-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
huliganboy #24961 üzenetére
Akkor elsőnek próbáld ki az új ram nélkül, hátha csak az kavar be.
Egyébként nyílt vagy zárt drivert használsz?
-
válasz
huliganboy #24958 üzenetére
gyanús, hogy az xservernek nem tetszik valami, és azért nem megy a GUI
Milyen VGA-d/GPU-d van?
-
-
válasz
lev258 #24938 üzenetére
Szuper, az első megoldás működik, elindul a Steam nyílt driverrel is.
Ugyanakkor jóformán egy játék se indul el, szóval most itt elakadtam
szerk.: a Flashout elindul, de kegyetlenül akadozik. kb. 2 fps-sel mehet érzésre.
640*480 @ low-on talán ha 8-10 fps van
Viszont itt pl. biztos nem villog a kép, de kb. kitörölhetem vele, ha ilyen gyengén fut...ubyegon2: Oh, azok vannak mindig.
kapásból 2 gondot tudnék mondani: fglrx, xserver -
-
-
-
-
-
-
-
Játék közben feketén villog a kép, ha kapok értesítéseket.
(pl. ha a Skype bármi miatt jelez, ha valaki kijelentkezik, vagy be, vagy hogyha Telegramon írnak, vagy ha állítom a hangerőt, vagy ha kapok e-mailt Thunderbirdön.)
Mit tudok vele kezdeni? ;-;Ubuntu 15.10 amd64 (14.04-gyel is ugyanez a helyzet amúgy.)
fglrx-updates driver van használatban
Radeon HD 7770 & FX-6300 & 8 GB RAMGyakorlatilag minden játéknál előjön a dolog, és csak a játékoknál.
-
-
-
válasz
King Unique #23646 üzenetére
Erre mondtam, hogy én se szólom le (annyira
) a KDE-t pl. csak mert nekem nem tetszik.
spammer:
Most így annyira nincs meg nekem, hogy mi van és mi nincs mondjuk egy KDE-ben, így ahhoz nem tudom mérni, de a Windowshoz képest biztodan kényelmesebb, és az eredeti kommentem is erre vonatkozott, hogy emiatt nem válnék meg az ubuntutól a Windows javára. -
Azt hogy lehetne beállítani, hogy ha mondjuk Steamen elindítok egy játékot, akkor az az elsődleges képernyőre kerüljön?
-
válasz
King Unique #23643 üzenetére
kinek mi. ¯\_(ツ)_/¯
nekem pl. nem annyira jönnek be az ilyen nagyon old-school felületek, de nem is szólom le őket. -
válasz
gery2123 #23641 üzenetére
Persze, ezt világos, de akkor már használom eleve azt, amibe rendesen be van konfigurálva.
Amúgy KDE-t már használtam, de nagyon nem az én világom, a GNOME 3 meg szimpi, de a Unity meg méginkább.
Az LXDE rettentő fapados, az XFCE-t meg csak szőr mentén próbálgattam, de annyira nem fogott meg. -
-
-
válasz
Lathronos #23621 üzenetére
Nem az volt a motiváció, hogy szimplán csak újabb legyen, hanem hogy a lehető legtöbbet tudjam kihozni a VGA-mból.
Amikor néha még az egér is nekiáll laggolni, csak mert 2 monitoron megy egy progi, vagy hogy FHD-n jobb esetben 2-5 fpssel msgy egy játék, akkor nem sok pozitív gondolat jut eszembe az AMD driverjéről...
Szóval ha "működne, ahogy kell", akkor nem lenne semmi probléma...
De tanultam belőle. -
-
-
válasz
lev258 #23611 üzenetére
Ha az eggyel korábbi kernellel indítom el a rendszert, majd a menüben kiválasztom a csökkentett grafikus módot, akkor ez fogad: [link]
Itt ha a "megfelelő" menüpontot választom ki, akkor sikerül előhoznom a bejelentkezési képernyőt, ugyanakkor bejelentkezni már nem tudok, a jelszó begépelése után egy pillanstig fekete képernyőt mutat, majd ismét a bejelentkezési képernyőt.
-
Telepítettem a Radeon Software Crimson Edition-t (innen, ezt)
Elsőnek a zárt driverről álltam vissza nyíltra, majd újraindítottam a gépet, majd letelepítettem ezt, majd megint újraindítottam, aminek az eredménye az lett, hogy most a boot animációig jut el a történet, utána fekete képernyő fogad.
Ötlet? -
-
-
hogy tudom az egér sebességét növelni, és a görgető sebességét csökkenteni?
-
Olyat hogy lehet csinálni, hogy ha egy ablakot fél képernyőre rakok, majd átméretezem a szélességét, akkor a másik ablak a másik oldalra rakva ne félképernyős legyen, hanem a másik ablak széléhez igazodjon?
A másik: Úgy rémlik nekem, hogy régen lehetett negyed képernyőre is igazítani az ablakokat, azáltal, hogy a sarokba húztam őket.
Ezt jelenleg hogy lehet kivitelezni? -
válasz
Lathronos #23379 üzenetére
Anno az 5-ös verzióig bezárólag lehetett a Skype-ba beépülve telepíteni ezt a szolgáltatást. Azóta különvált, és önálló platform lett lényegében.
Szóval ahogy Dhampir is írta, egy csokor flash játék.
amúgy az a problémám, hogy a GameXN maga felajánlja a flash leszedését, ami meg is nyílik a WINE Explorer-ben, de a telepítő egyszerűen nem jön le.
Azt viszont nem tudom, hogy ha Linux alól szedném le, és simán csak telepíteném WINE-nal, akkor utána az együtt tudna e működni a GameXN-nel, vagy sem.
(feleslegesen nem akarom teleszemetelni a gépet Win progikkal, csak ha nagyon nincs más megoldás.)
Mondjuk lehet, hogy az lesz a vége, hogy felrakom az XP-s gépemre, ami direkt ilyesmi célra van - bár annak a flash teljesítménye elég gyatra a régi hw miatt
majd kiderül.
-
Telepítettem WINE-nal a GameXN-t.
Hogy tudnám telepíteni hozzá a Flash Playert? -
-
-
-
Nexus 7-en működik a konvergencia?
Azt tudom, hogy Nexus 4-en igen, de a 2 bq-n és a Meizun nem. de mi a helyzet a 7-tel?Most olvasom a korábban linkelt oldalon, hogy igen.
Akkor viszont a kérdés, hogy milyen Bt egeret és billentyűzetet javasoltok hozzá?
-
-
válasz
Lathronos #23354 üzenetére
Hát, nekem Windowson általában HDD-ről kell egy 10-20 perc, hogy teljesen felálljon a rendszer, a bootolást követően
Azaz gyorsan bejön a desktop, csak utána még egy csomót szöszöl a HDD, és kb. minden döglassan jön be, a thumb-okat lassan generálja, stb.
Szóval nem haszontalan dolog ez az SSD.Ubuntun mondjuk nem ennyire szembetűnő a különbség, de azért itt is érződik, hogy nem egy mechanikus valamire van bízva az adatok írása és olvasása.
-
-
Most még nem aktuális a kérdés, de hónapok kérdése, és az lehet:
Adott egy gép, amiben van Intel HD IGP és Nvidia GPU is. Hogy tudom az Intelt totálisan letiltani, úgy, hogy soha még csak véletlenül se az legyen használatban az Nv helyett?
A másik: Az Ubuntu touch-os kérdések (megintcsak nem aktuális, de hamarosan az lesz
) jöhetnek majd ide, vagy annak van külön topik?
-
Az Unity vagy Nautilus bug, hogy ha egy másodlagos meghajtó van megnyitva a Nautilusban, és az ikonra kattintva előtérbe akarom hozni, akkor ahelyett, hogy a már megnyitott ablakot hozná fel, helyette új ablakot nyit a saját mappámmal?
-
-
Az a problémám, hogy a Linuxos MEGA csak a mappáját szinkronizálja, azaz a /MEGA/xy mappát és annak tartalmát már nem.
Gondoltam arra, hogy a szinkronizációs beállításokban külön hozzárakom az almappát, de nem engedni, mivel a Mega mappája már értelemszerűen hozzá van adva, így az almappát már nem engedi.
Ötlet? -
válasz
sz.balazs.95 #23275 üzenetére
végül sikerült megoldanom az alábbi módon:
1. Csináltam egy formázatlan, 8 MiB méretű partíciót az SSD elejére, amihez beállítottam egy bios_grub flag-et.
2. a Boot-Repair-rel csináltam egy automatikus javítást.Szóval aki a Win&Ubi dual bootját fel szeretné számolni, úgy, hogy csak az Ubi maradjon, és vele együtt SSD-re költözik, annak célszerű ezt megcsinálnia.
-
válasz
sz.balazs.95 #23267 üzenetére
kiegészítés: [link]
-
-
Mégiscsak van egy kis probléma.
Ma bekapcsoltam a gépet, és GRUB helyett egy villogó kurzort kaptam -
Szuper, köszönöm mindkettőtök válaszát!
-
válasz
Neil Watts #23220 üzenetére
Nálam ezek az opciók vannak (most nem vagyok gépközelben, így képet nem tudok róla küldeni):
fglrx-updates (ez van használatban)
fglrx
nyílt driverKendek: Magyarul a legegyszerűbb, ha csinálok egy EXT4 partíciót a Steamnek?
-
-
-
-
válasz
Neil Watts #23211 üzenetére
Ez azt jelenti, hogy ha visszaállítom a nyílt drivert, akkor utána még kézzel el kell távolítani a Catalystot, vagy ezt magától végzi el?
-
Kérdés, ami felmerült bennem (bár most még nincs aktualitása):
Ha veszek új VGA-t, akkor annak mi a "szakszerű" cseréje?
Úgy értem, vissza kell állni nyílt driverre, majd az új kártyával újból beállítani a megfelelő zárt drivert, vagy elég a kártya kicserélése után foglalkozni ezzel?
-
válasz
Neil Watts #23208 üzenetére
-
válasz
Neil Watts #23205 üzenetére
sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
0sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)sudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
[ 2.193058] ata5: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
[ 2.193094] ata3: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[ 2.193127] ata4: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)sudo hdparm -Tt /dev/sda
Timing cached reads: 8156 MB in 2.00 seconds = 4083.57 MB/sec
Timing buffered disk reads: 802 MB in 3.00 seconds = 267.18 MB/secdmesg | grep -i --color ahci
[ 0.424565] pci 0000:00:11.0: set SATA to AHCI mode
[ 1.700691] ahci 0000:00:11.0: version 3.0
[ 1.700959] ahci 0000:00:11.0: AHCI 0001.0100 32 slots 4 ports 3 Gbps 0xf impl SATA mode
[ 1.700963] ahci 0000:00:11.0: flags: 64bit ncq sntf ilck pm led clo pmp pio slum part ccc
[ 1.701746] scsi2 : ahci
[ 1.701841] scsi3 : ahci
[ 1.701922] scsi4 : ahci
[ 1.701996] scsi5 : ahcisudo smartctl --all /dev/sda
sudo: smartctl: command not foundcat /sys/block/sda/queue/scheduler
noop [deadline] cfq -
-
Ma vettem egy SSD-t.
Az Ubuntu partícióját át is másoltam rá a HDD-ről.
A kérdés:Hogy tudom megoldani, hogy az újonnan létrehozott partíciót be tudjam bootolni?
A HDD-n dual bootban van egy Windows-zal, de azt az SSD-re már nem fogom átmásolni, csak az Ubuntut.
-
-
-
-
Az, hogy a játékok a Win-hez képest gyengébben futnak, még az egyszerűbbek is (kb. fele/negyed annyi fps, és érezhetően nagyobb input lag) az a gyenge minőségű portoknak tudható be, vagy a gyenge minőségű grafikus drivernek?
Úgy értem, ha Radeon helyett mondjuk azonos szintű NV kártyám lenne, akkor is így futnának a játékok, vagy jobban? esetleg rosszabbul?
-
-
-
Emoji billentyűzet, mint amilyen a Windows 8.x-ben van, vagy emoji karaktertáblázat, mint amilyen a sima karaktertáblázat, csak emojikkal valamilyen formában létezik Ubuntura?
A másik:
Jól értem, hogy az Ubuntu valamilyen szinten ketté fog válni a 16.04-től, és lesz egy klasszikus, Unity 7-es, dpkg-val, meg egy Unity 8-as, snappy-vel?
Illetve a mostani 14.04 LTS-ről azt lehet tudni, hogy bármelyikre lehet majd frissíteni, vagy csak az előbbire? -
válasz
lev258 #23136 üzenetére
Hát, ez jó eséllyel nem menne.
De: A linkelt i386-os img úgy abban a formában használatba vehető, vagy mi kell hozzá?
Ha jól értelmezem, az való az Inteles tabletekre.
-
-
Sziasztok!
Azzal kapcsolatban érdeklődnék, hogy hogyan tudnám a BayTrail-T alapú, Windows 10-es tabomra telepíteni az Ubuntu Touch i386-ra írt verzióját.
[link] / Ezt a dokumentációt találtam, fájlokkal együtt - ezzel mit kell/lehet csinálni?
-
nem kimondottan a topik témája, de a LibreOffice és az openSUSE topik gyakorlatilag kihalt.
Szóval az lenne a problémám, hogy a legfrisebb LOo-ban a diagram szerkesztésnél minden egyes változtatást le kell egyesével okéznom, mert ha több dolgot módosítok, és úgy okézom le, akkor a világon semmi nem történik.
-
válasz
mAtThEw0319 #17444 üzenetére
félsz attól a HDD-től, hogy ennyire nem akarod használni?ja így már értem.
persze, úgy is ki lehet deríteni, csak gondoltam hdd-vel egyszerűbb, de ebben az esetben viszont mégsem. -
válasz
mAtThEw0319 #17441 üzenetére
Szerintem célszerű lenne kipróbálni, hogy ha HDD-re telepíted az Ubuntut, úgy jó-e.
Legalább kizárható lenne az SSD, mint hibaforrás. -
válasz
mAtThEw0319 #17439 üzenetére
a noti saját hdd-jével ugyanezt produkálja?
-
-
válasz
Dhampir #17433 üzenetére
Nem is azzal van a gond.
Alapvetően kétféle képnézegető van, az egyik, amelyik csak megnyitja a képeket, ha a fájlkezelőből kiválasztod, a másik pedig az, ahol a képnézegetőn belül tudod kiválasztani és managelni a képeket.
Na én maximálisan az előbbi kategóriát preferálom, mivel világéletemben fájlkezelőből nyitottam meg a dolgokat, illetve ott már szépen be vannak mappázva.
Na emiatt imádom a GNOME Image viever-t, mert az én használati szokásaimhoz maximálisan illeszkedik.
És emiatt nem szeretem a többit. -
-
Az Ubuntu gyári képnézegetőjének mi a neve? (nem a Shotwell-féle baromságra gondolok, hanem a másikra)
-
Azt túlzás mondani, hogy bejön a KDE. Inkább úgy mondanám, hogy az eddig kipróbált felületek között ez használta a legjobban a két monitort. (GNOME 3 totál rossz pl. ilyen szempontból, bármennyire is szép meg látványos)
Bár ez sem tökéletes, a Unity-vel együtt az a baja, hogy az, hogy melyik képernyőn nyílik meg egy ablak, az sokszor teljesen random dől el, ami elég bosszantó.Na meg más egyéb gondokkal is küszködnek, bár a KDE olyan ~20-30%-kal kevesebb hibát tartalmaz, mint az Unity. Pl. képes rendesen megjeleníteni a hátteret.
szóval úgy is mondhatjuk, hogy a KDE-t a funkcionalitása, és nem a kinézete miatt használom.
Bár most egész jól belőttem a külsejét, szóval végül is ezzel sincs sok gond, de azért a Unity szebb, na. -
válasz
ubyegon2 #17358 üzenetére
mert nem tudom, hogyan oldjam ez ezeket, pl. azért mert eddig még nem találkoztam ezekkel a hibákkal, és fogalmam sincs, hogy egyáltalán mi okozhatja?
Pl az, hogy a YouTube teljes képernyőben 3200*1080-as felbontáson megy (ami a két monitor össz felbontása), ugyanakkor csak egy képernyőn jelenik meg, ami azt eredményezi, hogy a lejátszó feleslegesen széles az mégis micsoda? Vagy az, hogy a LibreOffice egyik ablaka minden esetben a második képernyőn jelenik meg, azt mégis hol/hogy állítsam be? Szerintem alap dolognak kéne lennie annak, hogy ha megnyitok egy ablakot, akkor az ott nyíljon meg, amelyik monitoron kezdeményeztem a megnyitást.
Értem amit mondasz, de ezekkel mit csináljak? Magamtól nem fogom kitalálni a megoldást, pláne úgy, hogy a probléma forrása is tök ismeretlen számomra.
-
válasz
ubyegon2 #17351 üzenetére
„a Unityt is kipróbálhatod, lehet, hogy a Te gépeden pont jól viselkedik.”
egészen pár nappal ezelőttig bezárólag 4 évig folyamatosan azt használtam.
Nekem kimondottan tetszik, csak a több monitor kezelése nem az igazi.
és a jelek szerint az Ubuntu+KDE páros sem a legjobb.szóval akkor tesztelem a CentOS-t és az openSUSE-t, aztán meglátom, hogyan tovább.
-
-
jó, akkor openSUSE lesz. A vitázást meghagyom nektek.
-
Nézegettem a distrowatch-ot, és alapvetően 3 disztró tetszett meg:
Mageia, openSUSE, CentOS.
Ki melyiket ajánlja? -
Akkor tehát a kérdés:
Ki milyen Linux vagy BSD alapú disztrót ajánl, ami nem jön zavarba, hogyha egynél több monitort kell kezelni, és ami nincs tele idegesítő bugokkal? -
-
a Firefox-nál KDE alatt hol érhető el az előző munkamenet helyreállítása funkció?
a felső sávon levő menüsor nincs, (Unity-nál van), szóval az nem játszik.a másik: ez a gyönyörűség fogadott, miután kikapcsoltam az egyik monitort:
(azért kapcsoltam ki, hogy normálisan jelenjen meg a YouTube teljes képernyőre rakva) -
-
de én ubuntut használok, csak KDE-vel.
(egyébként van különbség eközött és a „normál” Kubuntu között?)
balazs95@amd64:~$ sudo apt-get install kdegraphics-svgpart kdegraphics-thumbnailers kdemultimedia-ffmpegthumbs kdemultimedia-mplayerthumbs kdesdk-thumbnailers icoutils
[sudo] password for balazs95:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: kdegraphics-svgpart
E: Ez a csomag nem található: kdemultimedia-ffmpegthumbs
E: Ez a csomag nem található: kdemultimedia-mplayerthumbs
balazs95@amd64:~$ -
-
válasz
szaszayanou #17281 üzenetére
1. Itt bizony ki van pipálva, mégsem jó valami.
2. De én nem NTFS merevlemezt, hanem WP8 telefont akarok használni, illetve annak a tárhelyét.
A Win7 partícióját gond nélkül tudom pl. kezelni, szóval azzal nem lehet amúgy gond. -
hogy lehet megoldani, hogy a Dolphin fájlkezelőben legyen előnézeti kép?
Jelenleg a képeknél egy sablon ikon van berakva, és nem a tényleges kép kicsinyített méretben, ami eléggé zavaró, mert így egyesével végig kell mennem a képeken, mert csak oldalt jelenik meg miniatűr méretben, hogy mi is az a kép tulajdonképpen.másik: Elvileg a WP8 tárhelyéhez Linuxon is hozzá lehet férni. A gyakorlatban ez hogyan valósítható meg?
-
-
-
válasz
sz.balazs.95 #17218 üzenetére
ötletek?
már vagy 20x oda vissza átnéztem a rendszerbeállításokat, de sehol nem találom. -
KDE Plasmánál hol lehet kiválasztani a hálózat típusát?
Vettem egy WLAN kártyát, és azt szeretném letesztelni, de lövésem sincs, hogy hol lehet váltani az alaplapi LAN és a PCIe WLAN kártya között.
-
-
mégegy bug:
KDE alatt a LibreOfficeban gyakran használhatatlanná válik a billentyűzet, ami azt jelenti hogy semmilyen gomb lenyomást nem hajlandó tudomásul venni. Más programnál nincs ilyen. -
perszehogy itt sem jó képernyőn nyílnak meg a játékok...
itt legalább át lehet helyezni utólag, de a francnak van kedve ablakokat húzogatni egyik monitorról a másikra csak azért mert az ablakkezelő még erre sem képes.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Brave
- Linux kezdőknek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Kerékpársportok
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Mobilinternet
- Mini-ITX
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest