Aktív témák
-
válasz
atesss #36287 üzenetére
Nem értem, hogy mit furcsálsz, semmi szokatlant vagy rendelleneset nem látok. Kattints az Alkalmaz gombra és megcsinálja a kijelölt változtatásokat.
A teljes eltávolítás annyit jelent, hogy a csomagok beállítófájljait is törli (pre/postinst/rm), amikre amúgy sincs semmi szükség.(#36288) atesss: GUI-s alkalmazást ne indíts sudo-val, azon kívül nem kell egyszerre a sudo-t és a gksu-t is használni, elég csak az egyiket. A GParted elindulását nálam a helytelen partíciók szokták okozni. Amint törlöm vagy javítom ezeket, esetleg eltávolítom a médiát, máris elszokott indulni.
-
Ez több mindentől is függ. Először is nem csak a Te internetes sávszélességed számít, hanem a kiválasztott tárolóé is, ez lehetett egyszer a szűk keresztmetszet. Természetesen nem lehet megmondani innen, hogy valóban az volt-e, mert ezt csak Te láthattad telepítés közben.
Másodszor pedig nagyban függ a telepítés ideje a gép paramétereitől és a kiválasztott csomagok mennyiségétől. Harmadszor pedig amíg az Ubuntu sima desktop telepítője egy képet másol föl, addig a Debiannal ez inkább az alternatív telepítőhöz hasonlatosan egyenként telepíti a csomagokat, ami sokkal lassabban megy.
Ha tippelnem kell, akkor a tároló volt a lassú.(#36281) atesss: Nem kell telepítened az égvilágon semmilyen plusz csomagot. Javaslom, hogy ezt olvasgasd kicsit.
-
Egész nyugodtan felteheted és kipróbálhatod. Amikor én nézegettem, akkor elég tré volt, látszott, hogy nem az Ubuntuhoz szabták. A téma is gagyi volt, ronda volt az összhatás is. Azóta aztán lehet, hogy csiszoltak jobban rajta, ezért ártani nem árthat ha ránézel. Maximum visszacsinálod a dolgot, aztán kész.
-
válasz
dcsabesz #36222 üzenetére
Mikor indítod a gépet, akkor közvetlen a POST képernyő után tartsd lenyomva a Shift billentyűt. Ha jól csináltad, akkor előjön a GRUB választómenü, amiben máris látod, hogy miről van szó. A legutolsó kernel helyreállítási módját válaszd, majd a kis idő múlva feltűnő újabb választómenüből pedig a legalsó rootot. Ott pedig beírhatod a rendszerment -v parancsot. Onnan szerintem magad is elboldogulsz, igazán egyszerű, csak pár lépés a visszaállításhoz vezető út.
-
Én még nem találkoztam ilyennel. De gondolom akkor a merevlemezen is lehetnek hibás szektorok, esetleg a központi memóriával is lehetnek gondok. A lemezkezelőben csekkold le a vinyó állapotát, illetve egy ötös tesztet futtathatnál a memtestben. Ha nincs semmi gond, akkor annyit tudok javasolni, hogy próbáld meg az alternatív telepítővel feltelepíteni a rendszert.
-
válasz
tigerjoco #36217 üzenetére
Pl. ha 40%-ra akarod állítani a ventilátor sebességét, akkor a következő parancsot kell kiadnod:
aticonfig --pplib-cmd "set fanspeed 0 40"
Ehhez fglrx kell persze és a
sudo aticonfig --initial
parancsot sem árt előtte kiadni újraindítással követve.(#36218) Torry: Ebből sajnos csak a lényeget hagytad ki. Milyen hibát írt ki telepítésnél?
-
Akkor lesz esélyed majd elolvasni, ha éppen valamilyen gond van és nem tudja betölteni a rendszert normálisan. A kikapcsnál kiíródó dolgok miatt ne aggódj, ha tényleg komolyabb gond lenne, akkor arról tudnál. Általánosságban is kiírkál mindenfélét, de a többségüknek felhasználói szemszögből nincs igazán jelentősége.
-
Eléggé szájbarágósan leírtam a lépéseket, nincs már mit magyarázni rajta. Szerintem neked nincs külön /boot partíciót, szóval csak egyetlen adat hiányzik, hogy mely partícióra van telepítve a rendszer. Ha ez megvan, akkor behelyettesíted az előző leírásomba, a végén pedig a GRUB telepítésénél a /dev/sda-t adod meg, nem a partíciót.
-
Maximum két partíciót kell csatolnod. Ha telepítésnél raktál a /boot alá külön partíciót, akkor az a második, ha nem, akkor pedig csak a rootot kell felcsatolnod a /mnt alá.
sudo mount /dev/sdXN /mnt
Aztán csatolod a többi cuccot:
sudo mount --bind /dev /mnt/dev
sudo mount --bind /sys /mnt/sys
sudo mount --bind /proc /mnt/proc
Chrootolsz a /mnt-be:
sudo chroot /mnt
Majd telepíted és frissíted a GRUB-ot:
grub-install /dev/sdX
update-grub
Kilépsz, újraindítod a gépet:
exit
sudo reboot(#36123) RBJ: Az egy rossz ötlet volt, az MBR-be telepítsed inkább.
-
Elkészültem a Rendszerment 0.4.2-es verziójával is. Belekerült egy új fő funkció, a Live rendszer készítés. A kapott .iso fájlt megfelelő méretű optikai lemezre, az indítólemez-készítővel és a dd-vel (Lucid kivételével) pedig pendrive-ra is fellehet írni. Elindítva a Live rendszert, a rendszerkép használható rendszermásolásra és a telepített rendszer helyreállítására is.
-
A saját könyvtáradba bele kell tudnod másolni bármit a magad nevében. Ha azzal gond van, akkor add ki a következő parancsot:
sudo chown -R <felhasz.neved>:<felhasz.neved> /home/<felhasz.neved>
Ha a /home könyvtár alá közvetlen akarsz adatokat juttatni, akkor pedig add ki a következő parancsot:
sudo chown <felhasz.neved>:<felhasz.neved> /home>
Az ajánlással ellentétben rootként ne másolgass általános dolgokat, mert abból elég nagy problémát lehet generálni.
-
válasz
ViZion #36031 üzenetére
SSD-n van nekem is az asztalin és ext4-et használok. A naplózás visszafogásához add ki terminálban a következő parancsot (minden partícióhoz):
sudo tune2fs -o journal_data_writeback /dev/sdXN
Ehhez még a /etc/fstabba is írd be a következő opciókat:
noatime,nodiratime,data=writeback,discard
Ahol is a discard eléggé fontos, mert ez küldi el a TRIM utasításokat. A data=writeback pedig szintén a naplózás visszafogását jelenti, de ide is írd be, mert különben nem tudja csatolni a rendszerpartíciót.
Ezenkívül ellehet játszani pár dologgal, ha sok központi memóriád van, akkor ramfs-eket és tmpfs-eket lehet létrehozni ide-oda, stb.. Szerintem felesleges, én a swapot is az SSD-n tartom, hiszen amúgy is alig használja, de ezt is belehet állítani. Mindenesetre így is úgy is egy csomó írási művelet történik a vezérlő belső optimalizációja miatt, én inkább kihasználom a sebességét és nem arra törekszem, hogy még véletlenül se. -
válasz
ViZion #35927 üzenetére
Úgy nézem, hogy egy Ralink RT3070-ről van szó, annak tényleg kéne mennie. Sajnos az én Atherosom is furán viselkedik a 2.6.38-as kerneltől. Be kell neki dugni egy másik vezeték nélküli hálózati adaptert, hogy lássa a hálózatokat és csatlakozni tudjon. Gondolom neked is a kernelben csesztek el valamit, azt mondjuk telepíthetsz régebbit, akár a Maverickét is, maximum csak próbaképp.
-
válasz
#40553216 #35842 üzenetére
Ha már nem használod a Rendszermenttet, akkor törölheted az egész könyvtárat. Ha még azért használod, akkor viszont ne, mert nem fog elindulni. A /home könyvtár szinkronmentésének törléséhez indítsad el a Rendszerment grafikus felületét, majd a gomb mellett kattints a jelölőnégyzetre aztán a törlésre. Ha csak azt szeretnéd elérni, hogy a már törölt elemek kikerüljenek belőle, akkor meg egyszerűen szinkronizálj megint és eltűnnek onnan is.
-
válasz
Nowhereman #35840 üzenetére
Éppenséggel én általában nem szórakozok azzal, hogy helyrerakjam az elcseszett rendszert. Inkább a pár kattintásos verziót választom és újra minden a régi. Mondjuk azt sem szeretem ha egy csomó fejlesztői csomag van telepítve (build-dep), ilyenkor is inkább miután debuildoltam állítom is vissza a rendszert. Mondjuk hétvégén így legalább háromszor kellett egy csomó csomagot telepítenem, de annyi baj legyen.
-
-
Nincs véletlenül valamelyőtöknek jó gyors internetkapcsolata? Leginkább a feltöltés érdekelne, mert az én 5 megásom kevésnek bizonyul. Fel kellene tölteni Launchpadra egy cuccot, de a feltöltőm éppen nem elérhető. Így meg max csak holnap tudnám megoldani a dolgot.
-
válasz
Ace owner #35712 üzenetére
Általában választani lehet a gép bekapcsolásakor, hogy melyiket indítod. Nem egyszerre futnak, hiszen két különböző és teljes értékű operációs rendszerről van szó. Természetesen virtuális gépre telepített vendégrendszereket lehet futtatni egy gazdarendszeren, de ez más kérdés.
Az Ubuntu telepítőképe ~700 MB-os, simán letöltheted, nem kell hozzá az infótanár. Fellehet pakolni egy pendrive-ra, aztán könnyedén kilehet próbálni, illetve telepíteni. -
válasz
Tanisz #35708 üzenetére
Ha valóban leendő Ubuntu felhasználó vagy, akkor mindenképpen érdemes a Windows mellé egy másik partícióra telepíteni a rendszert. A Wubi inkább csak egy átmeneti dolog, amivel kilehet próbálni a disztribúciót, komolyabb használatra alkalmatlan.
Én személy szerint az Ubuntut ajánlanám, mint a fejlesztési szempontból fő kiadást. Viszont mivel egyéni preferencia kérdése is lehet a GNOME meg a KDE kérdése, leginkább úgyis csak magad tudsz dönteni közülük.
Az Ubuntu felhasználói felületében éppen most történtek változások, a kezelőfelületet megreformálták. Bár felléphetnek problémák emiatt is meg azért is mert elég friss még a Natty, de egy kezdőnek talán mégis jobb lenne már ezzel barátkoznia.(#35709) Ace owner: Próbáld ki, a telepítővel indíthatsz Live rendszert. Nekem nagyon jól megy az Ubuntu a netbookomon (Wind U100), így csak ajánlani tudom.
-
A Szoftverközpont amúgy sem a gyorsaságáról híres, mivel mindent egyenként telepít. De gondolom nálad most a csomagok letöltése tartott több ideig, azért érezted azt, hogy sokáig telepíti őket. Ha több mindent telepítesz egyszerre, akkor használd a Synapticot vagy a terminált, sokkal gyorsabb lesz.
-
Azért vette fel a catalysthacks PPA-t. UVD 2-től biztosan megy a GPU-gyorsítás így a VLC-vel, persze a kódolástól is függ. Például a killa sample is frankón nézhető így, Maverick alatt még ment nekem is, pedig a brazos platform nem az erős CPU-s részről híres ugye.
(#35583) M.W.H: És mikor írja ki ezt a hibát? Gyanítom, hogy a csomag rossz vagy hiányos.
-
válasz
audi100td #35579 üzenetére
Megpróbálkozhatsz vele, de könnyen lehet, hogy olyan függőségi problémák lépnek fel, amelyek megakadályozzák azt, hogy a rendszerben történő komolyabb változtatások nélkül telepíteni tudjad a csomagot. Esetleg akkor fellehet venni a Natty tárolóját, aztán csak a network-managert megpróbálni frissíteni, utána pedig azonnal törölni a címet és frissíteni a csomagtároló információs adatbázist.
De hacsak nincsen nyomós érved az ilyesmi kivitelezésére, egyáltalán nem ajánlott hasonlót csinálni. -
Ne haragudj, de indoklás nélkül ilyeneket ajánlgatni akkor sem kellene. Én is mondok pár tárolócímet amiről azt sem tudod, hogy mihez van és mit csinál a rendszerrel, persze önzetlenül, Te felveszed és ráfrissítesz a rendszerre?
A catalysthacks PPA-val tényleg nem volt gond Maverick alatt, de Natty alatt van. Méghozzá akkor, ha a libva-x11-1 csomag már telepítve van és arra frissíted rá. Magam is tapasztaltam és több embernek is le kellett már írnom a megoldást, különben nem tudott lejátszani semmit sem a VLC-vel, nemhogy hardveres gyorsítása legyen. Azon kívül mint mondtam, nálam jelenleg nem is működik a GPU-gyorsítás, szegmentálási hibával kilép a VLC ha aktiválom. Bizonyára ennek örülni fog az akinek fingja sincs róla, hogy mitől van, csak a javaslatodra cselekedett. -
És mégis mi az ördögért kellene nekem a Kubuntu backports PPA-ja? A többiről nem is beszélve. Ha már ajánlgatsz, akkor legalább azt írd le hozzájuk, hogy mi mihez van és miért jó nekünk felvenni őket. Lehet, hogy éppen egyáltalán semmi szüksége rá az embernek.
A catalysthacks PPA-hoz például leírhatod azt is, hogy frissítéskor problémák adódnak amiket kézzel lehet csak megoldani (libva1 <-> libva-x11-1). Nem beszélve arról, hogy csak HD-s szériákhoz jó ha fglrx-et használ az ember. De nekem például még így sem, mert szegmentálási hiba lép fel.
Egy szó mint száz, különösebb magyarázat nélkül ne javasolgass másoknak olyan PPA-kat amik problémákat, instabilitást okozhatnak. A fellépő problémák megoldásait pedig közöld, meg a használatuk előfeltételeit. -
válasz
klambi #35555 üzenetére
A /usr/share/images/desktop-base könyvtárba ha bemásolod desktop-grub.png néven, akkor az update-grub parancs kiadásakor meg kell, hogy találja. A felbontással lehetnek gondok, 640x480, 800x600, 1024x768-al próbálkozz.
Persze működnie kellene ha a /etc/default/grub fájlba beírod az útvonalát a GRUB_BACKGROUND= után, bár mikor próbáltam nem jött azzal össze elsőre. -
Nah, csak összejött egy kis bemutató leírás, olvasgassátok.
(#35539) benczeb: Mobility Radeon? Mennie kellene neki a nyílt meghajtóval is. Mivel nyilván való, hogy valami probléma van ezzel, így nem nagyon tudod kipróbálni Live-ként. Illetve kipróbálni még talán kitudnád, de nem az új Unity felületet. Telepítés után viszont jó eséllyel már menne, csak aktiválni kellene a zárt meghajtót.
-
válasz
audi100td #35505 üzenetére
Most akkor az alkalmazástársítás nem megy, vagy a fájl létrehozása?
Az, hogy csak rootként tudsz hozzárendelni valamihez alkalmazást, az elég hülyeségnem hangzik, meg különben is, attól még a felhasználódnak nem azzal fogja megnyitni. Ha fájlt nem tudsz létrehozni valahol, akkor pedig az vagy úgy van jól, vagy a könyvtár jogosultságait kell megnézni és átállítani. -
válasz
audi100td #35416 üzenetére
Ajánlom helyette a gmrun-t, én is azt használtam. Telepítés után a gyorsbillentyűknél be kell állítani, hogy Alt+F2-re induljon. A parancs hozzá gmrun.
(#35417) róland: Indítószkriptet? Ez a parancs azért van ilyen formában, hogy indítóikont lehessen vele csinálni. Egyszerűen parancsnak írd be ezt ami működik.
-
válasz
CPT.Pirk #35410 üzenetére
Hát, gyakorlatilag nem a Debian kész csomagjait használja az Ubuntu, hanem inkább a forráscsomagokat "Ubuntusítják". De nem mindig jön minden egy helyről, van ami az unstable van ami meg a testing ágból jön. Azon kívül a magcsomagokat közvetlen a fejlesztőktől szerzik be, ezért is van az, hogy már rég nem 100%-osan csomag kompatibilis a két disztribúció.
-
válasz
fradi81 #35401 üzenetére
Alt+F2 -> gconf-editor
apps -> nautilus -> desktop -> volumes_visible, vedd ki a pipát.(#35402) audi100td:
Alt+F2 -> gconf-editor
desktop -> gnome -> session -> required_components_list, töröld az értékből a panelt, majd jelentkezz ki és be.(#35387) spirit007: Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha van egy visszaállítási pontod...
-
válasz
Numspa #35344 üzenetére
- Időjáráshoz.
- Nem lehet.
- Nem lehet.
- Az utolsóra már kaptál választ korábban.(#35345) róland: A szokásos paranccsal sem megy?
32 bitesnél
sh -c "LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype"
64 bitesnél
sh -c "LD_PRELOAD=/usr/lib32/libv4l/v4l1compat.so skype"
Már ha Skype-ról van szó. -
válasz
Numspa #35315 üzenetére
Rákattintasz a nevedre és alul kiválasztod. Ha az automatikus bejelentkezés aktív, akkor persze ez nem fog menni. Akkor vagy deaktiválod azt addig, vagy megpróbálkozol azzal, hogy a Rendszerbeállítások -> Bejelentkezési képernyőnél átállítod az alapértelmezett munkamenetet.
Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- 10 részletre elérhető BANKMENTES részletfizetés ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest