Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • didyman

    őstag

    válasz DroiDMester #3699 üzenetére

    Pont ilyen típusom most nincs itthon, de egy nagyobb áramú AVC azért akad. 410 mA a ráírt áramerősség, nézzük akkor meg, miért ezt írják rá, és miért nem feleannyit.

    Kössünk rá 12 V-ot, nézzük meg, mennyit mutat az árammérés: körülbelül 240 mA körül áll meg a műszer. Majdnem igazad van, de mégsem.
    A BLDC ventilátorok kefe nélküli, forgó mágneses mezőt elektronikusan előállító eszközök, az állórész tekercseibe pumpált energia függvényében forgatják a forgórész mágnesét. Ennek jellegzetessége, hogy itt semmi nem lineáris, sem a tekercsek árama, sem annak időbeli lefutása. Iktassunk be ezért egy soros, kis értékű ellenállást a ventilátorral sorosan és...
    ..nézzük meg a rajta eső feszültséget oszcilloszkópon. A csúcsértékből számolható könnyedén az áramerősség, ami 387 mA, amit ugyan rövid ideig ér el, de az 5 ms körüli periódusidő közel negyedében 300 mA közelében van.
    A tranzisztorok, amikkel meghajtjuk ezeket, nem túl kényes eszközök, a SOA-n (biztonságos üzemelési tartomány) belül elég szélsőségesen is lehet őket terhelni, ám ez a tartomány erősen függ a félvezető méretétől (hőkapacitás), rendkívül erősen függ a hőmérsékletétől és az egyes, impulzusszerű terhelések hosszától. A fentiek alapján látszik, hogy a ventilátor nem egyszerű terhelés, kis mértékben induktív, erősen változó. Nem lehet egy RMS értékkel leírni az általuk felvett áramerősséget. Ugyanez a helyzet a CPU, vagy a perifériák tápkörével, illetve a tápegység kapcsolótranzisztoraival is: hiába látnak 20/10/5 A RMS áramerősséget, mégis ezek az eszközök 100/30/20 A-re méretezett félvezetőkkel vannak biztonságosan lefedve a PWM meghajtás sajátosságai miatt.
    És ezért nem a feleakkora áramerősség van rájuk írva, hanem az a jellemző érték (a korábban említett tűrésmezővel), amihez biztonságosan lehet tervezni meghajtást.

    És mivel ez egy PWM ventilátor, nézzük meg, mit mutat 8 kHz (azért ennyi, mert ezt könnyebb látni, mint a 25 kHz-es, jellemző értéket) PWM-mel meghajtva:
    Ezek kb. 4-500 mA-es tranziensek. 200 mA körüli Ic értékű tranzisztorra biztos nem bíznék ilyet.

    Ugyan írtam, hogy összekevertem a két adatot, nyilván a 600-as helyére a 150 mA-es elfér elektronikai oldalról, így ebben az esetben a kérdés csak az, hogy elegendő hűtést tud biztosítani, vagy sem.

    "Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

Új hozzászólás Aktív témák