibékülve ezzel a VGA vízhűtéssel. Komrpomisszummentesen csak a FC dolgozik, ami drága. És persze nehezen eladható ha kártyát cserélsz, legfeljebb ha évente cserélgeted a csúcs vga-kat.
20-25k valóban még beleférne, de újonnan nem kapsz annyiért.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Nem ér 30k-t az biztos, mondjuk az EK sem 40-et, a 7870-re 10-ért vettem FC blokkot, többet nem voltam hajlandó fizetni érte.
Nálam kb. úgy néz ki a dolog hogy a kártya árának max negyedét vagyok hajlandó a hűtésére szánni. Namármost a r390 100k-s árához mérten, ez 20-25k-t jelent. Ha lenne egy 200k-s csúcskártyám ott már jöhetne a 40k-s FC blokk.
Még ezen az alphacoolon kicsit el is gondolkoztam, főleg mert a blokk alatt cserélhető a vrm borda, de ezzel az áztatással végképp elment tőle a kedvem.Az a gond hogy a jó vízhűtés 100k-ról indul alaphangon. Az alatt biztos hogy léghűtést vennék.
Megveszi 60-ért a komplett szettet, 30-ért a blokkot és ott van hogy a tripla radiátoron terhelés alatt bizony úgy süvítenek a ventik mint a léghűtésen. 90k-ból meg vesz olyan lgéhűtést amilyet akar, még csináltathat is egyedit és akkor még az elázástól sem kell tartania./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz proci985 #37812 üzenetére
Én elhiszem neked.
A 250W TDP nem vészes ha be tudod vízbe kötni. A 390-el az a gond hogy nincs FC blokk, egyedül az MSI-re de az is mindennél drágább. Kipróbáltam múltkor a GPU blokkal, a GPU nem is ment 65 fölé, viszont a VRM1 100 fok volt, hiába ragasztgattam tele bordákkal és hiába járt alattuk egy 12-es ventilátor alacsony fordulaton.
Jelenleg a legjobb megoldás hogy visszaraktam a gyári bordát a 12-es ventikkel.
Őszintén szólva nem akarok ilyen öszvér alphacool blokkot, 10k-t adnék érte de 30-at biztos hogy nem.
MSI-t meg azért nem vettem mert nem fér be a házba./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz proci985 #37810 üzenetére
Itt a 980-al szemben is 80W-al többet esziik, a 970 pedig a 980-nál kisebb fogyasztású. Hivatalosan van 130W difi is. Persze ezek tuning nélküli értékek, de ha tuningnál az r390 étvágya is jóval megnő.
Itt is elég szép különbségek vannak.
Persze biztos igaz hogy agyon húzott 970 és alapórajeles 390 között csak 50W lehet, de akkor már a teljesítményben jobb a 970./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz korcsi #37804 üzenetére
Teljes mértékben figyelembe vettem a radiátor vastagságot szerintem, elég bőven kifejtettem a 30 vs. 45 vs. 60-as-nál mire számíthat. Ha láttad a házát, teljesen nyilvánvaló hogy nagy radiátorfelület előnyös számára mivel belefér két quad radiátor, így logikusan azokból 30-ast érdemes venni, vastagabbat csak ha olcsón megkapja használtan. 0-ról indulva biztos nem vennék 8x120-as helyre egy 60-as 360-as radiátort.
abridabri: Elég sok tesztet végigbogarásztam, de nem láttam szinte sehol a 390 30%-os sebességi előnyét. Én 390-et vettem, 4k-t igaz egyik sem bír de el vagyok némileg visszavett grafikán. Totalwarhoz meg elég a 30FPs. Bár kifejezetten a vram miatt vettem én is, de eddig még 3GB-ot sem használt egyszer sem, szóval kicsit szívom is a fogam miatta hogy erre akkor jobb lett volna a 100W-al hűvösebb kártya is. CF-re meg SLI-re eleve nem építek, mindig jobb eladni és venni egy újabb, erősebb kártyát. Még DX12-nél is, hacsak nem akarsz 2x40k-t kicsnegetni a FC blokkokra, mert az a bordás alphacool CF-ben már beiizadhat nyáron.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz abridabri #37800 üzenetére
Őszintén szólva nem ismerem ezeket a 10k-s játékszivattyúkat, de kétlem hogy ne vinne el 2 kis ellenállású radiátort. Engem jobban izgat a hangjuk.
VGA-t én megmoddoltam, sokkal halkabb lett és a hőfokok sem vészesek (GPU max 76, vrm max 90 egyedi ventilátor görbével), ha gondolod próbáld ki.Nekem az a véleményem hogy vízből legyen egy jó rendszer vagy semmilyen. CPU-nak elég egy 240x30-as radiátor, a forrófejű radeonra meg legalább 240x45-el kell számolni. A 360x45-ös épp elviszi a konfigot, 1800rpm-en süvítő vetikkel, amit a vga moddolással is hozol 4 ezerért. Egy Quad radiátorral viszont már elég az 1300rpm-es ventilátor, ami sokkal elviselhetőbb hangú.
Aprón van quad radis rendszer, rendes D5 szivattyúval egyébként.
Persze tripla radiátorból is berakhatsz kettőt, ahhoz a szetthez később veszel még egy radiátort ha túl hangos.Másik opció hogy lecseréled a kártyát egy gtx970-re, ami jó 100W-al kevesebbet eszik és fullHD-n ugyanazt hozza mint az r390.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz abridabri #37798 üzenetére
Ha merlintől rendeled megjegyzem hogy nincs raktáron jelzés van a blokk mellett, tehát kiszámíthatatlan mikor kapod meg. EK tényleg drága, elég új termék, valószínűleg megy még le az ára is.
Szerintem 390+cpu-hoz talán épp elég az a 60-as tripla radiátor, ezek az r9-esek nagyon fűtenek. Push/pullban azért elviszi de csak magas ventilátor fordulaton, 1600rpm felett, azért ezt vedd számításba.
Ha jól látom a házadban elfér 2db quad radiátor. Én biztos hogy quadot tennék bele, ha spórolni akarsz egy 480x45-ös már szépen elviszi a rendszert nyári kánikulában is, ha meg csendet akarsz akkor 2db 480x30-as és bármit elvisz a jövőben szinte némán.
Legjobb lenne ha összeszednél aprón egy rendszert quad radival (most pont hirdetnek is egyet), ha lehet 30-asat és egyelőre levizeznéd a procit. Később meg lehet hogy olcsóbb lesz az EK blokk, de alpahcoolt is bármikor vehetsz és még úgy is bekötheted őket még a 30-as quad radiátorra is, később meg teszel még egy 30-ast mellé./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz abridabri #37766 üzenetére
MSI-re van rendes EK FC blokk inkább azt vedd. Más kérdés hogy újonnan annyiba kerülnek a FC blokkok mintha a fogamat húznák. 100k-s kártyára meg nem szívesen teszt az ember 30-40k-s blokkot.
Javaslom hogy várd meg amíg a VGA blokkot is meg tudod venni és akkor vásárolj. 400-500W-hoz pedig legalább quad radiátor ajánlott. 75k-ból használt cuccok között érdemes nézelődni.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz proci985 #37697 üzenetére
Azért az a 240-es radiátor nem túl acélos erre a konfigra még ha nem is nagy étvágyú a 970-es. De terhelés alatt azért süvíteniük kell azoknak a ventilátoroknak.
Ráadásul nincs benne tartalék, ugyan nem tudom mit hoz az új generációs gpu, de ha már 200W felett eszik akkor nem ússza meg az plusz radiátort.Ettől függetlenül baromira tetszik, olyan lehetett összerakni mint palackba hajót építeni.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz #29810176 #37635 üzenetére
Ha a vga alatt át tudod csövezni és kivezetni a házból akkor nincs gond. Tartályt meg jobb ha valahol kívül helyezed el, például egy D5+tartály kombót rögzítesz a ház hátuljára. Radiátornak meg elég egy Hexa is.
Mondjuk én nem biztos hogy vennék 680Ti-ot amikor küszöbön a Pascal, feltéve ha a jelenlegi nem vállalhatatlanul lassú. 1440p-re elég egy r390 is./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz korcsi #37583 üzenetére
A slim radikon azért szép kis nyomásesés van.
Ha maxon épp csak pisál a d5, akkor baromi nagy a rendszer ellenállása. Vagy azt csökkenti vagy kétkörösre alakítja, ami még egy tartály + szivattyú, ami alaphangon 40-50k ha D5-öt vesz.
Vagy leszarja hogy maxon kell járatni,/人◕ ‿‿ ◕人\
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest