- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Mobil flották
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
Én eddig csak régebbi cuccokat hajtottam zárttal : FX5200, 9600GT, 8600GE. Ezek kb. problémamentesek, annyi kitétellel, hogy az idióta Nvidia (vagy a Canonical) a legutóbb elkefélte az Nvidia Control Panelt, azóta a második monitor supportja az xorg.conf-on át valósul meg
De hamarost újrarántom a masinát, akkor megjavul.
-
-
-
-
-
-
-
Sógornő laposára feltettem a 14.04 Lubit.
Elsőre, csont nélkül. Semmi driver, semmi para, csak működ. Nm-applet hiányzott a tálcáról, egy gúgli, 2. találat, 3 katt, öröm bódottá. Sebes mint a szél vésze. -
-
-
-
-
-
-
-
Hát ez azért konfigtól és driverektől is függ.
Én majd pár hét múlva, ha lesz 2 napom, rakom újra (mondjuk egy esős hétvégén...)
Az asztalimon rengeteg szolgáltatás van, amit be kell lőni, az sokáig szokott tartani. De szegény 12.04-et rendesen lepusztítottam már, szóval idejeAmúgy a 14.04-ből lesz KDE-s még?
-
válasz
lionhearted #14958 üzenetére
Lolka, pont arra gondoltam, hogy egy Core2 ezek alá már több, mint fasza
Mondjuk egy Lubuntuhoz képest, ami 512Mb RAM-mal már vígan elvan
@Vakegérke : Azon a gépen minden elmegy. Viszont arra számíts, hogy rengeteg mindent meg kell szoknod, mert nem windóz.
-
válasz
Vakegérke #14946 üzenetére
Kezdőknek bármelyik ajánlható, úgysem olyan, mint egy Windóz
A Lubuntu gyengébb gépekre való, de hasonlít a WinXP-re, a sima Ubuntunak kell vas, és nem is hasonlít semmi másra.
Ha van még Kubuntu a 12-eseken túl, akkor azt is be lehet próbálni, az is csicsás, erőforrásigényes (Core2-n mondjuk jól megy), és nem olyan erugaszkodott, mint a Unity-s dolgok.Az egeret nem tudom. Az ilyen egzotikusabb hardverekkel lehetnek gondok, de gúgli, és hátha lesz valami.
-
válasz
voyager4.4 #14873 üzenetére
Ennyi!
Amúgy a Debian testing csomagjaira épül. Így azért érthető, hogy bugos.
Különben nekem is Kubuntu van... Unity sosevót.
Most is azért akarom újrarakni, mert valami nagyon elkeféltem még fél éve, azóta nem kezeli a PTP eszközöket, pl. a fényképezőgépem... írtam rá scriptet, de na. Azért jobb lenne natívan.
-
-
-
-
válasz
Fritz Teufel #14803 üzenetére
Mi a különség egy parancs beírása, és a kattintgatás között?
-
válasz
Fritz Teufel #14798 üzenetére
Nem a Linux van lemaradva, egyszerűen csak nem írta meg senki azt a progit, amit te szeretnél.
Van ilyen. Windózra meg nincs más progi. felesleges ezzen sírni. Köss kompromisszumot. -
válasz
#40553216 #14770 üzenetére
A mai nap után továbbra is úgy gondolom, hogy mindegy.
User (40 éves, egyetemet végzett, projektmanager) : Chrome-ban követ egy leírást a cookie-k engedélyezéséről, és elakad ott, hogy a Beállítások menüben kattintson a... nem találja, mert lejjebb kell görgetni.
Másik user (kb. 30, szintén egyetemet végzett) nem tud nyomtatni, menjek oda. Nem mentem, inkább elmagyaráztam neki, hogy ha csak a OneNote nyomtatót látja, akkor húzza jobbra a görgetőt, ott lesz a nyomtatója.
És ezek mindennaposak.
Ha valaki ilyen hülye, akkor semmilyen felületet nem fog tudni kezelni, ha nem ilyen hülye, akkor meg elkezeli a kicsit másfélét is -
-
-
-
válasz
tvamos #14751 üzenetére
Biztos jó ötlet?
Hacsak nem egy durva pendrive, és egy nagyon lassú winyó...
Én csak a thumbnail cache-t tettem át pendrivera, az ritkán íródik, de sokat olvassa az OS.
Próbáltam a Firlefranc teljes cache-jét is áttenni, de az csak akkor lett gyorsabb, amikor nem frissítette, csak olvasta. Jobb ötlet a ramba tenni, ha van RAM. -
válasz
Shrike7973 #14700 üzenetére
Hát, összességében talán a 32 bites egyszerűb. Igaz, az inkább akkor jön ki, amikor kevés a ram.
-
-
-
-
válasz
#54715584 #14685 üzenetére
Ilyen kevés ramra inkább Lubuntut tegyél, az kevesebbet eszik. És 32 bitest, a 64-esnek kicsit nagyobb a RAM igénye.
A 12.04 hosszú távon támogatott verzió (LTS), a 13.10 rövid távon. A hosszú távúak stabilabbak."pedig mindkettő USB-s, viszont egyik sem volt aktív, mintha nem kapott volna áramot USB-n keresztül"
USB legacy, USB Keyboard / Mouse support be van kapcsolvaa BIOS-ban?Windóz alól nem lehet kipróbálni, de ha a telepítőt elindítod, akkor azon van Live mód (az Ubuntu kipróbálása), szépen tudod nézegetni mit tud.
Illetve, az Alternate telepítőt (Lubuntu 12-höz még van) próbáld meg, az fapad, de az ólajtón is elfut, feltelepül, aztán már csak működni fog. -
-
Windózra is van SSH. Amúgy akkor ne csinálj FTP-t, tegyél rá egy Teamviewert, ha azt biztonságosabbnak érzed, vagy egy VNC-t, és akkor is eléred a géped
A TW tud fileátvitelt, és akkor még dinamikus DNS se nagyon kell.
Mondjuk nekem egyszer nyomultak be az FTP-mre, amikor még standard porton volt. Meg azért arra is vannak okosságok, fail2ban, stb. -
-
-
-
válasz
soldi3r #14602 üzenetére
Az Ubuntu alapja a Debian Testing változata, tehát a még nem végleges csomagok. Nem kell csaodálkozni, ha nem olyan stabil, mint a Debian.
Ennek ellenére nálam az Ubi stabilabb, mint a winnyóz, bár ez sok programról nem mondható el ami rajta fut (de ez windózon is ilyen). -
válasz
Fritz Teufel #14596 üzenetére
Fogalmazzunk úgy, hogy _nálad_ nem nőtt fel a feladathoz. Aki itt használja sokan elégedettek vele. Pl. én is. És kifejezetten ritkán rakom újra (több évente), pedig gyilkolom rendesen. Na persze ez LTS.
Van valami, ami miatt neked muszáj volt 14.04?
Ja, meg amúgy az Ubi az egyik legbugosabb Linux (ahhoz képest nekem a winnyózzal több a bajom a melóhelyen). Nézz meg egy Debiant. Bár az neked túl fapad lenne.Különben pl. barátnőmet se vigasztalja, hogy a TV tunere elvileg megy win8.1 alatt, gyakorlatilag meg tearingel, de csak a tuner. Mert a 8.1 felülete beleszól valamibe.
Meg most egy melóhelyi 7-tel szívok, ami nem enged be rdp-ről usereket. Múlt héten még beengedett.
De ha te windózt akarsz, miért nem használsz azt?Mindig lesznek, akiknél valami nem jó.
-
válasz
Aethelstone #14591 üzenetére
Azám, de pont a lapon fent van, hogy kell feldobni a 32-est 4 bites rendszerre
Nekem simán felment a 64 bites... És meg is felelt a dolog.
Mondjuk ja, nem lenne rossz egy nyílt forrású izé, de nem biztos, hogy van. -
válasz
Aethelstone #14589 üzenetére
Én a Kubuntu 12.04-re tettem deb csomagból. Igaz, nekem 64 bites a cuccom.
Annyi volt a csavar, hogy parancssorból kellett feltenni, csomagtelepítő kiírta, hogy rendben, aztán nem ment fel. -
válasz
Fritz Teufel #14587 üzenetére
Khm, az ilyen jellegű hibák egy 12.04-nél pl. nem jellemzőek. Nekem évekkel ezelőtt sikrült utoljára hasonlót létrehoznom. De különben nemszoktam az új vrziókat használni, pont emiatt.
Illetve, lehet kifogtál valami driver bugot. -
válasz
Fritz Teufel #14575 üzenetére
Csomagot nem lehet még leszedni belőle? De amúgy van egy olyan mód, hogy lefordítod, Deb csomagot csinálsz belőle, és azt simán csomagként fel lehet tenni, 0 macera.
-
válasz
Shrike7973 #14562 üzenetére
Vsync?
-
válasz
Fritz Teufel #14546 üzenetére
Meg kellett volna próbálni hálón bemenni és úgy kilőni
-
-
-
-
válasz
Fritz Teufel #14504 üzenetére
Na végre
Mondjuk nekem elég a Gwenview -ben a jobb katt, open with, és Gimp. -
-
válasz
Fritz Teufel #14498 üzenetére
Nézz utána, nekem pl. pont elég a Gwenview sebessége (2-3mp alatt megjelenik). Mondjuk nekem helyből fullscreenen indul... (Ja, az első indítás mindig lassabb, mint amikor már a ramból húzza a progit is.)
Meg én azt szoktam, hogy ha már fut a nézegető, akkor csak a képeket pörgetem, nem záárogatom be.A Gwenview amúgy ESC-re pont az áttekintő nézetet adja (miniatűröket).
-
válasz
Fritz Teufel #14495 üzenetére
Képnézegetőnek Gwenview.
-
válasz
gyulank #14428 üzenetére
" Viszont, ha azt vesszük alapnak, hogy működik, mert azért van,"
Igen, winfos alatt pont ez szokott sántítani.
Gondolkodni kéne, meg igen, olvasni.
Windóz alatt a munkahelyemen a fél meló az, hogy elolvasom a userek helyett a hibaüzeneteket. Pl. kiírja neki, hogy the pst file is corrupt, a pst repair tool meg kiírja, hogy start a disk check immediately. Szerinted kinyitja a lemezellenőrzőt, vagy odahív engem, hogy nem megy az outlook?Amúgy van egy file, ami konkrétan a .deb telepítőt indítja (Gdebi-t pl.), de én sem tudom, mi az ha gondolod, kigúglizom neked...
A hülyeség oprendszerfüggetlen.
-
válasz
gyulank #14426 üzenetére
Ez olyan, hogy ami rendesen meg van csinálva, az felmegy.
Amúgy a Citrix AG csodálatos XENApp installere egy ilyen tök egyszerűen használható msi file. Ugye?
Csak éppen adminként kell futtatni, hogy felmenjen. Msi -t nem lehet adminként futtatni.
Ehhez a nagyon kényelmes msi -hez kellett írnom egy .bat file-t, hogy a munkahelyemen használni tudjuk. -
válasz
szaszayanou #14410 üzenetére
Lehet, hogy a zárt már nem támogatja... AMD-nél igen rövid a support. :S
De nem vagyok biztos a dologban, elég gáz lenne, ha a 3xxx már csak nyílttal menne. -
-
válasz
kkdesign #14405 üzenetére
Ezt azért olvasd el, ha még nem nagyon vagy otthon... a telepítés is le van írva, az kb. ugyanaz minden Ubinál, csak a felület más a particionálóhoz.
-
válasz
kkdesign #14399 üzenetére
Jónak kéne lennie... De biztosra a kézivel mehetsz.
A kézivel lehet azt, hogy megadod, hova, mekkora a partisün, és hova csatolja. Legalább egy swap meg egy / kell. Meg azzal a lendülettel megmutathatod neki a win partíciókat is, hogy azok hova csatolódjanak. A particionáló nem bántja a windóz partíciókat. -
-
-
válasz
Fritz Teufel #14388 üzenetére
Ami nem rossz, ne javítsd meg.
Virtuális gépen, vagy egy másik fizikain is el lehet sz*rakodni az új oprendszerekkel, felesleges a napi használatút összeborogatni ilyen piti normál kiadások miatt -
-
-
-
válasz
Fritz Teufel #14218 üzenetére
Én egyszer kb. egy éve Wine-re. Ment, de az egérkezelése nem volt megoldva, tehát játszhatatlan volt...
Teljesítménybeli gondok nem voltak, Core2, meg egy nVidia 9600 még Wine-al is elvitte szépen. -
-
válasz
Vangelis #14201 üzenetére
Azt fejből én sem. Milyen kártyád van? Ha este dobsz privátot, küldök konfigfile-t, ami elég sok monitorhoz jó volt eddig.
Meg gúglizz utána X konfig generálásnak, mert újabb cuccokon már nem kell alapból Xorg.conf - nincs is, de ha van, akkor használja. Lehet generáltatni.Illetve.
Dugd be közvetlenül a monitort a gépre, aztán az Nvidia driverben (ha Nv kártyád van) van olyan lehetőség, hogy ment neked konfigot. -
-
-
válasz
Aethelstone #14189 üzenetére
Akkor mondjuk tényleg ehetne sudoval futtatni, hátha...
-
-
-
válasz
Fritz Teufel #14179 üzenetére
" de szerettem volna valamit, amit nem kell hackelni (Office pl.)."
Nem kell azt hackelni, kifizeted, és máris jó.
Informatikusnak megazért illik érteni több oprendszerhez. -
-
válasz
Fritz Teufel #14175 üzenetére
Winnyóz tudja az Ext4-et, 3rd party cuccokkal. Totál Kommanderhez van plugin, az biztos.
Amúgy... A windóz sem olyan, hogy mindig minden elsőre megy, csak azt az emberek nagy része megszokta, használja vagy 10 éve. Bele sem gondol, milyen volt amikor a 98-at, 2000-et kellett felküzdeni valamire...
-
válasz
Fritz Teufel #14165 üzenetére
"Lehet, hogy tényleg hozzá szoktam a Windows-hoz, de ugye a jóhoz könnyű."
Windóz meg a jó? Én azért menekültem Linuxra, mert 15 év használat + support után tököm tele van a windózzal...
Hogy informatikusnak kell beállítani? A windózt is... Az egy dolog, hogy pistike azt hiszi, ért hozzá, de hogy nem sok jó szokott kisülni belőle...Na amúgy, ha meg már informatikus az ember, akkor illik nem úgy hozzáállni, hogy 1-2 probléma miatt leszarozunk egy oprendszert
(Igaz, amikor egy "informatikusnak" gondot okoz hogy egy gépet, bebootoltasson CD-ről, akkor már nincs kérdés. (Megtörtént eset, hoztak hozzám így gépet).)
-
-
válasz
Fritz Teufel #14149 üzenetére
Egy szftver már régóta nem nagyon vágja haza a hardvert
De ha neked nem felelt meg, hát nem.
-
válasz
Fritz Teufel #14122 üzenetére
Lehet, hogy érdemesebb lenne, próbáld ki... Fstab ugyanaz, mint 8 éve
Egérre meg mondom, gúgli semmit... -
válasz
Fritz Teufel #14119 üzenetére
Nem írtad, hogy windózon jó, csak hogy rakod vissza- ebből nem következik, hogy windózon jó volt. Annyi hogy akkor az egér fizikailag jó.
Milyen gép ez? Ja, közben írtad.
A torrentkliensnek lehet az a baja, hogy az automatikus csatolás nem jó opciókkal csatolja a ntfs-t.
Egérre egy dolgot találtam, ezt
Ugyan nem olyan mint a te géped, és a hiba sem egészen az, de ugyanolyan VAIO tulaja írta, hogy nála ez működött.
Amúgy ezt a jobbklikkelős dolgot feldobhatnád az askubuntun is, sokkal többen járnak oda mint ide... Jobb eséllyel találnak megoldást ilyen WTF jellegű hibára... -
válasz
Fritz Teufel #14115 üzenetére
Másik egérrel jó? Mert ez lehet a kapcsoló hibája is
Itt a melóhelyen tele vagyunk ilyen duplán kattintó egerekkel...
-
-
-
-
-
-
válasz
gyulank #14037 üzenetére
Értem én, de ha nem nyomod ide pl. a Samba konfigot, nem fog kiderülni semmi
A helyi mappákat még jó, hogy me tudod nyitni... Amúgy jogok rendben?NFS meg így
Nem olyan egyszerű, mint egy Samba, de ha jobb nincs... -
-
válasz
#68216320 #14024 üzenetére
Nem tudom, de az Nvidia driverekkel valamit nagyon elkefélt a 3.04 körül a Canonical, anyám gépén sem volt kép update után -> régebbi kernellel boot, majd újra aktiválni Jockey-ból a 96-os drivert, és azzal jó.
A szép az, hogy a Nvidia driver verzió zárolva volt... Akkor hogyan frissült le?!@Jim-Y : Pedig ha nem akarod szívatni magad, akkor a drivertelepülős kisalkalmazásból (További illesztőprogramok / Jockey) érdemes telepíteni
-
-
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged