Hirdetés
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Netfone
- Samsung Galaxy A17 5G – megint 16
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Örömkönnyek és üres kezek a TriFold startjánál
- Milyen robotporszívót vegyek karácsonyra? (2025)
- Töltő már van a Galaxy S26 Ultrához
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bekerül az Apple Pay és Google Pay a Budapest GO alkalmazásba
Új hozzászólás Aktív témák
-
sisi22
aktív tag
Blog postjaidhoz egyébként miért nem lehet hozzászólni?
Nem kedvelem a trollokat - privatban reagalhat mindenki, igy kaptam Zsiday-rol is visszajelzest, talan par nappal kesobb irtam az ominozus blogomat, mint o publikalta a sajat elorejelzeset, nem esett egybe. Most igazabol azert vagyok szomoru, mert nekem lett igazam, es meg rosszabb jon.

Amugy csak azert jottem most ide vissza, hogy javasoljam a "tozsdezesben" erintetteket, olvassak el a MNB oldalan Dr. Gyuri Gergely alig ket oldalas leirasat, ugy tunik, a MNB vegre elkezdi az al-tozsdes cegeket is elkapni.
-
animatrix11
őstag
Rendben minek van értelme? Nagy mozgások vannak most pl arany ,olaj, ilyesmival szeretnék kereskedni, nyiván nincs sok tőke ezért kell a nagy tőkeáttét, ha esetleg lesz belőle haszon, akkor jóval kevesebb is elég,
Megbízható céget keresek, hallotam olanokról régen hogy nem fizették ki stb -
Fecdzo
senior tag
Hát vélhetően sok tényező együtt hozhatta ezt. Ugye a májusi lejárat omlott össze aminek az utolsó trade napja ma van. És mivel sokan gördülnek át a következő lejáratba, ehhez el kell adni a májusit és megvenni a júniusit.
A nevezetes USO etf is pénteken gördült át a júniusi lejáratra, ami további extra bearish nyomás. Aztán simán lehet h már short spekósok is voltak jó sokan, ezért is jöhetett a visszapattanás.Érdekes h ugyebár a futures lejárat pillanatában egyenlőnek kéne lennie a Spottal. Namost a spot legutóbb mikor néztem 5-6 USD volt az összeomláskor. Csak ezzel annyi baj van h meg kell várnod a fizikai leszállítást. A raktárak fullon, úgyhogy hacsak nem a kertedbe raktározod el (ahova meg el kellene szállíttatnod!) nem tudsz mit kezdeni vele....
-
attiati
veterán
szerintem is margin call, ez volt az első ötlet
viszont az látszik, hogy negatív ár mellett már hajlandóak elpakolni fizikailag is az olajat a májusi határidő tulajok, tehát megjöttek a fizikai vevők, visszarántották
de emiatt meg júniusra marad kevesebb tárazó és elkezdett zuhanni a júniusi
kvázi csak előrehozott vásárlások vannak és a későbbi határidőket borítják meg
a beesést az értékpapírosított olaj pozik okozták, a visszarántást meg a fizikai tulajok
nagy kérdés: a long pozikra pozitív swapot fizetnek negatív ár mellett?

-
Fecdzo
senior tag
Jaja....ezt olvastam. Úúúútálooom a hírhajhász cikkeket. Legelőrször azt olvastam h -14%-ban vannak. Persze az a nemzetközi részvény alapjuk volt és nem a Medallion. A Medallion állítólag az egyik legjobb időszakát éli....és asszem 1989 óta továbbra sem lesz vesztő évük (díjak után sem!!!)
Egészen elképesztő amit tolnak.
-
WiZARD
veterán
OTP azért kapott az államtól is egy pofont...
Szerintem még odébb van az alja. Majd ha megáll a vírus terjedése, esetleg csökkennek az esetszámok, akkor talán javulhat a hangulat. De, hogy a gazdaság milyen gyorsan fog felállni az jó kérdés.
Aktív kereskedést jó ideje abbahagytam. Viszont úgy gondolom hogy mostanság (mármint a következő hetekben/hónapokban) érdemes lehet beleülős, hosszabb távú long beszállót keresni. Hogy mibe, az jó kérdés. Kockázatosabb oldalnak ott vannak a turisztikához köthető cégek - légitársaságok, boeing, hajókázós cégek (carnival, royal caribbean, norwegian), Hertz, stb.
Nyugisabb tételnek meg pár index követő ETF vagy ilyesmi. -
Fecdzo
senior tag
Amit én hallaottam, az 3-5hónapos lefutás. Közben meg kiderül mennyire állt le a gazdaság. Az stimulusok sikeresek lesznek e...sztem nem teljesen...már most 40%os visszaesést vár a JP Morgan Kínában..
Amúgy én inkább már "U" recoveryt várnék "V" helyett. Remélem nem "L" lesz...Még mindig nem érzem a végét ....az első számok függvényében jöhetnek még lefelé hullámok. Én még inkább bearish vagyok, nagy vola mellett. Kb olyat várok mint 2008 utolsó szakasza....ott is zakózott usa 35%-ot...nagy volás stabilizálódás, még egy 19% (kb) hullám lefelé, majd utána visszaállt fokozatosan az emelkedő trend.
-
Fecdzo
senior tag
Hát jellemzően nem volt benchmarkjuk (csak high watermark), vagy ha volt akkor nagyon okosan volt megválasztva, tehát relative könnyen verhető (mondjuk nem úgy mint idehaza, hogy zmaxot tesznek egy absz hozam alap mellé ahol jellemzően magas részvényarány van egyéb származtatott ügylet mellett).
Igazából én annyi csináltam, hogy az előre már megszűrt (legjobb sharpe-os alapok egy adott hozamcél mellett) alapokat külön csoportosítottam stratégia alapján, majd az idősoraikból, saját gördülő sharpeot alkottam, majd annak változékonyságát vizsgáltam. Akik a legkevesebb ingadozással bírtak ők lettek kiválogatva.
Igen abszolút igaz amit írsz. Ha szimulálunk 1000 random részvény válogatást, akkor lesznek olyan equity curveök amelyek kimagaslanak majd, de az átlaguk tendeciája jobb képet ad majd. (központi határeloszlás tétel miatt azok normális elsozlást követnek).
Nem egyszerű azért megmérni, hogy mikor szerencse és mikor skill kérdése a teljesítmény. Pont a napokban gondolkodtam, hogy miként lehetne ezt objektíven mérni...még nincs egyértelmű módszertan. Talán a konzisztenciából lehet erre a leginkább következtetni....talán...
-
Fecdzo
senior tag
Hasonló dolgokat én is vizsgáltam. Most épp geometriai brown mozgásokat generáltam...12.000-et...ha megnézzük azokat, akkor ott is észrevehetőek ezek az alakzatok.
Habár az én véleményem hasonló a fent leírtakhoz...autokorreláció és mean reversion a hajtóereje ezeknek az alakzatoknak, de ott a véletlenszerűség is nem kis mértékben. Hajlamosak vagyunk túlmisztifikálni, hogy egy alakzat miért működik vagy miért nem, érdemes mögénézni. Viszont én addig sosem török pálcát egy-egy módszer felett amíg saját magam meg nem vizsgáltam és ki nem mutattam, hogy van e értelme alkalmazni.
Addig csupán egy vélemény...how do you back it up? -
Fecdzo
senior tag
Hát egy valami biztos...jelenleg van benne kimutatható alfa...különben van benne ráció, de ez így elég black box. Kéne ismerni belülről azt az algot, ami ezt a szentimentet méri...
Az excelem még meg van szóval tudom forward tesztelni...meglátjuk hogyan viselkedik...
Nagyobb index esetén lehetne még érdekes megvizsgálni...na majd egyszer megnézem azt is...kell az alternatív alfa

-
Fecdzo
senior tag
Nyilván a költségek miatt necces....de nem IB-vel...problem talán ott lehet, hogy kicsi az elemszám és emiatt nagyobb az egyedi kockázat...azért ha a teljes portfóliódat 5 elem között osztod csak meg és az egyik jelent időközben de rosszat és esik 10%ot, az azért nem kellemes...ha növeled az elemszámot, akkor pedig a stratégia alfája fog eltűnni.
Szvsz, lehet van benne fantázia, de jelenleg nem ezzel keresem e kenyerem, inkább értéket keresek és abból rendezek portfóliót a megfelelő célváltozók segítségével, adott tervezett tartásidő mentén.
Hát, ott volt az alfa, csak le kellett hajolni érte....mondjuk lehet kevesen tették meg, mert nagyobb távon ahogy írtam semmi előnye nem volt.
-
Fecdzo
senior tag
Itt egy írás a news sentiment használatáról. Kell hozzá nyelvfeldolgozás rendesen.
A korábbi írások alapján én is végeztem egy kis kutatgatást. Persze ez egy egyszerűsített változat és a hozzá tartozó MI-t nem én írtam.
2017-2019 a Dow Jones komponenseire minden nap letöltöm az átlagos news sentimentet. (Bloomberg fuggvény....igen, van ilyen is
). Majd azt az 5 elemet veszem meg és tartom 5 napig, amelyiknek a legnagyobb volt a news sentimentje. A linknél látható szép equity curve lesz az eredménye.Ha korábbra is megvizsgálom, akkor már nagyon felemás, szinte semmi alfa nincs benne. Lehet azóta sokat változott az MI a függvény mögött, vagy pontosabban, jobban működik, esetleg jobb minőségű a hír folyam amelyet vizsgál az algo.
A fenti stratégiából Long/Short elven a felülteljesítés megkereshető...minusz költségek. Relative egyszerű...csak egy bloomberg kell hozzá potom havi pár ezer usd ellenében.

-
Dzoli
tag
"Egyrészt mindig vannak piaci várakozások egy bejelentéssel kapcsolatban,"
Vannak, de mivel mindenki máshoz viszonyít, így te semmivel nem leszel előrébb, nem vagy ettől előnyben.
Mi a viszonyítási alap egy USA munkanélküliségi adatnál?
9,7%, a megelőz érték volt mondjuk 9,5% a várakozás meg legyen 10%. Ez a 9,7% akkor egy jó hír, vagy egy rossz hír?
Rossz hír a 9,5%-hoz képest, mert nőtt a munkanélküliség, vagy jó hír a 10%-hoz képest, mert mégsem annyira rossz a helyzet, mint várták?
-
Fecdzo
senior tag
-
Fecdzo
senior tag
Hát, én egy oldalt ismerek ahol egy csóka csinált egy kvázi backtesztet, hogy egy alakzat (legyen az gyertya vagy áralakzat), mennyire működik. Viszont az az erzésem, hogy már ez is elég régi...:The Pattern Site
Pont ezt ecseteltem én is fentebb, hogy nem stilizált tényeken alapszik a TA. Vagyis mégis, de a szubjektum nagyon eltudja vinni a susnyásba az embert...
Egy dolog tény: az ember rendet keres a rendetlenségben, szabályt a szabálytalanban, valószínűséget a véletlenszerűben...
Olvastam egy könyvet, mely a technikai elemzést fejtegeti (Evidence based technical analysis ). Az író szerint akkor fog túlélni a TA, ha tényleg egységes módszertanra fog épülni és megfigyelésekkel (statisztikai tesztek, backteszt és egyéb vizsgálatok), alátámaszthatóvá válik...
-
Fecdzo
senior tag
Túl gyorsan reagáltam....ez mégsem az a könyve
megkukkantom én is. Külön volt egy könyve a Kellyről: The Kelly Criterion in Blackjack, Sports Betting, and the Stock Market illetve A man for all markets.Habár Jim Simonstól szívesebben olvasnék valami fincsi kis könyvet...

-
Fecdzo
senior tag
Ha jól emlékszem ebben a könyvében vázolja a Kelly-féle portfolió kisúlyozását. Azaz mekkora tőkeáttételt kell alkalmazz nap mint mint nap - ismervén a stratégiád várható hozamát, a kockázatmentes hozamot és stratégiád hozamainak szórását -, hogy a pénzed növekedési üteme optimális legyen, maximalizáld a hozam termelést.....feltéve persze ha a stratégiád hozamot termel.
....ha jól emlékszem...

-
attiati
veterán
Megbizhato arjegyzesre gondolsz?
En ilyen orult mozgasokat csak kicsi pozival merek. Megbizhato arjegyzonel nem tudom mennyire vannak kis pozimeretek.
Ejjel beraktam ket megbizast, hogy ha kilep a res felett kialakult savozasbol, akkor sokat megy abba az iranyba.
A longra ratettem poenbol egy 10700as tp-t, amit persze el is ert. Agyrem ez az instrumentum.Tp, sl megbizasoknak nem is nagyon van ertelme, akkora reseket hagy.
100 dollaros elteresek vannak az arjegyzoknel...
Talaltal vegul brokert?
-
Caruso77
csendes tag
Nem kevés tréder szerette volna kivenni a pénzét. Zajlottak perek is. Az EU parlamentben is napirenden volt a cég, de érdemileg semmi nem történt. Anno, amikor a Worldspreads ment csődbe, az ügyfeleket egyenként hívták fel és intézték a kifizetéseket. A cég FSA (FCA elődje) felügyelet alatt volt. Ez is bizonyítja, hogy a szabályozás nagyon nem mindegy. A Cysec vizsgálata és az azt követő határozat, mely szerint 300e EUR büntetést kellett befizetnie, az jó volt arra, hogy ne mondhassák, hogy nem történt intézkedés, de az ügyfelek felé történő kifizetésekről nem sok szó esett. De hogy továbbra is fényezik magukat a vitorlásverseny szponzoraként az már nonszensz.
-
-
Andralin
aktív tag
Ahol a számlám van 6 alap közül választhatok, van köztük nagyon rizikós és kicsit rizikós is.
Mind a hatra leszimuláltam a stratégiát az elmúlt 6 évre és a hatból négy alapnál számítással megtöbbszöröztem a pénzt pár év alatt.Nehéz elképzelni, hogy a rizikósabb besorolású alapok mától fogva hirtelen mind lecsillapodnak és nem fognak többet "ugrálni" folyamatosan le és fel.
Logikailag elég, ha folyamatosan van mozgás az alapnál, mászkál le-fel, ezzel az elvvel elvileg akkor csak nyerni lehet, hiszen az emelkedéseknél bent vagy, az eséseknél kiszállsz.
Ez a fenti elgondolás most kicsit makacsnak hangzik, de kíváncsi vagyok, mi a buktató benne.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
BeZol
őstag
Köszi srácok, megnézem majd ezeket a rövidítéseket, januárban bőséges szabadidőm lesz.
Grahamot már olvastam, a gyurit és a grimes-t nem ismertem, a másik két blogot szoktam olvasni.Hát én sem verem a mellem a képzések miatt, DE tisztán látom ezt a szegmenst, tudom mik a buktatók, és engem már nem tudnak átverni, ill. maga az egész témakör sem idegen.
Hát igen, fundamentumok alapján nem vettem volna amd részvényt és még fél éve sem vettem volna, mégis nagy nyereség. Ezt hogyan magyaráznád befektetésre ajánlottnak 2016. januári jelentés, esetleg bármelyik későbbi alapján?
Ezek a fundamentumos dolgok én úgy érzem, hogy kiegészítve a technikai elemzéssel jó beszállási pontokat adhatnak. Amelyik cégnek jók lesznek a fundamentumai, ott meg már magas árfolyam lesz mert jó cég, ahonnan ugyan még lehet jobb is, de egy bizonyos szint után nehéz a javulás, ezért lehet árfolyamzutty, viszont a csökkenő növekedési kilátás miatt már a fundamentum sem lesz annyira rendben mint korábban, és én ezek után az egész fundamentumosdit csak a fix nagy negyedéves hozamokat produkáló régi sima ipari cégekre tartom teljesen ráhúzhatónak (lehet áramszolgáltató, fémipari multi, kajagyár, bármi ilyesmi), bármi egyéb cég esetén mérlegelni kell a korábbi jelentések átolvasása, a hírmorzsák elemzése után, hogy várható-e trendfordulás? Ha csökkenő profit várható hosszabb ideje, akkor az árfolyam-lejtmenet, DE ha ezt tudják csökkenteni (lásd amd), az már árfolyamnövekedés, ha a csökkentettet is tudják tovább csökkenteni úgy h közben minden bevétel csökken úgy, hogy igazából a kiadások majdnem fixek, akkor az megint árfolyamnövekedés. Eljut oda a cég, hogy növekszik az árbevétel is? Újabb növekedés. Profitot termel végre a cég? Na talán már befektetésre ajánlottá nyilvánítják a nagyok, persze figyelmeztetve a fundamentális problémákra és a magas eladósodottságra.
Fordítva pontosan ugyanez megy, ha el kezd csökkenni a profit, és hiába termel sokat a cég, csökkenni fog az árfolyam.
Ettől függetlenül megnézem ezeket a vállalatértékelési módszereket, hátha onnan is használható lesz pár gondolat, de alapvetően olcsón vennék, és magasabb árfolyamon behúznám a profitot, és figyelném, hogy az aktuális világgazdasági környezetben épp mi a trendi v. a nem trendi. Ha valami nem trendi, az olcsó most, később pedig trendi lesz, ill. lehetnek egyéb szegmensek, ahol vki vmiért éppen gyengélkedik, az is olcsó nem trendi vétel lesz. Ha valami már trendi, az drága, és nem sok növekedés várható már, hát még ha a fundamentumok is rendben vannak!
Remélem nem fogok nagyot kacagni ezeken utólag
-
attiati
veterán
naigen, csakhogy tesztfeladatnál van 0 és 1 pont, nincs magyarázkodás

de ha itt tényleg olyan lehetőség is van, hogy a nyakán marad 300 fa, akkor no comment

kb olyan, mint a találós kérdés, hogy:
Hajnali 3:00 óra van, csöngetnek az ajtón és te felébredsz. Hívatlan vendégek érkeztek. A szüleid azok és azért jöttek, hogy reggelizzenek. Van eper lekvár, méz, bor, kenyér és sajt. Mit nyitsz ki először? Emlékezz!
és a helyes megoldás az, hogy a szemedet / ajtót stb...

-
attiati
veterán
a cent honnan jött?
miért nincs pénzügyi eredmény?szerintem a kérdés csak az, hogy 10-et bukik fenyőfánként, vagy 10+750et (attól függ, hogy van e a legvégén ismét eladás, vagy sincs)
Szerintem van egy eladás a végén ismét, mivel eleve úgy indul a megfogalmazás, hogy ezt a mennyiséget 24-én tovább kell adnia. Abban úgy nem is lenne túl sok logika, hogy 24-én megveszi 750-ért a fát úgy, hogy nincs is szüksége rá és eladási kötelezettsége sincs. De biztos, hogy ez valami iskolai tesztfeladat, ami inkább szövegértés és megfogalmazásbeli trükközés, mint szakmai kérdés

-
Fecdzo
senior tag
Ő a példaképem, mármint Jim Simons. 
Ők teljesen más ligában játszanak. Mindenki csak őket akarja utánozni, másolni, kitalálni milyen modelleket használnak.
Belbotlottam egy blogbejegyzésben régebben, ahol az illető blogíró, állítása szerint elég közelről ismeri Jim Simonst. Azt írta, dolgozott együtt vele hosszú évekig, sőt pár alkalmazottját pont a RenTec csábította el.Azt is írta, hogy az alap stratégiát amit használnak azt mindenki ismeri. Portfolio szintű statisztikai arbitrázsnak hívják. Gyakorlatilag egy hatalmas méretű portfoliójuk van (meg is néztem milyen részvényeket tartottak és 6000 felett meguntam gördülini lefelé Bloombergen belül). Ez szét van bontva long és short oldalra és egy valag kockázati tényezi mint például, piaci kockázat, szektor kockázat, iparág kockázat ki van hedgelve belőle. Ez természetesen csökkenti nagyban a hozamokat, de a portfolio varianciája annyira kicsi, hogy utána elég nyugodtan tudnak tőkeáttételt használni (rendkívül magas sharpe-juk van).
Ja és persze minden egyes részlegük szorosan együtt működik, hogy elérjék az eredményt. A cikk is beszédes...300 alkalmazottból 90 tudományos fokozattal rendelkezik.Láttam egy interjút is vele. Rendkívül alázatos és szimpatikus ember benyomását kelti. Iszonyú sokat adományoz, persze van is miből. Ugyanakkor az is sokat mond, hogy a húr elmélet matematikájának kialakításában is részt vett anno....az után váltott a pénzügyek felé. Nem tudta, hogy kell tradert felvenni, de azt nagyon is tudta, hogy tudósokat hogyan toborozzon. Kitömte a céget zsenikkel.
Az se véletlen, hogy nem kezelnek már másnak pénzt csak egy maréknyi szerencsés ismerősnek. Vélhetően pontosan ismerik, hogy milyen hatást gyakorolnak a piacokra és vélhetően van egy felső határuk, ami felett nem tudnak működni....vagy nincs és csak szimplán nem annyira kapzsik

-
Fecdzo
senior tag
Ja megegy.
Tobb mint 3500 fullosan szabalyozott es nyilvanos hedge fund adatbazisahoz van hozzaferesem Bloombergen keresztul. Meg ok sem tudjak fenntartani a brutalis hozamokat.
Ellenben egy mareknyi valoban tud elkepesztoen konzisztens lenni. Mondanom sem kell h nem daytradelnek...Bocsi ha ekezet nelkul irok...ilyenkor mobilrol tolom
-
Fecdzo
senior tag
En szivesen leirom az eddigi tapasztalatom. Amiota a topikot megnyitottam eleg sok dolog tortent velem. Technikai elemzes fan voltam de szepen lassan a technikai elemzes egy eszkozze valt csupan mint sem AZ egyetlen elemzesi modszeremme.
Voltam brokeri oldalon is eleg sokat. Tudom mire megy ki a jatek. Voltam arjegyzo is OTC es szabalyozott piacon (nem fx hanem EUA piac).
Nem olyan reg ota sikerult bekerulnom az egyik magyarorszagi alapkezelohoz mint portfolio kezelo. En mindig is a realitasok talajahoz ragaszkodtam, nem akartam boduletes hozamokat. Vagyis helyesbitek. Boduletes hozamokat akartam de rovid ido alatt rajottem h hiuabrand. Eleg sokat automatizaltam es mai napig automatizalok is. Alapkezelonel meg nem, technikai akadalyok miatt.
Dolgoztam egyutt prop traderekkel is. El kell mondjam h letezik olyan h nagyon profitabilis trader, de csak intezmenyi szinten es nem a sajat penzet kereskedi.
Nem veletlenul. Sot. Tobben a sajat penzukkel utana nem tudtak tartani azt a szintet.En tul konzervativ vagyok. Ezert igyekeztem mindezt egy cegnel muvelni.
Az en javaslatom:
Funda! ES hosszabb tav. Ha nem tudsz emelkedo profitgorbet produkalni azt megteszi hosszu tavon helyetted a piac.
Portfoliot epits! Ne egyetlen termeken kereskedj. Tanuld meg ami a szakma alapja(nezz bele egy CFA programba h mi tanitanak). Meg prop traderek is tudnak alapveto makro es vallalatertekelesi elemzest csinalni. A technikai elemzes csak egy kiegeszito.
Nincsenek stilizalt tenyek csak a makrookonomiaban. Bar most lehet az is meginog... -
Dzoli
tag
Ha valaki le meri írni, hogy vesz ki pénzt a tőzsdéből, mindig ezek a tipikus kérdések.
Pedig az én eredményeimet semmiben nem befolyásolja, ha esetleg megtudom más mire képes.A következő meg az, hogy az illető bizonyítsa, vagy legalább árulja már el hogy csinálja (lehetőleg teljesen ingyen). Naná.
Ha meg pénzt mer érte kérni, akkor ő a köcsög, hiszen úgyis keres eleget a piacon.
-
Fecdzo
senior tag
Őszinte leszek, tematikán nem gondolkoztam. Viszont az jellemző rám, hogy ha épp beleásom magam egy témába akkor azt gyakrabban követem és vizsgálom. Ergo most fogok egy keveset "zajoskodni".
Igen, jól látod, még a random walk szokott ilyenkor feljönni. Embere és tradar-e válogatja. Talán a legjobb közelítés a geometriai brown mozgás...szintén egy sztohasztikus folyamat. Bár vélhetően a következtetés ugyanaz lenne...a fehér zaj elég stacionárius...talán túlságosan is

Most különben ez érdekes téma lenne egy későbbi bejegyzésre...

Köszönöm
-
Fecdzo
senior tag
Jómagam csináltam pár vizsgálatot erre. Egyrészt egyes backteszteknek is ilyesmi volt a szándéka, másrészt, pedig statisztikailag is próbáltam megfogni.
Amit én találtam, az gyakorlatilag az, amit itt föntebb páran meg is írtak. A zaj mértékét elég jól lehet mérni. És elég nagy a zaj az alacsony TF-eken. Viszont szépen lassan a zaj kezd átmenni perzisztens trendek felé napi charttól fölfelé.
Ez nem újkeletű jeleség és könnyen igazolhat, ugyanakkor a szakirodalom is geometriai brown mozgásnak tekinti (egy sztohasztikus folyamat) ráadásul páran könyvekben is vizsgálták a jelenséget.Lényeg h a perzisztens momentumot nagyobb TF-en célszerű keresni, míg az alacsony TF-en a mean reversion lesz a legjobb barátod.
-
tlac
nagyúr
anélkül, hogy meghallgattam volna, van pár problémám ezzel:
már az előző hozzászólásomban is arra akartam célozni, hogy hogyan méred azt, hogy mennyire random egy adott idősík? pl. 1 perces az 1 óráshoz viszonyítva
egyáltalán mit értünk random alatt?
nyilván minden apró és nagyobb mozgás hátterében is van egy magyarázat, ami lehet egy HFT algoritmus működése is vagy egy kamatmódosítás is, vagy akármi másAzt mondja, hogy leginkább a különböző jelentések, gazdasági adatok publikálása töri meg alacsonyabb időtávon az árfolyamok random mozgását, logikusan ezek magasabb idősíkon kevésbé éreztetik hatásukat.
viszont magasabb idősíkokon meg a fundamentális dolgok nem "törik meg a random mozgást"?
-
Dzoli
tag
Tőzsdei paradoxonnak is nevezhetném, mert szerintem a gyertyák szintjén véletlenszerűség van, magasabb szinteken, ha hullámokban vizsgálom őket, mégis kialakulnak hasonlóságok és ismétlődések.
Mint ahogy a vízmolekulák is rendezetlenül mozognak, mégis hatnak rájuk olyan erők, amik kiszámíthatóvá teszik (gravitáció, széljárás, tengeráramlatok, stb...) -
tlac
nagyúr
-
Dzoli
tag
Szerintem meg pont nem.
A "B" válasznál van egy BIZTOS, de kisebb azonnali nyeremény, szemben a bizonytalan "A" oldali, nagyobbal. A magas % miatt szerintem jóval esélytelenebb a nagyobb várakozás, szemben a kisebb, de biztos nyereménnyel.Már feldolgozás alatt vannak a válaszok.

-
WiZARD
veterán
Csak en erzem teljesen ertelmetlennek az elso kerdeseket, ha racionalis, nyerni akaro, ertelmes valaszadokat feltetelezunk?
Aki meg csak trollkodni akar az meg az egesz eredmenyt elrontja, es nem realis, hisz elmeleti penzbol nem faj bukni, de elesben tuti nem igy tenne... -
big-J
őstag
Az ETF-et is el lehet csak a bankba besétálva elintézni?
Ez, meg a befektetési alap között van valami különbség a kezelésükbe, már mint olyan oldalról hogy aktívan változik, hogy a kezelőik mibe mennyit tesznek? Vagy elindítják bizonyos néven, bizonyos felosztás mellett, aztán gyártják a következőt.
Amúgy mennyire kompetitívek a banki alapok külső cégek által kezeltekkel szemben? Vagy alapja-bankja válogatja? -
Fecdzo
senior tag
Szerintem alkalom adtan megverheted a piacot. Hosszutavon nagyon nehez. Viszont adok kedvcsinalot: [link] Itt hitelesitett hedgefundok publikalt szamlai vannak. A strategiakra rakeresve sok sok iras van a neten. SSSRN is rengeteg jo paper van. Oda mar kell azert vagni az angolt es a matekot is, de par eleg jol ertheto.
En most keszulok nekimenni a CFA-nak, mert most nincs felesleges 150.000 usdm, hogy a kolumbiai egyetem MFE programjara jelentkezzek. Sok terulet ismerete kell szerintem, hogy jobb esellyel csinalj penzt. En a fundat sokaig melloztem, plane a matekot, de megis azokkal uj tavlatok nyiltak meg. Viszont az evek alatt egyre kevesbe lettem kockazatvallalo, ezert mas pszicho buktatokkal kell megkuzdenem.
Meg valami. SOSE ADD FEL!!! Kozhelynek hangzik, de en mar joparszor hagyhattam volna az egeszet a fenebe. Sokmindent megeltem a piacokon, de meg itt vagyok es manapsag elegedettnek is mondom magam. 30% eves szinten eleg. Ennel tobb mar a hedge fundok terulete. Nem gondolom h jobb vagyok naluk. Viszont akarok olyan jo lenni. Es leszek is! Az o jatekteruletukre kell evezni, ahhoz pedig a technikai elemzesen felul joval tobb kell.
A nuclear phinance foruman kirohogik a TA-sokat. Nekem volt szerencsem talalkozni egy mareknyi emberrel akik TA alapon kereskedtek konzisztensen. Viszont ok is birtokaban voltak olyan tudasnak, amit a TA nem, csak a statisztika es matek tanit meg (eloszlasok, variancia, kovariancia, kointegracio, momentum stb...)
A technikai elemzes ugy gondolom most egy olyan fordulopont elott van, hogy vagy fennmarad, vagy eltunik a sullyesztoben. Ez egy nagyon jo video a fenti ellentetrol (TA vs quants) vagyis inkabb traderek vs akademikusok, de ugyanaz...
Vagy az inside the black box illetve a wall street code is roppant tanulsagos. Nezzetek meg. Fent vannak youtubon, persze angolu.
Az arfolyam legyen veletek!
-
big-J
őstag
Ja úgy értettem a betéti alapot csak elírtam, annyi nevük van már.

Szóval az úgy működik, hogy beteszem a bankba és a bankba elmondják milyen külső/belső alapokkal foglalkoznak és én kiválasztom és annyi? Hogy lehet egy ilyenhez később még hozzáadni? Bónusz kérdés: mi az előnye a zártvégűeknek?
-
jozsi252
veterán
M15-ön kereskedek.
"Őszintén szólva egyelőre ebben a rendszerben nem látom, hogy mi az előnyöd a piachoz képest."
Ezt mire érted pontosan?"Ilyen eredményt teljesen random piacon is el lehet érni"
Ezt arra érted hogy Standard számlán, nem pedig micro számlán?Nem néztem Backtest-et.
Illetve az hogy irreálisan nagy a 333%-os haszon, azt is jelentheti hogy bizonyos esetekben sokat kockáztattam, ami az esetek nagy részében be is jött, ezért tudtam ennyire növelni a számlámat?
-
attiati
veterán
az nagyon nem elég, állítólag a határidős és a spot árak között voltak ilyen torzulások és amiatt van a "tracking error", de nagyon durvának tűnik a 100%-os követési hiba
más: kinek hogy néz ki az USDRUB 1 perces chartja mára? Dukascopy live számláról mutatna valaki képet?
már csak az utókor számára is érdemes megörökíteni
fxopen: Ez meg....?! ennél többet vártam egy ecn brókertől....
[ Módosította: radi8tor ]
-
haly
őstag
Lejárt a szerkesztési időm. Elolvastam a MartinGale-t, hogy mi. Itt csak azt taglalja, hogy mekkora esélyünk van egy veszteséges trade-re. Hát ez eléggé nyilvánvaló, hogy idővel nő, később pedig biztos lesz. Viszont arról egy szó sem esik, hogy az a veszteség mekkora. Nekem itt van egy nagyon lényeges "szabályom", mégpedig a tőke és a kötésegység aránya az fix. Ezzel biztosítottam magam, hogy nagy rallikat, illetve napokig, hetekig tartó trendek ellen is tudjak menni, és akkor se nullázzon ki. Minél nagyobb a tőkém, ez a szabadság annál nagyobb lesz, annál esélytelenebb lesz a kinullázás. Én még egy ideig biztos, hogy ezt a módszert fogom alkalmazni, mert sikeres. Később, ha minden számlát bukok vele, akkor átállok másra. Közben meg könyvek, linkek, tanulás, olvasgatás, fórumozás, tehát minden ami forex.

-
haly
őstag
Nos, gondoltam, hogy negatív hozzászólások születnek. Higgyétek el, nem kell mondani, hogy mennyire rossz a riks-reward ratio, mennyire az eddigiekkel szembe megyek, de ha egyszer nyerek vele, ráadásul nem is kicsit, akkor még egy ideig maradok ennél. Viszont a könyvekbe bele fogok kezdeni.
Valószínű, hogy még keverem a fogalmakat, így nem tudom leírni amit szeretnék, de a kötésegységem az valami ilyesmi: (úgy tudom, hogy ennél a programnál nekünk a pip-nél egyel kisebbünk is van, a pont.)
Ha EUR/USD-t nézzük, akkor például 1.26163-nál kötök, és 1.26143-ra rakom a take profitot (short trade).
Tehát 20 pontot engedek, 2 pipet. 1 pont ér itt nekem 0.10 dollárt. Kiszámoltam, ezekbe elég nagy rallikat is be tudok kalkulálni, akkor sincs nullázva a számla. Ha egy nagyobbat kifogok, akkor is "csak" -100-150 dolláros a pozíció.
Lényeg, hogy eddig nekem tökéletesen bejött, a statisztikák amiket ezzel kapok, számomra bőven megfelelnek, és ha az elveimet betartom, akkor szinte hibátlanul tudok trade-elni. Egyedüli gyenge pont, mint írtam a veszteség, amit jelenleg én döntök el, hogy hol zárom le.
Azt mondjátok itt, hogy biztos bukó, de ha átszámoljátok. 5000 pontot kéne ahhoz mozognia a piacnak, hogy kinullázza a számlámat. Az majdnem 2-3 hétig tartó folyamatos trendet jelent. Pont a kötésegység és a tőke aránya miatt baromi esélytelen, hogy kinullázzam a számlámat. Viszont bekaphatok egy olyan rallit, hogy a profitomnak csak integethetek utána. És ha kiszámoljuk, hogy 30 kötésből 1 negatív, ráadásul legyen az mondjuk -60 dollár, akkor a többi 29x3 dollár nyereséggel még mindig pozitívban vagyok. 30-1 arány eddig bejött, de majd lehet, hogy inkább linkelgetek statisztikákat, meg képeket, hogy ne kelljen annyit gépelnem.
-
haly
őstag
Először is szeretném megköszönni mindenkinek a választ.
Sajnos a Gazdasági elemző, illetve gazdasági matematikus az ki van lőve, mivel emelt matek kell hozzá. Bármennyire is szeretném, ezt így ötödik év végén már nem tudnám megoldani, matekból a középszintűvel kell megelégednem. Átnézem a szakokat, amiket mondtatok (már egyszer mondjuk átrágtam magam rajta, akkor az alkalmazott közgazdaságtant néztem ki magamnak, de sajna oda is emelt matek kell).
Forexre visszatérve, elolvastam egy könyvet (szerintem már írtam), de csak a kedvemet hozta meg hozzá. Most már szerintem 1-2 hónapja űzöm a dolgot, és pár saját szabályt felállítottam magamnak. Eddig lekopogom, nagyon jól megy, de szerintem biztos, hogy lesz hátulütője a dolognak. (pár számlát nyitottam, 2-őt nulláztam ki a legelején, utána az elveimet betartva 30-40%-ot tettem három számlára is másfél hét alatt. 80-90% körül van a sikerráta (kb. 50 kötésből). Viszont nem kell nagyra gondolni, ezek mind 2-3-5 dolcsis kötések, de úgy érzem 10%-ot könnyedén tudok havonta profitálni.)
Valószínű, hogy ez csak egy kezdeti lelkesedés, meg hát persze demo számla, fogalmam sincs, hogy miben tér el az élestől. Ez egyébként akkor egy kérdés is lenne. Eltér-e egyáltalán egymástól a két számlatípus, a pénz valódiságát leszámítva?
Kezdésnek 500 dollárt gondoltam, annyit tudok most beáldozni erre a célra. Viszont szeretnék még 1-2 hónapot kísérletezni vele, illetve olvasgatni, tanulni. Elég nehéz megállni, hogy ne tegyek be rendes pénzt, mert annyira fel vagyok buzdulva, de próbálom tartani magam. Azt tudom, hogy jelenleg tudás nincs mögöttem, csak szigorú saját szabályok, amik eddig működtek. Viszont a piacot előre még csak megsaccolni is nehezen tudom, ez az amit meg akarok tanulni, hogy aztán hosszútávú tradeket is bonyolíthassak.
Köszönöm szépen még egyszer mindenkinek, aki írt. Nyugodtan lássatok el még tanácsokkal, véleményekkel, jelenleg nagy szükségem van a visszajelzésekre.
-
V.Stryker
nagyúr
Hát nem tudom, de egy marha elegáns irodában voltunk a Váci úton.
Igazából rá is kérdeztem, hogy itthon bejegyzett cégről van-e szó és mondták is, hogy igen és hogy milyen kft, de elfelejtettem.
Viszont nekem kicsit mindig gyanús minden olyan dolog, ahol a honlapon nincs fent, hogy ez milyen cég, mi a neve, mi az adószáma, stb. Ha ez nincs kint, akkor én már gyanakvó leszek, hogy disznóság van, ha Önmagukat se vállalják. Viszont amit mutattak, ami a 6option nevű oldalon is van, ez a bináris opciós dolog, az viszont nem tűnik rossznak. 
-
WiZARD
veterán
ultrafx=lmax, csak ők az lmax ügynöke és jutalékot kapnak utánad

Herpai elsőre, weblap alapján szimpatikus, aztán nagyon hamar átvált arra hogy csak az a tökéletes amit ő mond, és arrogánsra vált, fő célja az ügyfél/jutalék szerzés.Akkor már nyiss inkább Globegain-en keresztül Lmax számlát, és a kifizetett jutalékból 12%-ot te kapsz visssza

Más brókereknél is érdemes GG-n keresztül számlát nyitni, egész szép kedvezmények vannak. (dukascopynál 40%-ot adnak vissza a kifizetett jutalékból)MT4-re Lmax, Armada Markets, és FinFX amit ajánlok.
Lmaxot használtam sokat (havi 800 lot is előfordult), sajnos előfordul nagy slippage, és néha voltak vitatható dolgok. Soha 1 fillért vissza nem adtak, akkor se ha felmerült (szerintem) hogy az ő hibájuk.
Armadát is sokat használtam (itt is volt havi 500-1000 lot kötésem egy darabig), slippage változó, néha itt is előfordul nagy, a korlátozott spreadek segítenek kicsit néha, híreknél nem száll el annyira. Ha hiba volt, és az ő hibájuk volt, azt több alkalommal is elismerték, és szó nélkül visszafizették az ebből keletkező bukót.
FinFX-et haverom használja, ő nagyon elégedett vele.(meg volt egy rakás másik szar, amit senkinek nem ajánlanék)
-
tlac
nagyúr
ha fix lottal, egyforma TP és SL szinttel csinálod, akkor folyamatosan veszteni fogsz a spread miatt, annál jobban minél több kötésed van
ezt kell neked legyőzni azzal, hogy dinamikusan állítod a kötésméretet, SL-t és TP-tAz is érdekes kérdés, hogy mi van ha megfordítjuk az egészet, és random lépünk ki, miközben van egy profi belépési rendszerünk. Valószínű ezt is ki lehetne hozni ugyan úgy nyereségesre, de erről még nem láttam semmilyen backtestet.
ennek nem látom, hogy hol van értelme
-
tlac
nagyúr
amit Feree13 ír, az simán lehet rosszabb is (lehet már nagy mínuszokban vannak a kötések amikor megkapod), mint amit te írsz
minden trade esetében full random lépsz be, megfelelő kockázatkezeléssel lehet profitábilis.
erre azért szeretnék látni példát is
mivel egy rossz stratégiából próbálunk többet kihozni, ezért inkább csak egy gyengén nyereséges profitgörbét tudok elképzelni, sokkal többet nemesetleg ha Gh0sT-ot megkérjük, hogy a belépési szignálját randomizálja, akkor megláthatjuk, hogy egy erős money management mire képes

-
attiati
veterán
Múltkor láttam tőled egy chartot, ahol alulról húztad felfelé a fibo szintet, hogy az emelkedő trend ellenállását megkeresd. Én így a támaszokat szoktam nézni.
Láttam youtube videón is, de ez a megoldás honnan jött?
-
Dzoli
tag
Amelyik kötés nincs lezárva, arra úgy tekintek, hogy még nem az én pénzem, hiába van már egy része fedezve a stoppal.
Az új pozíció felvételekor sem számolok vele, amikor %-os arányban méretezem a pozíciót.
Az SL helyeit jellemzően korábbi csúcsok-völgyek, vagy számomra fontos mozgóátlag értékek adják. Új pozíció felvételekor nem feltétlenül kerül mindegyik ugyanarra a helyre.
Tőzsdepszichológia miatt érdemesebb így gondolkozni. Amire a sajátodként tekintesz, annak fáj az elvesztése.
Ha nem a tied, nem aggódsz amiatt, hogy valamennyit visszaadj belőle. Ha úgy gondolsz rá, mint a sajátodra, akkor kényelmetlenül érzed magad, ha ellened kezd menni az ár, és elkezdesz aggódni, jönnek az érzelmek. Ilyenkor már picit "hanyagabbul", lazábban kell tudni kezelni a pozíciót. Sokszor jobban járnál, ha egyszerűen a stop változtatása nélkül, csak hagynád elmenni a kötést. Engednéd, hogy a piac tegye a dolgát, és az ár járja be a neki kijelölt utat. Mint hogy kiugrálj belőle az első korrekciónál, megpróbálva a csúcson kiszállni.
Egyszerűen kellenek a relatív nagy nyerők az egységnyi vesztőkhöz képest, hogy stabilan pozitív egyenleged lehessen. Akár a találati arány rovására is. -
Dzoli
tag
"Ha valaki szerint rosszul látom vagy számoltam valamit örülnék ha közbeszólna."
Feree13 jól írja.
A még lebegő nyereség nem a tied, a visszaengedését nem tekintheted veszteségnek! Ha így gondolsz rá, és megpróbálsz mindig a csúcson kilépni, akkor sosem leszel képes korrekciókat kiülni, és hosszabb trendekben benne maradni.
A kockázatot mindig a lezárt kötésekre, és a kereskedési tőkére kell számolni. Azért nem leszel a 2. vagy 3. kötés után már kockázatban, mert azokat a pozíciókat már a lebegő nyereség terhére nyitod. Pl úgy helyezed a stoppot, hogy az a 2 pozíció átlagárán legyen. Hajlandó vagy valameddig visszaengedni az elsőt úgy, hogy a maradék nyereség még fedezze a 2. pozíció veszteségét. Meg kell tanulni nem egy-egy tranzakcióban, hanem kötéscsoportokban gondolkozni a pozíció sorok építésénél.
Amikor benyitod a második pozíciót, ideiglenesen feláldozod a lebegő nyereséget. De cserébe már 2 pozícióval vagy a piacon. Ha tovább folytatódik a mozgás, az építés nagyobb hasznot hozhat. De nem egyszerű mutatvány, sem technikailag, sem pszichológiailag. -
Ferdzsoo
addikt
"és ha minden új pozíció nyitásakor az SL ~1%-nyira van, itt a videóban a 6. nyitáskor már ~6%-on volt a kockázata"- az alaptőkéjére nézve soha nincs 6%-os kockázata, mindíg az 1% fog maradni. És amikor a 6. trédet nyitja hogy lenne már 6% kockázatban, amikor az első 4 pozíciónak a stoppja már pluszban van?

5 pozi van nyitva, de amikor a hatodikat nyitja akkor a stoppokat úgy helyezi hogy legalább 4 abból a 6-ból már pozitívban fog zárni bármi történik. Tehát ez esetben is max 2% a kockázata a te felofgásod szerint, de az is csak a lebegő profitra, ami nem a tied! Az alaptőkére nézve pedig már régesrég nem beszélünk kockázatról, mert az már a 3. pozíciónál sem volt.
-
Ferdzsoo
addikt
Én ezt teljesen máshogy értelmezem.
A kockázatot én az alaptőkémre nézem mindíg. Ami már le van zárva. Ugyanis ami még nincsen lezárva poíció az nem a tiéd, és soha nem is lesz. Csak akkor a tiéd ha már le van zárva. A lebegő profit egy fikció számomra egészen addig amíg le nem zárod. Ekkor viszont már alaptőke lesz.
Ha így értelmezed akkor tényleg pl a 3. ráépítés már kockázatmentes, mert a stoppjaidat oda húzod hogy a pozíció már csak és kizárólag pluszban tud záródni. Illetve a ráépítéseket 1 trédként kezeled.
Ha az alaptőkés elméletet veszed alapul, akkor a 2. de legkésőbb a 3. trédtől tényleg kockázatmentesen nyitsz újabb tradeket, mert az előzők már kitermelték az utolsó építés esetleges kockázatát.írtál egy ilyet is: "A múltbéli eredményeinket szerintem nem szabadna ekkora mértékben kockára tenni, itt viszont szimplán arról van szó" ez tökéletesen így van, de a lebegő profit az midnen csak nem eredmény.

A lebegő profit abban a pillanatban lesz eredmény amikor lezárod a pozíciót.
Addig csak fikció, addig nem nőtt az alaptőkéd, addig nincs egy fikarcnyi filléred sem.
És ha így építesz rá, az alaptőkédet nem teszed ki kockázatnak.
SZóval ezmiatt nemugyanaz a kettő SZERINTEM.
szerk: szerintem a százalékokat az alaptőkére nézik mindíg. nem kamatos kamatra...

-
-
Ferdzsoo
addikt
Nekem az évi 20% édeskevés annyirét nem csinálnám a tőzsdét.
Nekem ilyenkor mindig a PP -féle mondatok keringenek az agyamban, hogy lehet olyan hónapot csinálni az ő stratégiájával amivel duplázol. Term. mindezt minimális kockázat mellett. És meg kell mondjam hogy nem tartom lehetetlennek, sőt. Nah én ezért kezdtem el tanulni forexezni.
-
tlac
nagyúr
mert a programozás közelebb áll hozzám, mint a manuális kattintgatás

de nem akarok versenyezni sem profikkal, sem high frequency-s robotokkal, csak megélni mellettük
egyébként elég alapos vagyok, mindent aprólékosan körül járok, így valószínűleg rengeteg hibától megvédem magam és időt, pénzt takarítok meg
kezdő vagyok, de ennek ellenére, rögtön ecn brókerek közül válogatok, ismerem az MT4 teszter korlátait, behackeltem a tick adatokat, tudom mi az a money magament, stb.egyelőre hiszek benne, hogy működni fog
viszont időkorlátot is felállítottam magamnak, ha 1 év alatt nem sikerül érdemi eredményt elérnem, akkor hagyom az egészet a fenébe és keresek másik hobbit
-
Gh0sT
addikt
Vannak robotok, amik képesek profitot termelni, de ezek általában nem eladók. Vagy eladók, csak rosszul vannak kódolva, esetleg jól vannak kódolva, de agyonoptimalizált rendszerek, amik éles kereskedésben kifekszenek.
Igazából nagyjából háromféle stratégia van, amit könnyű lefejleszteni:
- skalper
- martingale
- gridIlletve ezek tetszőleges kombinációja. Nagyjából mindegyikre jellemző, hogy csipegetnek a piacból, aztán jön egy húzósabb széria, ahol a skalper elbukja 5 kötésből a fél éves hozamot, a martingale és grid meg bedönti a számlát. Ennek ellenére utóbbiakat lehet ésszel használni, csak kissé stresszes 60-70% DD-nél nézni a számlát (talán Quantum XXL-ről hallottatok már).
Visszatérve eredeti kérdésedre, mely a robotozásban rejlő lehetőségeket firtatta: már csak azért is érdemes automatizálni, mert ha van egy jó ötleted és értesz a programozáshoz, akkor le tudod tesztelni a stratégiádat 13 évre visszamenőleg. Ha másra nem, hát erre jó. Meg arra, hogy kiábrándulj.

Tudomásul kell venni, hogy a forex nem tőzsde. Alacsony idősíkon a technikai elemzés eszközei nem működnek. Vagy éppen működnek, csak nagyon korlátozottan. A magas idősíkkal meg az lesz a baj, hogy kevés a kötés, nincs szignifikáns minta, amiből meríteni lehetne.
Mi marad hát? Keresgélés, tanulás, és a hit. Ezekkel elég sokáig el lehet vegetálni, az emberek 99%-a ezt csinálja, aztán a többség előbb vagy utóbb megunja. Addig mindenesetre sok pénzt elveszít és bizony ennek a pénznek a nagy része a brókernél landol.
A sikeres kereskedő is olyan, mint a Mikulás. Mindenki hallott már róla, csak éppen senki sem látta.

De hogy pozitív példát is mondjak, vannak kivételek. Tényleg lehet ezt az egész forexet ügyesen csinálni, de évek kellenek hozzá és általában valami újdonság.
Új hozzászólás Aktív témák
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Star Wars: Fate of the Old Republic megjelenés még 2030 előtt?
- PlayStation 5
- Parfüm topik
- BestBuy topik
- Suzuki topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Call of Duty: Black Ops 7
- EU-s vám vethet véget a nagyi temus vásárlási lázának
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Mini / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 89%
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 7500 / 32GB DDR3 / RTX 2060 6GB / 512GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
- Bomba ár! HP ProBook X360 435 G7 - Ryzen 3 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Dell Latitude 5420 14" Touchscreen i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Viszont nekem kicsit mindig gyanús minden olyan dolog, ahol a honlapon nincs fent, hogy ez milyen cég, mi a neve, mi az adószáma, stb. Ha ez nincs kint, akkor én már gyanakvó leszek, hogy disznóság van, ha Önmagukat se vállalják. Viszont amit mutattak, ami a 6option nevű oldalon is van, ez a bináris opciós dolog, az viszont nem tűnik rossznak.