- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
d@minator
addikt
válasz
ricsi99 #46415 üzenetére
Szerintem a "Configurable TDP-down" lehet az ok amit a gyártó határoz meg a leírás szerint.[link]
Szuper...3,4GHz 4/8 mag marketing csak éppen terhelés alatt alapórajelen sem megy. Sajnos BIOS-ban csak a Virtualizációt lehet kapcsolni semmi mást. Mindenesetre köszi a segítséget! -
d@minator
addikt
Sziasztok! Kicsit off (autotuning) de ha valaki tud valamit a procikról az ti vagytok. Probléma: [link]
-
d@minator
addikt
válasz
adamcsik #40795 üzenetére
Jól tetted.
Nem tudom a CPU Internal Thermal Control kikapcsolása a biosban segítene e de nem hiszem. Valami más miatt nem megy és ez a beesés is érdekes. Egy másik topikban érdemes lenne megmutatni, hogy melyikben azt nem tudom. Akár ide: [link]
De ez is haladás most már vehetsz egy jobb VGA-t. Az azzal kapcsolatos kérdéseket viszont a VGA topikban tedd fel. -
d@minator
addikt
válasz
adamcsik #40790 üzenetére
Persze, mint korábban írtam ha a procit húzod akkor a RAM-ot is és a PCI-e is. Ezért kell a RAM-ot is mindig beállítani, annyira vagy kisebbre, mint amekkora RAM van a gépben. Valamint a PCI-e 100-ra tenni...
Most már nem tudom mit csinálj így távolból. Még egyszer tedd procit 325-re és a továbbiakat állítsd be:
1. Tedd a RAM-ot 650-re. Hátha.
2. Ha úgy sem akkor tedd vissza a RAM-ot 448-ra és tedd a CPU-t 1,4V-ra.
3. Ha úgysem tedd a CPU feszt autora.
4. Ha úgy sem akkor a PCI Cock Syncronization Mode: 33,3 MHz-re.Közben a PCI-e frekit ne feledd mindig 100-ra tenni. Mindig mindent újra kell állítani ha törlődik.
-
d@minator
addikt
válasz
adamcsik #40775 üzenetére
Ha nem megy valami miatt a tuning akkor visszaáll az alaplap alap értékre.
A feszültséggel nem kell foglalkozni, hogy sárga csak legyen 1,3V-on. Amúgy hol sárga? Az Everestben vagy a BIOS-ban?
Hagyd így 299-en. Ekkor 8x299=2400MHz amin a procid megy. Azért emeltük a feszt, hogy a stabilitás tesztben ne legyen beesés.
Tehát két kérdés:
1. Hol sárga a fesz?
2. Így 299-en 1,3V-al a stabilitástesztben van e beesés (10perc alatt)? -
d@minator
addikt
válasz
adamcsik #40773 üzenetére
Innentől kezdve te is elboldogulsz vele. :-)
Kísérletezgethetsz, az órajellel ha instabil akkor kell neki egy kis feszt adni akár 1,4V-ig. De az az igazi ha minél kisebb feszültséggel stabil a rendszered, mert akkor kevésbé is melegszik. A másik cél, hogy a memóriák is minél nagyobb frekin menjenek. Azzal is tudsz variálni.Másik módja, hogy a szorzót lejjebb veszed és a proci frekit növeled még nagyobbra. Pl. a 2600MHz-et többféleképpen is kihozhatod.
1. 8x325
2. 7x371
3. 6x433Ezeket te is ki tudod számolni. Lehet ezek közül a memóriád is a 667 közelében menne.
Arra figyelj, hogy a hőmérséklet ne legyen terhelve 70 fok fölött. Akár 3300MHz-re is húzhatod. A stabilitás azonban olyan dolog, hogy egyből nem biztos, hogy kiderül. Lehet 2hét múlva játszol valamivel és akkor fog kifagyni. Akkor vagy visszább veszel a tuningból vagy adsz egy kis feszt.
Tuning értékeket mindig terhelés alatt kell nézni, mert ha nincs terhelés akkor bekapcsol a proci energia megtakarítás üzemmódja és levesz mindent. -
d@minator
addikt
válasz
adamcsik #40769 üzenetére
Adj neki egy kis feszt a CPU VCore Voltage menüben. Auto-rol állítsd 1,3V-ra vagy annak a környékére. (Nem kell megijedni 1,5V-ot meg többet is bír.) Tehát állíthatod 1,32-re vagy 1,29-re amit felajánl az alaplapod. Utána futtasd a stabilitás tesztet. És írd fel az eredményeket terhelés alatt ahogy eddig. Eggyel többet írj fel. A "CPU mag:" is kell, hogy terhelés alatt mekkora fesz, mert gyanítom, hogy terhelésre leesik.
-
d@minator
addikt
válasz
adamcsik #40759 üzenetére
Köszi! :-) Na most már látszik a lényeg. Az egyetlen bajom, hogy amikor a fotót csináltad már leállítottad a tesztet. Indítsd el (most elég pár perc) és írd fel miközben megy a teszt a következőket (fotó nem kell):
CPU órajel:
Memória sebessége:
1.CPU/1. mag:
2.CPU/2. mag:Akkor fogom látni, hogy mekkora a két mag hőmérséklete terhelés alatt. Az már most is látszik, hogy a memória picivel nagyobb frekin megy, mint kellene. Így ha tovább húzzuk a procit a memória is feljebb fog menni és ha fagyás lesz nem tudjuk, hogy a proci vagy a memória fagyott e ki.
-
d@minator
addikt
válasz
adamcsik #40750 üzenetére
Az OSD-t nem raktad ki (Felül FÁJL/ Beállítások/ OSD utána Felül FÁJL/ Beállítások/ Érzékelő ikonok), hogy a memóriát is lássuk meg mindent.
A 2200MHz jó. A hőmérsékletek jók. De vajon miért ingadozik a CPU? Az alsó ábrán a CPU terhelésnek egyenesnek kellene lenni de van 8 beesés.Pedig már láttam ilyet...
-
d@minator
addikt
válasz
adamcsik #40745 üzenetére
Az már majdnem olyan mint a 6670. :-)
Mit nem tudsz? Everest/Beállítások ott van két OSD felirat. Egyikben engedélyezed az OSD-t a másikban kiválasztod, hogy mit akarsz megjeleníteni. A jobb felső sarokban megjelenik egy kék ablak amiben nézheted a proci hőmérsékletét memória sebességét CPU sebességét stb. Bármit amit kiválasztasz.
Utána elindítod a stabilitástesztet (arról linkeltem képet, hogy hol van). Ekkor 100%-ra terheled a CPU-t. Hagyod 10percig, hogy stabil e a tuning. Utána lehet tovább lépni. De kellene info, hogy mennyin megy memória, mekkora a CPU hőmérséklete.De tedd nyugodtan 275-re. Legyen 2200MHz-ed.
-
d@minator
addikt
válasz
adamcsik #40734 üzenetére
A RAM freki is emelkedik ha húzod a procit ezért visszább kell venni. De azt nem lehet egyesével csak meghatározott értékekre állítani. A lényeg, hogy a 667-nél ne legyen több, mert akkor fagyhat. Némi tuningot a RAM-ok is elbírnak. Ott állítod ahol a procit csak lejjebb. Most valószínű auto-n van.
Az a VGA alig erősebb, mint a 9500GT-d. Kb. 3000Ft-ot ér. Olyat ne vegyél, mint ami most is van.
-
d@minator
addikt
válasz
adamcsik #40732 üzenetére
A DRAM Frequency-t be kellene állítani, minden tuningnál hogy ne legyen több sokkal, mint a mostani memória freki (667MHz), mert akkor fagyogathat a géped.
Ha minden jól be van állítva akkor mehet a 2000MHz. Ahhoz 250MHz-re kell tenni a CPU frekit. RAM-ot újra ellenőrizni ha kell lejjebb venni.
Aztán everestben a CPU-t 100%-ra terhelni vagy 10 percig.Még egy dolog: Tuningnál előfordulhat lefagy úgy a gép, hogy az alaplapon sem jön be semmi.(Most még nem fog) Ekkor vissza kell állítani a gyári beállításokat (CMOS Clear). [link] 2.6 Fejezet Jumpers
1. Kihúzod a konnektorból
2. Kiveszed az elemet
3. Átrakod a jumpert 1-2 állásból a 2-3 állásba 5-10 másodpercre aztán vissza.
4. Aztán elem vissza, konnektorba be és bekapcs. -
d@minator
addikt
válasz
adamcsik #40725 üzenetére
Ez semennyire, mert csak a négyszög impulzusok számát növeled. A feszültségemelés kis mértékben javítja a stabilitást de azt már nem szabad maxra húzni csak amennyit mondunk neked. Még az is jóval alatta van a károsnak. Szóval nó para. :-)
Egyelőre azt állítsd be amit mondtam fesz még nem kell. Nekem 2200 vagy 2400-nél kellett egy kis feszt adni.
Amúgy ne sajnáld, mert egy 2000Ft-os prociról beszélünk de lehet annyiért sem tudnád eladni.VGA-ból meg amit tegnap linkeltem 10-ért majdnem 3év garival 6670. Nem biztos, hogy neked megér a GDDR5 változat 18ezret. A mostani VGA-dnál sokkal de sokkal jobb. Ha nem tetszik el tudod adni kevés bukóval.
-
d@minator
addikt
válasz
adamcsik #40723 üzenetére
Menj a BIOS-ba és a CPU frekvenciát állítsd nagyobbra. Most 200-on van. Állítsd 225-re. Máris 1800-ad lesz.
A PCI express frekvenciát Auto-ról 100-ra. A memóriát állíts a mostanira vagy az alá, mert az is emelkedik. Megtalálod.
Utána lehet feljebb is menni meg egy kis feszt adni. De azt majd később. -
d@minator
addikt
válasz
TomisSzeged #9760 üzenetére
Azért azt gondolom tudod, hogy ha egy LCD megjelenítő ha nem a natív felbontásban van hajtva akkor romlik a képminőség? Tehát ha egy 1980-as kijelzőt 1440-nel hajtasz akkor azért romlik a minőség, mert egy képpontra már nem egy képpontnyi információt jut.
-
d@minator
addikt
válasz
TomisSzeged #9756 üzenetére
Szívesen.
A memória tuningnak semmi haszna nincs ezért azt nem szoktam piszkálni.
-
d@minator
addikt
válasz
TomisSzeged #9752 üzenetére
Az általad vásárolni kívánt monitorban - többnyire a monitorokban - TN panel van ami a leggyengébb TFT technológia. A TV ebben mutat nagyobb előnyt a monitorhoz képest, hogy más TFT technológiát használ. (pl nagyobb betekintési szög)
Ahhoz a felbontáshoz többnyire elég egy 4870-es VGA. Mondom többnyire. Már 35k-ért is kapsz 512MB-st.A windowsos tuningot felejtsd el. Csináld azt amit a BIOS-ban leírtam. A memória freki emelkedni fog a húzással de azt vissza tudod venni. Nekem 1,42 volt az E2140 tápfesze azzal ment 3,36GHz-et. Az E2160 ugyanaz a proci más szorzóval.
-
d@minator
addikt
-
d@minator
addikt
válasz
TazLeacher #9747 üzenetére
"sok film, kevés game"
-
d@minator
addikt
válasz
TomisSzeged #9745 üzenetére
Vannak itt a hardverapróban 8800GT-k és 4850-ek 20 körül néz szét ott.
Tuningolni a MB Intelligent Tweaker-ben tudsz. A CPU Host Clock Control-t Enabledre. És lehet emelni a CPU frekit. Emeld 244-re először. Aztán ha gép stabil tovább emelheted.
A PCI Express Frequency-t állítsd fix 100-ra.
Tápfeszt akarsz emelni? Mert ha igen akkor kihozható belőle 3-3,4GHz is. -
d@minator
addikt
válasz
petymeg #9699 üzenetére
Prime95 gyorsan kiakasztja a CPU-t ha valami nem fasza, azzal tesztelt. Hőmérésre meg Hardware Monitor vagy Real Temp. A maximum fokokat kell nézni. Legjobb ha mindkettőt felteszed és a teszt előtt összehasonlítod h egyformán mérnek e. Ha ige mehet a Prime. Először tíz perc elég a tuningok között de, hogy a teljes stabilitásról meggyőződj ahhoz fél nap, egy nap amíg mennie kell.
-
d@minator
addikt
Sajnos ehhez nem tudok viszonyítani, mert én a staistics-ban szoktam nézni a max hőfokot. Meg van amelyik Everest alámér 10 fokkal. Fesz mérésére viszont használhatod. Hőmérsékletre a RealTemp progit töltsd le.
Javaslom a fesz legyen terhelés alatt 1,39V és az FSB-re állíts be 377MHz-et. -
d@minator
addikt
Ha írsz valakinek a válasz gombot használd.
Ha nekem szánted a kérdést akkor válasz:1. Válaszd az Advanced menü pontot.
2. Válaszd a JumperFree Configuration-t.
3. Válaszd a CPU Configuration-t.
4. Válaszd az AI Overlocking-t. Ezt állítsd Manual-ra. (a + és - gombokkal lehet)
5. Az FSB Frequency-t állítsd 355-re. (a + és - gombokkal lehet)
6. A PCI Frequency-t állítsd 100-ra. (a videókártya buszát ne tuningoljuk mert fagyhat ezért kell fix 100)
7. A DRAM Frequencyt úgy állítsd be, hogy ne legyen több, mint a RAM-od frekije. Ha pl. 800-as RAM-od van akkor 800-ra vagy kevesebbre de ezt majd látod.
8. A feszt a CPU Voltage menüpontban találod ezen az oldalon.Persze hogy lásd ki kell kapcsolni az ASUS logót.
Az a BOOT menüben van a Boot Settings Configuration-ban.
A Full Screen Logo-t rakd Disabled-re.Lehet, hogy nem pont ilyen a tied, mert az én lapom Asus P5K.
-
d@minator
addikt
válasz
d@minator #9571 üzenetére
Ne oda írd hanem a cuccaidhoz. Hűtő táp is lényeges.
CPU voltage Auton próbáld a 3200MHz-et. Tápot adj ha fagy. Nem biztos hogy az a valós fesz amit a BIOS-ban beállítasz hanem a terhelés alatti a lényeges. (pl. Everestben megnézheted ha közben elindítsz egy Prime95-öt vagy az Everest stabilitás tesztjét)
Ha ez segít nekem a Q6600-os a következő feszekkel megy:
3400MHz - 1,38V
3600MHz - 1,41V -
d@minator
addikt
-
d@minator
addikt
válasz
Sebibalu #9440 üzenetére
Lőjél neki egy GTA IV-et. Kiváncsi lennék egy Prime-ra is.
Vagy nem bírja?
A Tjmax az ugye a kikapcs hőmérséklet?
Az Everest rendszer stabteszt is tud mérni csak nem kell startolni. Érdekes, hogy neked 5.01 Everest jól mér az 5.02 meg alámér 10 fokkal.
Ezek szerint az Everest 5.01, Real Temp 3.0 és a CPUID Hardware Monitor egyeznek meg.Szerintem még simán adhatsz neki feszt.
CsíkosMókus: A 2180-ad nem megy többet? Nekem ennyit ment a 2140-es. Vagy csak nem gyötröd?
-
d@minator
addikt
válasz
Calibos #9433 üzenetére
Tartós üzemre talán magas de néhány Prime erejéig mehet. Túlmelegedés esetén lekapcsolnak a procik bár csak intel-nél próbáltam. A Q6600 92fokon ment az Everest stabteszt, 94 foknál prime-mal kapcsolt, az E2140- nek (210%-on! ment) a ventijét húztam le. Ott hőfokot nem néztem. Fagyott és újraindult. (max. maghőfokok)
Szép ez a táblázat de nem hiszem, hogy 60 fokon nagy tuningot el tudnék érni.
A GPU-k 90 fokosak szoktak lenni (pl.HD 4850), alaplapi csip bordán is mértem (műszerrel) 85 fokot. Akkor mennyi lehetett a mag? 100fok?
Amúgy köszi a linket vannak benne hasznos dolgok.Alex Vincent:Azon a feszet többet nem tudsz rajta húzni? Nem hiszem, hogy ha a feszt nem bántod akkor tovább fog melegedni.
Sebibalu:Ez szép.
Tudnál dobni pár hőfokot? HW monitor maghő max. Prime 95 alatt.
-
d@minator
addikt
A BIOS-ba keresd meg az FSB-t és növeld meg. A Celeronok jól húzhatók. Bár abban az alaplapban elég esélytelen...
Alex Vincent: Azzal a hűtővel Prime alatt reális. Ha nem adtál neki feszt akkor nyomd még az FSB-t. Adhatsz némi feszt is legfeljebb kifagy. Nem fog tönkre menni. Mehet akár 80 fokig is. Jó kis procik a 6300-masok simán viszik a 3,2GHz-et. Javaslok egy Hyper TX3-mas hűtőt hozzá. 5k alatt van az ára.
-
d@minator
addikt
Az E4500 úgy működik, hogy alaplaptól kap 200MHz-et. (órajelnek vagy FSB-nek hívják) A prociban van egy szorzó áramkör ami ezt felszorozza 11-cel.
Így jön ki: 11*200=2200MHz vagy más néven 2,2GHzA szorzót az alaplap vezérli. A proci szorzója az fix 11 sajnos ezt feljebb nem lehet állítani csak lejjebb.
Tehát akkor csak az FSB növelésével tudsz tuningolni.
Például1.: Ha 3000MHz-re akarod tuningolni a procit akkor ki kell számolnod az FSB-t.
Egyszerű: 3000:11=272
Tehát az alaplapon 272-es FSB-t kell beállítani.1. Lépj be a BIOS-ba. (a gépet indítsd újra és nyomd a Delete billentyűt amikor valami megjelenik a képernyőn, akár nyomogathatod is)
2. Válaszd az Advanced menü pontot.
3. Válaszd a JumperFree Configuration-t.
4. Válaszd a CPU Configuration-t.
5. Válaszd az AI Overlocking-t. Ezt állítsd Manual-ra. (a + és - gombokkal lehet)
6. Az FSB Frequency-t állítsd xxx-ra. (a + és - gombokkal lehet) (az xxx az FSB amit kiszámolsz a példa alapján)
7. A PCI Frequency-t állítsd 100-ra. (a videókártya buszát ne tuningoljuk mert fagyhat ezért kell fix 100)
8. A DRAM Frequencyt úgy állítsd be, hogy ne legyen több, mint a RAM-od frekije, mert ha kifagy a géped akkor nem fogod tudni, hogy a RAM miatt vagy a proci miatt van. Ezért javaslom, hogy RAM-ot 800 alá állítsd az FSB növelése után.Ez nagyon egyszerű csak itt tűnik soknak. A végén nyoni kell egy F10-et és a mentést választani. A gép újraindul és már látod is, hogy xxxx-es procit csináltál.
Persze hogy lásd ki kell kapcsolni az ASUS logót.
Az a BOOT menüben van a Boot Settings Configuration-ban. A Full Screen Logo-t rakd Disabled-re.
Ha csinálsz egy tuningot akkor minden esetben meg kell győződni, hogy stabil e. Ezért a magokat meg kell terhelni. Legjobb az Orthos progi. Esetleg használható az Everest is ezek 100%-ban terhelik a 4 magot.
Everest-et tölts le valahonnan abban a Számítógép/Túlhajtás és Érzékelő menüben mindent látni fogsz.
Az Eszközökben meg van Rendszer stabilitásteszt ezzel "izzaszthatod" a procit.Ha a proci kifagy vagy újraindul a gép akkor kell a proci feszültségét megnövelni. Ha viszont növeled a feszt akkor jobban fog melegedni a procid és ha nincs jó hűtés rajta akkor csak kisebb tuningot fogsz tudni csinálni.
Persze a tuning mértéke elsősorban a procitól függ. Ez procinként változó. Majd te kideríted mit tud a tiéd.
Ja és a CPU configuration-ban ki kell kapcsolni a CPU ratio Controlt meg a legutolsót mert azok ilyen takarékos funkciók és leveszik a szorzót ha nincs terhelés.
-
d@minator
addikt
válasz
zserrbo #9332 üzenetére
40 fok? A win nem igazán terheli meg.
Orthos-sal terheld. (esetleg Everest)
Az fsb-t nyugodtan emelheted semmi baja nem lesz. Legfeljebb kifagy. Na olyankor kell neki egy kis tápot adni. Ha stabil akkor mehetsz feljebb órajelben és ha újból fagy feszben. (Azért utóbbiban ne lépd túl a léghűtéssel adható körülbelüli max. értéket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen videókártyát?
- Router gondok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged