- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- MIUI / HyperOS topik
- Fotók, videók mobillal
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Male
nagyúr
UHU 2.0 van fent a gépemen, és most előjött egy olyan hiba, hogy nem lehet bejelentkezni...
Induláskor automatikusan belép, de ha kijelentkezek, akkor semmilyen néven/jelszóvalnem enged be... "Hitelesítés sikertelen" az üzenet.
Két felhasználó van (mate és persze a root... egyiket sem fogadja el). Konzolon is próbáltam, de ott sem...
(Ha ez számít, utoljára a Firefoxot frissítettem benne... akkor még minden ok volt, azóta szinte el sem indítottam, ma kellett volna, erre ez fogad
)
Van valakinek valami ötlete az újratelepítésen kívül?
-
Male
nagyúr
UHU Pendrive Linux 2.1 RC2-vel próbálkozok... egészen jól működik, egy bajom van vele: a Wifit valahogy le kéne tiltani... Win alatt csak megnyomom a gombot (HP NC4010-en használom), de itt ez nem működik. A LED alapján időnként kikapcsolja, majd vissza... és ez nem tesz jót az akksi időnek.
Van erre valami megoldás? -
Male
nagyúr
UHU Linux 2.0 alatt Kylix 3.0 életrekeltése témában van valakinek tapasztalata? Látszólag minden gond nélkül felment, de nem indul el
Begépelem, hogy startdelphi, kerreg kicsit, és kiírja, hogy:
/usr/local/kylix3/bin/delphi: relocation error: /usr/local/kylix3/bin/libwine.borland.so: symbol errno, version GLIBC_2.0 not defined in file libc.so.6 with link time referenceMi lehet a megoldás?
-
Male
nagyúr
válasz
T. Almeida #2659 üzenetére
Mert ez van feltéve... egy 2GB-os partíció jutott neki, az újabb lehet nem is férne a helyére... ráadásul mivel 3 OS van még mellette, nem nagyon akarok újra telepítgetni... meg gondolom azért nem megoldhatatlan a probléma, csak én nem értek hozzá...
-
Male
nagyúr
Nah, új problémába ütköztem.... az 1.1-es UHU van fent.
Némi előélet, hátha számít:
Eddig nVidia kártyám volt, amikor TFT-re váltottam, akkor gond volt vele: indulás után eltűnta kép, a monitor kiírta, hogy Unsupported data format (vagy valami ilyesmit, rég volt). Ezt végülis sikerült úgy megoldanom, hogy analóg kábelene kötöttem be, és a bejelentkezést ''vakon'' végeztem el... utána már volt kép.
A jelenlegi helyzet:
Váltottam egy Radeon 9600Pro-ra, és már egyáltalán nem megy.... X server crashed vagy mit ír, és hogy állítsam be. Addig még eljutottam hogy rootként bejelentkezve az XFree86 -configure parancsot kell beírni, majd kiírta hogy mivel tesztelhetem le utána. Ki is próbáltam, de ugyanazt a hibát írta ki. Valami nagyon szájbarágósan leírnátok hogy mit tegyek? -
Male
nagyúr
Na megfejtettem a saját problémámat (minden újraindítás után használhatatlanná vált a net, be kellett írni a
route del default gw 192.168.1.1
route add default gw 213.163.27.23
parancsokat, és csak ezután működött -> köszi steveetm, hogy ezt kitaláltad, enélkül egyáltalán nem ment volna a net)
Szóval a megoldás annyi volt, hogy az UHU vezérlőpulton a hálózati kártyának fix IP-t állítottam be, és megadtam az Átjárót is (213.163.27.23). Így elvileg megőrzi, és menni fog a net. Hát mitmondjak, szerintem ezt alaposan elcseszték az UHU-ban. (Ha így sem őrzi meg, akkor nagyon dühös leszek)
-
Male
nagyúr
Kiderült, hogy mégse ilyen jó a helyzet, mert minden újraindításnál visszajön a probléma. Mindíg be kell írnom a
route del default gw 192.168.1.1
route add default gw 213.163.27.23
parancsokat, ahhoz, hogy menjen. Mi állítja vajon vissza? Hogy csináljam meg, hogy megmaradjon a beállítás? -
Male
nagyúr
válasz
steveetm #1397 üzenetére
Az eredmény:
root:~# route -n
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
213.163.27.23 0.0.0.0 255.255.255.255 UH 0 0 0 ppp0
192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0
127.0.0.0 0.0.0.0 255.0.0.0 U 0 0 0 lo
0.0.0.0 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0
root:~# iptables -L
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination
Chain FORWARD (policy ACCEPT)
Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
root:~#
Kicsit összecsúszott valamiért (a notepadban még rosszabbul néz ki). A ''route add default gw 213.163.27.23'' nem írtam be, mert ha jól nézem, az már benne van (az első sor). Az iptables -L eredménye tűnik rossznak nem? -
Male
nagyúr
válasz
steveetm #1395 üzenetére
Na kipróbáltam amiket írtál. Itt az eredmény:
root:~# adsl-status
adsl-status: Link is up and running on interface ppp0
ppp0 Link encapoint-to-Point Protocol
inet addr:82.131.187.223 P-t-P:213.163.27.23 Mask:255.255.255.255
UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1492 Metric:1
RX packets:28 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:3 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:3
RX bytes:1254 (1.2 Kb) TX bytes:54 (54.0 b)
root:~# ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:E0:4C:77:1A7
inet addr:192.168.1.3 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST NOTRAILERS RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:200 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:207 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:13584 (13.2 Kb) TX bytes:17170 (16.7 Kb)
Interrupt:19 Base address:0xb000
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:234 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:234 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:11972 (11.6 Kb) TX bytes:11972 (11.6 Kb)
inet addr:82.131.187.223 P-t-P:213.163.27.23 Mask:255.255.255.255
RX packets:28 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
RX bytes:1254 (1.2 Kb) TX bytes:54 (54.0 b)
root:~#
root:~# ping 195.184.180.4
PING 195.184.180.4 (195.184.180.4) 56(84) bytes of data.
From 192.168.1.1 icmp_seq=1 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=2 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=3 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=4 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=5 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=6 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=7 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=8 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=9 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=10 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=11 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=12 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=13 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=14 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=15 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=16 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=17 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=18 Destination Net Unreachable
From 192.168.1.1 icmp_seq=19 Destination Net Unreachable
Ez még ugyanígy ment egy csomó ideig, végül leállítottam.
Most mit próbáljak ki? Nem lehet, hogy az MTU értékekkel van gond (fent 1500, lent pedig 1492)? -
Male
nagyúr
válasz
steveetm #1386 üzenetére
ifconfig-ot nem próbáltam (eddig nem is hallottam róla), holnap megnézem. Próbáltam az UHU tárcsázóval, azzal betárcsázott, de egy oldal sem jött be, aztán megcsináltam az adsl-setup-al (kétszer is), de ugyanaz (amúgy #1322-es hsz-be beraktam az adsl-setup beállításomat, hátha valaki meglátja, hogy mi a gond). Kipróbáltam az adsl-status parancsot is, az alapján is minden ok volt, élt a kapcsolat.
A kapcsolat elvileg létrejön, kipróbáltam direkt hibás jelszóval is, és azzal visszadobot, hogy nem jó. A modemen villognak a ledek ha beírok egy címet a böngészőbe, de soha nem jelenik meg semmi.
[Szerkesztve] -
Male
nagyúr
válasz
Cathfaern #1383 üzenetére
Köszi, de közben eszembejutott, hogy vi volt a szerkesztőprogram neve, és sikerült is megcsinálnom, mostmár elindul a Linux
Már csak az ADSL-t kéne valahogy összehoznom, egyszerűen nem megy. Van valaki, akinek Invitel területről működik az ADSL Linux alatt? (korábban már írta más is, hogy Invitel területről nem működik, de Matáv területről igen, ugyanazzal a géppel). Elképzelhető, hogy valahogy letiltották a Linuxos gépeket? -
Male
nagyúr
Na előrébb jutottam, sikerült belépni az etc könyvtárba, és megvan az fstab. Már csak azt kéne megtudnom, hogy mivel és hogyan tudom szerkeszteni (mivel egy gépen van a net és a Linux, így mindíg újra kell indítgatnom -> jó lenne egyben a megoldás, hogy ne kelljen annyiszor újraindítani a gépet).
Ezek alapján a dir parancs mást csinál Linux alatt, mint DOS alatt, vagy csak egyszerűen nem jól működött most (ezt írta ki: ! BLDrecords.txt Desktop Mail tty, és mégis volt pl etc könyvtár, csak nem írta ki) -
Male
nagyúr
válasz
Cathfaern #1380 üzenetére
OK, de hogyan? Ha beírom a root jelszót, akkor ott a konzol, ahol viszont nem tudom, hogy ezt hogyan csináljam (nem értek a Linuxhoz). Szóval beírtam, hogy dir, úgy nézett ki, hogy a root könyvtárában vagyok, ezért beírtam a cd .. -ot, de nem lépett visszább, ahol voltam, ott meg nincs etc könyvtár. Megpróbálkoztam a startx vagy xstart vagy mivel (ami elindítja a grafikus részt), ott viszont nem volt egér (ami még nem nagy gond) és menü (ami viszont már probléma), csak az asztalon levő ikonok voltak, meg egy rakás hibaüzenet. Megpróbáltam onnan megnyitni a saját könyvtáramat (gondoltam visszalépegetek majd, és átírom a szükséges filet), de akkor is csak hibaüzenetek jöttek.
Azért meglepő, hogy a Linux ebbe belebukik (egy tőle független partíció lecserélésébe).
Azt is írja meg valaki, hogy mivel tudom szerkesztteni az fstab-ot, és hogyan (volt valami karakteres szövegszerkesztő, amivel elég nehezen boldogultam). -
Male
nagyúr
Nos sikerült elérnem, hogy már el sem indul a Linux. Valaki írja meg, hogy mit tegyek:
Fentvan az UHU Linux, és mivel nem tetszett, hogy minden partíciót mountol, így beállítottam, hogy melyikek legyenek mountolva, és hova. Ez jól is működött, viszont azóta egy partíciót lecseréltem (ext2-es partíció volt, helyére BFS került, amit a Linux nyilván nem ismer). Most indulásnál, amikor végigellenőrzi a partíciókat, akkor leakad ennél, kiírja, hogy nem ext2 típusú vagy hibás ext2, és kéri, hogy adjam meg a root jelszót a manuális javításhoz, vagy nyomjak CTRL+D-t a kilépéshez (ami újraindítja a gépet). Addig OK, hogy megadom a root jelszót, de utána mit csináljak? Valahogy ki kéne kapcsolni a mountolást arra a partícióra, de hogyan? -
Male
nagyúr
Lehet, hogy az Invitel valahogy megállapítja, hogy Linux fut a gépen, és nem engedi a forgalmat? Végülis kitelik tőluk: tilos osztani elvileg a netet, és sokan használnak Linuxos gépet erre a célra -> gondolták letiltják a Linuxot. (nem tudom, hogy ez egyáltalán megvalósítható dolog e)
Nem igazán érek rá sajnos, mert reggel 8-tól este 8-ig az egyetemen rohadok (kisebb megszakításokkal) -> mielőbb végezni akarok már az egyetemen, szóval most nagy a hajtás. Az viszont érdekelne, hogy mire jutsz Matáv területen -> ha ott megy, akkor majd mehetünk együtt az Invitelhez, hogy ilyen korlátozást nem alakalmazhatnak (nincs benne a szerződésben), és azonnal oldják meg a problémánkat. -
Male
nagyúr
Az ADSL továbbra sem megy nálam: #1256 és # 1322. Szóval egy kis UP!
-
Male
nagyúr
Mi itt a kérdés? Ha egy hálókártya van a gépedben, akkor beírod, hogy eth0 (ha több, akkor tudni kell, hogy melyikre csatlakozik az ADSL modem, és az annak megfelelő értéket kell megadni -> pl eth1)
Amúgy az #1322-be bemásoltam egy teljes beállítást (a felhasználónévhez természetesen más kell, nem az enyém) az adsl-setup-hoz, ami másoknál jól működik (csak pont nálam nem megy).
-
Male
nagyúr
Megpróbáltam az adsl-config-ot, nem lett tőle jobb. Beállítottam az automatikus indítást is, de azután se működik rendesen. A modemen villognak a ledek, de nem jön be egy oldal sem. Amikor modemes netem volt, akkor még megértettem, hogy azért nem megy Linux alatt, mert nincs hozzá normális driver (három parancsot kellett begépelni root-ként mindíg, hogy utána lehessen tárcsázni), de hogy az ADSL se menjen... Most persze felhozhatnám a BeOS-t, ami állítólag kevés hardvert kezel, de a modemem simán ment alatta, még a WinXP-nél is egyszerűbb volt vele beállítani/létrehozni a kapcsolatot (persze ez most az 1GB mem miatt nem megy nálam -> mivel az elég régi oprendszer, így elnézhető neki az a hiba).
Valakinek van még ötlete, hogy miért nem megy az ADSL? -
Male
nagyúr
válasz
meoindil #1330 üzenetére
Az adsl-config nem ugyanaz, mint az adsl-setup? Annak a beállítását bemásoltam ide, nekem jónak tűnik, de valamiért mégse működik.
Holnap kipróbálom az adsl-config -ot, meg az automatikus indulást is, hátha attól megjavul. Igazából nem értem, hogy miért nem megy, az adsl-status -os résznél látszik, hogy létrejött a kapcsolat, küld is adatokat, de nem kap semmit. -
Male
nagyúr
Úgynézem ebben a topicban mindenki csak kérdez, de válaszolni senki sem tud. Hová lettek innen a Pingvinesek?
Ez valójában: Up! -
Male
nagyúr
Még mindíg nem megy az ADSL UHU alól.
Kipróbáltam, de ez nem oldotta meg a gondomat. Továbbra se jön be semmi. Olyan mintha valami féloldalas ADSL kapcsolat jönne létre, a gépem küldi az adatokat, de nem kap semmit.
Bemásolom az adsl-setup beállításomat. Ez egy kicsit hosszú lesz, de hátha így valaki már tud segíteni:
root:~# adsl-setup
Welcome to the Roaring Penguin ADSL client setup. First, I will run
some checks on your system to make sure the PPPoE client is installed
properly...
Looks good! Now, please enter some information:
USER NAME
>>> Enter your PPPoE user name (default okofat): okofat
INTERFACE
>>> Enter the Ethernet interface connected to the ADSL modem
For Solaris, this is likely to be something like /dev/hme0.
For Linux, it will be ethn, where 'n' is a number.
(default eth0): eth0
Do you want the link to come up on demand, or stay up continuously?
If you want it to come up on demand, enter the idle time in seconds
after which the link should be dropped. If you want the link to
stay up permanently, enter 'no' (two letters, lower-case.)
NOTE: Demand-activated links do not interact well with dynamic IP
addresses. You may have some problems with demand-activated links.
>>> Enter the demand value (default no): no
DNS
Please enter the IP address of your ISP's primary DNS server.
If your ISP claims that 'the server will provide DNS addresses',
enter 'server' (all lower-case) here.
If you just press enter, I will assume you know what you are
doing and not modify your DNS setup.
>>> Enter the DNS information here: server
PASSWORD
>>> Please enter your PPPoE password:
>>> Please re-enter your PPPoE password:
FIREWALLING
Please choose the firewall rules to use. Note that these rules are
very basic. You are strongly encouraged to use a more sophisticated
firewall setup; however, these will provide basic security. If you
are running any servers on your machine, you must choose 'NONE' and
set up firewalling yourself. Otherwise, the firewall rules will deny
access to all standard servers like Web, e-mail, ftp, etc. If you
are using SSH, the rules will block outgoing SSH connections which
allocate a privileged source port.
The firewall choices are:
0 - NONE: This script will not set any firewall rules. You are responsible
for ensuring the security of your machine. You are STRONGLY
recommended to use some kind of firewall rules.
1 - STANDALONE: Appropriate for a basic stand-alone web-surfing workstation
2 - MASQUERADE: Appropriate for a machine acting as an Internet gateway
for a LAN
>>> Choose a type of firewall (0-2): 1
** Summary of what you entered **
Ethernet Interface: eth0
User name: okofat
Activate-on-demand: No
DNS addresses: Supplied by ISP's server
Firewalling: STANDALONE
>>> Accept these settings and adjust configuration files (y/n)? y
Adjusting /etc/ppp/pppoe.conf
Adjusting /etc/ppp/pap-secrets and /etc/ppp/chap-secrets
(But first backing it up to /etc/ppp/pap-secrets-bak)
(But first backing it up to /etc/ppp/chap-secrets-bak)
Congratulations, it should be all set up!
Type 'adsl-start' to bring up your ADSL link and 'adsl-stop' to bring
it down. Type 'adsl-status' to see the link status.
root:~# adsl-start
. Connected!
inet addr:82.131.185.197 P-t-P:213.163.27.23 Mask:255.255.255.255
RX packets:9 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
RX bytes:366 (366.0 b) TX bytes:54 (54.0 b)
Itt elindítottam a böngészőt, és beírtam egy címet, természetesen az oldal nem jött be.
inet addr:82.131.185.197 P-t-P:213.163.27.23 Mask:255.255.255.255
RX packets:20 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
RX bytes:894 (894.0 b) TX bytes:54 (54.0 b)
Mi lehet a gond? -
Male
nagyúr
válasz
Dilikutya #1258 üzenetére
Idetévedhetne valami Linux guru, hogy valami megoldást találjon.
Van valami adslstart adslstop és adslstatus parancs is van benne, azokat is próbáltam a tárcsázó helyett. Ha elindítom az adslstart-ot, utána az adslstatus szerint él a kapcsolat, csak egyszerűen nem jön be semmi oldal.
Azért az ilyen dolgokat igazán megoldhatnák, hogy simábban működjenek. Előtte modemes netem volt, az se ment UHU alatt -> Lucent chipes belső modem volt. Felraktam a drivert hozzá, de utána is mindíg be kellett gépelni 3 parancsot, és csak utána lehetett tárcsázni (az UHU tudásbázisból bogarásztam ki, hogy mit). Ott volt pl a BeOS 5 amit felraktam próba képpen. Abban beírtam a telszámot, nevet, jelszót, és már ment is a net (ugyanezzel a belső modemmel, még drivert se kellett felraknom hozzá), pedig az nem egy elterjedt oprendszer.
(ezt féligmeddig egy upnak szántam, csak gondoltam írok bele némi értelmes dolgot is)
[Szerkesztve] -
Male
nagyúr
Mint többeknek, nekem is UHU Linux + ADSL gondom van. Látszólag minden OK, a tárcsázójában beállítottam mindent. Látszólag létre is hozza a kapcsolatot, csak semmi nem megy (bármilyen címet írok be a böngészőbe, csak a fehér képernyő van).
A modem Siemens ADSL-E110, hálókártyával van bekötve a gépbe. Tárcsázásnál villannak is a ledek rajta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- iPhone topik
- BestBuy topik
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi haladó szinten
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
- Óvodások homokozója
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Update 07.03. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest