- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- MIUI / HyperOS topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peter668
csendes tag
válasz Donki Hóte #13412 üzenetére
Szia.
Ezen készülék névleges 35 A és vezeték védő az akkori L, mostani B karakterisztikájú, közelítőleg. De ami trükkös az a fokozatszám, ami itt 46, azaz 46A, ami azt jelenti hogy 2 órán keresztül ez a nem kioldó áram! -
Peter668
csendes tag
válasz PROTRON #12068 üzenetére
Úgy érzem a vázolt példában a tervező kivitező eset áll fenn, azaz nem megfelelő kapcsolat, vagy nem jelezték a problémát, de lehet hogy tévedek.
Tervtől eltérni nem illik, de azért lehet, ha jóvágyta a módosítást a tervező, a vázolt esetben is, de tervezője válogatja. Utóbbi esetben egy helyszíni bejárás meggyőző tud lenni, és már készül is a módosított terv.
-
Peter668
csendes tag
válasz 313313 #12063 üzenetére
Locsoljunk.....
Kis kapcsoló üzemű tápok (24V 3A) nálunk nem is indultak el B2A-s biztosítékkal, ez a tesztnél kiderült, ezért módosítva lett C4A kmsz-re, azokkal gond nélkül indulnak. Jelezni kell a tervezőnek a hibát és módosít tervet
A C10 ezekben az esetekben indokolatlan, ha megfelel a kisebb értékű védelem is.
Szintén napelemes rendszer Irányítástechnika.....
A világítási rendszereknél (háztartások) sem indokolt a 10A kmsz, de ez az általánosan bevett gyakorlat, esetleg ezt írta elő a tervező (B10A).
-
-
Peter668
csendes tag
Általában a töltőben lévő töltésvezérlő beállítható kisebb áramra is, de ezt a konkrét típus nélkül nehéz kitalálni, hogy nálad éppen mi van. A forgalmazót (gyártót) kell megkérdezni hogy mire alkalmas a töltőberendezés, vagy ha kaptál hozzá műszaki leírást akkor azt részletesen áttanulmányozni, hogyan kell beüzemelni beállítani a töltőberendezést.
-
Peter668
csendes tag
válasz bluemirage #7877 üzenetére
-
Peter668
csendes tag
válasz PROTRON #7878 üzenetére
Nekünk eddig soha nem volt gond a névleges keresztmetszett alkalmazása, Wago vagy más típusú kötőelemnél. Ha a vezeték vagy kábel rendesen ki van fejtve nem girbe-görbe, és szerszámmal lett megblankolva akkor ott még nem volt gondunk hogy belemegy-e vagy sem.
Arról volt szó a névleges (4mm2) keresztmetszetű vezeték beköthető-e a pl a221-413 típusú wago-ba, erre írtam hogy simán belemegy, gyakorlatilag is.
-
Peter668
csendes tag
válasz PROTRON #7710 üzenetére
Értem amit írzs de a konkrét esetben ezt írta a kolléga "PEN szétválasztás után hátra 4 vezető esetén csak a 3P+N menne."
Nem gondolom hogy ezt erősíteni kell, mert egyszerűen nem felel meg az előírásoknak, ez nem ipari környezet.
Különálló épületek amik egy mérőhelyre csatlakoznak.
Persze a különálló épületnél lehet földelő szonda, de ilyen kis távolságon nem jellemző. -
Peter668
csendes tag
válasz Vartanus #7704 üzenetére
Én csak meg erősíteni tudom azt amit itt többen is írtak neked, a műhelynek 5 eres kábel, ez nem attól függ hogy van-e ott leütve szonda, hanem attól hogy mérés után vagy, ahol már TN-S rendszer van, tehát nincs PEN vezető henem PE és N vezető van.
Úgy kellen kivitelezned a rendszert hogy megfeleljen a mostani szabványoknak, tehát a mérőhelynél kell megejteni a PEN szétválasztást, ettől ne térj el! Utána lesz L1, L2,L3, N és PE, az N és PE nem közösíthető.
-
Peter668
csendes tag
válasz Vartanus #7702 üzenetére
Hali!
Csere, más nem jut eszembe ezekről a képekről, komplett elosztó csere, FI relé beépítése, földelőszonda létesítés, PEN szétválasztás stb....lehet szakembert kellene keresned.
A második részhez csak annyit hogy el kéne engedni a KPE csövet, jó lesz az másra is, és legyen korrektül 5 eres földkábel.
Ha már szét lett választva a PEN vezető akkor esetedben már csak 5 vezetős rendszer lehet, nem mehet hátra PEN vezető.
[ Szerkesztve ]
-
Peter668
csendes tag
válasz PROTRON #7582 üzenetére
Direkt nem akartam 30 éves mérőhelyekre hivatkozni, mert tudom mik kerültek fel, sőt még nálam is a régi Bakony művek remeke van fent, igaz hogy van előtte un "NKI" azaz NH 0 betét 50 vagy 63 A már nem tudom.
Fentebb linkeltem egy nem túl régi cserét az még 10ka, de mára múlté ez is.
Láttam kolléga mutatta szintén fentebb hogy már csak 6ka az új kismegszakító a mérő alatt, akkor ha jól gondolom haladunk visszafelé a védelmek teljesítményében....Azért volt arra példa múlban hogy nem tudott mit kezdeni a mérő alatti kismegszakító a zárlati árammal, és jobb esetben soha többet nem lehetett visszakapcsolni....
-
Peter668
csendes tag
-
Peter668
csendes tag
válasz Atomgeszi #7519 üzenetére
Szia!
Én elegánsan két moduláris mágneskacsolóval oldnám meg a dolgot, termékcsaládom belül, egyszerűbb mint relékkel bajlódni, és rögtön mehet az impulzuskapcsolók mellé (ha belefér a dobozba)
[link]A két rélés változatot preferálnám, kapunként szelektálva a lámpákat, de bármelyik megoldás akkor életképes ha a Hörman reléje nem impulzust ad hanem időzített a kapcsolási ideje.
Az impulzusrelé egyik esetben sem kap semmilyen vezérlő jelet (230V)
mert Te a lámpaszálakra kötöd a reléket, és nem a vezérlő oldalra. -
Peter668
csendes tag
Szia!
Pár javaslat észrevétel:
"kiindulás... a régi óraszekrény, miután a szakik a kismegszakítókat kiköltöztették innen. 1,5-ös kanócokkal húztak át az új helyre, mindegy, h tűzhely vagy led éjjeli lámpa. OK, csak ~4m, de nah..."
Ezt írtad, ha van elektromos tűzhely akkor annak nem lehet 1,5mm2 a betápja, akkor sem ha csak a sűtő elektromos, ezt én cserélnén/cseréltetném a teljesítményigény alapján, mert fő a biztonság!
A piros színű vezeték nem elfogadott új szerelésnél, ha felujítás van akkor is cserélni kell, mert ahogy @demars is írta valamikor földelésnek használták. (csere)
Ha egy elektromos hálózatot felujítasz akkor a mostani érvényben lévő szabvényoknak kell megfelelni, a színjelöléseket is ide értendő.Én kukáznám a csavaros sorkapcsokat, és ha van flexibilis vezeték a kötésben akkor wago 221-xxx sorozatot használnám, ha csak merev rézvezetők vannak akkor a hagyományos wago kötőelemeket.
Részemről ennyi remélem tudtam segíteni hasznos infókkal.
-
Peter668
csendes tag
válasz N.otorious #7480 üzenetére
Igen, de akkor hogy kerül 12V erős áramú kötödobozba?
Tényleg csak a tisztánlátás miatt kérdezem, de majd az érintett válaszol, gondolom.
-
Peter668
csendes tag
Lenne pár kérdésem. Hová lett a lakás föelosztó ha kikerült az óra mögül?
Két piros színű drót van bekötve sk-ba az micsoda, telefonon nem nagyon látszik.
Mit keres piros drót egy felújítás után lakóépületben, ezt fontos lenne tisztázni.Miért van többfelé kötőelem használva (wago és sorkapocs)?
[ Szerkesztve ]
-
Peter668
csendes tag
válasz tothjozsi96 #7442 üzenetére
A szondák számát mindig a cél határozza meg, az milyen értéket szeretnénk elérni 10 Ohm vagy kevesebb, továbbá hogy milyen talajba kerül.
Ha egy szonda nem tudja teljesíteni az értéket akkor ütünk le többet, pl 3x3m, 4x4m négyzet alakzatokban.
-
Peter668
csendes tag
válasz Audience #7433 üzenetére
A gyakorlat szerint első kérdésedre, a válszasz igen, a keresztmetszet 6mm2, (pl salgó polcok bekötése EPH hálózatba).
A második kérdésre a válasz nem. nem lehet EPH-t kialakítani helyi dugaszoló aljazat PE vezetőjéből, mert az EPH nem tartozhat egyik áramkörhöz sem, az különálló hálózat!
A mechanikailag védett PE vezető keresztmetszete 2,5mm2 lehet, ha nem védett akkor 4mm2 a minimum. (pl fém kapcsoló szekrények belső PE vezetője)
-
Peter668
csendes tag
válasz N.otorious #7428 üzenetére
A szabvány elég világosan fogalmaz az EPH-val kapcsolatban, a válasz nem. Nem lesz meg a keresztmetszet, és nem EPH vezeték hanem PE.
-
Peter668
csendes tag
válasz tothjozsi96 #7425 üzenetére
-
Peter668
csendes tag
válasz csubuka #7411 üzenetére
Szia!
Maradjon a szétválasztott rendszer PE és N vezetőkkel, a 20 méter nem túl sok, a 2,5mm vezeték akár elég is lehet ha nincs nagy terhelés.
PEN vezetőt már nem csinálhatsz ha egyszer szétválasztottad PE és N vezetőkre, ez előírás, a keresztmetszet meg adott az nem lehet kisebb.A 4mm2 védővezetőnek megfelel de PEN vezetőnek nem ezeket kellene figyelembe venni.
A vezeték anyaga réz gondolom, ezt nem említetted.
-
Peter668
csendes tag
válasz PROTRON #7409 üzenetére
Jelen állás szerint ha egyszer már szét lett választva PE és N vezetőkre a hálózat ( TN-S) abból nem lehet újra (TN-C) hálózatot létesíteni.
Ebben az esetben a kis ház betáplálása 3 eres kábellel történne ami vagy a meglévő Fi relé után lenne bekötve vagy egy külön FI relét feltenni csak a kis háznak és abból indítani a tápkábelt. A védelmeket értelemszerűen a teljesítményhez és a kábelhossz/ keresztmetszet értekekhez kell megválasztani.
A PEN vezető a kis házba nem járható út, a fent leírtak szerint, melleseleg a keresztmetszete sem felelne meg semmilyen szabványnak! (16mm2)
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Jövedelem
- Suzuki topik
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 11. nap: Orc Must Die 3
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen switch-et vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat