Hirdetés
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
A szerzetes
csendes tag
Dettó. Összeszedtem az anyagokat, megnéztem minden tételhez, hogy mit hol találok, hogy na a két óra alatt kelljen keresgélni. Ezután pedig megnéztem azokat a tételeket, amiket kevésbé értettem, vagy olyan tárgyakhoz voltak köthetőek, amik hallatán még a térem is remegni kezdett

-
h146363
csendes tag
Szia
köszönöm szépen a gyors választ
én sem az alapján tanulnék, csak mivel mér régen végeztem, csak az államvizsgát eddig halogattam, attól félek, hogy nincs minden előadásjegyzetem meg, illetve a gyak anyagok, mivel papirosak, a felől több kétségem van
ezért keresgéltem egy félétszóval nem megúszni, csak kiegészíteni akartam azt ami megvan
üdv.
-
Feri1990
tag
válasz
h146363
üzenetére
Ilyen téren szerintem ne legyél lusta. Szó szerint kidolgozni nem lehet egyes tételeket, mert néhol lefedik a tantárgy felét, tehát összegyűjtöd szépen, hogy mihez mit gondolsz és azt kinyomtatod.
Ha ez megvan akkor esetleg magadnak írhatsz belőlük egy kis vázlatot, hogy amikor tanulod könnyebben eligazodj (de ezt nem viheted be majd a vizsgára való felkészüléskor)
A neten terjengő "kidolgozások"-ban meg néhol nem is a tételhez tartozó dolgok vannak és akkor lepődsz meg mikor full mást kérdez majd a bizottság

Másrészt amikor összeszeded a dolgokat már rendszerezed, hogy mihez mit kellene tudni - tehát közben is tanulod

-
blend
csendes tag
válasz
h146363
üzenetére
Hi!
szerintem konkrét kidolgozása senkinek nincs, mivel
1.: azt nem viheted be az államvizsgára mint segédlet
2.: semmi értelme nincs kidolgozni, mivel a jegyzetekben midnen benne van ami szükséges, és egy csomó felesleges idő elmegy a kidolgozássalÉn úgy tanultam, hogy az összes tételhez megkerestem az előadás jegyzeteket, kinyomtattam, persze csak a szükséges odlalakat/diákat. Majd azokat olvasgattam. És az tényleg csak olvasgatás volt, hisz nem az a lényeg, hogy bemagold, hanem azt hogy értsd, hogy mi van odaírva. Persze egy két tételnél a gyakjegyzet is kell mint pl logika, hisz egy rezolúciós tétlnél illik egy példát felírni, és megcsinálni.
Egyébként a tanulási idő nálam 2 hét volt. Kb napi 3-4 tételt kellett így (újra) elsajátítanom.
A feleletre beviheted a kis kidolgozásodat, amit a felkészülési idő alatt írtál, abba bármikor nyugodtan belenézhetsz, szóval tényleg nem olyan nehéz mint gondolja az ember.btw, én is keresgéltem kidolgozást, de örülök, hogy nem az alapján készültem fel.
-
h146363
csendes tag
Szisztok,
esetleg az idénre tudna valaki programtervező-matematikus 2005 előtt felvetteknek szóló államvizsga tételek kidolgozásában segíteni?
A 2012-es ptm záróvizsga tételek is jók lehetnek sztem, nagyban biztos nem fog változni ahhoz képestköszönöm
-
h146363
csendes tag
Sziasztok, útmutatás kellene

nyáron mennék államvizsgázni, esetleg tudtok nekem ötletet adni, hogy a záróvizsgatételek kidolgozását hol lehetne megszerezni, esetleg valami egyéb fórum, vagy egyetemi hírcsárda? Esetleg a mostani vizsgaidőszakban államvizsgázott valaki ptm 2005 előtt felvetteknél, egyetemi, nappali szakon?
millió hála és köszönet,
-
pvt.peter
őstag
válasz
krenett009
üzenetére
Ahogy nézem lesz Programozás alapjaiból keresztfélév.
Kalkulus I. illetve Számítógép architektúrákból nem lesz, vagy legalábbis még nincs meghirdetve.
Utóbbi két tárgyból érdemes az oktatónál érdeklődni. -
krenett009
csendes tag
Sziasztok!
Az évfolyamból többen tanácstalanok vagyunk bizonyos tárgyakkal kapcsolatban. Így szeretnék érdeklődni a következő tárgyakkal kapcsolatban, hogy van-e vizsgakurzus/ keresztfélév?
programozás alapjai
kalkulus I
számítógép architektúrákVálaszotokat előre is köszönöm / köszönjük!
-
pvt.peter
őstag
válasz
PazsitZ
üzenetére
illetve még lenne két kérdésem, melyik előadást érdemes látogatni és melyik tanárnál érdemes felvenni az adott tárgyat?
Rendszerfejlesztés II (gondolom hasonlóan izgalmas lehet mint RFI
)
-ea: Dr. Beszédes Árpád
-gyak: Dr. Vidács László, Nagy Csaba, Betyár GáborDigitális képfeldolgozás
-ea: Dr. Palágyi Kálmán
-gyak: Molnár Csaba, Kardos Péter, Németh Gábor, Hantos NorbertMultimédia
-ea: Dr. Nyúl László
-gyak: Bodnár Péter, Lúgos Gáborilletve Hardver- és szoftverrendszerek verifikációja, de ebből az előadást és a gyakorlatokat Dr. Gombás Éva tartja
-
PazsitZ
addikt
válasz
pvt.peter
üzenetére
- Hardver és szoftver rendszerek verifikációja: erről nem hallottam jókat, de még nem vettem fel, szóval passz, de talán ehhez nem árt
- Digitális képfeldolgozás: a teljesítéshez elég az online elérhető jegyzet, de amennyiben érdekel a téma, ehhez bőven van irodalom.
- Rendszerfejlesztés II.: ehhez van egyáltalán konkrét könyv? Szerintem felesleges. A gyakorlati résznél az hasznos ha normális csapattal dolgozol együtt. (értsd: akik képesek rá és akarnak is csinálni valamit)
- Multimédia: szerintem inkább gyakorlatra koncentráló tárgy, persze biztos van hozzá többféle könyv is.Szóval Rf, multi inkább gyakos tárgyak, gyengébb vizsgákkal.
Képf. tanulósabb, HWSV-m még nem volt, de nehéznek hallottam. -
pvt.peter
őstag
Sziasztok!
Érdemes-e a következő tárgyakból könyvet beszerezni és ha igen, mit?
- Hardver és szoftver rendszerek verifikációja
- Digitális képfeldolgozás
- Rendszerfejlesztés II.
- MultimédiaIlletve, ha kaphatnék egy kis beszámolót a tárgyak milyenségéről (akár egyéni tapasztalat), azt is megköszönném

-
azbest
félisten
-
zeus90
aktív tag
Halihó!
Mest int kötprogban segítséget vállal valaki? Péntek éjfélig.
-
pvt.peter
őstag
RF zh-n milyen típusú kérdések várhatóak?
-
-
azbest
félisten
Teljesen idióta az egyetem vezetése.
Először a tanulmányokkal kapcsolatos ügyintézést elektronikusra váltják. Ez jó, nem kell bemenni feleslegesen személyesen.
Utána szétszedték három részre az elektronikus rendszert: etr, modulo, coospace. De még így is van amiért a to-ra és van amiért a hszi-re kell menni személyesen.
Most kitalálták, hogy aki 3adjára vesz fel egy kurzust, az névre szóló 2db levelet személyesen kell, hogy átvegye a TO-n, aláírnia hogy átvette. Ekkor lehet vizsgáznia és ekkor rúghatják ki, ha nem sikerül.
Megint lehet sorban állni, mert iszonyat lassú lesz az ügyintézés. Másrészt, aki attól fél hogy már a gyakorlaton kibukna, nem írja alá a papírt és akkor - ha jól értem - nem rúghatják ki.
-
Arpho
csendes tag
[záróvizsga]
Ha júniusba szeretnék záróvizsgázni, akkor arra még nem most kell jelentkezni???
Modulón nincs feltüntetve, hogy ez (2012. 10. 08. 08:00 - 2012. 11. 04. 23:59 ) a beadási időszak melyik záróvizsgára vonatkozik...
-
pvt.peter
őstag
válasz
mgoogyi
üzenetére
Udv!
Koszonom szepen a segitsegedet es a reszletes informaciokat.
Kiertekelesnel majd az NNPlayer agenssel fog "kuzdeni" a sajat jatekosom es ha jol emlekszem akkor legalabb 16/20 alkalommal kell gyoznie a jatekosomnak.
Azert is irtam az elozo postot mert azt hittem hogy vmelyik mestinten vett algoritmust erdemes beletenni az agensembe, de nem talaltam olyat ami kifejezetten jo lenne bele.
Az NNPlayer rendkivul egyszeru es primitiv megoldast alkalmaz ami tlkeppen nagyon jo kiindulasi alap. Mar van is egy ket elgondolasom, hogy mit is teszek bele.
Megegyszer koszonom szepen a segitsegedet
-
mgoogyi
senior tag
válasz
pvt.peter
üzenetére
Szasz,
Ha jól értem, akkor két űrhajó(ágens) van, amelyek tudnak mozogni és lőni. A cél az, hogy a kettő közül a te ágensed érjen el több pontot(több aszteroida kilövése, kevesebb ütközés).
Indulj el egy egyszerű stratégia megvalósításának irányába.
A példaágens a legközelebbi célpontra lő mozgás nélkül. - és általában az az alapfeltétel, hogy azt lenyomd.
Ezt már annyival túl tudod teljesíteni, hogy a te ágensed kikerüli az aszteroidákat, ha azok felé tartanak, így kevesebb pontlevonásod lesz ütközés miatt.
Játszhatsz arra is, hogy bemész az aszteroidák sűrűjébe, aztán nyilván te tudod hamarabb kilőni majd őket, azaz több pontot szerzel.
Súlyozhatod a célpontválasztást az aszteroida értéke alapján is, nem csak a távolság alapján.
Az első stratégia halál primitív változata annyi, hogy balra megyek egy kicsit, ha felém tart valamelyik aszteroida, aztán megkeresem a legközelebbit és lövök.A környezetet nem néztem át, csak a feladatleírás pdf-et, meg a példaágens kódját futtotam át, így arról nem tudok nyilatkozni, hogy a mozgás/lövés milyen sebességgel történik, melyik a célravezetőbb stratégia.
Azt javaslom, hogy találj ki és valósíts meg néhány nem túl bonyolult stratégiát, teszteld őket(és kombinációikat) a keretrendszerrel, aztán majd látod, hogy melyik lesz az ígéretes változat.
Ez munkás dolog, de nem vészesen nehéz, gondolkozni kell és menni fog. Amit mestint-en tanítanak, az nem kell hozzá egyáltalán.Googyi
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok!
Tudna vki alapötletet adni a mostani Mestint kötproghoz?
Átrágtam a programon magamat, értem, hogy mi micsoda benne, mi mit csinál.
Tesztelgettem többféle paraméterrel, közben konzolra íratás, hogy az adott objektumok állapota hogyan is változik.
Tlképpen a mostani NNPlayer osztály is egészen jól reagál a környezetre.
Hogyan, milyen algoritmusokkal lehetne jobbá tenni?
Nem kell konkrét megoldás, csak ha 1-2 hozzáértő személy akadna, aki jártasabb ilyen témákban és kisegítene némi alapötlettel, melyet továbbfejlesztenék azt megköszönném. -
birno
addikt
válasz
_Petya_
üzenetére
Az ido tenyezovel van a problema, nem azzal, hogy nem tudom oket megtanulni.
3 matekos targy is van, amik problemasak, de segitseggel mennenek, mint eddig is, csak ebben a felevben a suli a melo mellett, bejott egy ceges, mcp vizsga felkeszules, angol tanfolyam, meg 2 program nyelvbol is fel kell gyurnom magam, mert vegre dolgozni fogok junior fejlesztokent egy projekten(ami persze pont vizsgaidoszakban kezdodik) s ezek mellett kellene rendszeres matek korrepetalas segitsegevel felkeszulnom, ami nem megy, ez sajna nekem mar sok s inkabb a fejlesztest reszesitem elonyben, mert ha most sikerul jo munkat lerakni az asztalra, akkor lehet mire meglesz a diploma mar 1,5-2 ev tapasztalattal rendelkezhetem, ami azert nem mindegy.Amugy is iszonyat hamar felejtek s emiatt gondoltam arra, hogy ezen 3 targyat meghagyom kozvetlen allamvizsga elotti idoszakra, igy akkor nem kell ujra tanulni s attol tartok ha mondjuk kovetkezo alkalommal (5. szemeszter pl.) felvennem oket az osszes, adott szemeszterben levo targyak melle, akkor megint tul sok lenne s ne adj isten igy valami olyat is elbukok ezek miatt amit egyebkent nem s vegul rosszabbul jarnek mintha megtoldom egy plusz felevvel.
Meg tenyleg az van, hogy pl. a felevvel ezelott tanult dimat II-es cuccokra mar szinte egyaltalan nem emlekszem, igy elsore nem tunik rossz elkepzelesnek a nehezebb targyakat az allamvizsga elottre hagyni. -
birno
addikt
Sziasztok,
Lehet olyat csinalni, hogy ha van par targy, ami most nem igazan megy, de nem elofeltetelei mar semminek, akkor azokat most kihagyom, viszont a 6. szemeszterben megcsinalom a szakdogat, le is adom s utana egy plusz felevben megcsinalom a kimaradt targyakat es utana allamvizsgazok?
Nezegettem ETR-t s nem irjak, hogy a szakdoga elkeszitesenek elofeltetele lenne, hogy legyen meg az összes kredit amit teljesiteni kell a felvett szakon.
Ti mit tudtok errol? -
pvt.peter
őstag
Grafika moodle tesztről tud vki felvilágosítást adni?
Lesz egy kérdés és hozzá x darab válasz melyek közül ki kell választani 1-et (vagy többet)? -
frnc
csendes tag
SPSS korepetálót keresek sürgősen

-
Rocko007
aktív tag
Koszi, mukodik!

-
moltam88
tag
Elindult a Dropbox Space Race. Csak meg kell adnod az egyetemi e-mail címed, és bekerülsz a versenyzők közé. Jelenleg 8 GB-ot kapunk pluszba, de ez még nőni fog, ahogy egyre többen csatlakoznak.
-
kallas02
csendes tag
Diákmatricát keresek, ha tud valaki, akkor írjon légyszi privátot! thx
-
zeus90
aktív tag
válasz
Dr.Ádám
üzenetére
A dimat 2 az elég könnyű, szerintem könnyebb mint a dimat1, már ha még maradt Czédli prof.
Ha minél kevesebb matekot szeretnél tanulni, akkor GI. Nincsen csak kalk, dimat1, sztocha, alk stat, döntési rendszerek, ha jól emlékszem. Egyik se vészes ezek közül a kalk viszi a legnehezebb címet. Helyette magolhatsz közgé tárgyakat, bár ezek szerintem annyira nem vészesek, a számvitel kivételével.Logika van még és számtud. Hát ja, ezektől nem lehet menekülni
Nem az a tipikus matek, ha rááll az agyad akkor sínen vagy ha nem... -
Feri1990
tag
kalk2 helyett műszaki matematika van, ami elvileg még összetettebb mint a kalk2

-
Dr.Ádám
tag
Sziasztok!
Most van mérnökinfón kalkulus 2 és dimat2? (tantervbe csak kalk. 1 és dimat 1 van)
-
adri89
újonc
Sziasztok!
Az SZTE JGYPK kulturális mediáció szakának végzős hallgatója vagyok. Segítséget szeretnék kérni tőletek a szakdolgozatommal kapcsolatban, melyben a szegedi egyetemisták életmódját, időbeosztását szeretném vizsgálni. Ezt a kérdőívet hallgatókkal kellene kitöltetnem: www.thesistools.com/web/?id=293439
Előre is köszönöm a válaszokat! -
Tottu
senior tag
-
Frenky89
addikt
Hi!
Tudja valaki, hogy lejárt DreamSpark acc-ot hol és hogyan kell újraaktiválni?
-
en.gin
csendes tag
válasz
DonnyDarko
üzenetére
Ez pl arról szól.
-
DonnyDarko
újonc
És még egy kérdés:
Milyen szakirányok között lehet választani MI-n és PTI-n?köszönöm
-
DonnyDarko
újonc
Tudna valak segíteni, hogy SAP-val kapcsolatos tantárgy vagy képzés van-e az egyetemen vagy egyáltalán Szeged környékén?
-
pvt.peter
őstag
Akik 2010, illetve 2011-ben csinálták a bonyát szabivánnál nem mentették le esetleg a honlapjáról annó a minta zh -kat?
(Ugyanis már a hivatkozásokat levette róluk, sőt némelyiknél sztem már a tartalom sem elérhető.) -
zeus90
aktív tag
válasz
LestatVenom
üzenetére
Értem, köszi.
Azt hittem ezt a suli fizeti mindenkinek ugyan annyit, aki részt vesz valamilyen kooperatív képzésben és kíváncsi lettem volna kb az mennyi lehet. -
zeus90
aktív tag
Sziasztok,
Valaki véletlen nem tudja, hogy a kooperatív képzéseknél a kooperatív ösztöndíj mekkora összeget takar?
-
arcsibo
csendes tag
valaki esetleg tud valamit Fábián András alga gyakorlat vezetőről?
-
dekac
tag
Ne

-
A szerzetes
csendes tag
Fizetetlen egyetemista hirdetés:
Aki nem érzi elégnek a gyakorlatokon történő felkészítést és / vagy nem szeretne értékes időt vesztegetni a kötelező programok írásával az keressen fel bátran!
-
Lenry
félisten
Andrew S. Tanenbaum: Számítógép-architektúrák
a hátulján 6900 Ft van, én egy ötösért megszámítom, esetleg Trónok Harca könyvre cserélném

-
Laffesz
csendes tag
Sziasztok!
Én nem tanulmányi ügyben kérnék segítséget, de mivel szegedi is vagyok meg infós is, talán kapok segítséget.
Szóval pár barátommal szeretnénk nyársalós estét szervezni, de nem csináltunk még ilyen programot szegeden, nem tudjuk hol vannak tűzgyújtó helyek.Nem tudom, hogy a Tisza parton lehet-e ilyet csinálni. Csak egy este miatt pedig kempinget nem bérelnénk. Szívesen fogadnék mindenféle iránymutatást.

-
Ryildom
csendes tag
Nem tudja valaki, hogy a www.inf.u-szeged.hu/moodle17 hogy kéne regisztrálni, mert belépés van, jelszó emlékeztető is, de regisztráció vagy help az nincs. Csak a Számítógép-architektúrák mérnök informatikusoknak - István Matijevics kurzus anyaga miatt kéne....
Kössz előre is a segítőnek
-
Dr.Ádám
tag
Ismeri valaki Szilas Lászlót? kalk. 1 infó. gyak. Volt valaki az első gyakorlaton?
-
_Petya_
őstag
válasz
Dóricka
üzenetére
A Digitális laboratóriumi gyakorlatok (FBN609L) kurzusnak csak az Elektronika előadás (IB211E) az előfeltétele, vagy az Elektronika laboratóriumi gyakorlatok (FBN509L) is? (Mérnök informatikus BSC szakon vagyok)
Csak az Elektronika laboratóriumi gyakorlatok az előfeltétele. Annak viszont értelemszerűen az Elektronika előadás és gyakorlat. De ez egyébként teljesen logikus is, nem lenne értelme másként.
Petya
-
sss
őstag
Lenne pár eladó könyvem:
Szendrei Ágnes: Diszkrét matematika
Németh-Horváth-Kámán: Diszkrét matematikai feladatok
Andrew S. Tanenbaum: Számítógép-architektúrák
Angster Erzsébet: Objektumorientált Tervezés és Programozás JAVA I. kötetA bolti ár 65%-a körül adnám őket.
-
Dóricka
csendes tag
Sziasztok!
A Digitális laboratóriumi gyakorlatok (FBN609L) kurzusnak csak az Elektronika előadás (IB211E) az előfeltétele, vagy az Elektronika laboratóriumi gyakorlatok (FBN509L) is? (Mérnök informatikus BSC szakon vagyok)
Nagyon fontos lenne tudnom. Aki tudja plz írjon!
Előre is nagyon szépen köszönöm!
-
Ryildom
csendes tag
válasz
krenett009
üzenetére
Ment a PM neked (krenett009), hogy hogyan kell.
-
A szerzetes
csendes tag
válasz
krenett009
üzenetére
-
pvt.peter
őstag
válasz
krenett009
üzenetére
kezdete: 2012. 08. 30. 06:00 és vége: 2012. 09. 16. 23:59.
-
krenett009
csendes tag
Tudtok valamit a tesi felvételről?
-
Ryildom
csendes tag
válasz
krenett009
üzenetére
Kössz!
-
krenett009
csendes tag
Bocs ma 10kor.
-
krenett009
csendes tag
Igen holnap 10kor lesz
-
krenett009
csendes tag
Sziasztok!
próbáltam tesit felvenni az X-es kurzusoknál, de nem engedi az etr. Tudtok valamit javasolni? -
Ryildom
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudja valaki véletlen mikor lesz az eskütétel a Mérnök Infósoknak, tudom, hogy holnap délelőtt...? Beiratkozásnál mintha 10 órát mondottak volna, ám egy leányzó elvette a figyelmem, s nem vagyok benne biztos már
Szóval valaki megerősíthet ha tudja fixen, előre is köszönet érte.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS ROG Zephyrus G16 (2024) RTX 4090 (!!) / Ultra 9 / GAR 2027 brutál erős, csúcs modell
- Cooler Master CK550 RGB mechanikus billentyűzet (Gateron Brown, HU)
- Elgato Stream Deck 15 gombos (MK.1) + állvány
- Gamer PC Ryzen 7 5800X + RTX 3060 12GB / 32GB RAM / vízhűtés / RGB
- ThinkPad X1 Extreme Gen 3 (i7, 32GB, GTX1650Ti, 4K) Magyar, szép állapot
- Óriás! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 5700 / RTX 3080 / 16GB DDR4 / 512GB SSD!
- MICROSOFT Surface Book 2,13.5", i5-7200U,8GB RAM,256GB SSD,WIN11
- Apple iPhone 6S Plus 32GB Rose Gold Karcmentes állapot 100% akkumulátor
- iPhone 12 Pro 128GB 100% (3hónap garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
- HP EliteBook 840 G7 14" i5 10210u, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest