Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Foose
addikt
Sziasztok! Xubuntu 14.04.1-re tudtok valami olyasmit,mint pl windowson a ccleaner? Sütik,felesleges fájlok törlése.
-
Foose
addikt
Na tök mindegy ki mit mond,mert nem segített a fixboot-fixmbr parancs,mert most sehogy nem indul a gép,természetesen grub kínja van. Valami grub secure-t akar indítani,nem tudom mit kezdjek vele.Most sehogy sem indul semmilyen vinyó. Ilyenkor mi van?? Kétszer is megcsináltam,de semmi.
(#16485) stopperos Valószínüleg pont ez a baj. Vagy nem tudomSemmi nem indul,hiába. (anyám gépéről vagyok.)
-
Foose
addikt
válasz
Kendek #16481 üzenetére
Na de most akkor csak egy sima xp javítást kell csinálni telepítő lemezről? Az a nehézség,hogy két külön vinyó van,mind a kettőn külön rendszer,és a grub a xp-s vinyón van. Akkor most ha xubuntu indít,a lentebb írt parancsot nem használhatom,mert mindent töröl,a másik vinyót is? Istenem,miért nem lehet ezt egyszerűbben?!
2 nap múlva 400km-re költözök,azt hittem gyorsan le tudom takarítani az ubuntut. Jó,akkor keresek xp telepítőt,aztán javítás,azzal még adatot az xpről nem veszítek asszem. De előtte hogy pucoljam a ubuntut,hogy az xp-s vinyóhoz ne nyúljon?
(#16482) stopperos Pfú,ezek a mezők ott lesznek majd a javításkor? Sosem csináltam még javítást. Remélem megtalálom. Köszi! (sajnos meg kell válnom a géptől,nem tudom magammal vinni. Ahova megyek,ott fogok élni hosszú ideig.)
(#16484) T_chris Jah,akkor csak törlöm a linuxos partíciót.... (egy egész vinyó) ok,vágom. Köszönöm
-
Foose
addikt
válasz
Kendek #16478 üzenetére
Ez nekem nem megoldás,nincs időm xp tökölésre.
Direkt nem is formázom azt a vinyót,csak ürítem ami nem kell. Bonyodalmasan tudok hozzájutni a megfelelő driverekhez,örülök hogy megvannak. Szóval az xp-hez semmilyen módon nem szeretnék nyúlni. Így viszont akkor más megoldást keresek a xubuntu törlésre.
-
Foose
addikt
Sziasztok! Sajnos hosszú időre és messzire utazok,az asztali gépemről ezért pucolnom kell az Ubuntut. (marad itthon a gép,más fogja használni) Egész pontosan a Xubuntu 14.04-et. Ez egy külön vinyón van,(2 vinyó van,a másikon xp,ezen van a grub is)hogyan tudom full lepucolni a xubuntut mindenestől a vinyóról? Úgy hogy a másik vinyóról a grub is lemásszon....?
-
Foose
addikt
válasz
stopperos #16254 üzenetére
Én csak olvastam,hogy 14.04 bug. Nekem tegnap reggel a 34-es chrome még jó volt. Csak a 35-ös lett ilyen. Chromium esetében már várom egy ideje hogy javítsák,de még csak nem is frissítik,szóval egyenlőre csak várok. Bosszantó tud lenni. 36-ra? Nekem tegnap frissült a chrome 34-ről 35-re.
-
Foose
addikt
válasz
God Vazzeg #16241 üzenetére
Anyámnál windows 7-en a .137-es végű verzió van,és megy nála az í.
-
Foose
addikt
Sziasztok! Van 2 db mentésem két különböző ubi rendszerről systemback-el... Hogy tudom kideríteni,melyik milyen rendszer mentése?
Az egyikről már kiderítettem annyit,hogy Xubuntu mentés volt. (túrkálok a mappákban) az érdekelne,azt hogy tudom meg valahogy hogy hanyas rendszer volt? 14.04 volt anno mentve,meg 12.04.
-
Foose
addikt
Hát ez remek. Várom hogy 14.04-en mikor javítják a chromium hosszú i betűs gondot,erre most frissítem a chrome-ot 35.0-ra,és már ebben is benne van ugyanaz a hiba. Ez őrület...
-
Foose
addikt
válasz
stopperos #16083 üzenetére
Igen,olvastam hogy nem mindenkinél vacakol.
Nekem nagyon kellett volna a chromium a google chrome mellé,de így elég gáz. Van megoldás oké,csak ha nagyon beszélgetek,nem fog pont eszembe jutni az altGr+j vagy i
Van akinél működik,és nem értem miért?!
Nekem is Xubuntu 14.04 van...
-
Foose
addikt
Sziasztok! Opera böngészős gondom van. Előbb az opera topicba írtam,de nincs válasz több napja,hátha itt tud valaki segíteni.
Sziasztok! Most tettem fel a 12.16.1860-at,linux rendszerre. Egy-két oldalt próbáltam vele megnézni,ok. Googleplus közösséget nézte már vele valaki? 1024x768-as felbontást használok,(nyilván oka van) szétesik a kép,be sem bírja tölteni,hiába választom ki jobb alul az "illeszkedés"-t,nem látszik minden. Ha kisebbre veszem a nagyítást,akkor látok mindent az oldalon (szélesség gond van) de akkor meg túl kicsik a képek,és minden. Ez normális?Van valakinek ötlete?
-
Foose
addikt
válasz
stopperos #15988 üzenetére
Hát de ha én nem akarok munkamenetet menteni?? Árgh,ez így nekem nem tetszikes. Miért nem dönthetem el én,(eldönthetem,mert be tudom állítani,hogy mi induljon,de firefox hiába nincs benne,akkor is indul)mi induljon?! Francba,ki fogom ezt próbálni. Köszi!
(#15986) Decepticon Működött a linken írt megoldás num lockra,köszönöm!
-
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15979 üzenetére
Köszönöm! Bár most azóta kicsit gyalultam ami nem ide való,rejtett mappákat is,amik fent maradtak. Aham,ez a home átmásolás nem hülyeség
Én már most nem akarok ezzel vacakolni,végülis a probléma megoldódott.
(#15980) Kendek Persze,egy num lock biztos nem nagy cucc,csak én ilyesmihez nem értek.
Sanyiban??
Hm??
-
Foose
addikt
válasz
Fritz Teufel #15972 üzenetére
Na most,először is,én is tiszta telepítést csináltam
Épp ezért nem érdekelt,hogy a külön partíción levő home tartalma hogy áll,mert nem érintett nálam sem. Csak ugye oda mennek a cuccok. És volt olyan dolog,mint a KDE,ami szintén oda került. De hogy ez nekem miért kavart be a felületnél,nem tudom. Nekem is van windows-om másik vinyón,és partícionálva van az is,pont ezért. Ez stimm. Ez a Home kilinkelés micsoda?
Jól hangzik. Bár a másik vinyóm meg kicsit,és ugye rendszer,plusz cuccok vannak rajta.
-
Foose
addikt
Egy apró help kellene nekem... Miért nem kapcsolja be a gép a Num lock-ot amikor bekapcsolom? Mármint a gép induláskor... És a másik,nincs az automatikusan induló programok között,mégis rendszer indulás után a firefox nyit egy ablakot magától. Egy üres ablakot. Ezt nem lehet kikapcsolni? Xubuntu 14.04
-
Foose
addikt
Átnéztem a .-al mappákat,volt mit törölni. Régi appok ugye. Erre nincs valami progi,ami az ilyesmiket eltávolításkor pucolja? Androidra pl van
Volt kde mappa is,azt is töröltem,máris megvan a rendes xubuntu kinézet. Végre. Volt még 3 xfce4 fájl,azokhoz nem mertem nyúlni.
-
Foose
addikt
válasz
God Vazzeg #15965 üzenetére
Jó, persze... Ha formázni akarnám a home-ot, már meg lenne oldva
Azt biztos nem fogom. Igen, rendszergazda jogot próbálom majd meg, ott még nem járok. Nem tudom sikerül-e minden olyan mappát törölni, ami nem oda való.
B@ldrick,miért maradt volna csak xfce felület? Telepítéskor nyilván formáztam a / partíciót, de utána ment is rá a komplett xubuntu. -
Foose
addikt
Kár hogy nemm értitek mit mondok
Már idegileg ki vagyok. Most pont azt csináltam,azt tettem fel,ami tetszik. Mégsem jó. Nem értem,miért xfce felületű kinézettel indul a rendszer,ha a komplett Xubuntut tettem fel. Én tudom hogy a Xubuntu felülete a xfce,de nem így kellene kinéznie,ha nem csak felület van. Ezért nem értem az egészet. Most live cd-ről vagyok,megcsináltam amit valaki lentebb írt,fájlkezelővel a home-ot nyitottam,rejtett fájlok be,és lám,kde mappától kezdve minden vacak ott van. Rengeteg millió fájl,de ugye mind mellett kis x van,ergo nem férek hozzá,kettő: live rendszerről gondolom nem is lehet. Valami nem kerek,ez tény. Nemrég KDE volt fent,egyszer feltettem az xfce4-et,de azt utána töröltem is. Lehet hogy akkor abból is maradtak fent szemetek?? Most ugye a KDE-t is próbáltam kb 1000000 paranccsal törölni,de ezek szerint a rejtett fájlok mutatják még mindig. Azaz még mindig ott van. Most akkor hogy tudom a legegyszerűbben minden sz..t pucolni innen,hogy csak a felrakni kívánt 14.04 xubi maradjon? Tegnap óta a fentebb említett két felület takarításával tökölök,már fél 2 van,higyjétek el hogy elegem van
Szeretném a lehető legegyszerűbben végre elérni a 14.04 xubit.
-
Foose
addikt
Mi??? Ergo húzzam megint fel a xubuntut?? Közben valami nem stimm,kijelentkezés után bejelentkezéskor ugye lehet felületet váltani. Miért van nekem ott xfce munkafelület is?? Az alatt meg Xubuntu felület. Valami nem kerek. És azt is tudom indítani külön. De most akkor még mindig nem tudom,mit csináljak
Ha synapticban beírom a telepített fülön a keresőbe hogy KDE,akkor felhoz néhány dolgot. Ezt is miért? Maradt fent cucc belőle? Ezeket pucoljam onnan?
-
Foose
addikt
Ezt nem tudtam
Ezeket pontosan hol találom? És melyik konfig fájlokat? Kézileg törlöm,restart,és kész? synapticban nézve nincs KDE telepítve,de gondolom a home-on akkor maradtak fájlok
Segítsen valaki,megőrülök ezzel a kinézettel. Pont ezért raktam fel xfce4 helyett komplett rendszert
examples.desktop fájl? Vagy mi? Home-ban nem igazán találok ilyesmit.
-
Foose
addikt
válasz
#33253120 #15949 üzenetére
Mondtam,mindent megcsináltam
Ezt is. És mégis ott voltak a cuccok.
Ezért nem értem. Most épp feltoltam a 14.04-et,mindjárt meglátom hogy mi van.
Viszont más,mindent úgy csatoltam hogy kell,(mellékelt képek alant) és feltoltam a 14.04-es Xubit,de mégis ilyen kinézettel indult az egész. (második kép) de miért???
-
Foose
addikt
válasz
God Vazzeg #15945 üzenetére
Most nekem csak az a gondom,hogy live cd-ről ment az előbb a 14.04,és ott nem úgy látta a home,mint most élő rendszeren. Én nagyjából azért vágom,mi micsoda,ez kavart meg. De köszönöm a linket,ettől függetlenül nagyon jó
(#15946) B@ldrick Pontosan ezt akartam és kérdeztem,hogy ha csak elkezdem és feltolom a 14.04-et akkor vajon helyre jön minden? Persze a múltkori esetem (sokan olvasták) után oda kell figyelnem,mit hogy csatolok. Köszönöm
-
Foose
addikt
válasz
#33253120 #15943 üzenetére
Ez szerintem rendben van,,mert a home-ot le tudom választani ha kell. De ettől függetlenül még mindig szabadulni szeretnék a kde vackoktól,de nem tudom miért,nem tudok. Az alkalmazások között ott van minden. autoremove, előtte kubuntu-desktop remove,minden megvolt. És mégis
Megnézem amit írtál. Köszönöm.
Hű,az sdb1 vajon miért error?
/dev/sdb1 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
udev on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,size=10%,mode=0755)
none on /run/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=5242880)
none on /run/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
/dev/sdb6 on /home type ext4 (rw)
gvfs-fuse-daemon on /home/sirdannyl/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,user=sirdannyl)
/dev/sdc1 on /media/DBC2-440B type vfat (rw,nosuid,nodev,uid=1000,gid=1000,shortname=mixed,dmask=0077,utf8=1,showexec,flush,uhelper=udisks) -
Foose
addikt
Lehet hogy tévedtem. Nem értem. Van ugye a / de nekem ezen belül van minden. A home is. Akkor most sem jól van csatolva?
/-ot nézem krusader-ben. Ugye a /-ban vagyok,látok ilyen mappákat,hogy .config,bin,boot.cdrom,és ezek alatt van a home mappa is. Ezen belül a felhasználónevemmel egy mappa,amiben minden van. nem jól van csatolva a home? Helyre akarom tenni a rendszert,mert a múltkori eset óta nem világos valami. Gnome-ban alkalmazások között,(nem jut eszembe a neve na.) pl rengeteg kde cucc van,amiknek nem kellene ugye,mert már minden létező paranccsal pucoltam,de mégsem jó ezek szerint. Most a jelenlegi 12.04 helyett 14.04 xubuntut szeretnék,és semmi más ne legyen a gépen.
De nem. Külön partíció krusaderben nézve. Már tényleg nem értem basszus. Valami oknál fogva meg nem indul a gparted-emPedig ott nézném meg. külön ext4 partíció a gyökér rendszer,és a home is.
-
Foose
addikt
Persze,ezt tudom. Külön partíció a home. Csak a múltkor amikor okoskodtam,telepítéskor nem csatoltam a home-ot. Csak most azt nem értettem,live cd-n miért külön meghajtónak látta a rendszerben a home-ot. Pedig nem külön vinyó,csak partíció.
(#15939) bob.zxr Oké,nagyjából értem,a múltkor én voltam láma,mert nem csatoltam. Viszont nem értem,most kubuntu van fent,(desktop) miért a francért nem tudom sehogy pucolni. Bejelentkezéskor ott van a választási lehetőség. Már tegnap minden parancsot futtattam. Bár most reggel a kubuntu-desktop remove parancsra azt írja hogy nincs telepítve. Ha most felteszem a 14.04 Xubit,akkor evidens,pucolja a 12.04-et. De a KDE felületet is? Mert nem kellene nekem
-
Foose
addikt
Értem,közben azért leesett. Mert amit felraktam,csak egy felület. Most épp live cd-ről fut a 14.04 xubuntu,furcsa hogy nem home-nak látja azt a partíciót,ami eredetileg home,hanem külön vinyónak. Ilyesmi gondom volt nemrég is
Na de,ha feltolom a 14.04 xubuntut,akkor gondolom telepítéskor az eredeti home-ot csak csatolom home-ként és jó lesz. Jól gondolom? Annyira nem vagyok még ebben otthon
Mentésem a jelenlegi 12.04-ről van. A home-on
Feltolom live cd-ről,és kész? Felülírja a 12.04-et,meg gondolom feldob egy csomó xubuntu alkalmazást.
-
Foose
addikt
Sziasztok! Megint én
Hogy van az,hogy ubi 12.04-re terminalból felteszem a xubuntu desktop-ot,de csak egyszerű xfce felület van? Színtelen,egyszerű az egész,nem úgy néz ki,mint videókon a xubuntu desktop. Lehet azért,mert közben még fent van a KDE is? Gyári ubiról telepítettem,majd kijelentkeztem,xubuntu session-t kiválasztottam,de...
Mit csináltam rosszul? Restart után sincs változás. Vagy ne is várjam hogy olyan lesz mint a videókon,mert ahhoz nem ubuntura kellene a xubuntu felület,hanem egyből xubuntut feltenni?
-
Foose
addikt
válasz
Fritz Teufel #15895 üzenetére
Igen,ezt tegnap én is megtaláltam. De végülis okosabb nem lettem tőle,mindegyikre ír valamit,milyen hibája van.
-
Foose
addikt
Tudna valaki ajánlani 12.04-re egy pöpec twitter klienst? A birdie-t találtam tegnap,annyira nem jött be. Mobilon van egy olyan twitter kliens,ami a linkeket is saját appon belül nyitja meg,nem külső böngészőben. Ilyen nincs esetleg?
-
Foose
addikt
Sziasztok! Alap ubuntu 12.04+Kubuntu felület van a gépen,mitől lehet hogy ha csak a képernyőbeállításra megyek,ott kattintanék a képernyővédő fülre,összeomlik a cucc. Jön is a hibaüzi. Megjelenő ablak alján "programfájl: systemsettings PID: 3346 Szignál: Segmentation fault (11)" szöveg.
Másik kérdésem,honnan tudnék asztali témákat letölteni? Amit az alap beállításokban hoz be "új témák letöltése" nem igazán találok ínyemre valót. -
Foose
addikt
válasz
kriszpontaz #15827 üzenetére
ó,tényleg. az is fent van alapból,nem is figyleltem soha hogy rss-t is kezel
Köszönöm!
-
Foose
addikt
Tudna valaki ajánlani valami frankó rss olvasó progit 12.04-re? Magyar nyelvűt ugye ne is óhajtsak?!
Akregator volt alapból a gépen,az jó?
-
Foose
addikt
válasz
Fritz Teufel #15804 üzenetére
Ú,ez fincsin néz ki
Bár én laikus vagyok ubi terén,de ezek a screenshotok...
(#15803) Kendek Igen,közben erre a kérdésre már kaptam választ,köszönöm
(#15807) stopperos Köszönöm! Ez így akkor nekem jó lesz. A program a systemback,elég sok helyen futottam bele neten,hogy ezt javasolják mentésre ubin.
-
Foose
addikt
Sziasztok! Egy kérdés. Adott egy alap 12.04-es ubuntu rendszer. Csináltam róla mentést (visszaállítási pont) systemback-el,sajnos azóta rendszert frissítettem,eltűnt a systemback,de végül vissza tettem a korábbi rendszert. Nyilván a mentést csak azzal tudom visszaállítani. Kérdés,ha most van a 12.04-en egy kezelőfelület,és így csinálok mentést,akkor a felületet és annak beállításait is menteni fogja? A felülettel együtt állítja vissza,ha visszaállítást csinálok?
-
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15743 üzenetére
Megoldódott a jelszókérés gond,most be tudtam állítani,hogy jelszókérés nélkül induljon. Van egy olyan lehetőség is,hogy "rendszerindító" lehet a grub,a grub2,burg,lilo. (utóbbi kettő nem tudom mi) itt érdemes beállítani a grub-ot? Szerintem nekem sima grub van. Enélkül is jön a grub,azzal nincs baj. Az lehetséges hogy a nem auto indulástól van,hogy a képernyő felbontást mindig vissza állítja fullra?
-
Foose
addikt
válasz
God Vazzeg #15747 üzenetére
Már túl vagyok azon is,néhány napja raktam fel a Xubuntu 14.04-et,nem jött be. Visszaraktam a 12.04-et,most arra akarok más felületet
-
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15743 üzenetére
Nos, megtaláltam azt a menüt, ahol valóban be lehet állítani azt hogy jelszó kérés nélkül kapcsoljon be a gép, de akármit csinálok,hibaüzit dob, nem lehet végrehajtani vagy milyen szöveggel
most megint mi van?? Egyedüli felhasználó vagyok. Valami jogosultság gond lehet?
-
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15741 üzenetére
Mindegy,mert itt nekem magyar,és nem tudom mire gondolsz. Keresgélek,de nem találok olyat hogy ne kérjen jelszót. Valahogy nem jó. Alap ubuntu indul jelszó nélkül,de mióta feltettem a kde felületet,(és ugye teljesen le sem tudtam pucolni) azóta ha kell,ha nem,jön a jelszó kérés. Akár kde-t indítom,akár az alap ubuntut.
-
-
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15731 üzenetére
Most az van,hogy ugye nemrég a lentebb írt parancsokkal elvileg lepucoltam a kubuntu és xubuntu felületet,de ott vannak,induláskor jelszót kér.... mondom megpróbálom megint felrakni a kubuntu felületet,és ott kikapcsolni a jelszó kérést. Indul is,(hogy hogy,ha terminalban töröltem??????) de nem magyar. Próbálom a magyart összeszedni hozzá,de sem parancssal,sem letöltött fájllal nem megy. Ergo most életre akarom kelteni a kubuntu felületet,de nem magyar. LEfuttattam az install parancsot,végig is zongorázza,de nincs magyar nyelv. Egyszerűen nem vágom. 12.04 ubuntun meg ugye nem indul a synaptic. Gondolom erre írtad a tanácsot. Lefutott a parancs.
-
Foose
addikt
Valami nem kóser
Gép bekapcskor jelszót kér,és a kubuntu felület üdvözlő logója jön,az nem gond hogy jelszót kér,de miért kéri?? Mert a 12.04-nek meg van adva hogy enélkül induljon. Viszont nem tudom eltávolítani sem a kubuntu felületet,sem a xubuntu felületet. Most is ott vannak bejelentkezéskor. Próbáltam most a synaptic-al,de nem tudom miért,jelszót kér indításkor. Megadom a jelszót,és nem indul a synaptic.
-
Foose
addikt
válasz
stopperos #15725 üzenetére
Beállítottam hogy gyenge felbontás,lassú proci,de így is gázos volt a működése
Pedig tetszett. Néztem a beállításait,az volt beállítva rajta,meg lehetett volna valami xender is... Most találtam rá épp az autoremove parancsra,bár mint lentebb írtam,a kubuntu-desktop remove-al már lepucoltam. De bejelentkezéskor ott volt a lehetőség hogy az induljon. Most a xfce felületet is töröltem megint,hátha már jó lesz.
-
Foose
addikt
Na szóval,12.04-re felraktam a KDE felületet,de öli a gépem
Nem bírja,hiába vettem le minden vizuális vackot. Adtam neki egy sudo apt-get remove kubuntu-desktop parancsot,de nem szedte le. Ha kijelentkezek,akkor a választható felületek között ott van,gép restart után is. Feltettem a xubuntu desktopot is,de az meg üres GUI-val jön,mindent nekem kell megcsinálni,amihez sajnos se időm,se szakértelmem. Így pucoltam azt is,de ez is ott van bejelentkezéskor. Mit rontottam el?
-
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15713 üzenetére
Hát mittudomén mi a neve
Az alap,a gyári van fent.
Aham,tehát maradnak a progik,csak cserélheti. Ez így jó. Szóval érdemes ezen a gyenge gépen felrakni? Mert a kezelőfelület nekem nem nagyon tetszik,xubuntu alatt viszont tetszett. Csak a rendszer nem jött be
Akkor lesz egy 12.04-em KDE felülettel? Mondjuk ha gyorsabb lesz,az nekem pont jó lenne a gyenge hardwer miatt.
-
Foose
addikt
Sziasztok! Szeretnék valami használhatóbb felületet 12.04-em felülete helyett. De azzal csak a látvány változik? Vagy a programok is? Mint ha rendszert raknék fel? A xubuntu felülete egész jó szerintem,de csak a kezelhetőség lenne a lényeg,rendszert nem akarok cserélni
KDE? Vagy xcfe? És hogyan? Azt már megtaláltam,hogy pl kde felület az apt-get install kubuntu desktop paranccsal megy fel,de ez megváltoztat olyat is,hogy pl az alap böngésző a firefox lesz...? Érti valaki mit szeretnék?
-
Foose
addikt
válasz
#40553216 #15666 üzenetére
Neeeeem,én úgy értettem hogy telepítés közben legyek online...
Ezt nem tudtam hogy telepítés közben is tudok neten lógni.
Dumber itt vagyok,itt vagyok,mondtam hogy nem leszek délutánMost gyorsan megnézem a fstab dolgot,mert ahogy priviben írtam is neked,nem jól írtam be a sort. Csak már nem sok időm van,mert jön a csaj
Ha a fstab átírás sem lesz jó,akkor a másik okosságot nézem meg majd.
-
Foose
addikt
válasz
#40553216 #15664 üzenetére
És mégis hogyan gondoltad? Két gépről?
Telepítés közben nem fogok tudni feljönni. Ez szerintem érthető ha nem tudom megoldani. A lényeg az,hogy most folyamatban van már egy kis okosság reggel óta,nem szeretném megint elkezdeni itt azt amit már reggel óta. Elég szemét lett itt így is. Egyébként cd lemezről telepítettem. Ki volt írva a telepítő.
-
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15657 üzenetére
Ezt kapom a parancsra: "mkdir: nem lehet a következő könyvtárat létrehozni: ”/home/sirdannyl/teszt”: A fájl már létezik" Oké,külön meghajtóként látom,ez stimm. De most így két home mappa vana gépen,mert ugye a rendszer is csinált. Ebből és a többi mappából amiből most kettő van,lehet még kaki
Nem? Meg így nehezebb hozzáférni a cuccokhoz. Sorry,csak időközben frissített mindent a gép,több mint 500 dolgot
-
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15654 üzenetére
Nincs még fájlkezelő a gépen,még szűz. 437 frissítést akart csinálni nemrég,de gondoltam előbb jó lenne ezt a szarságot helyrehozni. Gyökérkönyvtáram van,az kell?
A mostani rendszer home-ba lépjek? Közben megnéztem,ugyanaz a felhasználónév a csatolni kívánt home-ban is,és a jelenlegi home-ban is. Jelenlegi home:
Ez pedig a korábbi home volt. Igaz,most ez már nincs home mappában. Nem is értem.
Ott a felhasználónév és tartalma kellene nekem.
-
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15650 üzenetére
Az van,hogy restart megvolt,de nem jó. Van felület,de nincs csatolva a sdb6. Ugyanúgy külön meghajtóként látja. A home/felhaszn. könyvtár megvan,de az,amelyiket a rendszer tolta fel ma reggel. Az a home,(és felhasználónév könyvtár és egyebek) ami kellene,külön van most is. Csatolni tudom,de nem jött össze a dolog.
-
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15648 üzenetére
Közben lentebb már olvasom, megcsináltam. A felhasználónév már sajnos így marad. De a 14.04 tegnap volt fent sima xy felhasználóval,most a 12.04 van xyPV488-al. Oké,értem én hogy gubanc lehet emiatt,de már nem tudok most mit csinálni. MAjd ha nem lesz jó,átírom a felhasználót. Most beírtam az UUID=<számsor-t,gép restart. Ja,akkor most kell átírni. Na megnézem azt hogy tudom. Nem tudom átírni a felhasználónevet arra,ami a 14.04 home-kor volt
-
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15642 üzenetére
Na most az van,hogy a 12.04-ben xyPV488 (alaplap miatt kaptam ezt) volt a nevem,és ma is ezt adtam neki,amikor reggel feltoltam a 12.04-et. Viszont valóban,tegnap a 14.04-nél csak simán xy volt a nevem. De most a 12.04 van fent. Terminálba beírtam amit kell,lent ott van a súgó hogy mentés mivel lehet,de nem vágom mit jelent: mentés ^o
-
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15639 üzenetére
Gondolom mivel nem rootként indítottam a geditet,ezért nem tudom menteni
De sajnos most csak mentés másként lehetőség volt. Ezért kell a root?? Na de azt hogy kell?
öööö.... próbáltam a jogokat átállítani,(fstab megnyitás) de azt írja hogy nem tehetem,mert nem én vagyok a tulaj. Nem értem. Csak egy fekhasználó van a gépen,én.
-
Foose
addikt
Hűha. Ez mind a kettő kb ugyanaz,csak épp kínai nekem
-
Foose
addikt
Úgy értem,hogy mint lentebb írtam is,most "137GB fájlrendszer" néven van a gépen.
Oké,azt szeretném én is,de azt most hogy tudom oda csatolni? Mert a rendszer telepítésekor szerintem azzal a partícióval nem foglalkoztam hová csatolja,ezért lett ez az eredmény
Most mivel csináljam meg,hogy a sdb6 home-ként legyen csatolva a rendszerhez?
-
Foose
addikt
Szóval,én ezt nem így akartam
20GB a rendszer,(ne kérdezd,régen így raktam fel először az ubit) a többi lett ugye a home. Ja meg kellett ugye a RAM-hoz mérten dupla akkora swap,ezért ez 2GB. Na most,ezen a képen látszik,hogy extended lett az,ami eddig home volt. Nem tudom hogyan kellene,hogy ugyanúgy tudjam csatolni,és a tartalom nem legyen megint az mint mosst,hogy a rendszerhez megint kaptam letöltések,képek stb mappákat. Mert ugye az nekem szépen ott van a home-on. Azt a partíciót amikor teszem fel a 12.04-et miként csatoljam neki? home?
Mert lehet nekiállok megint rányomni a 12.04-et. Sajnos az sdb6 ami ugye a home volt,most külön meghajtó,és abban van a saját mappa,azon belül minden,ahova tettem a systemback visszaállítási pont mentést is.
kendek nem értem,hova csatoljam a visszaállítási pontot? Épp most írtam hogy a korábbi home-on van. A rendszer saját biztonsági mentés cuccával is vissza tudom állítani? Nem értem miért mondjukm oda kell csatolni a visszaállítási pontot,és most nem szeretnék még nagyobb káoszt
Ránézek.
-
Foose
addikt
válasz
#40553216 #15626 üzenetére
Nem,nem jól látod. Kb egy éve használom a 12.04-et,most frissebbet akartam. Kijött ugye a 14.04,de mivel gyenge gépem van,muszáj volt disztrót felrakni. Így jött a xubuntu. Tegnap felraktam,de sehogy sem jó,káosz nekem a 12.04-hez képest,se flash a gépen,sehogy.... nem mennék már bele. Most vissza akartam rakni a megszokott 12.04-et,csak telepítéskor nem jól csatoltam a home-ot.
-
Foose
addikt
Hát,meg is ittam a levét,mert ez a partíciós szentszűzmária össze is lett kavarva
Egyre jobb káosz van a vinyómon. Mivel kézi telepítésre mentem,formáztam az anno 20Gb-nak megadott partíciót,fel is ment a 12.04,de ami külön partíció volt és at volt a home,úgy látom nem jól lett csatolva
Ettől féltem. Most külön meghajtónak látja. Ott megvan minden,de ez nem így volt
Most már én sem tudom,hogy van darabolva a vinyó
MEgöl az ideg. Most a régi /home az "137GB fájlrendszer"-ként látható
Asszem partícionálni kellesz. De ne próbáljam meg a home-ra mentett visszaállítási pontot systembackup-al visszarakni? Gondolom nem fog segíteni,mert most nem úgy van csatolva a home,ahogy ezeleőtt
Kezdek semmit sem érteni.
-
Foose
addikt
válasz
ubyegon2 #15620 üzenetére
Na már most nem akarok ebbe belemenni, pont az volt a cél, hogy gyengébb gépre.... Most rakom a 12.04-et,de ez a partíció engem kikészít
most látott minden partíciót, és de, bocsánat, külön van home partíció. De nem értettem mit akar,nagy nehezen formázom azt amin a rendszer van, de nem jöttem rá, Hogy csatolom a home-ot
nem értem ezt a dolgot. És ha akarom ha nem, van egy 2gb-os swap is. Mondjuk asszem ez így ok. Valahogy kínai nekem ez az Ubuntu
-
Foose
addikt
válasz
ubyegon2 #15618 üzenetére
Nem,nem kapkodtam el semmit. Kellett egy frissebb rendszer,és ez megtetszett. Az biztos,ha vissza tudom tenni a 12.04-et,akkor az xfce csomagot fel fogom tenni. Na de ahogy nézem a linket,az alapján nem xubuntu ment volna fel,nem? Nekem pedig a gyenge gép miatt az kellett. Végülis a live cd-ről frissítettem 12.04-ről xubi 14.04-re. Gyalulta a 12.04-et,ment a helyére az új,ezért nem értem,a grub miért nem ott van ahol lennie kellene. Lemezen van 12.04-em,azt akkor most telepítsem fel,így hazamegy a fenébe a 14.04. Na de mint ahogy windowson is,amik oda települnek progik,ahol a rendszer van,azokkal mi lesz? Vagy most végülis itt ubuntu esetében minden a home-ra települ?? Nem értem
A home-ott a telepítő választotta le,amikor frissítettem xubuntura. Akkor most 12.04 telepítéskor hogy tudom csatolni a home-ot?
Ez az,hogy nekem nem 14.04 kellett,hanem egy disztró,mert gyenge a gépem.
Nincs nekem semmi bajom a xubuntuval,csak az hogy semmi nem működik
Nincs flash,fel sem ajánlja.... Ha valami proginak az ikonját kiteszem az asztalra,és indítanám,akkor hápog hogy nem biztonságos stb... Ilyesmik.
-
Foose
addikt
Egyáltalán nem vagyok elégedett. Sem firefoxban,sem chromiumban nincs semmi betöltve ami flash,még egy egyszerű lejátszó sem
Fel sem kínálja hogy kellene flash-t letölteni. Ez ugye a xubuntu 14.04. Az indítást sem tudom megoldani,egyszerűen sehogy nem indul "egy gombnyomásra" a rendszer,a lentebb írt grub gondok miatt. Google chrome-ot fel sem tudom tenni. Ez így nem kóser
Jó kis megszokott 12.04-em nem csinált ilyen hülyeségeket. Lehet valahogy vissza kellene inkább tennem? De furcsa módon ugye a /home-ban minden megvan,de persze a systembackup-ot cseszhetem,mert nem külön partícióként lent feldobva a xubuntu. El nem tudom képzelni,mit csináljak hogy működjön nekem ez a rendszer,ahogy azt illik....
-
Foose
addikt
válasz
Rimuru #15610 üzenetére
Nem,a 80GB-os vinyón xp van,végszükség esetére. Futottam már olyan programba pl telóhoz,amihez windows kell. De most nem értem,a másik vinyómon volt-van az ubi, (160GB-os) ezen volt eddig a grub,(vagy az eddig is a másikon volt,csak most xubuntura frissítéskor történt vele valami azon kívül hogy frissítette a grubot is?) ami most valószínüleg nincs. Ezért nem indul ha a 160-as vinyót bootolja a gép. Mindjárt megnézem tudok-e rá tenni valahogy.
-
Foose
addikt
válasz
ubyegon2 #15591 üzenetére
Megnézem,köszönöm. Egyenlőre úgy indul a gép,hogy boot közben F11 nyomkodás,majd ott ki tudom választani a 80GB-os vinyót,pedig az ubuntu a másik vinyón van,onnan bootol a gép. Szóval szerintem a xubuntu a másik,nem ubuntus vinyóra tette a grub-ot
Viszont a lista között (mit indítson a gép) még mindig ott van a listán a régi 12.04-es ubuntu is. Ez jó nekem?
(#15598) hcl Már ezen túl vagyok szerencsére
-
Foose
addikt
Szóval az van,hogy kicsit macera a dolog,mert két vinyóm van. Egy 80GB-os,meg egy 160-as. Most valami kavarodás van,mert megvan a xubuntu mindennel együtt,könyvjelzők is meg minden,csak indításkor van valami kavarodás. Majd rájövök. Frissítette a grubot telepítéskor,ezt már látom. Agyalok,hogy állítsam be,hogy ezt a vinyót indítsa. Megvan a xubutnu,pendrive nélkül írok,csak nem értem mit szarozik a grubbal.
-
Foose
addikt
válasz
Kendek #15586 üzenetére
nincs grub. Ezt írtam. Amikor a grubnak kellene bejönni,ahelyett egy kétsoros szöveg jön be,miszerint error mittudoménmi,alatta hogy grub. És ennyi. Kézi újratelepítés?? Most csináltam meg a percen,és már be sem kapcsol. Hát akkor most ez hogy van?? És ha megint ugyanúgy frissítem,mi a garancia hogy nem megint ugyanezt produkálja?
-
Foose
addikt
Az van,hogy rányomtam,frissítse a 12.04-et a 14.04-re. Gondolom így mindent oda rakott,ahol a 12.04 volt. És lám,mégsem indul
Természetesen grub kínja van. Egy óra alatt ment fel a rendszer. Ilyenkor mi van?? Nem volt lehetőségem semmit kiválasztani,mivel nem partícióra tettem,hanem az egészet frissítettem. Akkor most a franc baja van a grubbal?? És megint csak pendrive-ról vagyok itt
Szétvág az ideg.
-
Foose
addikt
válasz
#40553216 #15581 üzenetére
Szóval. F11-el jött be a választó. Most épp a xubuntu 14.04 megy,pendrive-ról. Veszettül szokatlan
Na de,hogyan is kellene ezt nekem felrakni? Mert a 12.04-en ugye vannak telepített cuccok. Amik ugye a home-ban vannak,azok gondolom menthetőek. Nem szeretném felülírni a 12.04-et,vagy valamilyen módon ami ott van telepítve,megmenteni. Visszaállítási pont a home-ra lett mentve,azt erre felesleges? A telepített cuccok miatt. Van egy 20GB-os partícióm,itt foglal helyet a 12.04. Illetve van egy 135GB-s partícióm,amiből most kb 100GB szabad ha jól látom,ez a home. Hová csináljak partíciót,hogy a xubuntu menjen? Vagy hagyjam a fenébe a 12.04-et és engedjem hogy rá menjen a xubuntu 14.04? De akkor az alkalmazások vesznek el csak? Közben nézem,hogy a home-ban vannak olyan mappák,amik kaptak egy kis x-et,azokhoz nem enged hozzáférni. Miért nem?
-
Foose
addikt
Megcsináltam a saját lemezkészítővel. Persze csak usbre tudom. Ugyanott vagyok.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Autós kamerák
- Gaming notebook topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Azonnali fotós kérdések órája
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- Azonnali mobilos kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- TCL LCD és LED TV-k
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3056, 94% Akkumulátor
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2048, 96% Akksi
- Dell Optiplex 7050 SFF + Quadro K620
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2954
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest