- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lathronos
őstag
Ha két külön SSD-re telepíted a Windows 10-et és az ubuntut, a BIOS boot menüjéből választva a Windows SSD-jét(vagy elsődleges boot SSD-nek azt állítod be, nem kell odafigyelni hibernálás után a grub-ra, ha azt az Ubuntu SSD-jére telepítetted. Nálam is így van megoldva a Win7 és ubuntu. Na meg persze biztonságosabb is, mert ha a Windows öngyilkos lesz és elszáll a virtuális másvilágra az SSD partícióival együtt, nem rántja magával az Ubuntut is, aki amúgy még élne boldogan pár évig ha rajta múlna.
-
Lathronos
őstag
válasz
Dhampir #23512 üzenetére
"Persze lehet, hogy ezek Toshibán nem futnának."
Hát a The Crew és a Pinball Arcade, Future Pinball pl. Ubuntun nem fut nálam, a FIFA 15 viszont igen. Gondolom én csinálok valamit rosszul. Na meg ha már vettem annak idején Windows 7-et, legyen is valami értelme. Játékok futtatására tökéletesen alkalmas számomra, minden másra pedig Ubuntu.
-
Lathronos
őstag
válasz
Dhampir #23508 üzenetére
Az Intel nem játékhoz való hanem maximum HD videolejátszásra(erre utal a neve is), így nem csoda, hogy nem fut rajta a mostani játékok 90%-a. Ha nincs egy jó AMD vagy nVIDIA a laptopban vagy PC-ben akkor felejtős még Windowson is. Amúgy pedig linuxon én játékot még soha nem tudtam futtatni, ezért is van egy offline Windows 7 telepítve erre a célra.
-
Lathronos
őstag
válasz
szoke12 #23491 üzenetére
Ami ugyanúgy néz ki mint a Windows 7, úgy működik mint a Windows 7, az maga a Windows 7. A linux köszönő viszonyban sincs a Windows-zal, így ne várd, hogy ugyanúgy működjön. Ha Windows 7-et akarsz, minek neked linux? Mielőtt fejest ugrunk a medencébe, ajánlott meggyőződni róla, hogy víz is van-e benne, valamint azt se árt végiggondolni, vizesek akarunk-e lenni.
-
Lathronos
őstag
válasz
spammer #23479 üzenetére
Hát igen, a mai automatizált kocsik... Régen még tudták, hogy milyen a jó autó.
-
Lathronos
őstag
Ha Ubuntu + Cinnamon párost szeretnél, ezt is kipróbálhatod akár(működik benne a sleep). Valamint tartalék DE-nek van benne Unity és MATE is. Én ezt használom, nálam hibátlanul működik.
-
Lathronos
őstag
válasz
szoke12 #23452 üzenetére
Vagy a szolgáltatóra. Nálam T-Home net van, 10/05, amiből a maximális letöltési sebesség 1.3 MB/s(ez ritka mint a fehér holló), viszont az átlag 250-300 kB/s.
A modem/router egybe van, a szolgáltató által adott Cisco, aminek a Wi-Fi-jéről szintén nem tudok nyilatkozni a jó ízlés határain belül.
Januárban lejár a 2 év hűségidő és cserélem is DIGI-re.
-
Lathronos
őstag
válasz
sz.balazs.95 #23375 üzenetére
Mi az a GameXN? Infot nem találtam róla.
Vagy csak béna a keresési taktikám.
(#23378) Dhampir
Én más Toshiba-t nem is néztem, így nem tudom, de a Toshiba oldalán az infok közt feltüntetik, ha Onkyo van benne.
(#23380) Dhampir
Nem rossz, bár az ilyen játékok nem kötnek le sok ideig.
-
Lathronos
őstag
válasz
Dhampir #23361 üzenetére
Van értelme egy sokadik laptop tesztnek? Minden hónapra jut egy-kettő itt PH-n. Amúgy az ilyen diagramos ábrákkal illusztrált teljesítménytesztekhez nem értek, mikor nézem őket, nem is értem mi micsoda. Maximum tapasztalati beszámolót tudnék készíteni, de az nem túl informatív ha leírom, hogy jól működik.
(#23359) bob.zxr
Nekem például mobiltelefonom sincs, mert nincs rá szükségem(a kutya se hívna rajta ha lenne és a sok vírus sem hiányzik, na meg igényeimnek megfelelő nem androidos nyomógombos készülék nem nagyon van).
-
Lathronos
őstag
válasz
spammer #23356 üzenetére
Ha naponta többször le kell kapcsolni a laptopot, tényleg van értelme, már csak azért is, hogy ne felejtsük el, hol tartottunk.
(#23355) Dhampir
Miről készítsek tesztet?
(#23357) sz.balazs.95
Windows 10 esetében nálam a teljes üzemkész állapot az asztali PC-n kb. 4 perc. Ugyanez Ubuntun kb. 20 mp. És nekem is csak az új laptopomban van SSD, ott viszont max 7 mp a Win 10 és kb. 5 az Ubuntu. A régi Lenovo T500-ason pár másodperccel talán gyorsabb a boot mint a PC-n.
-
Lathronos
őstag
válasz
spammer #23346 üzenetére
"Pár másodperc vs. 1 másodperc (amikor is az összes megnyitott program ott van úgy, ahogy hagytuk). Szerintem ezzel az SSD sem versenyezhet, főleg, ha napjában többször altatjuk a gépet."
Emlékszel még a nyolcvanas évekre, mikor sokszor 10-15 percet kellett várnunk mire egy-egy játék vagy szoftver betöltött kazettáról? Na az tartott sokáig. Nem értem manapság miért problémázik mindenki 5-6 mp-es boot időn. Munkahelyen mikor egy több hetes projecten dolgozik valaki akkor tényleg szó szerint létfontosságú lehet a felfüggesztés/hibernálás. De otthoni használatkor csak nem halunk bele, ha 1 percet arra kell szánnunk, hogy elindítsuk a Firefoxot/Chrome-ot, meg egy-két szoftvert amit használunk nap mint nap. Igaz, hogy az élet rövid, de ennyire azért csak nem. És ha közben jön egy áramszünet és ugrik a RAM-ba mentett összes adatunk, kivetjük magunkat az ablakon?
-
Lathronos
őstag
válasz
Mtbsrác #23340 üzenetére
Cseréld le nemo-ra, azzal nincs ilyen gond. Viszont ha a nemo-t gksu-val indítod egy idő után lefagy. De ezen kívül más bug-ja nincs, ez már 3 éve benne van és nem javítják. És mielőtt valaki felteszi a kérdést miért futtatom gksu-val? Mivel a remasterek készítésénél törzsvendég vagyok a /etc/skel mappában, ott ugyebár csak így tudok kontárkodni.
-
Lathronos
őstag
válasz
sz.balazs.95 #23295 üzenetére
Én a közvetlen böngészőből való feltöltést javaslom. A kliensek még nem igazán végzik úgy a dolgukat ahogy kéne.
Cyrin
Én meg mindig azt kapom, hogy MEGA-ról/Drive-ról senki sem tud letölteni. A fene se érti miért.
Bár az is igaz, hogy 2-3 GB-os ISO-kat tolok fel, ráadásul Wi-Fi-n keresztül(konkrétan most is 5 GB-ot tolok fel épp Google Drive-ra). Az egyik egy Cubuntu 14.04.3 remaster, a másik pedig egy alap Ubuntu Cinnamon De-vel Ubnity helyett.
-
Lathronos
őstag
válasz
#40553216 #23291 üzenetére
A MEGA az a tárhely, amiről és amire itt rajtam és sz.balazs.95-ön kívül senki sem tud le és feltölteni. Vagy az erőforrást zabálja fel mindenkinél, vagy megszakad. A Google Drive-val ugyanez a helyzet, a MediaFire meg mindenkinél lassú.
Egy alkalommal már majdnem virtuális lincselés áldozata lettem azért, mert ezekre töltök fel.
Érdekes módon nálam soha semmi gond nincs. Pedig elég gyenge konfigom van(Intel E6850 CPU, 3 GB DDR2 RAM) és a netem is egy minősíthetetlen 10/0.5 Mbit-es ami a valóságban 1/0.4 Mbit-es T-Home retek.
-
Lathronos
őstag
válasz
Mtbsrác #23248 üzenetére
Szia!
Itt találod amit keresel. Probléma nélkül titkosít mappát, meghajtót, csak kiválasztod a menübe a mappát vagy partíciót amit szeretnél titkosítani, beírsz egy jelszót és kész. Persze egy külön fiókot készíts a gyerekeknek, hogy a hozzáférés tiltás aktívvá váljon.
-
Lathronos
őstag
Igen értem, de én csak mappákat akarok titkosítani, nem partíciókat. Windows alatt a Folder Lock-ot használtam erre a célra, de az ezzel jelszavazott mappák linux alatt simán megnyithatóak jelszó nélkül.
-
Lathronos
őstag
válasz
Neil Watts #23263 üzenetére
De ez gondolom csak /home-ba tud titkosítani, a private mappából gondolom. És ha a private mappából megpróbálom átmásolni egy pendrive-ra az államtitkokat, vagy nem engedi, vagy telepíteni kell az ecryptfs-t arra a gépre ahol meg akarom nyitni a mappát? Na meg ha Windows van telepítve arra a PC-re, akkor cumi?
-
Lathronos
őstag
válasz
Lathronos #23257 üzenetére
Itt a crash log fájl, hátha valaki ki tudja hámozni pontosan mi a baja a Criptkeepernek.
-
Lathronos
őstag
válasz
sz.balazs.95 #23246 üzenetére
Nem tettél be a meglévő mellé HDD-t vagy SSD-t? Ilyenkor gyakran kiakad a GRUB. Valamint egy lemezellenőrzés nem ártana ha HDD vagy SSHD van a laptop-ban vagy PC-ben.
-
Lathronos
őstag
válasz
spammer #23243 üzenetére
100 éven belül a magyar nyelv annyira elkorcsosul vagy ki is hal, hogy jobb is ha mindenki megbarátkozik az angollal. Nem egy ismerősöm kérdezi folyton: hogy is mondják ezt magyarul?
Én meg nézek ki a fejemből és meglepődnek a kérdésemen: ugye most csak szórakoztok? De sajnos nem.
-
Lathronos
őstag
Egy módosítatlan, alapértelmezetten magyar nyelvű Ubuntu változat elkészítése amely a nyelvi csomagokat is tartalmazza remastersys-szel kb. 10 perc. De ha az ISO kicsomagolós megoldást választjuk az ISO készítéshez, akkor se több 1 óránál.
Csak akkor tart 7-8 óráig, ha valaki olyan elmebeteg mint én, és minden fellelhető bugfixet és PPA-ból elérhető "extra" kínálatot is beletesz(ami nem befolyásolja károsan a működést), amit az alap rendszer nem tartalmaz, valamint +300-400 MB-nyi GTK+DE és Conky témával és non-free + wi-fi firmware csomaggal is kiegészíti, továbbá lecseréli a Unity-t pl. Cinnamon-ra.
-
Lathronos
őstag
-
Lathronos
őstag
Tudja valaki mi a franc van a Magyar Ubuntu szerverekkel? 20 kB/s-sel jönnek le a frissítések.
-
Lathronos
őstag
válasz
jimmy399 #23121 üzenetére
A két LTS közötti veriók sosem olyan jók mint várnánk. Ezért is használok inkább LTS-t. Persze azokkal is érdemes várni 3-4 hónapot kiadás után. Addigra a lezavaróbb bugokat javítják. A 14.04.3 is elég lassan bootol HDD-ről, kb 40 mp amíg üzemkész állapotba kerül. De a RAM-ot nem zabálja nagyon, nekem még nem ment 1.5 GB fölé soha. Az Arch-hoz én túl türelmetlen vagyok. Menüt szerkeszteni az openbox-hoz, aztán belepakolni az alkalmazásindítókat a megfelelő kategóriába,. És mikor mindennel kész vagyok az egészet backupolni ISO-ba, nehogy az elejéről kelljen kezdenem ha valamit elbénázok használat közben és elszáll. Gyermekkoromban is a türelmetlenségem miatt dobtam ki az összes ragasztós, puzzle repülőgép modellemet amit szüleimtől kaptam, ahelyett, hogy összeraktam volna.
(#23123) Dhampir
Nálam gond nélkül működik a 64 bites Ubuntu 14.04.3-on.
-
Lathronos
őstag
válasz
Dhampir #23109 üzenetére
Hát sajnos a PulseAudio Multiband EQ-n kívül ingyenes nincs.
Ezen kívül csak egy kereskedelmi változatot találtam: SoundPimp
Ahogy látom jelenleg más alternatíva nincs. Valószínűleg nincs nagy igényük a felhasználóknak linux alatt kristálytiszta hangminőségre, vagy egyelőre nem megoldható PulseAudio/ALSA/OSS alatt egy enhancer kivitelezése?
Vasgy felpakolod az ingyenes DFX-et és hozzá a Windows-os VLC-t WINE-nal, hátha.
(#23110) growler
Ez hangszerkesztő, azzal sokra nem megy. Vagy van valami extra EQ funkciója is amit nem írnak?
-
Lathronos
őstag
válasz
Dhampir #23090 üzenetére
Amire nekem kell, tökéletesen megfelel, akkor meg minek szórjam a pénzem(gyönyörű hangja van, 6 órás üzemidő, halk, és az i7-4510U-nél nagyobb teljesítményre nincs szükségem, bármelyik linux futni fog rajta még 8 év múlva is).
És kap majd egy szép aluminium házat és egy 4720HQ-t(ha kevésnek bizonyul a 4510) a garancia lejárta után.
-
-
Lathronos
őstag
válasz
Neil Watts #23052 üzenetére
Van értelme 2-3 hónapra telepíteni a 15.10-et, mikor januárban jön a 16.04 LTS?
-
Lathronos
őstag
válasz
Dhampir #22932 üzenetére
Na meg ideje lenne szétszedni és kitisztítani, meg újrapasztázni a Radeon és CPU hűtőbordáit ami úgy 10 °C-ot csökkentene a hőmérsékletén. 3 éve mondogatom magamnak, hogy majd holnap megcsinálom, azelőtt évente megcsináltam a nagytakarítást kívül-belül.
Na majd holnap mostmár tényleg.
Milyen OS alatt villog, Ubuntu? SMPlayernél is csinálja?
-
Lathronos
őstag
válasz
Dhampir #22930 üzenetére
Így ősszel jól jön az a plusz laptopba beépített radiátor.
Az én T500-asom HD3650-ese is 45-50 °C közötti hővel járul hozzá a lakás fűtéséhez, de ez szerintem annyira nem vészes. Persze nyáron 40 °C-ban ez majdnem 70 °C-ra mászik fel, így a hűtőpad nélkül be sem kapcsolom.
-
Lathronos
őstag
-
Lathronos
őstag
válasz
rup1u5 #22916 üzenetére
Kendek arra utal az online alatt, hogy inaktív rendszert tudsz csak sikeresen klónozni. Ezért a legjobb talán egy LIVE CloneZilla lemezről végrehajtani a másolást. De ha dd-vel akarod csinálni, azt is tudod LIVE rendszerből futtatni pl. egy Ubuntu DVD-ről vagy pendrive-ról. Akkor nagy eséllyel hibátlan másolatot kapsz.
-
Lathronos
őstag
-
Lathronos
őstag
válasz
Dhampir #22887 üzenetére
Telepítsd a linux-firmware-nonfree csomagot, valamint a broadcom-sta-common, broadcom-sta-source, b43-fwcutter, firmware-b43legacy-installer csomagokat és máris működik a broadcom wi-fi. A funkciógombok életre keltésében pedig általában a laptop-detect telepítése segít ha nincs alapból fent. Ha pedig nem működnek ezután sem a funkciógombok, készíthetsz saját billentyűzet kiosztást a keytouch-editor-ral. Vagy cserélheted a kernelt a 4.1.10-re, abban már elég sok laptopot ismer. De ha ez sem jönne be, talán ez segít.
Pl. ThinkPad-eknél ajánlottl a tp-mapi-source csomagot is feltenni.
Apple laptopok funkciógomjai pedig a pommed csomag telepítése után kelnek életre.
-
Lathronos
őstag
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #22863 üzenetére
Ja és ezen belül is van ám ver 1.0, 2.0 és 3.0. Az enyém a 3.0-s.
3.x-es kernelveziók alatt patchelni kellett, hogy működjön.
sudo apt-get install git linux-headers-generic build-essential dkms
Clone this repository:
git clone https://github.com/pvaret/rtl8192cu-fixes.git
Set it up as a DKMS module:
sudo dkms add ./rtl8192cu-fixes
Build and install it:
sudo dkms install 8192cu/1.10
Refresh the module list:
sudo depmod -a
Ensure the native (and broken) kernel driver is blacklisted:
sudo cp ./rtl8192cu-fixes/blacklist-native-rtl8192.conf /etc/modprobe.d/
Ezután pedig restart és kész.
-
Lathronos
őstag
Megjelent a 4-es kernel új verziója a 4.1.10. Nagyon jól működik, amióta feltettem a wi-fi száguld.
Aki kipróbálná, itt találja az instrukciókat.
-
Lathronos
őstag
Hát az pech. Amúgy lehet cserélni a CPU-t, de nagyon macerás. Én ezért is veszek minden esetben otthonra PC-t, hogy ne kelljen 1-2 órát sz@rakodni ha cserére szorul a CPU. Laptop csak és kizárólag munkaeszköz. Főnököm is laptopot használ mindenre, elég mókás jelenet, mikor egy-egy konferencián a kis laptopját a projector-ral össze akarja szexualizálni.
Az sem egy egyszerű mutatvány.
-
Lathronos
őstag
"Inkább az Intelnek jár egy feketepont, hogy csomó VGA-juk nem kezel 2 megjelenítőnél többet."
Igen, mert az IGP mag arra lett tervezve, hogy HD minőségben filmet nézhessen az ember. Nem kívánnak az AMD-vel és az NVidia-val harcba szállni a csúcskategória trónjának uralásáért. Ezt aligha lehet a szemükre vetni, ők mindössze kényelmi funkciónak szánták alapvető multimédiás feladatok ellátására, valamint HTPC-k kiszolgálására. Persze megoldható lenne nagyobb teljesítményű, funkciógazdagabb IGP-t beletenni, de az már nagyon megdobná az árát, és ebből adódóan nem sokan vennék. Már az is felér egy kisebb csodával, hogy 2 monitort kezelni tud, úgy ahogy.
-
Lathronos
őstag
válasz
Damateo #22656 üzenetére
Plank telepítése. A unity oldalsávot nem tudom, hogy lehet eltávolítani.
-
Lathronos
őstag
válasz
God Vazzeg #22632 üzenetére
Használsz conky managert? Ha igen, akkor mappástól küldöm amit csak bemásolsz a saját conky-manager mappádba. Ha nem akkor a conkyrc-t meg a logót.
Ha Linux Mintes kell, van az is.
-
Lathronos
őstag
-
Lathronos
őstag
Itt találod a telepítés pontos menetét. Windows 8-ról szól ugyan, de Windows 10 esetén is így kell csinálni. A titkosításról ugyan nem esik benne szó, így lehet, hogy emiatt nem fogja látni a Windows 10-et.
-
Lathronos
őstag
válasz
Dhampir #22414 üzenetére
Értem én, csak a legnagyobb baj, hogy a Future Pinball-t első alkalommal windows rendszergazdai jogosultsággal kell futtatni és ez WINE-ban nem megoldható.
(#22413) davidj92
WINE-nal elméletileg tudod futtatni az Internet Explorert és a mathplayert is. De ez is futna szerintem a laptopodon és nem annyira fapados mint a lubuntu. Amúgy mik a netbook paraméterei? Remélem nem egy ASUS eee-ről van szó.
-
Lathronos
őstag
válasz
davidj92 #22411 üzenetére
Szia!
Ha Internet explorer(a firefox gondolom nem jó) kell és windows szoftverek, miért akarsz linuxot használni? Nem kötekedés csak kérdezem, mert kíváncsi vagyok. Persze nekem is van Windows a pc-men, de csak a flippereim miatt. Ubuntun sajnos nem megy a Future Pinball, meditation error-ral leáll.
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #22299 üzenetére
Chakra remaster nem lesz, mert az Arch közösség dzsihádot hirdetne ellenem.
Ismered a mondást a tűzzel való játszadozásról....
Igen ebben, mert csak ezzel az opcióval megy:
own_window_argb_visual yes
own_window_argb_value 0De ekkor a conky maga is átlátszó lesz, így pedig világos háttér esetén majdnerm láthatatlan.
-
Lathronos
őstag
Tényleg jó a Freya, de nálam például a kompozitálás nem megy, ez pedig nem túl szép látványt nyújt conky használata esetén. A másik bajom vele pedig az, hogy a TVTime-nak nincs hangja, hiába állítom az ALSA-mixeren a LINE hangerejét maximumra, akkor is némafilm van az összes csatornán.
-
Lathronos
őstag
válasz
lionhearted #22234 üzenetére
Telekinetikus erőm segítségével szubatomikus szinten újraalkotom a lemez sérült részeit.
Viccet félretéve logikai hibáról beszéltem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest