Hirdetés
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- 10" alatt maradhat a Samsung harmonikamobilja
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Apple Watch Series 10 - évfordulós kiadás
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
Nem kötekedésképp, de a példák szaklapban/szabványban voltak, vagy te találtad ki?
"Példa: Elosztóban 400-as síneken jőn a betáp. A sínról leágazik 1,5mm2-es vezeték, belemegy arrébb egy kismegszakítóba, amiről pl az elosztó fogyasztásmérője kapja a működtető feszültséget.
A másfeles vezetéket nem tudja megvédeni a 400-as sín zárlatvédelme, de a 434.2.1. pontot betartva szerelés teljesen megfelelő. A mérő nem tudja túlterhelni a vezetékét, ha zárlatba megy, akkor a kismegszakítója intézi. A szerelés módja miatt a köztes másfeles nem kerülhet zárlatba, ha mégis, akkor elég, de nem gyújt meg semmit maga körül."Mert itt pl belekötnék, egy 400A-es sínrendszeren valószínű 120kA zárlati áram megszakítására alkalmas késes biztosíték van, erre nem tehetsz egy 6kA vagy az alatti megszakítóképességű kismegszakítót! számolni kell a leágazó vezető hosszával és annak zárlati áram csillapító hatásával, és annak megfelelő akár köztes olvadóbetétet kell alkalmazni
-
PROTRON
addikt
Azért kell a kábel elején biztosítani, mert bármilyen okból előfordulhat, hogy a kábel másik végén lévő áramkorlátozó előtt történik elágazás, akár akaratlanul, amit nem fog védeni a kábel végén lévő 13-asod, hanem a kábel elején lévő védene, de ha az egész elosztó elején csak 32A-es van, túlterhelheted a 2,5-ös kábelt.
Társasházi fővezeték felújításoknál az ELMŰ elfogadja hogy az emeletekre felszálló fővezetékeken keresztmetszet váltás történik, mert mondjuk az 5. emeletig 80A a méretezett igény, de a 6.7.8. emeleten csak 1-1-1 db 1 fázisú lakás van, így fázisonként a max terhelés csak 32A, míg az egyidejűség miatt még kisebb jön ki matematikailag.
Ne kelljen már a drága, 80A-es vezeték anyaggal felmenni a 9. emeletig.De mindig felhívják a figyelmet, hogy hiába véded meg a lakások irányából 32A-el a 16-os MKh-t, ha a felszálló elején 80A-es biztosító van 35-ös MKh-val, akkor a keresztmetszet váltáskor olvadó biztosítót kellene betervezni a kisebb vezeték keresztmetszethez....de sokszor azt se fogadják el hogy ha az elején 40A-es van, akkor is elmondják hogy minden keresztmetszet váltást, az adott pozícióban meg kell védeni, nem a végén.
Csak ugye a kezelést igénylő berendezésekek megvannak az előírásai, meg van szabva az elhelyezési magasság, szekrény típusok etc...így meg már nem oké anyagilag, sokszor ugyanarra jönne ki mint ha eleve nagy keresztmetszettel menne a maradék szakaszon is... -
RandomName
senior tag
A 2.5 vezeték nem lehet 32A-ra biztosítva, akkor sem ha a túlvégén végzed el a teljesítmény korlátozást.
Sokszor mi is ezzel szívunk. Van X amperes betápod, mondjuk 35-ös vezetéken, és a jelzőlámpa 2A biztosítékját sem táplálhatom meg pl egy 30 cm-es 6-os vezetékkel, mert a 35-ös vezeték biztosítása nagyobb, mint amit a 6-os vezeték tud, és ez nem elfogadható, növelni kell a keresztmetszetet... És én ilyenkor még a szekrényt sem hagyom el a vezetékkel. -
FBLLMAG
senior tag
Én írnák több lehetőséget is.
- A 2 m -es hosszabbító mellé kötöttem 1,5 m sima vezetéket. N -nel szemben 16 V jelent meg.Előttem már írták az egér - monitor vezetékek egymás mellett futását. Zavarás volt a végeredmény. Árnyékolt vezetékkel megoldható.
A másik a biztonság. Mi tudjuk, hogy mennyivel terhelhető az áramkör, vezeték. Én már láttam olyat, hogy a 25A -os biztosítékot leverte, akkor ki kell cserélni. Mindjárt 40 A -osra. A vezeték, konnektor meg nem bír annyit. Na jó, akkor több konnektor párhuzamosan kötve mert ezek füstöltek el, ez látszott. Hirtelen érezni valami égett szagot. Mindegy, a füst nem látszik. Na ez mellett a tápvezeték mellett nem szerettem volna látni adatvezetéket. Lehet, hogy az alacsonyfeszültség magasfeszültségre vált.
-
gorbep
senior tag
Bocs, hogy beleszólok.... de a Zóna2-nél a megkötés nem az IP44 hanem az ÉV mód!!! III.A SELV vagy PELV azaz max 50V AC vagy 120V DC, és a megtáplálást a Zóna2-n kívülről kell megoldani... Egyedi gyártói tanúsítvánnyal lehet felmentés, pl 1-10mA készülékbe beépített AVK ( ilyennel akár Zóna1-ben is lehet is lehet, pl Jacuzzi), , de ezek egyedi tanúsítások alá esnek, és a készüléknek vagy van, és akkor beépíthető, vagy nincs és akkor tilos!
-
biker
nagyúr
Értem, tehát szerinted az a vezeték, ami legfeljebb 16A-el terhelhető, az biztosítható olyan túláram és zárlatvédelmi berendezéssel, ami legalább 16A-t korlátlan ideig átenged, ámde tudjuk, hogy 20A-t legalább 2 óráig üzemszerűen átenged, és legalább 24A esetén fog csak a termikus kioldója működésbe lépni, 10percen belül?
-
biker
nagyúr
jó lenne, ha nem tetetnéd magad mindent megmondó szakembernek, miközben kevered a terhelhetőséget és a biztosíthatóságot, mint fogalmat.
igenis ha egy vezeték legfeljebb 16a-el terhelhető, akkor nem biztosítható 16A-el mivel ismert a túláram és zárlatvédelmi berendezések kioldási jelleggörbéje alapján, hogy mekkora túláramot viselnek el kioldás nélkül.De írtál 5 bekezdést ami kellően szakmainak tűnik laikusok számára, és kellően laikusnak szakmabeliek számára.
-
PROTRON
addikt
Most pl egyik nagyobb méretű kivitelezési helyszínünkön jött egy megjegyzés, az átvevő, üzemeltetési részleg munkavédelmise megkérdezte egy ÉV felülvizsgáló haverját, aki lehülyézett minket salgó polc EPH bekötésével kapcsolatban, mire visszakérdeztem hogy mi alapján, a válasz: nézzük meg mi a szabványt.
Mondom ha Ő a vádlóm, akkor Ő hozza ide azt az előírást, ami szerint hülyék vagyunk ha a 2010 óta megváltozott, jelenleg érvényes előírások szerint dolgoztunk. -
gorbep
senior tag
Még nincs nagy rálátásom... de úgy látom defenzívában vannak. Ha valamiben nem biztosak, határeset (vagy esetleg ismeretlen számukra).... biztos ami biztos, hibára veszik, abból nem lehet baj. Azért nem találják magukat bíróság előtt, mert túl szigorúan ítéltek meg egy helyzetet... max a megrendelő lesz morcos, mert határidőt kap egy javításra, ami nem is volt indokolt... Mellesleg az átlag megrendelő nem is ért hozzá...
-
PROTRON
addikt
Azért a tiltáshoz várnék a "tilos olvadó betétes védelmet használni" megfogalmazást.
Ugye a legtöbb lakásnál azért alapvetően a mérőóránál már eleve kismegszakító van, így onnantól kezdve valóban kicsit értelmetlennek tűnhet olvadó betéttel védeni bármilyen leágazást, akkor meg egyszerűbb leírni a villanyászoknak hogy "ezt kell és kész", de azért a másik oldalon, a tervezői mérnöki szemlélet mindig azt követeli meg hogy adott szituációban, pláne ha pl gyártói beüzemelési előírás is közbejön, akkor egyesével illik mérlegelni.Pl túlfeszvédelem...kell-e elé leágazásvédelem vagy nem? vagy csak "nem kötelező"? ha mégis bekerül, akkor kismegszakító legyen? Mert bizony van olyan élethelyzet, amikor a kismegszakító még az előtt leválaszt, hogy valóban véget érne a túlfeszültség okozta probléma és az idő előtti leválasztás miatt a túlfeszvédelem nem tudja ellátni teljeskörű feladatát, ezért illene olvadó betéttel megoldani a leválaszthatóságát...
-
gorbep
senior tag
Szuper! Köszönöm szépen...
Ezek szerint ha jól értelmezem 5x10-es gerincet elláthatok 32A NH-s szakaszoló kapcsolóval?
Más: persze 30 éve 16-os csővel csövezték a gerincet fel és le is 5x2,5 MCU-nak... ebbe esélytelen 10est húzni. Nem úszom meg a kibontást. Mit javasoltok betenni helyette? Azon gondolkodtam a 16-ost meghagyom kommunikációs kábeleknek és mellé tennék 2 db 32-est párhuzamosan... azért kettőt mert felmerült a jövőben AC kapcsolt akku felszerelése, és akkor mind a 2 irányban kellene gerinc... csak még nem tudom hogy lent vagy fent lenne a berendezés... és ha már úgyis kibontom, nem gond kettőt betenni...
-
Szirtimorc
senior tag
Köszi szépen, ezt jól összeszedted. Azért tök jó, hogy mindenkitől elvárják a szép és szabványos munkát, viszont igazából normálisan nem oktatják, a hozzáférése meg korlátozva van (az EU-sok egy részét még le se fordították).
Van egy másik netes táblázat is, hogy melyik keresztmetszet elé maximum mekkora kismegszakító tehető. Az is urban legend, vagy az alapul vehető? -
csemberlen
őstag
Ujonc létedre vágod a témát. Én már meguntam a régi táblázat utolsó oszlopát tagadni. Mert mindenki szentirásnak veszi, ez van mindenhol a neten ha beírják a keresőbe a "vezetékek terhelhetősége". Másik urban legend, hogy a dugalj csak 2,5mm2-es vezeték lehet, bár a tervezők eléggé ragaszkodnak hozzá.
-
gorbep
senior tag
Nagyon szépen köszönöm!
Sehol sem láttam így összeszedve és elmagyarázva... így az OKJ képzés vége felé (hiradástechnikus villamosmérnök diplomával) ez elég gáz...
Mondjuk nem tartom szerencsésnek, hogy a szabványok csak fizetősen hozzáférhetőek... ha lenne affinitásod is utána olvasni ezeknek, akkor fizess, ha jól tudom nem is keveset...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- 10" alatt maradhat a Samsung harmonikamobilja
- Gitáros topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Óvodások homokozója
- Notebook hibák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
- Ülőgarnitúra 3-2
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- 12 Részletre BANKMENTES KAMATMENTES ASUS Vivobook 15 X1504ZA-BQ856W laptop további tulajdonsága
- Huawei P20 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest