- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Fotók, videók mobillal
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Hirdetés
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
hackeeeee #30503 üzenetére
Szia!
Ehhez a raid-es dolgokhoz hozzá sem tudok szagolni, de az nem tűnik jó ötletnek, hogy raid vezérlőre van kötve az SSD, el kéne különíteni a raid tömböktől, ráadásul az SSD az AHCI-t szereti. Az is igaz, hogy Linux alatt nem úgy van, mint Windows alatt, hogy gyakorlatilag egy ősrégi Wines vezérlőt érdemes használni, nem az alaplap vezérlőit.
Az is elég kevés, hogy a legfrissebb Ubuntu, ennél jóval pontosabb infó kéne, ráadásul még a telepítő média is lehet hibás!
Egyébként kifejezetten nem a legfrissebb Ubuntu az ajánlott, hanem az LTS, ami a 16.04.2-es verzió.
De azt sem zárnám ki, hogy server verziót kéne használni, ehhez sem értek.
-
válasz
gyulank #30493 üzenetére
Elég régen nyúzod már a Linuxokat, próbálj ki újra egy Debiant. Nekem, ami fenn van, pont ugyanúgy néz ki, mint a Mint, csak a repókkal (stable, sid, strech, experimental) sokkal rugalmasabban tudok frissítgetni, válogatni a csomagok verziói között.
Mi nem jött be neked a Debianban amúgy?
Itt egy írás a Debian alatti downgrade-ről.
kdenlive helyett próbáltál már mást?
(#30494) gyulank
De most Windowsról írok, és semmi baja. - akkor hw-hiba kilőve
Frissülni meg a rendszer frissült. A rendszerkép, amit a grub indít. - akkor nehéz lesz behatárolni, mi okozza a hibát.
-
válasz
gyulank #30490 üzenetére
Valóban a 16.04 lenne jobb neked, ahogy tomtyi mondja. Esetleg megnézheted, mi frissült és megpróbálod visszarakni azokból az előző verziót (synapticban a legegyszerűbb downgrade-elni), hogy ez mennyi vesződség és, hogy sikerült-e, az más kérdés, a függőséges miatt akár bonyolulttá is válhat.
Maga a jelenség elég érdekes, nem olvastam még ilyenről, nem zárható ki hardveres hiba sem.
-
válasz
Tarisznyarak #30461 üzenetére
Az SSHD egy hibrid megoldás, fél úton foglal helyet a HDD-k és az SSD-k között. Egy szabvány méretű 2,5”-es csomagon belül találunk egyaránt helyett kapott egy normál 1TB-os HDD, és közös vezérlőre kötve egy 8GB-os NAND flash lapka is. Ez utóbbi 8GB-os modult nem érjük el szabadon, gyakorlatilag nem is látjuk, így a közhiedelemmel ellentétben nem tudunk rá operációs rendszert telepíteni, és nem is kell attól tartani, hogy ráfér-e (valószínűleg úgy sem jönne össze). Az operációs rendszer felé egy meghajtóként látszódik, a trükk pedig a vezérlőben van. Folyamatosan figyeli a merevlemez terhelését, és azon fájlokat, amiket gyakran szoktunk használni, áttükrözi az SSD részegységre, így ha legközelebb szükségünk lesz rá (például az éppen betöltődő operációs rendszer, vagy alkalmazás apró fájljai esetén), akkor azt már SSD-hez közeli sebességgel fogja elérni.
Ahogy lev258 szaki mondta, számodra az HDD-ként funkcionál!
rövid ismertető:
-
Kérdésem az lenne, hogy itt nem várható ez az állandó vinyó-b#szt#tás ugye?
Ahogy growler szaki mondja: A linux, több száz MB frissítéssel is sec-perc alatt végez !
Annyival egészíteném ki fentieket, hogy akkor zajlik le a frissítés, amikor te akarod, nem a rendszer kezdi el magát random időnként frissítgetni!
A verzióknál mindenképpen a javasoltakat válaszd, ne a köztes verziókat, bár a Linux Mint esetén minden verzió LTS, nincs köztes verzió. ha jól tudom
van egy régebbi laptopom
Ennyire részletes típus ismertetőre nem számítottunk!
-
válasz
Szokenesz #30443 üzenetére
Igazán nincs mit, szívesen segítünk
, ha bármiben elakadsz.
Igen, ha külön lesz / home partició, akkor később egy új / -hez tudod csatolni particionáláskor a meglévő / home-ot persze ugyanazon rendszer telepítése esetén. Mivel a saját config fájlok a / home-ban vannak, ezért az más rendszerrel nem fog teljesen jól működni értelemszerűen.
A swap-ot a HDD elejére szokták javasolni, de nálad nincs jelentősége, csak a biztonsági kedvéért lesz, így teljesen jó a meghajtó végén is.
Igen a GRUB rendszerindítónak az adott meghajtóra, a /dev/sda-ra kell kerülnie, de a rendszer ezt automatikusan így fogja felajánlani, ahogy a képen is láthattad.
-
válasz
Szokenesz #30440 üzenetére
egész vinyót formázom, hogy ne legyen ntfs partíció.
Ezt így érdemes, NTFS ne maradjon, ha nincs Win.
kézi particionálással: ( a képen az utolsó opció )
Rendszernek elég 20 GB bőven és vagy csinálsz egy /home partíciót, amit telepítéskor tudsz csatolni a / mellé, ennek adhatod a maradék összes helyet.A másik megoldás, hogy csak a / gyökérpartíció lesz és csinálsz egy külön partíciót, ami lehet bármilyen nevű, azt majd telepítés után tudod auto módban is csatolni, de látni fogja a rendszer és a fájlkezelő is. Ekkor a /home mappa a / gyökéren belül automatikusan jön létre.
ezen a képen a / gyökér partició kijelölése látszik, ha kell a / home, azt is ugyanitt tudod bejelölni, megcsinálni:
Szerintem 8 GB fizikai memóriának már nem kell swap, de sokan javasolnak biztonságból 1 GB-ot.
Vagy rábízod a telepítést a rendszerre ( a képen az első opció ) és az az egész lemezt birtokba veszi, megcsinál mindent, ami szerinte szükséges. Üres lemeznél, ha nem akarsz mást felrakni, kényelmes lehet.
Akkor 320Gb-s vinyón mi a legajánlottabb partícionálás, hogy külön partíción az adatok is biztonságban legyenek és ne sírjon, hogy nincs hely?
20 GB gyökér particióval soha nem fog sírni, de ha már rutinosan használod a rendszert, úgyis el fogod távolítani a nem használt dolgokat, amik nagyobb helyet foglalnak.
-
válasz
Szokenesz #30436 üzenetére
Ahogy nézem a 16.04-ben is elég régi a Mesa 12.0.6, de ha jó a megjelenítés, akkor nincs értelme piszkálni, ha gondolod, felrakhatod azt az említett PPA-, úgy is tesztelsz.
ubyegon@mint-Satellite-L305 ~ $ inxi -G
Graphics: Card: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics Controller
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1280x800@59.98hz
GLX Renderer: Mesa DRI Mobile Intel GM45 Express
GLX Version: 2.1 Mesa 17.0.4 - padoka PPAMint-en viszont a GLX verzió régebbi még így is.
-
válasz
Szokenesz #30433 üzenetére
Szia!
Működik rendesen a megjelenítés egyébként? A zárt catalyst-ra már nincs szükség, a nyílt driver teljesen jó az AMD-nél. Az Összefoglalóban lévő PPA-t még felrakhatod a frissebb Mesa miatt, ha tearing-et tapasztalsz valahol, arra is van megoldás Fenyő kollégától, szintén az Összefoglalóban.
Grafikus driverek frissítése
Lehetőség van arra, hogy a rendszer által használt nyílt/zárt drivereknél frissebbet is telepítsünk (amennyiben elérhető) viszonylag egyszerűen, a megfelelő ppa-k használatával. Az itt említett tárolók stabil kiadású grafikus csomagokat tartalmaznak. Hozzáértők találnak "bleeding-edge" tárolókat is, ezekre most nem térek ki.
Nyílt driver esetén (Intel és AMD, csak 16.04 és 16.10 rendszerekre):
Ugyancsak a Terminálban adjuk ki asudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa
sudo apt-get updateparancsokat.
Mindezek után a Frissítéskezelőben megjelennek majd ezen friss csomagok és telepíthetőek lesznek.
Fontos megjegyezni, hogy ezen driverek csak a grafikus képességeket javítják, emellett elengedhetetlen a videókártya alapfunkcióinak megfelelő kerneltámogatása is.Milyen kezelőfelülettel raktad fel az Ubuntut, az alap Unityvel? Fenn van alapból az inxi rendszerinfo program?
Csinálj vele egyinxi -F
kimenetet és rakd be ide. -
válasz
batai15 #30406 üzenetére
Az ntfs partíció séma miatt tuti, hogy jobban kell dolgoznia a processzornak és akár a pendrive is lehet, hogy rátesz, bár ez csak lassú legfeljebb.
Én a helyedben terminalból elindítanám a htop rendszerfigyelőt és kiderül másolás közben, hogy valóban leterheli-e nagyon a procit!
A htop-ban a Shift+p a cpu, a Shift+m pedig a memória szerint rendezi oszlopba az értékeket.
-
válasz
ubyegon2 #30402 üzenetére
sudo-val írd be a parancsot a terminalba, ezt elfelejtettem:
sudo run-parts -v /etc/cron.weekly
különben ilyeneket ír:
ubyegon@ubymint18 ~ $ run-parts -v /etc/cron.weekly
run-parts: executing /etc/cron.weekly/0anacron
run-parts: executing /etc/cron.weekly/apt-xapian-index
(CODE)You probably need to be root to do this.(/CODE)
run-parts: /etc/cron.weekly/apt-xapian-index exited with return code 1
run-parts: executing /etc/cron.weekly/fstrim
fstrim: /: FITRIM ioctl failed: A művelet nem engedélyezett
run-parts: executing /etc/cron.weekly/man-db
start-stop-daemon: unable to set gid to 12 (Operation not permitted)
run-parts: /etc/cron.weekly/man-db exited with return code 2
run-parts: executing /etc/cron.weekly/rkhunter
run-parts: executing /etc/cron.weekly/tor
find: „/var/lib/tor”: Engedély megtagadva
run-parts: /etc/cron.weekly/tor exited with return code 1
run-parts: executing /etc/cron.weekly/update-notifier-common
/usr/lib/ubuntu-release-upgrader/release-upgrade-motd: 31: /usr/lib/ubuntu-release-upgrader/release-upgrade-motd: cannot create /var/lib/ubuntu-release-upgrader/release-upgrade-available: Permission deniedEnnyit remélem nálad nem ír ki, mondjuk az sem túl jó, hogy nekem ezt írja!
Itt van sudo-val beírva, a kiemelt sort kell látnod, akkor fut nálad is a heti trim:
ubyegon@ubymint18 ~ $ sudo run-parts -v /etc/cron.weekly
[sudo] ubyegon jelszava:
run-parts: executing /etc/cron.weekly/0anacron
run-parts: executing /etc/cron.weekly/apt-xapian-index
run-parts: executing /etc/cron.weekly/fstrim
run-parts: executing /etc/cron.weekly/man-db
run-parts: executing /etc/cron.weekly/rkhunter
run-parts: executing /etc/cron.weekly/tor
run-parts: executing /etc/cron.weekly/update-notifier-commonEgyébként, ha MATE felületet használsz, akkor van benne a programok között egy
Synapse
nevű, azt kirakhatod a panelre jobb gombos megoldással, az a kereső Mate-ben.
Itt görgess le a Synapse-ig. -
Nagyobb felhasználói kör szerintem nagyobb támogatottság is gyorsabb megoldások
Ez a támogatottság 99 százalékban a Mintre is alkalmazható, a saját fejlesztéseken kivül gyakorlatilag az Ubuntus tárolókból telepit, Ubuntu PPA-k vannak fenn nekem is, a megoldandó problémák tisztán Ubuntus lerásokból oldhatók meg, csak az nem Ubuntus, ami jobb!
Például a Nemo, ezt még az Ubisok is felrakják a Nautilus helyett. Vagy ha valaki nem Unitzt akar látni, az felrakja a Mint-et Cinnamonnal vagy Mate-vel, utóbbi már Ubuntuval is van, de mégis csak a Mint-ben az igazi. No, erre majd jönnek rendesen a morgások.
swappinessről az egyik SSD-s cikkből kimásoltam a lényeget, gyakorlatilag ha kisebbre állítod, akkor akkor nyúl a swaphoz a rendszer, amikor nagyon szükséges:
Ha a swap SSD-re kerül, próbáljuk csökkenteni a swap használatot a swappiness érték (alapértelmezésben 60) csökkentésével.
Ehhez írjuk az alábbi sort az /etc/sysctl.conf fájlba:vm.swappiness=10
Az értéket érdemes magunknak kikísérletezni, akár 1-re is állíthatjuk.
Olvastam ezt trimet több helyen és , hogy futtatni kell hetente mert az jó nekem - de pontosan mi ez ? Hogy fogom futtatni ? Hol ütemezem?
Nem kell ütemezni, hetente lefut a TRIM. A másik SSD-s írásból:
● Ubuntu alapú disztrók általában /etc/cron.weekly-ből hetente lefuttatják az fstrim parancsot, ellenőrizheted ennek a működését is:
run-parts -v /etc/cron.weekly
eredmény, ha benne van
run-parts: executing /etc/cron.weekly/fstrimKicsit le vagyok maradva most az SSD témával, de bármi kérdés eszedbe jut, mindenképpen kérdezz rá! Így nekem is frissítenem kell legalább az ismereteimet.
-
válasz
ZCoyote #30389 üzenetére
nem kell törődni semmivel, hanem azt, hogy nem kell túllihegni
Aki nem ért hozzá, mert most telepít először SSD-re Linuxot, a fenti megfogalmazásból azt veszi le, hogy nem kell vele foglalkozni, csak használni.
10-ből 9-szer ezt tapasztaltam, mindegy, ti tudjátok akkor, hogyan jó ez.
Én már se szematikai kérdésekkel se győzködéssel nem foglalkozom, aki mégis túl akarja lihegni, az eljut a kérdéseivel egy olyan pontig, ahol már nem bagatellizáljátok el és megkapja a megfelelő válaszokat.Addig meg rátok is hallgathat...
-
válasz
ZCoyote #30387 üzenetére
Nem volt nagy fegyvertény ezt megtippelni!
Erre amúgy sem vonatkozik az önkorlátozásom ebben a topikban, mert szóba került a Mint és SSD is.
SSD-ről annyit, hogy például olyan dolgokat sem említ senki, hogy bizonyos SSD-k esetén erőse javallott kerülni a discard opciót, márpedig épp pár hete tapasztaltam, hogy van olyan disztró, aminek a telepített fstab-ja éppen ezt tartalmazza. Ilyenkor célszerű az fstab-ot szerkeszteni, de erről ebben a topikban nem szívesen értekeznék bizonyos csoport közutálatának egyik tárgyaként.
Egyszóval: túl könnyen mondjátok az SSD használatára, hogy nem kell annál törődni semmivel. Én azért árnyalnám ezt a képest kissé.
Telepítés után az alignálást kell ellenőrizni
Talán az SSD-s írásokban ez a legidejétmúltabb mondat. A mai disztrók már jó
eltolást
alkalmaznak minden esetben, az extended partícióknál viszont még mindig ott ahiba
jelzés, pedig ott semmi jelezni való nincs, mert nem is valós partíció. -
Végigolvastam a thread-et és nem értem még mindig az okot, miért cseréled le, amit ismersz és meg vagy vele elégedve, de majd visszarakod szerintem a Mint-et.
Gyakorlatilag a probléma megoldás tök ugyanaz, mert a rendszer alapja is ugyanaz, de csak jót tesz, ha kipróbálod az Ubuntut. (többet fogsz tudni a használata után, mert javítja a problémamegoldó képességeidet) Ilyenekhez is kezdhetsz hozzászokni.
Az SSD-re telepítésnél nem sok bonyolult dolgot találhatsz, meghajtóra kell telepíteni, az meg mindegy, hogy SSD vagy HDD.
Ha valamit nem értesz az SSD-s leírásokból, inkább kérdezz rá konkrétan, mert sokan azt mondják, nem kell vele foglalkozni, csak használni. Ez igaz, de....bántás nélkül írom ezt, általában azok mondják az előbbieket, akik nem ismerik az SSD optimalizálás/ellenőrzés lényegét.(nem mindegy például az SSD fajtája/tipusa sem és nem mindegy a mérete sem (120 v 128 az overprovisioning miatt, itt is sok marhaság kering köztudatban)
Ha swap-ot használsz, állítsd kisebbre a swappinest mindenképpen, vagy rakd HDD-re, mert a cache beállításokkal együtt ott ugyanolyan hatékony lesz. 3 GB memóriánál is érdemes kipróbálni a cache átirányítását tmpfs-be ramdiskbe.
-
válasz
Joci93 #30304 üzenetére
A válaszokat gondolom a profilodban lévő hardverek miatt kaptad, ha már a hsz-ban nem írod le, milyen gépen jelentkezik a probléma, legalább a profilodba aktualizáld az adatokat. 2 GB fizikai memória esetén logikus a swap-ra gyanakodni, 6 GB-nál már senkinek nem jutott volna eszébe.
Említetted a meghajtót, lehet, hogy ott van gáz, nem mindig szoftveres hibára kell gyanakodni!
Ellenőrizd a meghajtót az ismert módokon és pastebin-nel rakd be ide a szükséges logokat.
Azt, hogy Winx alatt mit csinál a gép, most kihagyhatjuk.
-
Egy lehetséges válasz erre a kérdésre.
-
A programkóddal egész jól sikerült, az pont így jeleníti meg a szöveget, de az Összefoglalóban is bent lévő pastebint vagy ubuntu.pastebint-t tényleg nem ártana alkalmazni ilyen hosszú szövegeknél.
Ilyen eseteknél kár, hogy nincs Tg, mert tudna segíteni, igy most marad ilyen.
Ubuntu fanok! Nem akarjátok elvállalni a Tg ténykedést véletlenül?
-
-
Egy szóval sem mondtam, hogy szándékosan félrevezettétek.
Nem egy szóval mondtad, bár lehet, hogy nem a köznyelvben elfogadott jelentésére gondoltál, de mégis ezt jelenti, amit írtál:
megvezettek = szándékosan félrevezettek
A megvezet szó jelentése a Magyar értelmező kéziszótár (2003: 910) szerint 1. „(gépk biz) a járműveket egy csapáson való (lassú) haladásra kényszeríti”, 2. „(argó) csőbe húz, rászed vkit”, becsap valakit.
Az külön vicces, hogy ezek után még te sértődsz meg!
Hol látsz te itt összeesküvés-elméletet?
-
Látom rendesen megvezettek ezzel
Te vagy a magyar nyelvet nem ismered vagy csak ennyire rosszindulatú vagy, azért a szándékos félrevezetés szerintem kicsit erős, mert a megvezet ezt jelenti.
Jó párszor szerkesztettem már fstab-ot, ha amúgy valami gond van, az gui-s programmal is gond lehet, nekem egyszerűbb a fájl szerkesztése.
Az a legkönnyebb, hogy megjelenünk és egy félresikerült akció után okosan azzal vádoljuk azt, aki segíteni próbál, hogy szándékosan félrevezeti azt aki segítséget kér. Ennyit ártottak a józan gondolkodásodnak a tegnapi rossz hírek?
Remélem azért a fórumtárs kérdéseire is tudsz válaszolni, mert ahogy látom vannak még gondjai és azok nem az fstab szerkesztéséből adódnak.
-
válasz
lev258 #30149 üzenetére
Ezt a konzolos dolgot inkább rád hagyom, ezután mindig első kérdésem lesz kezdőkhöz, hogy van-e legalább 2-3 live disztrójuk kéznél!
A többszöri ellenőrzés az alapvető, de nekem már gui-s program is okozott komoly galibát, az sem biztosíték semmire. Az az fstab meg teljesen jó volt elméletileg, még a több opciót használva sem lehetne emergency mod.
-
válasz
lev258 #30138 üzenetére
Lehet, hogy a default opció is elegendő, de azt, hogy abban mi lesz az alapértelmezett benne foglalt opció csokor, az függ minimum a fájlrendszertől.
Azzal az Új kötettel lehetnek gondok
Ebben igazad lehet, elég régen használtam ntfs particiót, valami ide-oda per jelek jelennek meg bizonyos beírások esetén, az Adat v. torrentek név ezért van nálam is a letöltő mappáknál, jó, hogy említed ezeket!
Grafikus programot nem használtam én sem.(#30140) batai15
Az nem jó hír. Mindent úgy írtál, ahogy le volt írva? Lehet, hogy kelleni fog a live pendrive.
-
válasz
batai15 #30135 üzenetére
# /was on /dev/sda3:
UUID=1244F90C44F8F2F9 /media/batai15/Új kötet ntfs auto,nofail,noatime 0 0Így próbáld menteni. Az sda3 után üss egy Entert, hogy külön sorba kerüljön és az ntfs-t kis betűkkel írd. Ha az elérési út pontosan ez, akkor jó lesz. Az fstab szerkesztés tartalma újraindítás után lép érvénybe, ha minden OK, akkor a qbittorrentben is megadod az elérési utat és kész!
-
válasz
batai15 #30130 üzenetére
UUID=96851bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
Kb így áll össze egy sor.
Beírod a kapott
uuid
-ot és utána pontosan be kell másolnod azelérési utat
, azt követően az ext4 helyett ntfs-t írsz be, a többi opció elméletileg jó lesz, de elég ennyi is:auto,nofail,noatime 0 0
Csináld meg így és másold be ide!
valami ilyen kéne, hogy legyen
UUID=1244F90C44F8F2F9 /a pontos elérési út
ntfs auto,nofail,noatime 0 0 -
válasz
batai15 #30126 üzenetére
Próbáljuk meg, de ne mentsd még el a beírandó sort, előbb lecsekkoljuk, hogy jól írtad-e!
Újabb cat /etc/fstab parancs ide, de a blkid parancs kimenete sem ártana. Nem olyan vészes, de ha nem jól írsz be valamit, akkor gond lesz.
Nincs telepítve a gksu??? Jajjjj....mindegy, akkor azt telepítsd előbb, terminalba
sudo apt install gksu
(#30127) devil-k
Virtualbox-ban vagy Wine-ban használnak sokan MS Office-t. Ha már a Libreoffice nem jó.
-
válasz
batai15 #30124 üzenetére
Értem, ezek szerint a wines mappát használod erre a célra!
Az fstab-ban nem látszik az auto csatolás, így nem fogja látni a qbittorrent. A megfelelő ntfs-csatoló programok már biztosan benne vannak minden desktop disztróban, azokkal nem lesz gond. (ntfs-3g, fuse)Fstab-ot kell szerkesztened!
Nézd meg ezt a linkelt hsz-t és írd le, mennyire gondolod végrehajthatónak, ami ott le van írva.
-
válasz
batai15 #30121 üzenetére
Akkor írd le, hogyan van beállítva a letöltésed! Van külön mappa vagy partíció a letöltendő torrenteknek, gondolom, ezt hogyan csatolja a rendszer? A fájlkezelőben meg tudod nézni, hogy csatolva van-e vagy csak akkor csatolódik, ha rákattintasz.
Egy
cat /etc/fstab
terminal parancs kimenet is hasznos lesz nemsoká, úgy érzem.Shift+Ctrl+t lenyomására is előjön a terminal, oda bemásolod a fenti parancsot és Enter. Amit kiír, azt ide bemásolod.
-
-
válasz
devil-k #30102 üzenetére
Ez kicsit olyanra sikeredett, mint, ha azt kérdeznéd, hogy finom-e a kolbász?
Ha utánaszámolsz, hány féle Ubuntu és hány féle laptop van.....
A fenti kérdésedre a válasz: igen!
Abba bele se gondolj, mennyi Linuxos nem használt még életében winx-et!
Sok laptopon jól működik a legtöbb desktop Linux, de érdemes lenne kipróbálnod, először live-ban és ha úgy nem működik minden, attól még elég valószínű, hogy normál telepítés során fog. Vagy nem.
-
válasz
batai15 #30092 üzenetére
Jól hitted, de én a böngészőre gondoltam, benne van a tárolókban, nem kell vele kínlódni. , mint a google chrome-mal.
Nem használom egyiket sem, talán a chromiumban nincs saját flash, de ezt pár kattintással meg lehet oldani, meg nem mondom, mi a mostani flashplayer neve a disztrókban.Van a Chromium OS is, de azt minek ajánlanám, amikor a Linux Mintet ajánlottam az Ubuntu helyett.
-
válasz
lev258 #30089 üzenetére
OK, csak megemlítettem, ha már az Ubuntu galádkodik nála, miért ne próbálná ki a Mint-et, ami, ha a frissítési metodikáját leszámítjuk, elég sok embernek jó választás szokott lenni.
(#30088) batai15
Chromiumot próbáltad már? Nem biztos, hogy látni fogod a különbséget.
Kevesen találják el elsőre a nekik megfelelő disztrót, nekem se a Mint volt az első és be kell valljam, hogy az én általam használt/kipróbált eszközökön magasan a legproblémamentesebb disztrónak bizonyult.
Akinek eddig a gépére felraktam, mindenki elégedett vele. -
válasz
batai15 #30086 üzenetére
Nincs kizárva, hogy neked is a Linux Mint fog bejönni Cinnamonnal.
Épp olvastam a DC-vel való szenvedést....Mint-en synaptic-ból felraktam anno és ott az ikonja is a Kellékek között meg a panelen is.
Egyébként ne Chrome-ot használj, van Chromium is, ha mindenképpen ahhoz ragaszkodsz, de a Vivaldi-t most nagyon sokan dícsérik, egyébként tényleg szuper lett.
-
válasz
batai15 #30076 üzenetére
A DC double commander nagyon hasonlít a TC-re, próbáld ki.
A telefonnal történő vezérlést talán a KDE connect tudja, nem használtam még, de mintha minap olvastam volna egy hsz-ban.
Mindkettő benne van a tárolókban elméletileg, doublecmd-gtk vagy doublecmd-qt ill kdeconnect néven keresd őket.
-
válasz
lev258 #30070 üzenetére
Ahogy olvasom, felhívja a veszélyre a figyelmet az írás is! Csak azok a képek játszanak, amiről éppen írsz is.
(bar, ha azt is megcsinálná, onnantól már egyszerű lenne az egész)
Abban azért biztos vagyok, hogy kezdő kollégánk a fontos képeiről csinált biztonsági másolatokat, minimum másik meghajtó + felhő. A mozifilmek, sorozatok nem igazán lényegesek, minap nekem is elszállt 200 giga ilyesmim. Elfelejtettem, hogy épp áthelyezem őket és valami miatt nyomtam egy Alt+ F2-t.
-
A Kezdő topikban láttam, hogy nekiugrottál néhány DE-nek (asztali kezelőfelület). A mostani kérdésedre úgy kapnál könnyebben választ, ha valahol megjelenítenéd, éppen mit használsz, akár a profilodban, akár az aktuális hozzászólásodban. Amíg disztróhopperkedsz, addig az utóbbi a jobb.
Egy
ixni -S
kimenet is bőven elég, így:~ $ inxi -S
System: Host: toshiba-Satellite-L305 Kernel: 4.11.0-041100rc3-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.2.7 Distro: Linux Mint 18.1 SerenaHa olyan problémád van, amihez több info kell, akkor az
inxi -F
kimenetet tedd be a hsz-be pastebin linkkel. -
systemd-analyze blame
parancs kimenete segít megmondani.A benne lévő sorokról ez a parancs ad infókat:
systemctl status
smbd.service
systemctl statusnetworking.service
a megfelelő szolgáltatást írd be értelemszerűen a parancsbaubyegon@ubymint18 ~ $ systemd-analyze blame
10.062sapt-daily.service
1.119spostfix.service
999mssmbd.service
926ms samba-ad-dc.service
827ms lvm2-monitor.service
539ms ModemManager.service
513ms accounts-daemon.service
491ms networking.service
453ms systemd-logind.service
441ms NetworkManager.service
412ms avahi-daemon.service -
Nem nagyon értettem ezt a váltást, miért nem tettél fel akkor egy frissebb Mint Cinnamont, főleg ha külön volt a /home, épp erre az esetre van kitalálva, hogy külön lehet partícionálni. Az eOS-sal össze se lehet hasonlítani beállíthatóságban. Az eOS tetszik az embereknek, de ennyi a tudása kb.
De még mindig megteheted, hogy felraksz egy 18.1-et, de most se formázd le a /home-ot.
A /home-ban lévő konfigok úgy sem működnek az eOS-sal. -
-
válasz
lev258 #29813 üzenetére
Emlékszem, de igazából azóta se látom olyan rettenetes anomáliának, amit akkor felvetettél. Hogy jó-e vagy éppen rossz a Mint frissítési, szintekre bontott metodikája...mindenesetre érdekes és sokat vitáznak róla sok helyen. Engem nem zavar, mert úgyis azt rakok fel, ami szerintem nekem kell és ha nekem működik minden 100%-osan, akkor nálad se lehetne semmi gond, mivel te még érted is, mit csinálsz!
(most is feltünt, hogy az Ubuntu topikban vagy totál hülyének gondolnak vagy tényleg ennyire nem bírják a pofámat, de ez a
nm és a jelszint közötti összefüggés
...., mindegy, próbálok csak a Mint-et is érintő kérdésekre koncentrálni)
-
válasz
Damateo #29808 üzenetére
Ha sűrűn lakott környezetben laksz, akkor próbálj 5 ghz-re váltani, persze ha ilyen a routered. Kisebb hatótávolság, de kevesebb zavar.
Valóban marhaság emiatt disztrót próbálgatni, szinte biztos, hogy ugyanaz network-manager van mindkét disztróban.
Több emberrel beszéltem már, akinél rossz volt a jel és megkértem, rajzolja le az antennáját, hogyan áll! Designosabbnak gondolták, ha kicsit meg van döntve az antenna....
Te gondolom tudod, hogyan terjed a wifi jel.
-
válasz
Skilly #29807 üzenetére
Dehogy rossz a Mate felület, csak mivel gyengébb gépekre optimalizált, így a Cinnamon sokkal jobb, szebb, jobban konfigurálható, de elég nagy a rendszerigénye. Cinnamonhoz képest nekem a Mate fapadosnak tűnik, ha nem Cinnamont használ valaki, mert gyenge a gépe, akkor simán az XFCE-re tenném a javaslatom.
A Cinnamon fájlkezelője is sokkal jobb a Caja vagy az alapjául szolgáló Nautilusnál.
A Cinnamon az a kezelő felület, ahol rengeteg dolgot be lehet állítani, nagyon szépre meg lehet csinálni, de nem vész el benne az ember, mint a KDE beállításaiban!
AZ külön kérdés lehetne, hogy miért az Ubuntu Mate-t választod a Mint Mate helyett, ha már az utóbbinak saját felülete a Cinnamon mellett. Van, akinél tudom (lev258)
, miért az Ubuntu Mate-t választja, nála se értem, mert tudásszintje miatt simán kiküszöbölhetné a számára bosszantó dolgot, de ezek a disztró meg DE választások nem ritkán érzelmi alapon dőlnek el!
-
válasz
God Vazzeg #29789 üzenetére
Nekem is ez jött le, de most akkor minek a kínlódás mégis a winnel?
-
válasz
Tutu7030 #29688 üzenetére
Halkan említem meg, hogy ugyanezeket a kiírásokat (Firmware Bug) nekem a 4.10-es kernel megszüntette! (nem rc, hanem a végleges)
Linux version 4.10.0-041000-generic (kernel@gloin) (gcc version 6.2.0 20161005 (Ubuntu 6.2.0-5ubuntu12) ) #201702191831 SMP Sun Feb 19 23:33:19 UTC 2017 -
válasz
Tutu7030 #29698 üzenetére
Qt platform plugin "xcb"
Ezt a dolgot hiányolta a viber, nem szedi le a
sudo apt-get install -f
sem?Próbáld meg hozzá a Qt creatort, itt van egy leírás is hozzá.
(#29699) safranyek
Ilyenről még nem hallottam, ugyanaz a DE tulajdonképpen. Nem próbáltad ki az itteni Összefoglalóban is leírt tearing mentesítést?
Értelek, csak poen lett volna, bár így utólag nem jön át nekem sem.
De ha az egyik függéségét távolítod el (pl transmission), akkor már az ubuntu-mate-desktopnak nem lesz meg az összes függősége (= törött csomag lesz belőle).
Fura volt nekem, hogy a transmission nem is volt telepítve csak a transmission-gtk meg a ~.-common. A fene se érti ezt az Ubit.....
(#29695) Tutu7030
Az még igazi stabil verzió, viber nélkül meg elvan az ember.
-
Természetesen a legszerencsétlenebb neve pont a MATE-nek van, mert könnyen összekeverhető
Most a mate vagy a meta járt a fejedben?
Valami nem kerek! direkt kipróbáltam pár dolgot, így a PDF olvasót is, miután leszedtem ez a csoda-csomagot és simán működött. A Böngésző is maradt. Ha leszedem ezt a meta-mate-t, akkor nem kéne jönnie vele a többinek is, mint a transmissionnak?
Egyébként értem az analógiát azokkal, amiket említesz, d a meta-csomagok eddig nekem többnek tűntek. Mindegy, már nem nézegetem tovább az Ubuntu Mate-t, igazából csak addig érdekelt, amíg a fórumtárs problémájának utána néztem.
Ettől függetlenül köszi, hogy leírtad, hasznos ezeket is tudni!
-
válasz
Tutu7030 #29688 üzenetére
Ezzel szerintem feleslegesen foglalkozol, 18.1 óta nekem is kiírja ezt, de nincs hatása semmire. Persze lehet, hogy nálad okoz gondokat.
Újra azt mondom, hogy kernel frissítés lesz a megoldás.
Ezt is hiába változtattam, a kiírás megmaradt bootkor:
APIC id mismatch
Feb 19 15:42:00 ubymint18 kernel: [ 0.006053] [Firmware Bug]: CPU0: APIC id mismatch. Firmware: 10 CPUID: 0
Feb 19 15:42:00 ubymint18 kernel: [ 0.006088] [Firmware Bug]: CPU0: Using firmware package id 1 instead of 0
..........................
Feb 19 15:42:00 ubymint18 kernel: [ 0.290653] [Firmware Bug]: CPU1: APIC id mismatch. Firmware: 11 CPUID: 1
Feb 19 15:42:00 ubymint18 kernel: [ 0.290654] [Firmware Bug]: CPU1: Using firmware package id 1 instead of 0
Feb 19 15:42:00 ubymint18 kernel: [ 0.371873] #2<3>[ 0.372058] [Firmware Bug]: CPU2: APIC id mismatch. Firmware: 12 CPUID: 2
Feb 19 15:42:00 ubymint18 kernel: [ 0.372059] [Firmware Bug]: CPU2: Using firmware package id 1 instead of 0
Feb 19 15:42:00 ubymint18 kernel: [ 0.451858] #3<3>[ 0.452036] [Firmware Bug]: CPU3: APIC id mismatch. Firmware: 13 CPUID: 3 -
Aminak a célja egy komplett mate desktop programokkal együtt. Ha csak a mate desktop kell, akkor csak a mate-desktop nevű csomag a lényeg
Mondanám, hogy értelek, de nem! Most, hogy leszedtem és csak a mate-desktop maradt fenn nem érzem mitől nem lenne ez egy komplett Mate!? Gyanúm szerint a Mate DE az önmagában is egy teljes asztali felület! Nem jól tudom?
Minden működik így is, a tranmission nem, mert azt leszedtem!
Amit továbbra sem értek, hogy mitől vannak ezek egybenőve?
Már csak lev258 kollégát nem értem, hogy a Mint Mate helyett miért ezt a furcsaságot használja, a Mint frissítési dolgait simán át lehet lépni, ha a nem kezdő user úgy akarja.
(#29690) safranyek
Szó se róla, elég megtévesztő volt az első pillanatban nekem is az jött le, hogy ez a mate-desktop! De meg is érdemled, hogy beparáztál! Miért nem használod te is az eredetit, a Mint Mate-t!?
-
válasz
safranyek #29684 üzenetére
Ezt az
ubuntu-mate-desktop
nevű valamit amúgy nem is nagyon értem, mi a szerepe.Mi a fenének kötik hozzá a transmissionhoz?
A full
mate-desktop
megmarad, ha letörli a transmission az ubuntu-mate-desktop nevű valamit!Semmi különöset nem venni észre nélküle egyébként!
Nyugodtan töröld terminalból a
sudo apt remove transmission*
parancs beírásával, nem kell az a fura valami neked!Érdekes, hogy húzza magával a transmissiont. (már letöröltem és reboot után is minden működik, nem csak úgy mondom, hogy töröld nyugodtan)
ubyegon@Ubuubymate:~$ sudo apt install ubuntu-mate-desktop -s
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
transmission-common transmission-gtk
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
transmission-common transmission-gtk ubuntu-mate-desktop
0 frissített, 3 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Inst transmission-common (2.84-3ubuntu3 Ubuntu:16.04/xenial [all])
Inst transmission-gtk (2.84-3ubuntu3 Ubuntu:16.04/xenial [amd64])
Inst ubuntu-mate-desktop (1.154.1 Ubuntu:16.04/xenial-updates [amd64])
Conf transmission-common (2.84-3ubuntu3 Ubuntu:16.04/xenial [all])
Conf transmission-gtk (2.84-3ubuntu3 Ubuntu:16.04/xenial [amd64])
Conf ubuntu-mate-desktop (1.154.1 Ubuntu:16.04/xenial-updates [amd64]) -
válasz
lev258 #29674 üzenetére
Ilyet ok nélkül ne mondj.
Nem is ok nélkül mondtam!
Tegnap olvastam az új Ubuntu alapkerneléről, azért említettem, én már rég a 4.9-es használom és nekem meg az jó. Az tuti, hogy a 4.8 nem LTS kernel, az is tuti, hogy attól még, hogy nálad jó, nem biztos, hogy másnál nem a 4-9 lesz jó! Az se biztos, hogy attól, hogy nekem jó a 4.9-es, másnak attól jobb lesz!
A meleg miatt nem restart-olna, hanem leállna.
Nemrég egy régebbi Toshiba laptopnak hpl elfehéredve lefagyott mindene, hol újraindult és mint kiderült, nem ment a ventilátora csak a bootnál.
Memóriateszt volt már?
Én meg abban vagyok biztos, hogy nem memória probléma, mert az már előjött volna az előző Ubuntu verziónál is!
Mivel senki nem tudja, mi okozza a hibát, így szép lassan kizárunk mindent. Egy tipp be fog jönni és akkor viszont az összes többi tipp felesleges volt! De ez csak majd akkor derül ki.
-
válasz
Tutu7030 #29671 üzenetére
Közben azért csinált már egy restartot böngészés közben a rendszer. ( a hűtő hideg, most tuti nem a meleggel van baja)
Akkor ott valami más gond lehet! A dmesg nem mutat semmit, valami más hardver gondja van a 16.04.02-nek!
16GB ? Talán...
Főleg, hogy a Mate kis étvágyú az előbb említettekhez képest!
Viszont az a kernel, amit most a 16.04.02 használ, ha jól olvastam, nem valami stabil. Én a helyedben kipróbálnám a 4.9.x-verziót!
-
válasz
Tutu7030 #29669 üzenetére
GNU C compiler (gcc) van az első sorban, nem az Ubuntu verzió!
(gcc version 5.4.0 20160609 (Ubuntu 5.4.0-6ubuntu1~16.04.4) )
~16.04.4
- ez szerintem azt jelenti, hogy eddig a verzióig ez lesz :-) csak tippHa a disztró verziójára vagy kíváncsi, azt akár a cat /etc/issue parancs is megmondja! Vagy az inxi -S parancs.
a 14.04 miért bírta jobban a meleget, mint a 16.04
Mert ennyivel erőforrás igényesebbek lettek a disztrók ill. a DE-k inkább. Memória használatban is erősen érződik ez. Az Unity, KDE, Cinnamon mind jóval többet eszik, mint a két évvel ezelőtti verziójuk. Ez van.
-
válasz
Tutu7030 #29664 üzenetére
Ahogy látom a dmesg nem ír sehol error-t, jónak tűnik minden! A hűtő volt ott a ludas.
Nekem a processzor hőmérsékletét jól írja a sensors, igaz csak ez az érzékelő
it8603-isa-0290
:ubyegon@ubymint18 ~ $ sensors
asus-isa-0000
Adapter: ISA adapter
cpu_fan: 0 RPMradeon-pci-0008
Adapter: PCI adapter
temp1: +11.0°C (crit = +120.0°C, hyst = +90.0°C)k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1: +15.4°C (high = +70.0°C)
(crit = +70.0°C, hyst = +69.0°C)it8603-isa-0290
Adapter: ISA adapter
in0: +1.21 V (min = +1.54 V, max = +1.48 V) ALARM
in1: +1.60 V (min = +0.13 V, max = +1.43 V) ALARM
in2: +2.04 V (min = +2.03 V, max = +0.90 V) ALARM
in3: +2.02 V (min = +2.15 V, max = +1.54 V) ALARM
in4: +1.19 V (min = +1.82 V, max = +1.13 V) ALARM
3VSB: +3.29 V (min = +1.58 V, max = +1.06 V) ALARM
Vbat: +3.24 V
+3.3V: +3.34 V
fan1: 1323 RPM (min = 300 RPM)
fan2: 0 RPM (min = 200 RPM) ALARM
temp1: +42.0°C (low = -74.0°C, high = -62.0°C) ALARM sensor = thermistor
temp2: +26.0°C (low = -66.0°C, high = +20.0°C) ALARM sensor = thermistor
temp3: -8.0°C (low = +48.0°C, high = +72.0°C) sensor = thermistor
intrusion0: OK -
válasz
Tutu7030 #29649 üzenetére
Az A 10-5800K nem lehet probléma forrása. Egyik disztrón sincs gondom a nyílt driver-ral. Megnéztem a google map utcanézetet is Mate 16.04.2-vel is, simán fut FF-on.
Próbálgasd az itt leírt gyorsítási lehetőségeket
vaapi
,vdpau
mert a cpu-t tehermentesítik, hogy APU esetén is számít-e, azt nem tudom biztosan.
Vagy a böngészőben próbáld állítani a hw-gyorsítást.
Ez az újraindulás hw hibára is utalhat. -
-
Igazán nincs mit! Én is remélem erősen, hogy már semmire nem kell odafigyelni, de mindenütt ezt olvasom, tapasztalom. Az első SSD agyonbabusgatása után az Adata-t csak használom, csak a szokásos FSTAB módosításokat csinálom meg a csatolások mellett. Azokat, amik az alsó blokkban láthatóak. No meg a FF cache-t átirányítom memóriába, úgy még gyorsabb is és nem az SSD-re ír!
ubyegon@ubymint18 ~ $ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=36371999-6c7c-453e-92ff-9eaea0d99c62 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb7 during installation
UUID=4666cc5b-ab73-4a33-8061-99c1c826a896 none swap sw 0 0
UUID=923331bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=0b26696b-8d0d-4442-8595-9f2d49145952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0 -
Kiírja, hogy "/sbin/fstrim --all || true", de most ez jó vagy sem?
Ez jó, tulajdonképpen kiadja a
fstrim
parancsot mindenre, ugyanazt csinálja heti rendszerességgel, amit az általad kiadottfstrim -v
parancs.Amit ki lehet adni külön a gyökér, home vagy bármi más mappára/partícióra, például:
sudo fstrim -v /
sudo fstrim -v /home
Így már OK?
Ez a feketelistás dolog azért gondolom nem annyira vészes vagy csak olyan a jelenség, hogy gyakorlatilag észre sem veszi egy átlagfelhasználó. Én mindig
discard
opciót használok, mert az jó, ha nem dolgozol nagy állományokkal sokat, például rendszeres képszerkesztés, etc.A discard a valósidejű trim, az fstrim meg az ütemezett. Bírnak ám ezek az SSD-k sok mindent, anno hímestojásként használtuk sokan, de felesleges, legfeljebb odafigyel az ember és optimalizál.
-
válasz
#21078528 #29479 üzenetére
Halványan emlékszem erre a Samsung SSD-s vitára. Én amikor vettem az Intelt, a Milyen SSD-t topikban elég korrektül leírták mit érdemes venni. Valahogy ott nem is voltak elájulva annyira a Samutól.
Aki feketelistás meghajtóval rendelkezik, az egyszerűen ne használja az fstabban a discard opciót.
Köszi, ezt simán elfelejtettem beírni!
(#29480) Lathronos
Akkor még szerencséd van, mert az újabb Kingstonok már átverésnek minősültek akkor, mikor olvasgattam fent említett topikot. (de lehet, hogy a v300-ról volt szó éppen!?)
-
Mondjuk a 830-as problémája Windows alatt is megvolt! Nekem anno épp az Intel volt az olcsóbb, amikor már az 520-as széria kezdett kifutni, 40-ről lement 20-eft-re.
Biztosan más keresőket használtunk eddig, mert a Samsung sosem volt olcsó a többihez képest.
No de mindegy is, ha már Winnel együtt említünk valamit......
------------------------------------------------------------------------------------------
Mint-ben sincs
fstrim.log
, nem különb ez sem az Ubuntunál. -
válasz
#21078528 #29475 üzenetére
Köszi a srciptet, beillesztem a blogba. A heti cronba kell ezt berakni vagy külön csináljon mindenki egy plusz scriptet, már aki érintett a veszélyeztetett tipusokkal?
"NULL" az összes firmware érintett
Elég durva, hogy ennek ellenére mégis sokan a Samsung SSD-t viszik, mint a cukrot, pedig még felül is van árazva! Persze ez az árazós trükk sok helyen bejön, lásd szifon x telók.
-
Ebből az látszik, hogy könyvjelzőzted ugyan az SSD-s írásomat, de nem olvastad!
a
cat
parancsból láthatod, hogy azfstrim
parancs lefut hetente (ha ilyen az eredményed, mint itt, akkor Ubuntuban is ott van a heti cronban) így aztán semmi értelme manuálisan lefuttatnod afstrim -v
parancsot!Amúgy is elég lenne a fstrim -v/ vagy ha /home is van akkor a
fstrim -v/home
, igaz a cron-ban is --all van.~ $ cat /etc/cron.weekly/fstrim
#!/bin/sh
# trim all mounted file systems which support it
/sbin/fstrim --all || trueEzért vagytok ti ennyire hisztisek, mert vének vagytok!
-
válasz
#21078528 #29467 üzenetére
DRAT (Deterministic Read After Trim)
RZAT (Return Zero After Trim)Nem a rzat a jobb történés TRIM után?
{ "Crucial_CT*MX100*", MU01", ATA_HORKAGE_NO_NCQ_TRIM |
{ "Samsung SSD 8*", NULL, ATA_HORKAGE_NO_NCQ_TRIM |
MU01 és a NULL között mi a különbség? A NULL az a jó, nem?
A blogomban látható szkriptecske
Ez melyik is pontosan?
-
válasz
#21078528 #29460 üzenetére
Értem és köszi! Beraktam a blogba, amit írtál meg a figyelmeztetést is!
Akárhol olvasgattam a témában, mindenhol azt írták, hogy nem lehet gond a discard opcióval, ha az fstrim is lefut időnként....erre tessék!
Csak van valami haszna, hogy itt gerilláskodtam az Ubuntuban!
ignorálhattok ezerrel Unitysok, akkor sem tűnök el végleg, Mint és SSD kérdésekben még itt vagyok!
(#29461) emvy
Nekem 14.04 alapún anno az Intel SSD-n sem írta ki ezt:
Deterministic read ZEROs after TRIM
Ez a symlinkes parancs nálam nem működik.
-
válasz
#21078528 #29454 üzenetére
Ez lenne az?
Ez régebben is benne volt?
Ha az ellenőrző parancs jónak jelzi a TRIM-et, akkor se bízzunk benne? Akkor a Samsungot ki kéne venni a blogból ezek alapján!
Ha valaki aggódni kezdett volna a TRIM miatt:
● Ubuntu alapú disztrók általában /etc/cron.weekly-ből hetente lefuttatják az fstrim parancsot, ellenőrizheted ennek a működését is:
run-parts -v /etc/cron.weekly
eredmény, ha benne van
run-parts: executing /etc/cron.weekly/fstrimDe akár a daily cronba is tehetitek, de szerintem a heti bőven elég.
-
gondolom az update-manager ezt is intézte
Az mindent intéz, lenne is gondba egy kezdő, ha nem így tenne!
Most valami 4.4-es verzió van fent, jó lesz ez, vagy rakjak frissebbet?
Szerintem ez a 4.4-es a 16.04 alapúaknál teljesen default és jó is. Ha minden működik, akkor feleslegesen frissítenél, majd frissíti a rendszer a 4.4-et.
Örülök, hogy sikeres volt az akció!
-
válasz
#21078528 #29446 üzenetére
Szerintem ne hozd rá a szívbajt, azok a problémák a 830-as Samsungnál voltak csak, nem?
De azóta már kapott új fw-t az is. Vagy az más jellegű gond volt?Végül is mindegy, gondolom Ubuntunál is alapból benne van heti cronban az fstrim, mint a Mint-ben. (ez meg úgyis kiderül az ellenőrző parancsok lefuttatásánál)
Samum nincs ugyan, de az Intelen kívül az Adata is gond nélkül üzemel.
-
-
válasz
#93794560 #29438 üzenetére
Az SSD Samsung gyártmányú
Akkor semmi dolgod, ha megcsinálod a javasolt optimalizálást, csak jobb lesz, de ha semmit nem csinálsz, akkor sem lehet semmi baja. felől nyugodt lehetsz!
Azt azért lássuk be, egy Linux működtetése nem olyan egyszerű, mint egy Windows-é, és épp azért kérdeztem, mert nem akartam tönkrevágni a rendszert
Én nem működtetem a Linux rendszeremet, csak bekapcsolom a gépet és működik, mint a kisangyal, néha frissítek 1-2 percig (nem 1-2 óráig frissít a Win, amikor ő akarja), nem tudom mi az az online védelem, ami halálra lassítja a gépet.
Így aztán be kell látni, hogy a Linux működése ezerszer egyszerűbb, mint a Winé.
(#29441) Lathronos
Abban biztos lehetsz, hogy kapsz! Cinnamont tuszkoltál az Ubuntuba Unity helyére!
Nem vitázok már ilyesmin, de szerintem se a Cinnamon hasonlít a Winre, az elrendezése valamennyire, de vizualitásban egyáltalán nem látom a hasonlóságot, KDE közelebb áll Winhez, persze ha jól bekonfigolják, össze sem lehet hasonlítani vele. Én ezen a Cinnamon Unity összehasonlításban nem látok értelmet, az a pár ember,aki Unityt használ, minden mást utálni fog, anno itt leírtam valakinek, hogy én megértem a dolog pszichológiáját. -
válasz
#93794560 #29432 üzenetére
Szia!
Miattad újra kivételt teszek, mert Ubuntu használóknak ignoratív vagyok, de ha SSD-ről van szó....
Nem írtad a tipust, de a blogban lévő ellenőrző parancsokkal le tudod ellenőrizni, amúgy már 14.04 óta jól működik minden az Intel és Samsung SSD-k esetén 100 %.ig.
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is
Ubuntusok általában ignorálják ezt az írást, de biztosan csak azért, mert nem Unitys vagyok és Ubuntut sem használok! -
válasz
God Vazzeg #29429 üzenetére
Én nem mondom, hogy másnál nem lehet rosszabb a működése, de én Mint 13 óta használom a Cinnamonnal és pont az unalmas szó szokott eszembe jutni a Mint Cinnamonnal kapcsolatban nekem is!
Nagyon kevés embertől hallottam még, hogy gondja lenne a Mint Cinnamonnal vagy akár más DE-vel szerelt változatával.
Azt értem, hogy az Unitysok utálják, igazából tőlük is lehet hallani, hogy sz*r! Fura kissé......mindegy, végül is én ezer százalékig meg vagyok vele elégedve és konkrét hibákat még azok sem hoztak fel, akiknél összeomlott, így aztán.....
-
válasz
God Vazzeg #29425 üzenetére
csak azért szólok itt hozzá, mert Mint felhasználónak válaszolok
Nekem sincs vele 3 éve bajom. Arra érdemes odafigyelni, hogy az új Cinnamon/Nemo páros szinte mindig bugos erősen, én várok pár hetet vele, mint ahogy a 18-at és a 18.1-et is egy hónap tolással tettem fel.
Ha viszont túlesett pár frissítésen, akkor már atomstabil. Ez a dolog szerintem nem disztró vagy DE függő, ezt tapasztaltam már KDE, XFCE de még Unity esetén is. Mostanában valahogy nem kapja meg az elégséges tesztelési időszakot semmi ezekben az asztali disztrókban.
Itt azért tettenérhető a Debian stabilitásra való törekvése, amikor a Mint Cinnamonja már 2.8 volt, a Jessie még csak a 2.2-nél járt és a testingben is csak a 2.6 volt.
Syl egyből feldobta a Cinnamont és a Nemot is, persze hogy úgy járt, ahogyan én szoktam.
Az is idiótaság lenne tőlem, ha én a 17.04 Unityjét a stabilitás hiányával támadnám, nem is teszem, ugyanolyan stabil az is, mint a többi a kezdeti gyors hibajavítások után.A Nemo sz*r dologra csak annyit, hogy olvastam olyan Ubuntu felhasználótól nemrég, aki a Nautilust cserélte le Nemo-ra.
Milyen érdekes, hogy Mint alatt nagyon sz*r a Nemo, de az Ubuntun jó a default fájlkezelő helyett. (ez kizárja azt is, hogy gépfüggő lenne a dolog)
Most olvasom Syl ft hozzászólásait, meglepő, milyen vehemenciával fikázza az Ubuntu-t. Úgy látszik csak nekem nem lehet kritikus észrevételem.
-
Mivel itt úgy érzem, kizárólag Ubuntu fanok szólhatnak hozzá dícsérőleg, így utolsó megjegyzésem itt neked szól, ez lenne: Linux kezdőknek topik
Az legalább a kezdőknek van!
(#29415) Dave™
Soha ne add fel! Tg-től kezdve feladja már itt mindenki.... Annyit tegyetek meg, hogy a sok noob-ot küldjétek át nyugodtan a Kezdő topikba!
-
Ti másképp közelítitek meg a dolgot, nektek tök jól bejön és aki itt hibákat emleget, az csak fikázza az Ubuntut!
Én kezdő szemmel nézem és így állok a hibáihoz is. Újra megemlítem, hogy ez nem egy fantopik!
A stílusomtól kapsz herótot, megértettem elsőre is, bár aki valakinek a stílusát nem bírja, az magát az embert nem bírja, etc. Ezzel nem tudok mit kezdeni. A hülye vagy bicskanyitogató stílusommal együtt is a kezdők érdekeit képviselem nem a megelégedett felhasználók érdekeit vagy érzékenységét tartom szem előtt. Ezért nem kérek elnézést, legfeljebb a stílusomért!
De akár lobbizhattok azért, hogy változzon meg a topik neve és az abszolút kezdők meg húzzanak el innen....
-------------------------------------
Sokaknak, akik elpártoltak a Windowstól, nem éppen annak kinézetével volt gondjuk!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Lenovo Thinkcentre M920t Tower/ M720s SFF / i5-8-9. gen/ WIN10-11/számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2937, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest