- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
Tav-Csoves #30945 üzenetére
Akkor csak óvatosan. Ez alapján a telepítő továbbra is UEFI módban indul és így is települne, ami neked nem jó. Kell lennie olyan boot opciónak, hogy a pendrive/DVD (amit használsz) ne UEFI, hanem legacy módban induljon.
-
lev258
veterán
válasz
Tav-Csoves #30943 üzenetére
Most jól figyelj. Amikor elindítod az Ubuntu telepítőt, most valami lila képernyőt kapsz, vagy továbbra is azt a feketét fehér szövegű opciókkal?
-
lev258
veterán
válasz
Tav-Csoves #30941 üzenetére
A Windows még elindul? Tudnál az aktuális partíciókról küldeni egy képet?
Elvileg megoldható a dual-boot így már, csak lépésenként kell haladnunk. -
lev258
veterán
válasz
lev258 #30938 üzenetére
A legacy (nem UEFI) módhoz a secure boot-ot is ki kell kapcsolni. A BIOS-od azt írja, hogy ha ez utóbbi be van kapcsolva, akkor a CSM-nek ki kell lennie. Továbbra sem értem, hogyan települhetett a Windows UEFI és secureboot mellett, ha nem UEFI módban települt.
Én nem élek Windows-zal, de mások már emlegették, melyik program alkalmas erre. Valószínűleg némi kereséssel megtalálod. -
lev258
veterán
válasz
Tav-Csoves #30937 üzenetére
A nomodeset egy grafikai beállítás a Linux alatt, semmi köze a hardveredhez. Az viszont elképzelhető, hogy a megkezdett (de sikertelen) telepítés a Windows boot-otolásban kárt tett.
Megpróbálhatnád újratelepíteni, de nagyon zavar a nálad fennálló UEFI-nem UEFI helyzet is. -
lev258
veterán
válasz
Tav-Csoves #30935 üzenetére
Elég érdekes BIOS-od van neked. Az Ubuntu elvileg UEFI módban indult el nálad, miközben úgy tűnik, a Windows nem UEFI módban települt, tehát így nem is tudna elindulni. Az pedig, hogy az SSD is eltűnt, további anomália. Ez valami előtelepített Windows volt? Hogy került a gépre? Eddig működött rendesen? Te állítottál bármiféle UEFI dolgot ezelőtt?
Sajnos pár hete én is találkoztam valami géppel, ami gyárilag egy minden szabványt nélkülöző módon boot-olt, állítólag a Windows 10-et segítve ezzel. Szerencsére végül találtam egy olyan opciót benne, amivel ezt inaktiválni lehetett és így helyreállt minden, normálisan lehetett legacy vagy UEFI módban használni.
Lehet, hogy a végén a gyártóval is kénytelen leszel felvenni a kapcsolatot, de ismétlem, nem a Linux tüntette el az SSD-t, ennél komolyabb gondok vannak, mélyebb szinten. -
lev258
veterán
válasz
Tav-Csoves #30933 üzenetére
A BIOS-ban volt valami CSM dolog. Azt nézd meg kérlek.
-
lev258
veterán
válasz
Tav-Csoves #30931 üzenetére
Két dolog.
Próbáld meg a BIOS-ban nem UEFI módra állítani, úgy tűnik, a Windows úgy került rá, talán.
Ha úgy sem jó, akkor a Windows kissé elbénázta a boot részt és érdemes lenne újratelepíteni.
A Windows még elindul? -
lev258
veterán
válasz
Tav-Csoves #30929 üzenetére
Tehát akkor onnan induljunk, hogy beállítod a partíciókat. Erről mutass egy képet. Ugye 64 bites rendszerről beszélünk?
-
lev258
veterán
válasz
Tav-Csoves #30927 üzenetére
A telepítő ezt nem befolyásolhatja, "ronthatja el". Próbálj pár újraindítást, esetleg a BIOS-t reset-eld. Vannak gépek, amelyeknek saját lelki világa van.
Én mindig a Valami más opciót választom, ahol pontosan be tudom állítani a partíciókat. A Windows-ban pedig kapcsold ki a gyorsindítást (fast startup). -
lev258
veterán
válasz
Tav-Csoves #30924 üzenetére
[link]
Itt lesz egy rész, ahol említik a nomodeset-et, valamint ott két képen is bemutatják, hogyan állíthatod be. Ha minden jól megy, ezután már bejön valami. -
lev258
veterán
válasz
Tav-Csoves #30922 üzenetére
Ha van benne Nvidia, akkor az lesz.
Meg kellene próbálni a nomodeset parancsot az Ubuntu boot-olásakor, ha a BIOS-ban nem tudsz váltani a videókártyák között (Intel, Nvidia). -
lev258
veterán
válasz
Tav-Csoves #30920 üzenetére
Melyik Ubuntu?
Ez dual-VGA-s gép? -
lev258
veterán
válasz
zoltanz #30871 üzenetére
Ami az egyik legfontosabb, hogy kiderítsd, milyen chip van az eszközben. Ha a kezedben van, akkor egy lsusb-vel ez elég egyszerű, egyébként viszont nem könnyű. Előfordul, hogy egy adott gyártói megnevezés alatt különböző "beltartalmú" eszközöket is árulnak.
Ha tudod a pontos típust, akkor jellemzően egy gyors kereséssel a neten kiderül, milyen a támogatása. Így találtam meg például azt, hogy az AR9271 már a 2.6-os kernelben is volt támogatva, persze azóta fejlődött. Mint írtam, az extra opciók segíthetnek, több wifi eszköznél is tapasztaltam már.
Körülnézhetsz még itt: [link] és itt is. -
lev258
veterán
válasz
zoltanz #30867 üzenetére
Nem tudom, de egy frissebb Live-val kiderítheted. Egyébként úgy látom, már évek óta támogatott. Ha mégis anomáliák vannak, lehet néhány paraméterrel kell játszadozni.
Kétféle 16.04.2 van. Ha frissen telepíted, akkor megkapod a frissebb kernelt és Xorg csomagokat. Ha csak frissítgeted az eredeti 16.04-et, akkor az előbbieket az általam linkelt módon kaphatod meg. A .2, .3, ... ilyen értelemben csak a szokásos frissítéseket jelenti. -
lev258
veterán
válasz
imibogyo #30749 üzenetére
Az újabb Windows-okon a leállítás nem az, csak annak hiszi a felhasználó. Valójában egy félhibernálásos állapot. Ezt lehet inaktiválni, illetve frissítéskor, újraindításkor rendes leállítást alkalmaz a rendszer.
Sokan használták már az ntfsfix-et, gond nélkül. De mivel a Windows 10 folyamatosan változik, okozhat meglepetést a legváratlanabb időpontban. -
lev258
veterán
válasz
imibogyo #30746 üzenetére
Szokásos Windows-os félhibernálásos probléma. Gondolom 10-est használtál (vagy 8.1-et). Windows alól lehet rendbe tenni, ha rendes leállítást választasz, vagy ntfsfix-szel Linux alatt, remélhetőleg nem okoz nagyobb gondot.
És de, az sda2 a baj forrása, pontosabban a Windows. -
lev258
veterán
válasz
PuppetKnight #30724 üzenetére
Ez így nem fog menni.
Inkább azt mondd meg, milyen céljaid vannak, mire szeretnéd használni a gépet. Vannak olyan szoftverek is, amik Windows alatt is léteznek. -
-
lev258
veterán
válasz
intensa_man #30626 üzenetére
Futtass le egy sudo apt-get update parancsot és utána próbáld.
-
lev258
veterán
válasz
intensa_man #30624 üzenetére
Tehát elindítod a Terminál programot. Ide beírod a gksu nautilus parancsot (root joggal indítja a Fájlkezelőt). Itt megkeresed a kérdéses partíciót, talán az Ugrás/Számítógép menü alatt a legegyszerűbb. Ezután jobb gomb a partícióra, Tulajdonságok/Jogosultságok. Itt a tulajdonos, meg csoport résznél kellene a felhasználónak jogokat adni hozzá. Ha ez valami router-hez lesz csatlakoztatva, akkor talán annak a felületén keresztül is megteheted. Ha kicsit konkrétabban leírod, talán mások is tudnak segíteni.
-
lev258
veterán
válasz
intensa_man #30622 üzenetére
Etx4 esetén még a saját tulajdonodba is kell venned. Ezt legegyszerűbb a gksu nautilus paranccsal, Jobb gomb/Jogosultságok fül alatt. A saját felhasználódnak kell minden jogot adni hozzá. Alap helyzetben csak a root-nak van írási joga rá. Talán a Lemezek alkalmazásban is megoldható.
-
-
lev258
veterán
válasz
Tarisznyarak #30461 üzenetére
Ha minden igaz, az SSHD saját vezérlője intézi a dolgokat, az operációs rendszer beavatkozása nélkül. Neked sima HDD-ként kell kezelned.
-
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #30391 üzenetére
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #30356 üzenetére
A Mint-nek is van MATE verziója. Persze a többségnek a Mint=Cinnamon.
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #30350 üzenetére
Én most hallom először, de egy kis kereséssel elég hamar rátaláltam.
Gyakorlatilag a célhardverre szánt egyedi Ubuntu változatokat jelentené.
A fogalom szerintem már nem él, de gyakorlatilag létezik az általad felsorolt területeken, az IoT-t is beleértve. -
lev258
veterán
Megjelent az Ubuntu 17.04.
Az ilyenkor szokásos változások mellett a swap partíció létjogosultsága is megszűnt, ezentúl swap fájlt ajánl a rendszer. -
lev258
veterán
válasz
batai15 #30177 üzenetére
Már ki is aludtad a rossz tapasztalatokat?
Először is csinálunk egy biztonsági másolatot az fstab-ról, így mindig lesz hova nyúlni.
Terminálba:
cd /etc
sudo cp fstab fstab.old
Átváltasz az etc rendszermappába, majd rendszergazda joggal (a jelszódat is kérni fogja) csinálsz egy másolatot az fstab-ról, .old névvel. -
lev258
veterán
válasz
batai15 #30150 üzenetére
Induláskor elvileg van Grub-od. Ott lehet választani kernelt, Memtest-et, ...
Ha nem jelenik meg magától, nyomjad a Shift-et közvetlenül bekapcsolás után. Itt válaszd a második opciót, recovery mode-ot. Azon belül lesz valami olyan, hogy root, ami ad egy konzolt neked. [link]
A konzolba kellene beírni azt, hogy nano /etc/fstab
A fájlban pedig tegyél # jelet a legutóbb beírt sor elejére vagy egyszerűen töröld.
Ez legyen a vége a fájlnak (tőled másolva):
# swap was on /dev/sda7 during installation
UUID=4a0c75c3-e941-4e54-9e68-34e706d694e3 none swap sw 0 0
Szóval legyen olyan, mint eredetileg. Remélem más sorba véletlenül se nyúltál bele, az is okozhatott gondot akár.
Ezt elmented, aztán shutdown -h now parancs. Leáll a gép, aztán próbáld normális módon indítani. -
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #30136 üzenetére
Azzal az Új kötettel lehetnek gondok (szóköz miatt). Egyszerűbb elnevezni Adat-nak.
A kikommentelt részt meg nyugodtan törölheti, nem jelent semmit.
Ezt már én kérdem. A defaults opció nem elegendő?
Mellékesen megemlítem, hogy ilyen feladatokra léteznek grafikus programok is. Én nem élek vele, de kezdőknek hasznos lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged