- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Üdv a trollok között!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
EmberXY #34769 üzenetére
Ez a HDD cserélghetős időszak megvan nekem is. Emlékszem, hogy 2001-ben 20GB-os volt csak a hordozós winyó (másoknak akkor 5-10GB volt az össz tárkapacitásuk) meg még amellett volt egy másik 20-as (később 40-es) HDD-m, így az ismerősi körben egyértelműen én voltam az elosztó. Ráadásul CD íróm is hamar lett. Emlékszem egy osztálytársammal újraírható CD-n cserélgettünk cuccokat, és sokszor hosszabb-rövidebb levelet TXTben is mellékeltünk egymásnak, kezdetben instrukciók voltak a cuccokkal kapcsolatban, később emellé különféle témákról kötetlen beszélgetés is indult. Tavaly találtam meg az egyik ilyen lemezt (2003 májusi írás!), jó kis időkapszula volt.
Ma már persze mindenre is a net, feltöltés mnég nem túl csúcs nekem, de 512Mbit a down, azzal már 8-10-20GB-s cuccok is hamar lejönnek.
Ami a "gamer"séget illeti, 1999-2005 között én is "üldöztem" a trendet, picivel lemaradva de állandóan próbáltam tartni a lépést. így visszanézve iszonyatos pénzeket éves szinten belelocsolva ebbe. De akkor ugye nagyon gyors volt a fejlődés, aminek az volt az előnye. hogy 1-2 évente cserélt az ember az agyon is észrevehető volt, a hátránya meg az, hogy 2-3 éves gép már használhatatlan vacak volt.
2005 után aztán az akkori gépemet (1700+ AMD Athlon XP) nagyon megtuningoltam, az kitartott 2009-ig. 2009-ben jó nagyot léptem, rögtön négymagosra váltottam az egy magos után, (meg két magosVGA) akkor nagyon komoly gamer rig épült, de így utólag visszagondolva voltak gyengeségei, bizonyos dolgokon ígyis sprolnom kellett (pl akkoriban a 2GB DDR2-es RAM már nem volt túl komoly, 4GB-os és abból is inkább DDR3-at volt már érdemes venni, csak nem volt rá háromszor annyim), de kellett is, mert az élet úgy alakult, hogy 2014-ig sajnos egy csavart sem tudtam venni a géphez. Megjegyzem 2014 januárjában is a hatalmas mázlinak köszönhetően tudtam lecserélni a Phenom 9500-at, amit ha akkor nem lépek meg, akkor kimaradt volna a 4th gen is, ugyanis akkor (ma már tudom) 2015ben lett volna esélyem némi faceliftre (ami kb a plusz RAMban és egy SSDben merülhetett volna ki) és csak 2021 tavaszán tudtam volna lecserélni az akkorra már 12 éves Phenom 1 + DDR2-es rendszert.
Most pedig azt mondom, hoghy szerencsés vagyok mert erőfeszítéseim megjutalmazódtak, szerencsére olyan gépem van, hogy egyetlen játéknak sem kell nézzem a gépigényét, és mindent nyugodtan maximumra vehetek nem lesz szaggatás. (I5 10400F 6C12T, 32GB RAM, RTX3060 12GB VRam, 1.5TB SSD, 6TB HDD - FHD 144Hz) Ez azért kényelem. (És mivel manapság sokkal lassabban avulnak el az alkatrészek, ez remélhetőleg még évekig így lesz, és utána is sok évig lesz még "használható" ) -
KROK640
nagyúr
válasz
EmberXY #34768 üzenetére
na most utánanéztem, hogy tudnék-e házi sajtot szerezni? Kiderült, hogy itt helyben (de tőlem kuva messze, pontosan nem is tudom, hogy hol csak nagyjából) van egy tanya, ahol elvileg csinálnak ilyesmit. Az árakról persze nem szól a fáma ...
A poén az, hogy a faluban van egyébként egy rendes dedikált sajtgyár csakhát az exportra termel. Az egyik helyi kisboltban egy időben árultak egy keveset, de akkor volt kilója majdnem 5000ft mikor még 2000ft körül volt minden másfajta sajt. Bitang finom (megkóstoltam), de számomra rendszeresen megfiztethetetlen kategória. -
KROK640
nagyúr
válasz
EmberXY #34758 üzenetére
Fuh... az durva, 2006-ban már tuti nem adtam volna érte pénzt. 2004-ben ment el a Pentium 1 133-as gépem, de már abban is 128MB EDO RAM volt, egy 1.7GB-os és egy 8.4GB-os HDD, meg a végén már Voodoo kártya volt benne, meg CD író, ISDN modem, de igazából csak második gép volt a főgép mellett.
2001-ben Anita barátnőmnek volt hasonló gépe. Azaz az pontosan egy 486-os DX4 volt valami 4Mbyte RAMmal meg 60Mbyte körüli winyóval az is, meg valami icipici max 800×600-as felbontású szinte gömb monitorral. Összehasonlításképp nekem akkor Celeron 466MHZ volt, 192MB RAMmal 2×20GB HDDvel, de a szerencsésebbek 600-800-1000MHZ-es procikat hajthattak 128/256/512MB RAMmal. Nem is csodálom, hogy szegény csajt nem kötötte le különösebben a gép, mert paintben firkáláson kívül semmimásra nem tudta használni. Pedig - amiért irigyeltem is - a UPC folyton dobálta nekik a szórólapot, hogy akár 768-as Chellot is kötnének, csak köthessenek már. De ahhoz a géphez nem volt értelme a netnek, úgysem bírta volna el. Mp3-at sem tudott lejátszani valamiért, így eleinte WAVba konvertált zenékkel (10-20 kis floppy egyetlen zene) járkáltam hozzá, majd nem sokkal később átálltunk a sokkal kényelmesebb hagyományos magnókazettára -
KROK640
nagyúr
válasz
koshmar #34757 üzenetére
Tyűűű... ez 2009-ben vészesen elavult használt gép lehetett.
Összehasonlításul : 2009-ben cseréltem le az Athlon XP 1700+@2669MHZ (ez olyan 3500+-nak felelt meg amit ugye a P4-hez és nem a Celeronhoz viszonyítunk) 1GB RAM (2006-ban lett 1GB az 512-ből), és 7300GT-s gépemet (amiben 2×120GB HDD volt, az egyik IDE a másik SATA).
Amire lecseréltem : Phenom 9500 (3 magos, 2200MHZ), 2GB RAM, HD3870X2 1GB (két magos VGA!) és 1TB HDD ...2008-ban Eszter barátnőm 2900MHZ-es egy magos Celeronja 1GB RAMmal és 80-as winyóval vészesen elavultnak számított már.
Szóval tényleg erősen látszódhatott hogy nem értetek hozzá.
Most milyen géped van? -
KROK640
nagyúr
válasz
koshmar #34754 üzenetére
Na akkor azt "paleolit" kort képzeld el, mikor az én első saját PC-m jött, '99-ben. 366MHZ-es Celeron, 32MB RAMmmal, 4MB-os S3 Trio 3D/2X VGAval, és 3GB-os winyóval.* Amúgy nekünk is kellett egy kis matek, hogy mit hová dugjunk, de azért annyira nem volt vészes, pláne, hogy nekem korábban a commodore-al volt tapasztalatom. Aztán lehetett ámuldozni, hogy a CD meghajtóba behelyeztünk egy filmet (jó kis VHS minőségben) és lejátsza a CDről a filmet
WOW micsoda grafika... Ha pedig elővettük valamelyik korabeli játékot, akkor a szaggatástól esett le az állunk
így lett hamar 16MB-os Riva TNT bele.
2009-ben az egy eléggé elavult gép lehetett, mert nekem már 2006-ban 1GB RAM volt az Athlon XP mellett (2006 áprilisában lett az 512MB-ból 1024MB), 2009-ben pedig a 4 magos Phenom 9500-ra váltottam akkor kevésnek számító 2GB RAM társaságában (4GB volt ami jónak számított, bár még 2-vel is el lehetett lenni), egy 2 magos HD3870X2 VGA-val (azon is 1GB VRam volt), meg egy 1TB-os HDDvel.
neked akkor milyen géped volt?* érdemes összehasonlítani a mai PC-mmel : 6C12T 4006MHZ (tehát 10,94× ha csak a MHZet nézzük), 32768MB RAM (tehát pont az 1024-szerese), a videókártyán 12288MB RAM (tehát a 3072× -ese), a tárhely meg (SSD+HDD) csak ami a gépben van 7,5TB, vagyis kb 2500-szoros növekedés történt. A felbontás pedig 800×600-ról (480000 képpont) 1920×1080-ra (2073600 képpont) (tehát 4,32×) nőtt.
Igazból a CPU és a VGA kérdése sokkal komplexebb ennél, hiszen a CPUnál nem csak az órajel, de a magok száma, szálak száma, cache memória méretek, cache szintek, FSB, IPC stb. is erősen meghatározó. A VGA meg ennél is komplikáltabb, hiszen akkoriban a GPU fogalma sem létezett, se a ROP vezérlő, CU tömbök és társai. Letesztelni sem lenne egyszerű, hiszen azok a programok amik régi kártyákon is elindulnak, az újaknak semmilyen képességét sem használná ki ,de kb ugyanez igaz CPU-ra is. CPUnál úgy 100×-os gyorsulást mondanék tippre, VGAnál több ezerszerest. -
KROK640
nagyúr
Na, ma arra mentem boltba, hogy tojás megint nincs, cukor nem is volt, de : lejjebb ment a tejtermékek ára, aminek örömére trappista sajtból maximum 1kg-t lehet vásárolni, már amikor van
Már látom, hogy most majd abból nem lesz ...
De hát MO rosszabbul teljesít! hátra megy, nem előre! Ehhez óriásplakátok sem kellenek, érzi az ember magától is ... és azt hiszem a 2006-os klasszikus "rosszabbul élünk mint 4 éve" szlogen is elővehető.
Jóformán akárkivel elegyedek szóba, míg a covid idején 1-2 percen belül a vírusnál kötöttünk ki, most az infláció és a megélhetési nehézségek jönnek.Koshmar : Jól számolom, nálatok péntek van???
-
KROK640
nagyúr
Ma is kaptam tojást
Ez valami nagyszabású dolog kezdete lehet ...
-
KROK640
nagyúr
Megint kaptam tojást!
-
KROK640
nagyúr
válasz
sztanozs #34713 üzenetére
Manapság én azt vettem észre, hogy a falvakat két irányba terelik :
1. Amik közel vannak a városokhoz, azokat általában igyekeznek suburbanizálni. Gyönyörű példa erre az én falum, ami nagyon közel van a városhoz, és 20 év alatt megduplázódott a házak száma, az itt laküké még jobban nőtt, és most a lakosságnak már legalább fele a városból kimenkült kertvárosias, de nem falura vágyó lakó. Egyébként gőzerővel terjeszkedik a falu legközelebbi város felé, ha így folytatódik, akkor 20-25 év, és úgy lesznek egymással mint Bregenz és Lochau .
2. Amik távolabb esnek a városktól, azok pedig egyre inkább kihalnak majd munkalehetőségek híjján, a nem zsákfalvak is zsákfalavakká válnak, a fiatalok elvándorolnak, az üregebbek közmunkán/segélyen tengődnek, mközben az ingatlan árak nagyot esnek, majd elnéptelenedik a faluAkik a 2-es kategróiából bekerülek a városba, azok majd kis szerecsével jó pár év múlva bekerülnek egy 1-es kategóriás faluba. (körülbelül : Fiatal korában elvándorol a kettes faluból, él pár év(tized)et a városban majd kiköt az 1-es "faluban")
Végülis ugyanúgy falusi lesz csak máshol, és már a falusi gazdálkodás nélkül.Az aláírásodnak van valami története?
-
KROK640
nagyúr
válasz
koshmar #34711 üzenetére
fuh, tényleg érdemes egyeztetni a naptárainkat
Amúgy most tűnt fel, hogy milyen durván nyúltak a napok az utübbi időben : 17:10 van, és még hellyel-közzel világos van, szűk másfél hónapja meg 15:50-kor már sötét volt. Igazán látványos ugrás persze majd óraátállításkor lesz
Ha valaki engem felejelentene kakas kukorékolásért azzal kezdeném, hogy tán én kukorékoltam??? Jelentse fel a kakast ...
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
EmberXY #34707 üzenetére
Ok, hogy valaki kiköltözik a csend miatt falura, de akkor tanyára kell menni. Falun ott a fűnyírás, kutyaugatás, kombájn/traktor zaj stb. Pont a kakaskukorékolás nem a legrosszabb. És akkor még nem beszéltem azokról, akiknél vasárnap is reggel 6-kor indul a flex.
Az ipari baromfitelep is benne lehet, meg másik oldalról az is, hogy ezzel póbálják a városból kimenekülő rétegnek a falujukat kedvezőbbé tenni. Amennyire tudom, nálunk sem lehet új állattartós épületet építeni, a környékünkön egy csomót le is bontottak most (mondjuk én nem bánom, mert abba disznó meg tehén volt, ami sokkal büdösebb).
De én ahelyett h feljelentgetném a szomszédot leülnék és átbeszélném vele, hogy heti X db tojásért elviselem a kukorékolást. Konkrétan pénzt spórolnék ezzel, mert tojás szinte mindenhez kell... -
KROK640
nagyúr
válasz
koshmar #34701 üzenetére
Ne lennél olyan messze, hogy állandóan kérdezgetjük, hogy a másiknál milyen nap van, mert nem biztos, hogy ugyanaz van mint itt... akkor a tojásmaffia rég meglátogatott volna
Idevágó videó, épp az előbb néztem : Lassan kimegy a divatból a baromfi tartása, sőt van, ahol már tiltjákNálam hétfőn-kedden volt nagyon hideg a szobában (16 fok) mert elfogyott a felvágott fa, aztán tegnap (szerdán) én is tekertem a gázon, mert azt mondtam ez így nem egészséges, hogy egész nap meleg kajákon/italokon jár az eszem ...
Egyébként ott milyen nap van? Mert öcsém ma közölte velem, hogy péntek van, és nagyon kitart eme álláspontja mellett.
-
KROK640
nagyúr
válasz
EmberXY #34690 üzenetére
Még nem hallottál törökül káromkodni, főleg amikor igazán elkap a hév, és átcsapok bolgárba meg oroszba is, belecsúsztatva egy-két taktikus görög szitok szót... De most hallhattál volna. (Sőt, már lengyelül is tudok kicsit
)
Úgy hiányzik az az akkugyár ide, mint üvegestótnak a hanyattesés!
Már a BMW sem kellett... Meghallgattuk a BMW gyárnál is, hogy milyen jól fognak járni a helyi vállalkozók, aztán tessék, török munkásokkal építtetik fel a gyárat, és vélhetően ukrán/török/kínai munkások lesznek benne foglalkoztatva. -
KROK640
nagyúr
válasz
EmberXY #34675 üzenetére
Igazad van, pl Bregenzben majdnem annyi magyar rendszám van, mint német, osztrák, és svájci... (igazi vegyes bazár, mert van liechtenstein és francia is)
Itt -1 fok, orkán szél, és barátnőmmel akkora hátast nyomtunk a jégen, hogy alig bírtuk összevakarni magunkat ... Most is fáj a könyököm, a bordám, és a fejcsim... de jó este volt -
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
sztanozs #34654 üzenetére
Azt hiszem félreértesz :
te 9 hónap alatt 12kg-t fogytál, ami szép, de havi szinten 0,75kg leadását jelenti.
én 2 hónap alatt 8kg-t fogytam, ami ugyan kevesebb, de havi szinten 4kg leadását jelenti. (vagyis 5,3× annyit havi átlagban mint nálad)mindehhez nem folytattam semmilyen különleges diétát, csak napi 30-40 ezer lépés, és sok hegymászás
de nem fogyási célzattal csináltam, hanem az élet hozta így, az, hogy mellé fogytam is, az csak külön bónusz volt
-
KROK640
nagyúr
válasz
RandomName #34626 üzenetére
Tudnunk kell, hogy a másiknál milyen nap van. Egyeztetni kell naptárainkat
Cipruson 7db hétfőből állt minden hét. (tekintve hogy hétfőtől vasárnapig dolgoztam a legtöbb héten) -
KROK640
nagyúr
válasz
RandomName #34625 üzenetére
Ez az én szövegem
(igaz én inkább Pain(t)-tech nek hívom) -
KROK640
nagyúr
koshmar : Nálatok milyen nap van???
-
KROK640
nagyúr
válasz
EmberXY #34617 üzenetére
Szépen hangzik az, hogy feljebb emelkedsz meg megbecsülnek, de de nem mindig van rá lehetőség hidd el. Ezt még én magam is megtapasztaltam itt a helyi gyárban, hogy tehet bármit az ember, nem jut feljebb, mert senki sem akar vele cserélni. Ha tudnád, hogy hányszor megkaptam az életm során munkáltatóktól, hogy mindenki pótolható, aztán volt, hogy ugyanez könyörgött nekem, hogy ne lépjek le. Ugyanakkor volt munkahely ahol gyakran hallottam milyen fontos vagyok, aztán mikor bejött a nagy adókedvezmény a pályakezdőkre, akkor őket választotta a céges vezetés (utólag persze tudtam, hogy befürödtek velük, de akkor már bőven késő volt)
Mint írtam is, ennek az érettséginek akkor van értelme, ha ez első lépcsője egy útnak.
Igen, a más hatások, eléggé kulcsgondolat.
Köszönöm. Nos kizártnak tartom, hogy tarhálnék, ugyanis utcán legalább másfél évtizede nem tettem ilyet (akkor is csak koncertek környékén) és nem is tervezek. -
KROK640
nagyúr
válasz
EmberXY #34613 üzenetére
Az(óta volt) albérlőm elcseszte az életét rosszkor, és aztán valóban nem akart javítani a helyzeten sokáig vagy nem tudott.
Ami a hozzálláását illeti, valóban nem korrekt, de amikor te végezd a legtöbb melót és te keresed a legkevesebbet (gyárban dolgoztam igy), meg nem vagy bejelntve, meg mindenféle trükközések mennek, akkor a munkáltatókat nem tudom sajnálni. Ezt a fajta viselkedést azoknál a magyaroknál tudom elítélni de nagyon, akik Ausztriában vagy más jóléti külöldi országban ajdák elő ezeket a trükköket, és konkrétan a jogrendszer segítségével történő munkáltatólehúzás megy. Ahol nem a fájdalomkerülés, hanem a tényleges ingyenélés a cél. (bár érdekes ez, mert ha passzív jövedelemnek hívod, akkor az üzleti életben és önfejlesztő körökben máris egy cool és követendő példa)."Na ő már kapisgál valamit, az igyekezetét támogatni kell, pontosan az ilyeneket kell támogatni, aki előbbre akar jutni. Ahogy a szavaidből kiveszem, mintha pont az ő igyekezetét tartanád feleslegesnek" - ha ez így lenne akkor megmondtam volna neki, amit leírtam. Ezzel szemben segítem, ahol tudom, mert volt, hogy jött, hogy ebbe-abba segítség kell. A szomorú valóságot miszerint sokkal jobban nem lesz beljebb egy sima érettségivel , pláne 35+ évesen nulla (bevallható) munkatapaszatalattal, megtartottam az itteni olvasóknak. Inkább úgy fogalmaznék ez önmagában kevés lesz, de simán lehet az első mérföldköve a felemelkedésnek.
Nos, te magad is elismered, hogy voltál lent, és hogy szerencséd volt, hogy kiszabadultál onnan.
Jóba vagyok a helyi közmunkásokkal, és némelyikük már közel egy évtizede próbál ktörni és reménytelenül. Előbb utóbb fásultak lesznek, és beletörődnek abba ami van.
Az irodából könnyű okosnak lenni részben leginkább arra reflektáltam, hogy nagyon de nagyon mindegy, hogy MIT ÉS MILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT dolgozol. Volt olyan munkahelyem (nem is egy) ahonnan simán nyugdíjba mentem volna, és volt olyan is, hogy mindennap már hazafelé rosszul voltam, hogy és másnap megint be kell menni.Örülnék, ha ettől nem az jönne le neked, hogy azt gondolom, hogya tarhálás helyes, mert nem az.
Pláne, hogy épp most van tele a hócipőm már a kölcsönkéregető ismerősökkel, az elmúlt 2 hónapban nagyon megszaporodtak ...
Nem beszélve arról mikor "megkéne csinálni a gépet" vagy ez kéne, az kéne az alapprobléma, és utána hónapokig futhatok a pénzem után, meg megy a cigánykodás, hogy ő ezt ingyen gondolta, meg mennyit engedsz a feléből? Pláne akkor undorító ez mikor olyan emberek csinálják akik tőlem magasabb életszínvonalon élnek, és láthatóan jobban van pénz amúgy. Ezt sokkal undorítóbbnak tartom mint amikor egy (nem full drogos/alkesz) valaki odajön, van modora és egy taktikusan beadott százast kér mindössze. -
KROK640
nagyúr
válasz
koshmar #34612 üzenetére
Tényleg fura lenne. Amúgy majdnem lejjebb ment a gáz és a kenyér ára is, szerencsére a mi bölcs vezérünk tett róla, hogy a háborús infláció megmaradjon. ígyis ha belegondolok ismét listavezetők vagyunk, az unióban itt a legnagyobb a... a... az infláció
A lényeg, hogy valamiben első helyre repített minket a mi bölcs vezérünk uniós szinten...
Épp ma mondtam öcsémnek, hogy 1 éve 400ft körül volt a kenyér, én meg most éppen 899ft-ért veszm kilóját
Az olcsó ukrán gabona piacrajutása miatt elindulhatna a kenyér árának a stagflációja, sőt valamelyest a deflációja is, de már intézkednek, hogy ne kelljen ezeket az új kifejezéseket megtanulni, jó nekünk az infláció is -
KROK640
nagyúr
válasz
EmberXY #34607 üzenetére
"természetesen a munka még csak ötlet szintjén sem jelenik meg a lehetséges megoldások között." - azt vettem észre, hogy ezek főleg az alacsonyan tanult emeberek, akik nehezen vagy konkrétan sehogy sem kapnak munkát (pláne ha mellé alkeszek is, az sem számít ha csak voltak, látszik rajtuk és épp elég).
Az ilyen emberek legtöbbször olyan munkát kapnak (ha kapnak), amit mi magunk sem csinálnánk közép vagy hosszútávon, márpedig érettségi, netán 8 osztály nélkül ezeknek az embereknek évekre-évtizedekre a közmunka és más hasonló alantas melók jutnak, kiváltképp ha még ráadásul vidéken is mernek élni. Előrelépni meg konkrétan reménytelen...
Most utálni fogsz, de valahol megértem őket.
Annakidején az albérlőm is ilyen helyzetben volt, hol a sertéstelepen lapátolta a ganét, hol a tyúk telepen, hol a logisztikai központ udvarát seperte (meglepően értelmes volt, de még 8 befejezett osztálya sem volt egy rosszul időzített fiatalkori balhé miatt), de csupa olyan melókat csinált, amit én sem bírtam/csináltam volna hosszútávon. Ebből a szempontból nem csodálkozom, hogy minden helyről 2-8 héten belül táppézzel távozott, és azon volt míg ki nem rúgták. Mert eleve szar melók, és ráadásul extrém szar fizetéssel. A legtöbb ilyen helyen ki van trükközve, hogy még a minimálbért se kelljen megadni. Félrerakni egyről a kettőre jutni esélyelen, 3-4-5 ilyen "kaland" után pedig arra a következtetésre jut, hogy nem érdemes dolgozni, vagy nem kifizetődő a befektett energiához képest. Már körvonalazódik is, hogy a munka mint opció ne nagyon jelen a fejében.
De monhatnék egy másik arcot, aki a nagymamájával élt egy isten hátamögötti tanyán, 8 osztálya van, mert utána a tanyán kellett segíteni és dolgozni. A nagymama halála után itt közmunkás lett, most 1,5 éve elkezdte estin az érettségit, de két munkahely (közmunka + egy másik helyen füvet nyír meg ilyenek 4 órában) mellet estin is nehéz az élet, szerintem már az összeomlás határán áll (és megértem), pedig a java még hátra van. RÁadásul nem is akartam szegényt elkeseríteni, hogy 30+ évesen szakma nélkül, nulla munkatapasztalattal (a közmunka nem számít annak), nem fognak záporozni a jó lehetőségek, sőt... nagyon többre ne számítson a mostaninál.
Az irodából könnyű okosnak lenni, tudom, mert én is az voltam 12-13 éve, aztán jött egy balfordulat és hamar a pokolban találtam magamat, és mai napig tartom, hogy rengeteg szerencsém volt, hogy ki tudtam mászni abból a gödörből, de ígyis okozott öt kőkemény és nagyon szar évet. Pedig mindössze annyi volt, hogy rajtam kívül álló emberek hibákat követtek el, kellett egy hónap mikor összejönnek a dolgok, és az ember máris nagyon ráb*szik. -
KROK640
nagyúr
válasz
RandomName #34602 üzenetére
Modnom akkoriban eléggé sokat jártunk oda, és nekem határozottan a 99ft van meg. Na meg ha belegondolosz a '90-es évek elején 500ft az brutál drága lenne. 1994-ben 500ft-ból megvolt a heti nagybevásárlásunk... Most meg ha nincs nálam legalább 5000ft be se merek lépni a boltba
Egyébként ha már Gilbert : most szombaton arra jártam, és szombat este 6-kor zárva volt, plusz december végén is feltűnt, hogy pének kora este nincs nyitva. Sőt, jobban megnézve élek a gyanúval, hogy bezárt. Bezárt?
-
KROK640
nagyúr
válasz
RandomName #34600 üzenetére
1993-ban 500ft egy pizza? Szerintem rosszul emlékszel. 1992-3-ban pont elég sokat jártunk oda pizzázni és 99ft volt, legalábbis a kedvencem a Hawaii.
Mindenesetre a mondandód többi részével egyetértek.
Nekem az aranyszívem az egyik hátrányom, és sajnos vannak emberek akik ezt rendszeresen kihasználják (pl öcsém) -
KROK640
nagyúr
válasz
EmberXY #34592 üzenetére
Itt egy kicsit félrementek a dolgok, mert én sem arra gondolok, hogy az jó lenne, hogy valaki azt gondolja majd mások tartják. Csupán azt, hogy voltam én is olyan helyzetben amikor bizony a taktikusan odaszúrt 100-asok életmentőek voltak.
Egyébként a 2000-es években ez nálunk másképp működött, mint mondtam a kocsmában az volt a normális, hogy mindenki tarhált, hol ennek volt pénze hol annak, mindig adtunk a másiknakm ha meg nem volt kértünk. Sőt, amikor a "fekete sereg"emmel futottam (rocker haverok, még anyám nevezte el őket így, mikor egyszer eljöttek hozzám, és anyám csak lesett, hogy vagy 10 feketébe öltözött haver megjelent az ajtóban) akkor szinte állandóan az volt, hogy 2-3 embernek nem volt pénze, összedobtuk nekik az estéket. Persze ez akkor egészséges, ha mindig másik 2-3 embernek kell összedobni az estét, és nem ugyanazoknak. A Balatoni nyaraláson meg konkrétan "kommunizmus" volt, vagyis összetoltuk középre mindenki minden pénzét, és az volt a "költségvetés".Igen, ez nekünk normális volt, hogy körbementünk a kocsmába és kértünk pénzt/cigit, de kinőttük, illetve szerencsére kiszabadultam abból az élethelyzetből, hogy munka mellett sem volt soha egy fillérem sem. Egy ember maradt ebbe benne, de ő már azóta hajléktalan is egyébként, nála volt az, hogy ő nem is akart ezen változtatni.
Az ilyen futtattós ügyek meg már tényleg eléggé a másik véglet. Igazából szoktam a kéregetőkkel bezsélgetni is, hogy megismerjem a történetüket, amelyikük erre "nem ér rá" azoknál szinte biztos, hogy ilyesmi van a háttérben.
Egyébként most, hogy említettük ezt a témát, hónapok óta nem láttam hajléktalant... igaz ennek az időszaknak a nagyrészét Ausztriában/Dél-Németországban töltöttem -
KROK640
nagyúr
válasz
EmberXY #34586 üzenetére
Figyelj, én is voltam fiatal, és csóró. Sőt, éveken keresztül voltam olyan élethelyzetben, hogy hiába dolgoztam, még 50ft is tétel volt. Hiába dolgoztam, állandóan súlyos , szűnni nem akaró komoly anyagi gondjaim voltak.
Pedig nem szerencsejátékoztam, nem elittam a pénzt (ok, hetente egyszer elmentem a kocsmába, de ha 3 ezerrel nekimentem az éjszakának általában egy ezrest még vissza is hoztam, de az sem volt ritka, hogy többet vagy plusszban jöttem ki), se nem impulzus vásároltam, semmi ilyesmi... nekem a keresztem a családom volt. Meg a feneketlen családi költségvetés ami minden pénzemet elnyelte, és soha semmi nem jött vissza. (ok, étel került elém, de öcsém is ugyanazt az ellátást kapta és éveken át csak egész nap játszott a számítógép előtt és semmit sem csinált).
Lehet, hogy emiatt, de sajnos nagyon is tudok azonosulni azzal, amikor egy taktikusan odaszúrt 100-as is életmentő tud lenni.Nálunk a kocsmában a 2000-es évek második felében hatalmas kultúrája volt a tarhálásnak, azt mondták, aki ott nem tarhált az nem is igazán odavaló. Nekem az akkori barátnőm személyében tarhatársam is volt (aki komoly boost volt), de egyedül is ment. Nem volt ritka, hogy 200ft-al mentem le, és 8-900-al értem haza, pedig még buszjegyet is vennem kellett. De a rekordom egy este alatt 8800ft, 2 liter házi bor, és pár feles. Mármint ezt tudtam összetarhálni.
De Carlos cimborám mesélhetne, egyszer egy este majdnem 20 ezret szedett össze. Akkoriban úgy voltam vele, csak annyi legyen, hogy egy buszjegyre be, meg egy belépő körre, a többi majd alakul. Aztán ez úgy a 2010-es évek közepén teljesen eltűnt, már senki sem kéregetett, és senki sem adott, maximum egymás meghívogatása ment. Ma már szerintem konkrétan weird lenne egy ilyen lépés. A mostani kis fiatalok sem kéregetnek, velük inkább az a baj, hogy nagyon menőnek hiszik magukat és nem szeretik betartani a házirendet de a személyzet és mi öregebbek rendszerint rávezetjük őket a helyes irányra... akit meg nem sikerül, az szószerint repül. A covidos újranyitás óta konkrétan három emberről tudok aki szószerint repült, mindhárom nagyon megérdemelte, és ilyenkor az van, hogy pár évig vissza sem jöhetnek.
-
KROK640
nagyúr
válasz
RandomName #34583 üzenetére
A faékek még hagyján... de ha elemek vannak, az bizony komoly gond.
-
KROK640
nagyúr
válasz
EmberXY #34581 üzenetére
Nekem sajnos aranyszívem van, ezért szoktam adni, pláne, ha félig meddig haver. Ő egyébként azért kapott mert az összes 65ft-ját nekem adta volna.
Mondjuk az za érdekes megfigyelésem, hogyha adok valakinek, az rövid úton visszaszokott jönni. Pl kocsmába menet adok egy hajléktalannak és akkor a kocsmába meg valaki meghív. -
KROK640
nagyúr
válasz
somogyib #34577 üzenetére
Na, az jó
Mi majd ma megyünk, legalábbis ez a terv.
Na az ilyen "mindenki a vendégem"et sosem értettem. Maximum a haverokkal csinálok ilyet.Egyszer volt egy elég érdekes esetem : volt egy punk haverom, aki természetesen mindig mindenkitől tarhált. Egyik nap bementem, és ott ült a pultnál, és megkérdezte tőlem, hogy nincs egy kis apród? Az nincs feleltem... Majd megkérdeztem tőle, hogy neki nincs-e? Gondolkodás nélkül min a 65ft-ot amit összetarhált odaadta nekem. Bementem a wc-be átszámoltam a pénzem (aznap kaptam fizut, 107 ezer - összehasonlításképp akkoriban 60K környéke volt a minimálbér) kivettem a kétezrest, és kisétáltam vele a pulthoz. Letettem a pultra a srác elé, és azt mondtam, hogy addig innen haza nem mész még el nem iszod. (akkoriban 160ft volt egy 4/1-es VBK, 150ft egy üveg sör) Aznap este piszkosul berúgott. Ami érdekesség h soha többet nem kért tőlem pénzt, viszont később volt, hogy meghívott.
A legnagyobb pénz amivel kocsmába mentem az 400+ ezer volt, de az céges pénz volt, a főnököm oda jött a céges pénzért. Akkor amíg át nem vette a pénzt, csak egy kólát mertem inni, pólós farmeros idő volt, és a pénz a farmerom két farzsebébe volt szétosztva, leülni is kényelmetlen volt. Ez is már lassan 15 éve történt...
-
KROK640
nagyúr
Mindenki kocsmázik, csak én nem???
(mondjuk én meg Farcry 6 / Just Cause 3 kombóval nyomom) -
KROK640
nagyúr
válasz
customer114 #34563 üzenetére
Jó látni, hogy ilyen jól tájékozottak vagytok egymás életét illetően
-
KROK640
nagyúr
válasz
customer114 #34557 üzenetére
csipkebokorvessző
-
KROK640
nagyúr
Koshmar : nálatok milyen nap van?
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Need for Speed: Rivals
- Battlefield 1
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Milyen légkondit a lakásba?
- EAFC 25
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 11T Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPhone 16 Pro MAX 256GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest