Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Empihal

újonc

válasz philoxenia #27627 üzenetére

Rendben, talán jobb is így. És köszönöm az ajánlásokat, utánanézek!

• Empihal

újonc

válasz philoxenia #27625 üzenetére

Nem tudom, én úgy látom, mint mondtam, hogy nincs benne inkonzisztencia. Egyáltalán nem akarom hasonlítani más művekhez vagy univerzumokhoz, mint a Gyűrűk Ura, vagy a Trónok Harca et cetera. Már csak azért sem, mert oly' sok más mellett az ízlés és beállítottság is befolyásolja az embert abban, melyiket mennyire kedveli. Azonban Sapkowski Vaják-történetei, véleményem szerint, az utolsó oldalig természetesek és következetesek. Nem mondom, hogy hibátlanok, de én nem látok konkrét problémát, ahogyan egyébként te sem írtál.

Ha teljesen őszinte akarok lenni, pár részlet van, amire nincs egyértelmű magyarázatom, de - ahogy egy másik kedves válaszoló megfogalmazta - Sapkowski sokszor bízza az ember saját interpretációjára a cselekmény hátterét és részleteit, nem mindent fejt ki. Egy hibát találtam akkor, mikor Ciri említi Vysogothának, hogy látta Geraltot álmában, amikor az Yennefert vádolja a lány elrablásával. Itt a vajáklány azt mondja a remetének, hogy akkor látta egyetlenegyszer Geraltot álmában, pedig akkor is látta, mikor a ló fejberúgja. Ezen kívül van Dijkstra családja, de erre is ki tudunk találni többféle változatot, mint láthattuk. A dátumoknak sokszor utánaszámoltam, ott sem észleltem hibát. Talán azt, hogy Yennefer elvileg segített az Ősi Vér nemesítésében, pedig tudjuk, hogy csak kilencvenpár éves, vagyis olyan régre visszamenően nem avatkozhatott bele, hiszen már sok generáció óta tart.

Ha te ismersz más eseteket, továbbra is szívesen hallgatom. Igaz ez bárki másra is, egyébként.

[ Szerkesztve ]

• Empihal

újonc

válasz philoxenia #27619 üzenetére

Köszönöm a válaszokat. Személy szerint ezzel nem értek egyet, ahogy mondtad, Sapkowski életművéről beszélünk, amiről én azt gondolom, hogy pokolian realisztikus a maga mítikus és fantasztikus elemeivel. Sőt azok még valósághűbbé teszik, hála a kontextusnak és a szereplők hozzáállásának. Én nem látok bennük olyasmit, ami úgy látszana, hogy írónk csak beletette, és még ütközne is logikailag a történettel. Eltekintve egy-két részlettől, amit nem tudok megmagyarázni. De ha rendelkezel konkrét példákkal, szívesen meghallgatom, elvégre többek között azért vagyunk itt, hogy ilyeféle dolgokról vitatkozzunk. És elnézést a kissé késői válaszomért, pár napig elfelejtettem felnézni ide.

• Empihal

újonc

Sziasztok! Remélem, a Vaják-könyvekkel kapcsolatban is lehet írni. Mindenesetre a téma-összefoglalóban nem írták, hogy nem. Leszögezném, hogy a kérdésem a könyvek tartalmából SPOILERT tartalmaz.

Tehát az érdekelne, szerintetek miért hagyja Dijkstra a Tó Úrnőjében ott a családját, mikor a Cintrai Béke után keletre utazik? Ha nem emlékeznétek, a banketten egyszer említette Geraltnak, hogy felesége és gyerekei vannak. Ennek ellenére elhagyja őket és nélkülük lóg meg? Vagy talán csak azért mondta korábban, hogy rokonszenvet ébresszem a vajákban? Hogy őszinte legyek, nem vallana rá a hazugság. Mit gondoltok?

Új hozzászólás Aktív témák