Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fényképeken az újra lilába boruló Xperia 1 VII
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
Aktív témák
-
lezlye
csendes tag
válasz
Blackmate #14 üzenetére
Egy mobil telefonban 2 féle végfok van:
1. Hang végfok, amejyik a hangot erősíti fel annyira, hogy halljad a beszélgető társadat, vagy a zene illetve a videó hangját.
2. Nagyfrekvenciás végfok, amely az adó teljesítményét erősíti fel annyira, hogy a mobilod „elérje” a legközelebbi cellát. A benne található ellenállások nem a rezgőkör részei, hanem az integrált áramkörben található tranzisztorok, FET-ek (aktív alkatrészek) feszültségét állítják be, igy nem is játszanak szerepet az elhangolódásban. Az elhangolódás azt jelenti, hogy a rezgőkör nem a megfelelő frekvencián rezeg. A mai modern nagyfrekvenciás végfokok 4-5 frekvencián képesek működni, igen bonyolult ugrókódos rasztel kiosztásban. -
Processzor
tag
-
Neurotoxin
őstag
Tökjó! Mostmár ezt is tudom, el nem tudtam volna képzelni, hogy mi lehet ez!
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Processzor #12 üzenetére
Nem csak ez szokott elromolni, hanem pl a töltést szabályzó IC is romlandó
De mindegy is, a Nokia 3310-3410 és ezzel rokon (3330,5510) telóknál típushiba volt a végfok elromlása. Szerintem konstrukciós hiba lehetett
A mostaniakkal inkább szoft problémák vannak, bár én nem ezzel foglalkozom, csak hallomásból tudom -
Blackmate
őstag
Nem beszélve arról, hogy ezek eléggé érzékenyek arra, ha egy részelemük is (a chipen belül) megváltozik. Elég egy kicsit a napon hagyni + az általuk termelt hő pl egy ellenállás érték megváltozását jelentheti, s ezzel máris elhangolódott az egész, nem tud a GSM frekvencián megfelelő teljesítménnyel dolgozni.
-
And
veterán
válasz
Processzor #12 üzenetére
Ebben valszeg nagy szerepe van az igénybevételnek. Mivel ez adja az adóteljesítményt, elég sok energia el is vész (pontosabban: alakul hővé) benne. Természetesen ez változó, mivel a teljesítményt a rendszer szabályozza: ha nincs szükség a full energiára, a telefon lejjebb veszi a kimenő powert. Ezen kívül az RF-erősítők általában érzékenyek az illesztésre, vagyis ''nem szeretik'', ha a terhelés - jelen esetben az antenna - nem megfelelő impedanciát képvisel (ekkor a nem kisugárzott, visszaverődő nagyfrekvenciás energia miatt plusz melegedés lép fel, és végső soron a végfok-modulban lévő erősítőtranzisztorok még hamarabb tönkremehetnek). A ''terhelés'' pedig erősen függ a környezettől, pl. a test közelségétől.
-
Processzor
tag
válasz
God Vazzeg #9 üzenetére
Miért pont ezen alkatrész elhullása a leggyakoribb halálok és miért romlik el, ha vasból van?
-
And
veterán
válasz
Processzor #5 üzenetére
Hi! A mobilokban ez általában egy fémtokos modul, sok kivezetéssel. Itt egy rakás: [link].
Ja, közben a #6-os hsz.-be is betették..
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
oké, akkor maradjunk a régebbi telefonoknál. azokban miért romlott el? és tulajdonképpen mi romlott el, mikor azt mondták rá, hogy végfok-hibás? az eredeti kérdező erre kiváncsi, és most már én is.
és amúgy a topik a mobiltelefonok témakörnél nyílt, tehát valszeg arra volt a legelején is kiváncsi, és magától értetődőnek vette a besorolást. -
Blackmate
őstag
válasz
Processzor #3 üzenetére
No így már konkrétabb. A telefonnak az a része, ami a rádióhullámokat felerősíti, hogy eljussanak a bázis állomásokig (mobil adó/vevőkig).
Az hogy elromlik relatív dolog. Pl egy mai telefon joystikja szerintem hamarabb gallyra megy, mint a végfokja.
Így néz ki:
Ez egy Nokia 3220-as végfokja. Kb köröm nagyságú.
[Szerkesztve] -
Blackmate
őstag
válasz
Processzor #1 üzenetére
Végerősítő Fokozat.
A hagyományos érelemben vett hangtechnikai erősítőtől abban különbözik, hogy nincs rajta hangerőszabályzó. Ergo csak egy doboz, aminek van egy bemenete és egy kimenete. Gyakorlatban még nem láttam ilyet, mert mindegyiken volt hangerőszabályzóAngol rövidítése is gyakori: PA (Power Amplifier)
Egyébként végfokozat sok helyen van még, pl rádiótechnikában is, a rádióadóknál is ''erős'' jelet kell előállítani, hogy több km-re is elmenjen a rádióhullám. -
Processzor
tag
válasz
Processzor #1 üzenetére
Bocs, ''Mobiltelefonok''-hoz írtam.
Annyit említjük..
Mi az és miért romlik el szép lassan?
Csip, befőtt, szerves, elvásik, rozsda, kimarják a fekáliák, mi az? -
Batman
őstag
válasz
Processzor #1 üzenetére
Ha hangfalal kapcsolatos akkor az egy erősítő, ami a jelet hangosítja a hangszórókhoz.
Szerintem
mod: akkor bocsi. -
Processzor
tag
Mi az a Végfok?
Aktív témák
Hirdetés
- Phone 14 128GB Független! Hibátlan állapot! 6 Hó Jótállás! Akku: 86%
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Thinkpad P16s notebookot vennék
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X3D 64GB DDR4 500GB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 Plus GIGABYTE 850W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest