- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
Mardel #34540 üzenetére
Hogy telepítesz? Melyik menüpontot választod? Neked az Egyéni/Manuális vagy hogyhívják kell. Ott tudsz mindent irányítani, saját EFI partíciót létrehozni, ...
A lemezt pedig a mérete (partíciók, foglalások alapján tudod azonosítani könnyen). Éles rendszer alól jellemzően más a sorrend, mint a telepítőben.
Nekem az is jó, ha Live alól végigfotózod a telepítést, csak lássuk, mi történik. -
lev258
veterán
válasz
Mardel #34537 üzenetére
A secureboot csak akkor okoz gondot, ha szükség lesz zárt driverekre.
Én megnézném mégegyszer azt a telepítést. Biztos, hogy nem a gép merevlemeze volt kiválasztva? A jelölések néha becsapósak. Egyébként pendrive-ról telepíted a külső lemezre?
Jó lenne látni lépésenként, mit csinálsz. -
lev258
veterán
válasz
Mardel #34535 üzenetére
Először is.
Külső lemeznél az EFI partíciót a külső lemezre kell tenni, ahogy a Grub-ot is. Ezeket te állítod be telepítéskor (ha nem automatikust választasz). A secureboot-ot pedig erősen ajánlott kikapcsolni.
Pontosan úgy kell kezelni, mint egy sokadik beépített merevlemezt. -
lev258
veterán
Nézd másképp.
A hagyományos módon telepített programoknak (a céljuktól függetlenül) mindenhez teljes hozzáférésük van, a root jogú dolgokat kivéve. Bármely lemezedhez vagy pendrive-odhoz és annak minden adatához simán hozzáférnek. Mivel normális dolog, hogy ehhez a sima felhasználódnak minden joga megvan.
De mint írtam, vannak tervek, hogy bizonyos jogokat hozzá lehessen rendelni a sandbox alapú megoldásokhoz is.
taki01: Akkor mit is telepítettél? Mintha elírtad volna. -
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Az általam adott link segítségével beállíthatod a maximum órajelet. Ha úgy látod, nem a proci eszi a gépet, akkor lehet ismerkedni a TLP-vel. Sokkal több energiatakarékossági funkcióhoz ad hozzáférést. Windows-on ezek közül több is működik alapértelmezetten.
Egyébként én még a fényerővel is szoktam játszani, azzal is lehet spórolni. -
lev258
veterán
válasz
MaxxDamage #34428 üzenetére
A nomodeset-et a választómenünél kell aktiválni. Bizonyos videókártyáknál a rendszer elbizonytalanodik, hogyan is használja őket. Ez ilyenkor segít. Lehet, hogy a te videókártyád is ebbe a kategóriába esik.
[link] -
lev258
veterán
válasz
MaxxDamage #34426 üzenetére
Lehet nomodeset problémád volt eddig vele.
A 14.04-es 2019-ig támogatott, jó esetben (nagyjából még egy évig). -
lev258
veterán
válasz
MaxxDamage #34423 üzenetére
Az amd64 régi idők emléke, a 64 bites procira valót jelenti, Intel-re is.
A videókártya miatt Xubuntu, Lubuntu lehetne opció. Youtube-ot majd meglátod, esetleg a Minitube is hasznos lehet. -
lev258
veterán
Szerintem nyugodtan megbeszélhetjük, másnak is hasznos lehet. Mint írtam, én nem értek hozzá. De azt nehezen hiszem el, hogy úgy indulnak el service-ek, hogy nincs semmiféle felhasználó hozzárendelve és egy fiók aktiválva a háttérben. Kernel szinten még oké, de a felhasználói programok csak nem tudnak így futni vagy mégis?
-
lev258
veterán
Automatikus belentkezést azt lehet, de azt ne várd, hogy úgy fussanak a dolgok, hogy a rendszer még el se indult a "klasszikus" értelemben.
Szerintem jobban járnál, ha megcsinálnád Ubuntu szerver "stílusúra", hozzáadott GUI-val, ami alapból konzolba bootol. Legalábbis ez közelebbinek tűnik a elképzeléseidhez. -
lev258
veterán
válasz
DEJVID #34227 üzenetére
Most nem hallgatom meg, de kiindulásnak.
Windows-on jellemző, hogy a hangok már eleve átmennek egy szoftveres átalakításon, vagyis nem az eredetit hallani. Persze ez nem jelenti, hogy pont ezt tapasztalod te is. Jó lenne tudni valamit a hangkártyáról is. Természetesen van equalizer is Linuxra, lehet azzal is próbálkozni. A mikrofon nincs véletlenül bekapcsolva? -
lev258
veterán
válasz
superTibcsi #34221 üzenetére
testdisk/photorec
-
lev258
veterán
válasz
halhatatlan #34195 üzenetére
"mit kell tudnom róla?"
Mit szeretnél? Ismerd meg, esetleg tedd fel az Nvidia drivert, ha igényled. -
lev258
veterán
válasz
#61392896 #34090 üzenetére
Én mióta használom, még sosem kellett karban tartanom, klasszikus értelemben. A régebbi kerneleket töröltem néha, de pl. a MATE változatban ez újabban automatikus.
Inkább az a baj, hogy a Windows-os beidegződésekből indulsz ki.
Mindig elmondom, hogy a Linux rendszereket is meg kell ismerni, megtanulni a használatát. Ez nem ingyenes Windows. Ha a tanulási folyamat kimarad, akkor nincs értelme, az ember csalódottan visszaáll Win-re.
Szülőknél is Ubi van már egy ideje. Terminált még nem láttak, de nyugodtan használják bármire a rendszert. Az alapkészségeket megtanulták, megismerték. -
lev258
veterán
Ha nem volt világos, elnézést kérek tőled. Ezek szerint nem nagyon nézted az előzményeket.
A kollégák párbajozni kezdtek, de végül abbahagyták. Te meg pont a parazsat kezdted megpiszkálni. Így értettem az unalmast, vagy másképp, jobb lenne mindenkinek, ha ez már lezáródna. -
lev258
veterán
Már kicsit unom ezt a témát, de mégegyszer.
Arról volt szó, hogy valaki manuálisan particionált, nem automatikusan (és nem LVM-mel). Csak jeleztük neki, hogy nem kell feltétlenül szétaprózni a /-t, ha nincs konkrét célja/oka.
Ettől még mások, vagy automatikus telepítésnél, vagy éppen saját elhatározásból csinálhatnak olyan partíciókat, amilyeneket akarnak. Ezt viszont ne keverjük egy kezdőnek adott tanáccsal.
És végképp ne keverjük egy Fedora vs. Ubuntu menettel. -
lev258
veterán
válasz
Frawly #34009 üzenetére
Ismétlem. Ez nem csak az Ubuntu. Nézz utána.
Számomra a Mint-es dolog volt a megdöbbentő, mert előtte sehol sem láttam ilyet. Nem is volt könnyű rájönni, miért nem indult.
Nem ismerem az EFI pontos működését, de mint írtam, kerül Grub bejegyzés az EFI partícióra, ami valószínűleg ugyanúgy az indításért felel. -
lev258
veterán
válasz
Frawly #34007 üzenetére
Nem.
Az Ubuntunál és sok más disztribúciónál UEFI esetén kerül Grub bejegyzés az EFI partícióra, de maga a Grub nem oda települ, hanem a lemezre (és nem partícióra), ez a normál.
A Mint-nél találkoztunk azzal pár éve, hogy mindenképpen az EFI partícióra kellett telepíteni a teljes Grub-ot, különben nem indult el. -
-
lev258
veterán
Pontosan ezért. Az utóbbi időben valamilyen okból többen is így alakították a partíciókat, csak nem tudták, miért. Aztán jöttek a gondok, amikor betelt. Ha te tudod, mi ez, akkor csináld, ha kedved tartja. De ne ez legyen a megszokott mindenkinek.
Én a mai napig nem látom értelmét a saját gépeimen használni. Pedig én tudom azt is, mire való.
Az EFI partíció pedig megvan pontosan úgy, ahogy azt a telepítővel megcsinálja az ember. Hogy hova csatolódik, azt a rendszer jobban tudja. -
lev258
veterán
válasz
qwertly #33998 üzenetére
Két dolog.
A /boot-ot nem kell külön tenni. Nem tudom mikor terjedt el, de egy ideje egyre többen csinálják és aztán később bajok is vannak belőle. Átlagos felhasználónak értelmetlen ezzel foglalkoznia.
Másik. Korábban a Mint fura módon csak azt szerette, ha a Grub-ot nem a lemezre (ahogy általában), hanem az EFI partícióra teszi az ember. Tégy egy próbát vele.
+1 Nem ismerem azt a programot, amit használsz a kiírásra, így arról nem tudok nyilatkozni. -
lev258
veterán
A Prohardveren már volt említve, de most már hivatalos.
A Valve egy Wine-on alapuló megoldással elkezdi elérhetővé tenni a Windows-os játékokat Linuxon. Többek között a már egy ideje népszerű DirectX to Vulkan leképezőt is alkalmazzák.
[link] -
lev258
veterán
válasz
qwertly #33909 üzenetére
Olyankor már értelmetlen.
Ismétlem. Bekapcsolás után nem sokkal jelenne meg a GRUB menü. Mivel csak egy rendszer van a gépeden, ez rejtve marad. A SHIFT-tel lehet előhívni. A rendszer (és a kernel) betöltése csak ezután kezdődik. Az üzenetek megjelenése pedig már ennek a végén történik. Mivel eddig eljut, biztos nincs baj a GRUB-oddal. Viszont csak te tudod előhívni. -
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #33892 üzenetére
Grafikus alkalmazást (nvidia-settings) nem indítunk sudo-val.
Simán el tudom képzelni, hogy a xorg.conf fájlod jogosultságai nem egészen ideálisak a felhasználódra nézve. -
-
lev258
veterán
válasz
Ducati916 #33718 üzenetére
Nehogy átállítsd a módot arról, ahogy a Windows települt. Mert azzal csak tönkre vágod telepítésnél. Ha nem érzékeli automatikusan, az lehet annak a jele, hogy a Windows elbarmolta a partíciós táblát. Sajnos egyáltalán nem ritka.
Live módban nézd meg a sudo fdisk -l, illetve sudo parted -l parancsok eredményét. Ebből kiderül. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Nvidia-nál van a nyílt és a zárt driver. Előbbi része a rendszernek, viszont képességeiben, teljesítményében le van maradva a zárttól (önhibáján kívül). A zárt az Nvidia által készített, azt mindig külön kell telepíteni. Van egy Ubuntu graphics ppa, ahol akár frissebbet is találhatsz belőle, mint amit a rendszer felkínál. De érdemes utánaolvasni, a kártya mely driver verziókban támogatott még.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Linux kezdőknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- REpont és hulladékgazdálkodás
- The First Berserker: Khazan
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Gyermek PC játékok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest