- Apple Watch
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Netfone
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Luck Dragon #31213 üzenetére
Most már tiszta!
Ami nem tiszta, hogy mit értesz asima 16.04-es
alatt! Ha a default Unity felülettel raktad fel, erősen javaslom, hogy ne azt akard megismerni vagy megszokni, nem azért, mert viszonylag kevesen kedvelik, hanem, mert megszűnik a felület, legalábbis a hivatalos támogatása.Ezek bőven elegendőek számomra.
Pontosan! Ezel a desktop Linuxok már teljes értékűen kiváltják egy asztali gépen a Windowst, kivéve, ha valaki AAA-s gamer vagy olyan programokat használ, amik gyakorlatilag nincsenek Linuxra, csak alternatívák, az mondjuk bőven, de ha valaki professional Adobe terméket kell, hogy használjon vagy 3D tervező melója van, akkor az nem fog menni Linuxon. Nem profi célra ezeknek is szuper megfelelői vannak, nézz be ide, ha érdekel. http://alternativeto.net/
Ha már Ubuntuval kezdted, érdemes lenne a Mate verzióval gyakorolnod, azt már nem is merem mondani, hogy kipróbálhatod a Linux Mint Cinnamont is, mert elfogultsággal vádolnának....de ez a kettő egész könnyen megismerhető, de ott az XFCE feület is, ami gyengébb gépeken is jól fut, de nem fapados, ez amúgy a Mate-re is igaz. Az erősebb gépekre érdemes Cinnamont, KDE-t rakni, de van még igen sok DE, a linkelt distrowatch-on is nézegetheted őket vagy a topikok Téma összefoglalójában is.
Most már 3 kezdő Linuxos topikot ismersz, merülj el az ismerkedésben, aztán majd jössz, ha valami érdekel!
Üdv a Linuxosok táborában!
-
válasz
Luck Dragon #31211 üzenetére
Értelek, tudom, hogy írtad is, csak nekem nem jött át, hogy most milyen folyamat közepén vagy elején vagy.
Most van egy géped, amire asztali disztrót telepítettél! Nem véletlenül hangsúlyos az asztali szó! Ez teljesen OK, megértettem, tetszik, gyors, jó lesz.
Amit utána írtál, az nem volt világos ezek szerint nekem, hogy most akkor építesz egy HTPC-t is vagy a mostaniból akarsz csinálni, bocs lehet, hogy tényleg megzavart az asztali használatú Ubuntu felrakása! Ez ugyanis egy teljes komplett rendszer, ami viszont nem HTPC-re való, főleg azért nem, mert tele van olyan programokkal, amik nem kellenek a HTPC-be és szinte nincs benne olyan, ami viszont abba kell. Saját szavaimmal úgy mondanám, hogy úgy viszonyul az Unitys Ubuntu a mediacenter-hez, mint nagyanyám porcelán készletének elszállításához a 30 t-s kamiongépjármű.
Arra viszont tökéletesen jó, hogy legalább ismerkedj a Linux rendszerrel. A multimedicenter-re is vannak disztrók, neked majd arra lehet szükséged később!
Persze simán meg lehet oldani a jelenlegi Ubuntuddal is, akár a Kodi feltelepítésével is, de ugye nem egy kisebb erőművet akarsz építeni.....
(meg ott a porcelános példa)
Csak, ha kíváncsi vagy rá, itt az asztali Linux disztrók listája.
Itt az első 5-ből gyakorlatilag jót választottál, mert 2 kezdő disztró van bennük apt csomagkezelővel és két szintén kezdőknek ajánlható pacman-os csomagkezelővel. A Debiant én kihagynám a kezdőknek javallottak közül.
A végén abba egyezzünk meg, hogy
asztali gépre
desktop Linuxot,mediacenterre
meg multimedia Linuxot célszerű telepíteni!****************************
Remélem, közelebb kerültünk a megoldáshoz, mint egy nappal ezelőtt! -
Dhampir
félisten
válasz
Luck Dragon #31207 üzenetére
-
válasz
Olyan érzésem van, hogy neked még nem is az Ubuntu Téma összefoglalót kéne átböngészned, hanem a Kezdő topikét, ez az itteni már kicsit gyakorlottabbaknak íródott szerintem, akik már használják egy ideje.
Nem is a legózás a gond, ha nem az Ubuntu igényének ismeretének hiánya. Mert Ubuntu oldalain is mindíg más a minimum hardverek feltüntetése.
Ebből a két mondatodból szűrtem le ezt, de ezt mindenki így kezdi, szerencsére már azért ezekből a topikokból igen jól neki lehet indulni a kezdésnek!
A rendszerigény az igazából a választott Linux disztró DE-től (desktop environment - asztali kezelőfelület) fog nagyobb részt függeni. Ha már felraktad az alap DE-vel az Ubuntut, akkor az egyik forrásigényed kezelőfelületet használod. Mivel az Unity a default, gondolom azzal telepítetted. Nem gond, mert már megtapasztaltad, mennyire gyorsan lehet telepíteni egy disztrót!
Az a tervem hogy egy gyári Dell vagy HP SSF-gépet át faragók média géppé.
Itt már el is akadtam, mert azt el kell döntened, hogy egy általános asztali gépet akarsz vagy csak egy médiacenter-szerű HTPC-t vagy mi annak a rendes neve...........
Ha megnézed az én gépem elemeit, azon bármi elfut bármerre, ne csak a processzorra hegyezd ki ezt a dolgot, min 4 GB memória se árt és egy normális meghajtó, 720-as HDD vagy SSD inkább. A linuxnak a túl régi és a túl új gépekkel van gondja, ill. nem is a Linuxnak, hanem a felhasználónak.
A lényeggel már meg is előzött lev258 szaki.
-
lev258
veterán
válasz
A különböző grafikus felületek nagyban befolyásolják a minimum igényt (proci és VGA).
Én dual-core, integrált VGA-s asztali gépen Ubuntu Mate-t használok. Régi egymagoson meg pl. a Lubuntu nyugodtan elmenne. -
Dhampir
félisten
válasz
Luck Dragon #31205 üzenetére
Asztali gépem évek óta nincsen, a Milyen asztali gépet vegyek? topikban kenik-vágják a "legózást".
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest