- Huami Amazfit Bip okosóra
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Elegáns tokozást kap a Xiaomi Watch S4
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
Új hozzászólás Aktív témák
-
lizakattila
senior tag
válasz
horrortown #12796 üzenetére
Szia!
Ebben a topikban próbálj meg segítséget kérni.
Biztos kapsz 2-3 alternatívát. -
lizakattila
senior tag
-
lizakattila
senior tag
-
lizakattila
senior tag
papi77, Zolás: ebben a topikban a 9320-as hozzászólás környékén elég részletesen beszélgettünk hasonló dolgokról.
Természetesen egy kicsit mindenkinek a saját procija specifikációi szerint kellene az adott dolgokat állítani, de iránynak szerintem jó lesz.
Ha valami nem megy, próbáljatok meg konkrét kérdéseket feltenni, arra könnyebb válaszolni, mint általánosságban írni arról, hogyan kell tuningolni. -
lizakattila
senior tag
válasz
aleister #9452 üzenetére
Hali!
Elvileg az everest rendszerstabilitás tesztje is jelzi folyamatosan a hőmérsékleti értékeket.
De a RealTemp, Core Temp is log-golja a hőmérsékleti adatokat, külön magonként a minimum és a maximum hőmérsékleteket. Ezekben be is állíthatod, hogy hány másodpercenként frissítse az adatokat, illetve lehet menteni szöveges illetve excel file-ba.
Én hirtelen ezeket tudom, de tuti van más is, ami alkalmas erre, de most nem jut több eszembe. -
lizakattila
senior tag
válasz
opstefan #9407 üzenetére
Hali!
Az, hogy 1000MHZ-en ment, annak az a magyarázata, hogy a sok újraindítás után elvileg mindent visszatett auto-ra.
Így valszeg működött a CnQ is, ami idle-ben visszaveszi a proci szorzóját és feszültségét (energiatakarékossági funkció). Terhelés alatt ez (asszem két lépést tud) növekszik és "teljes gőzzel" dolgozik a proci.Amikor emelted az órajelet a HT-t visszaosztottad? Az AM2-es lapok még nem igazán szeretik az 1000 fölötti HT órajelet (am2+os lapoknál már nem kell erre figyelni).
Elképzelhető hogy emiatt nem indul esetleg lesz instabil. -
lizakattila
senior tag
válasz
Calibos #9403 üzenetére
Nekem legjobb tudomásom szerint ez az érték az "aranyszabály" a PCI-E frekire (természetesen ettől el lehet térni
).
Azt nem mondtam, hogy emeli, ha növeli az FSB-t, de ha Auto-n hagyja, akkor nem biztos, hogy ezt az értéket fogja beállítani a lap is. Igaz én még csak 1 MSI lappal találkoztam személy szerint, ami autonál 90-re lőtte be. De az lehetett bios bug is.
Ezért írtam, hogy inkább azt is állítsa be manuálisan.
Ha valamit nem jól írtam, természetesen javíts ki, ebből is tanul az ember. -
lizakattila
senior tag
Hali!
Inkább BIOS-ból tuningolj, ott is mindent be lehet állítani.
Először nézd meg CoreTemp-pel a procid VID-ét (gyári feszültség).
Aztán go a biosba.
A proci feszültségét állítsd be a vid+0,1volt-ra. (CPU Voltage)
Emeld meg az fsb-t 333-ról mondjuk első körben mondjuk 400-ra. (FSB Freqency), így 7*400=2,8GHz-en menne.
A memóriáknak állítsd be a gyártó által javasot feszt (esetleg annak is +0,05-0,1volt) és a memóriát ellső körben állítsd 800-hoz minnél közelebbi értékre.
A PCI Expres freqit állítsd fix 100-ra.
A Spread spectrumokat, ami ilyen nevűt találsz, azokat Disable-re.
Ha nem indulna vedd visszább egy kicsit az FSB-t és akkor jó lesz.
Ha megy tesztelj valamelyik tesztprogival (prime 95, Linx, Orthos IBT).
És figyelj a hőfokokra, ne menjenek terhelés alatt a gyártó által javasolt fölé, ha lehet (jelen esetben 72 fok).
Ha valamelyik menüpontnak nem ez a neve, sorry, de nem tudhatom az összes lap biosát fejből.
Ha sikerült várunk vissza, illetve ha további kérdéseid lennének.
Neked is írom, hogy olvasgass vissza pár hozzászólást ebben a totyikban, mert sok mindent lehet belőle tanulni. -
lizakattila
senior tag
Hát a proci hőfokra az így passz. Asszem már írtam, hogy próbáld meg megtapogatni a bordát menet közben. Azért szerintem kézzel is meg lehet állapítani hogy valami 30 vagy 50 fokos.
Hát a vinyó az kicsit forrófejű. Nálam két vinyó van egymásra pakolva és így is olyan 30pár fokosak. -
lizakattila
senior tag
válasz
INMOTEP #9390 üzenetére
Hali!
9320-as hozzászólástól olvasgass, ott ezekről van szó!
Néha azért vissza kellene nézni 50-100 hszt és akkor lehet meg is oldhatnád, nem kellene a válaszra várni.
Ill. töltsd ki az adatlapodon a cuccaidat, mert így nem könnyű, hogy csak a procit tudjuk milyen! -
lizakattila
senior tag
Próbálj meg egy teljes bios resetet (gép kikapcs, reset jumper fel, elem kivesz, elem érintkezőit összezár, elem vissza, jumper le és indít) hátha magához tér.
Esetleg ha nagyon nem akar menni még kipróbálhatod, hogy teljesen áramtalanítod a gépet, procit kiveszed pár percre és vissza. Hátha...
Így hirtelen jobb ötletem nincs. -
lizakattila
senior tag
Így van, mint előttem mondták a Dynamic Energy Sawer-t akár nyugodtan le is szedheted, mert tuning mellett nem működik.
Linkelés legegyszerűbben: beírod mondjuk, hogy LINK, aztán ezt kijelelöd. Utána alul a link ikonra kattintasz és oda beírod/illeszted a hivatkozást. Csak ügyelj, mert már alapból szerepel benne a http:// és az ne legyen kétszer.A hőfokokra visszatérve: lehet a szenzor is sz.r a prociban és azért ír idle-ben is ilyen hőfokokat. Mostanában több ember is írta ezt az E5200-ekről.
Legegyszerűbben, megfogod a hűtő bordáit, és ha nem sütnek, akkor minden rendben.A hűtő meg tényleg jó, amivel szemezel, csöndes és még PWM-es ventije isvan és jól hűt.
(#9363) Bocaa: 24/7-re általában olyan VID+10% javasolt. De amúgy az is igaz, hogy ezek a procik 0.85V – 1.3625V közötti vid-del jönnek ki. Tehát elvileg bios 1,3 az még belefér.
Én azt mondom, hogy ha itt stabil és terhelés alatt sem melegszik fel nagyon (70 fok fölé), akkor maradhat neki ez is.
Esetleg az MCH-nak adhatsz +0,1v-ot és úgy próbáld meg esetleg egy kicsit kisebb fesszel. -
lizakattila
senior tag
Hali!
Hát annak a lapnak bírnia kellene a magas FSB-t. Láttam már tesztekben (itt a PH-n is) nem egy olyat, amiben 500 körüli fsb-vel hajtották a procit.
Úgyhogy a Te esetedben véleményem szerint a proci lesz hamarabb wall-os.
Szerintem ha a proci bírja, akkor nyugodtan emelheted neki.
(Nekem egy ennél jóval régebbi lapom volt 965P-DS3, és abban egy E6400-as 430-at tudott.)A ramjaidat sajna nem ismerem, esetleg kérdezz rá a RAM-os topikban.
Bár én első körben adnék nekik +0,2 voltot és megnézném mit mennek. (A ramok nálam általában kék képernyővel jutalmazták, ha túlhúztam őket.) -
lizakattila
senior tag
Igen, CoreTemp-ben a két mag hőmérsékletét jelzi.
Esetleg megnézheted a hőmérsékleteket még 1-2 progival, hogy azok mit írnak (everest, RealTemp).
A memók sebessége szvsz játékban nem igazán határoz (ott inkább a mennyisége számít, tehát szemmel látható változást úgysem érnél el, ha mondjuk 800-ról 900ra húzod), inkább a progik profitálnak a gyorsabb memóriakezelésből.
-
lizakattila
senior tag
válasz
Dark KillerX #9345 üzenetére
Hát én ennyit találtam. Az értelmezését Rád bízom.
Spread SpectrumAmikor az alaplap órajel generátora impulzust generál, rendkívüli esetekben ez EMI-t (Electromagnetic Interference-Elektromagnetikus Interferencia) idéz elő. a Spead Sprectum funkció lecsökkenti a generált EMI-ket az impulzusok szabályozásával. Ez variálja a frekvenciát, tehát nem használ több frekvenciát egy időpontban. Ez segít lecsökkenteni az interferencia problémákat amik a környéken lévő más elektronikus eszközökkel alakulhatnának ki.
Habár a Spread Spectrum engedélyezése lecsökkenti az EMI kialakulásának lehetőségét, a rendszersabilítás és a teljesítmény lehet, hogy háttérbe szorul. Ez különösen igaz idő-kritikus eszközökre, mint például órajel-szenzitív SCSI eszközök.
Néhány BIOS kínálatában szerepel egy Smart Clock opció. Ez ahelyett, hogy szabályozná az impulzusok frekvenciáit időben, a Smart Clock kikapcsolja az AGP, a PCI és SDRAM órajel szignálokat, ha azok nincsenek használva. Ezáltal az EMI-k száma csökkenhet a rendszer stabilításának megőrzése mellett. Mindemellett a Smart Clock használatával energiát takaríthatunk meg.
Ha a géppel nincsen EMI problémánk, akkor hagyjuk a beállítást tiltva (disabled) a normális rendszerstabilítás és a teljesítmény megtartása érdekében. Ha viszont gyötör az EMI, használjuk a Smart Clock beállítást ha lehet, és állítsuk enabled-re. Ha a Smart Clock nem elérhető, akkor az eredeti opciót állítsuk a másik kettő lehetséges opció közül az egyikre. A százalék értékek jelentik azt a különbséget, amit a BIOS előidéz az órajel frekvenciában. Az alacsonyabb érték (0,25 %) aránylag jobb a rendszerstabilításnak, viszont a magasabb értékű (0,50 %) jobb az EMI-k lecsökkentésének.
Fontos, hogy a Spread Spectrum-ot tiltsuk a tuningolás esetén, mert a 0,25 % vibrálás akár 25 MHz-es átmeneti növelést is jelenthet (1 GHz-es proci esetén), ami a tuningolt processzort lezárja. Vagy legalább használjuk a Smart Clock beállítást, mert az nem piszkál bele a frekvenciába.
-
lizakattila
senior tag
Nah, megy ez mint az ágyba....
Esetleg megnézheted, hogy így alapfeszen mennyit megy a proci. Az átlag elmegy 3,2-3,3-ig is alapfeszen (az enyémnek 3350 a vége vid feszen). Ettől még baja nem lesz, és melegedni sem igazán kellene neki jobban.
Szép lassan, mondjuk 5-10MHz-enként emeled az fsb-t, és ha elindul a gép, akkor utána teszteled Prime-mal. Ha hibázik, akkor kicsit visszább veszed és kész.
A memória szorzóját hagyhatod így, azért a 800-as Kingmax memók többsége elszaladgál még 900MHz körül is (Kövezzetek meg ezért a kijelentésért nyugodtan. Az enyémek, amik eddig voltak, azok mind vitték, de lehet csak szerencsés vagyok.)Illetve ha nagyon belejössz, kipróbálhatod, hogy a cpu szorzóját 10X-esre állítod és az fsb-t 300-ra (ugye ez is 3GHz) és ehhez állítod be a ramot 800 körülre. A magasabb fsb-től gyorsul az egész rendszer valamelyest.
-
lizakattila
senior tag
-
lizakattila
senior tag
válasz
kovacsroli #9326 üzenetére
#kovacsroli: Semmi gond.
Isten mentsem engem is, hogy bármiféle vitát kiváltsak ezzel. Csak egy javaslatot tettem, és én sem mondtam, hogy rögtön rohanjon hűtőt venni.
Nálam eddig bevált és nem bántam meg így hosszabb távon, mert elég hűvösen tartott mindent (pedig volt már alatta X2 4600+, 5400BE, C2D E6400, E5200, természetesen mindegyik tuningolva).
#spájne: Azért lényegesen csöndesebb egy ilyen, mint a gyári hűtők általában. Az azért pörög rendesen. Az enyém terheléstől függően 1200-1700 között forog, és még így is hangosabb a videokarim.
Természetesen elég a gyári hűtő, sőt egyes hűvösebb példányokat még komolyabb tuning esetén is lehűt (nézz szét az E5000 topikban), mint mondottam csak egy javaslat volt.
Az élettartamát tekintve, ha nem igazán megy 70 fok fölé, illetve nem fogsz extrém felszeket adni neki, akkor arra nem lesz kihatással. -
lizakattila
senior tag
Kicsit hosszabb távra érdemes lenne egy komolyabb hűtőre beruházni.
Nekem egy HyperTX hűti, 26-27 fokos szobában idle 37-38 fok, terhelve (prime alatt) 60 fok körül van a maximuma. Ezekkel a beállításokkal.
Jelenleg a legjobb vételek: HyperTX3, Freezer 7Pro. Teljesítményben és árban is közel azonosak (4-5eFt között mozognak). -
lizakattila
senior tag
Szia!
3-3,2 GHz-et ezek a procik szinte mindegyike alapfeszen viszi!Elsőként a CoreTemp nevű progival nézd meg mennyi a proci vid-je.
Ha tuningolsz - "aranyszabály" - ne hagyd Auto beállításon a dolgokat.
Tehát bios-ban MB Intelligent Tweaker M.I.T. menüben állítsd be a következő dolgokat (ha belépsz a bios-be és nyomsz Ctlr+F1-et az tobábbi beállítási lehetőségeket hoz elő ebben a menüben):
CPU szorzót 12,5 szeresre (CPU clock ratio 12, +0,5) állítod
PCI-E frekit állítsd be fix 100-ra.
A cpu feszültséget (CPU voltage controll) beállítod az előbb említett vid értékére (esetleg + 0,05v) valamint a memória feszültségét is állítsd a gyárilag megadott értékre.
Az FSB-t (CPU Host Frequency) emeld meg mondjuk 240-re első körben, így 3GHz-en fog menni a proci.
A memoria szorzóját (System Memory Multiplier) úgy állítsd be, hogy a memoria frekvencia egyenlőre minél közelebb essen 800-hoz.
Ha indul a gép, akkor tesztelj prime95-tel (esetleg orthos, linx, ibt). Figyelj a hőmérsékletre, 100%-os terhelés alatt, ha lehet ne menjen 70 fok fölé.
Ha nem indulna - akkor visszaáll alapbeállításokra - akkor állíts be alacsonyabb FSB-t, esetleg emelj egy kicsit a cpu feszen.
(Remélem jól emlékszek az elnevezésekre a biosban)
Ha további kérdésed van nyugodtan átjöhetsz IDE is. -
lizakattila
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene:
Adott a következő ram kit: LINKA procim jelenleg 11,5X278=3197 MHz-en megy.
A ram osztó itt elvileg 6, tehát elvileg 1065-ön kellene így menniük (Biosban 1:2-höz van beállítva), ezzel szemben ÍGY mennek.Biosban be tudom ég állítani az arányt Auto, 1:1,66, 1:1,33, 1:1-re.
Akár auton, 1:2 vagy 1,66-on van mindig ezen az értéken mennek.Van erre lehetőség, hogy ezzel a procival (konfig az adataimnál) is magasabb órajelen hajtsam őket, vagy nincs is olyan beállítási lehetőség?
Előre is köszönöm a segítséget.
-
lizakattila
senior tag
Ja-ja, nem is vettem én magamra.
Hát igen, vannak azért az AMD-nek "fura" dolgai, attól hogy AMDm van még ezzel én is egyet értek.
Bár lehet megvan ez más hasonló nagy cégeknél is, csak náluk ez nem ennyire nyilvános. illetve nem derül ki a nagyközönség számára ennyi minden.(Ha 14körüli a lánya akkor legyen belőle 2 ---> Sokat hallottam már azt is, hogy 40 évesen inkább tartank két 20 évest, mint egy 40-est.
)
-
lizakattila
senior tag
Sziasztok!
A következő lenne a problémám:Eddig eljutottam: CPU-Z
Mint látszik, ezt csak tisztán szorzó emeléssel.
Ha minden igaz holnap jön az a 3870-em, ez gondolom elég lesz kihajtani?
Csak kíváncsiság képpen meg akartam nézni, hogy nagyjából mi lehet a prociban. De ha az FSB-t növelem. és a szorzót visszaveszem, akkor egyszerűen az FSB automatikusan visszaugri olyan kb. 180-190-re, és így olyan 2200 körül megy a proci.
Valaki esetleg tudja mitől lehet ez?
Feszt csak "1 egységgel" többet adtam.
A konfigom az adataimnál van leírva.
Előre is köszi, aki tudna segíteni.
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest