Hirdetés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Fél perc csend, majd világra jön egy Magic8 Pro
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
FehérHolló
veterán
Egyetlen egy oldalletöltés (kb 3kbyte text és 350kbyte kép), MySQL lekérdezéssel és (elég hosszú) PHP kód lefuttatásával együtt egy 2.6GHz-es P4-en (512 cache), 1.5GB memóriával körülbelül 3 másodpercig 27-36%os procihasználatot produkált, memóriából alig evett (ez utóbbit inkább annak tudjuk be, hogy a winfos feladatkezelője rosszul írta ki).
Ha pontosabban érdekel a dolog, akkor esetleg meg lehetne nézni 3 nap múlva az Apache felügyeleti eszközével, de kiindulási pontnak szerintem ennyi is elég. 100 egyszerre történő letöltésre ajánlott ezek alapján egy direkt erre felkészített procit használni.
Verziószámokat inkább ne kérdezz egyelőre, mert azt nem tudok mondani.
[Szerkesztve] -
radiátor
csendes tag
válasz
üzenetére
Tehát azt mondod, hogy a 3700-es alapvetően instabil? (Én speciel a tuningpotenciált teljesen figyelmen kívül hagytam, amikor róla írtam...)
Ismét vázolom a szituációt, mielőtt túlságosan elkanyarodnánk: konkrétan nincs annyi tőkém, hogy 4-8-16-... processzoros Opteron/Xeon/Core2/mittomén milyen spéci szerver procival ellátott erőművet vegyek. Mivel azonban ismerősöm szervere szintén desktop komponensekből áll, és 2 éve semmi gond nincs vele, ezért akarok most szervert desktop komponensekből, és nem fél/1/2 év múlva (talán majd akkor upgrade-elek, de addig is lesz valami). Neki AMD Athlon XP van benne, de ő sem tud semmit az intelekről. Ezért kéne némi infó, hogy ebben a szituációban mi a legjobb.
Nagyon köszönöm az eddigi építő jellegű hozzászólásokat, elgondolkodtató kérdéseket! Minden továbbit szívesen várok
[Szerkesztve] -
FehérHolló
veterán
Az is alkalmazásfüggő (meg alkalmazásszám-függő), ezért is nagyon fontos tudnia az embernek, hogy mire akarja használni a szervert. Általában ez üzlet, és az üzletbe nem mindegy, hogy milyen kezdőtőkével szállsz be. Lehet venni egy kétprocesszoros szörnyet, de ha csak amőbaszervert fogsz rajta üzemeltetni, havi 100forintos bevétellel, akkor nem biztos, hogy megéri.
-
radiátor
csendes tag
válasz
FehérHolló
üzenetére
Az oldalletöltések száma mennyiben befolyásolja a választást? Ha mondjuk naponta 100 körüli az oldalletöltések száma, akkor melyiket érdemes választani?
A php valóban az apache része, de csak akkor fut, ha felteszem
Amúgy valszeg lesz php, főként esetleges fórum-motorok miatt. -
FehérHolló
veterán
Ez még mindig elég bő fogalom. A barátom körülbelül egy éve dobott ki Németországba egy webszervert, duál xeonnal és baromi sok RAM-mal. Másik véglet meg VladimirR fórumtárs, akinek szinte teljesen alap konfigja és sávszéle elég a feladat ellátásához.
Következő értelmes kérdés, hogy mennyi oldalletöltésre számítasz naponként, és mennyi lehet egy időben a maximális terhelés? Az apache-nak ettől függ a gépigénye, ami alapban különben minimális. Meg persze a sávszéligény is ennek a függvénye.
Nem nagyon értek a webszerverek igényeihez, tehát végleges ajánlatot nem fogok tudni mondani, de kérdéseket fel tudok tenni, amik elvezetnek talán a döntésig.
Sajnos csak annyi tapasztalatom van, hogy otthon futtattam egy Apache-ot, napi 10-20 letöltéssel, tehát 100as nagyságrend fölötti letöltésszámnál már fogalmam nincs róla, hogy mennyit eszik.
Különben a PHP az az apache része, tehát nincs külön PHP-szerver.
-
radiátor
csendes tag
A San Diego magos az jobb? Le vagyok kicsit maradva, nálam még a Palomino/Thoroughbred változatok élnek

Mondom, ez az egész amiatt vetődött fel bennem, mert régen haverok mondták, hogy ha szerver, akkor intel, mert abban rövidebb a futószalag (vagy mi), így sok kicsi proginál/sok taszkváltásnál ez jobb. De ezt még pár éve mondták, és lehet, hogy akkor is csak legenda volt, arra vagyok kíváncsi, hogy ez valóban így volt-e, és ha igen, mi ma ezzel a helyzet? -
golyani
addikt
sry

-
radiátor
csendes tag
Az opteron nagyon jó, csak az a baj vele, hogy a proci önmagában annyi, mint egy a64 proci+alaplap+memória+táp

A proci 20e Ft alatt kellene, hogy legyen. Csak azt nem tudom, hogy megéri-e drágább intel-t venni, vagy jó lesz a64 3800+ (vagy akörüli)? Mert az jelenleg még 20e alatt van. -
radiátor
csendes tag
Web-szerverről lenne szó. Elsősorban apache, postgres, perl (CGI) futna rajta, esetleg php. Nagy számításigényű programok (videó kódolás, stb.) nem.
Nekem meg kisirisi, jössz 25 ft-tal, amiért hozzájárultam a 20 látogatóhoz
-
FehérHolló
veterán
Egy szerver konfigjának összeállításához nem úgy kell nekiállni, hogy általános célra milyen proci jó bele, hanem úgy, hogy mit akarsz rajta futtatni pontosan, és annak milyen erőforrásigénye lesz, esetleg az adott alkalmazás milyen típusú számításokat végez működés közben, satöbbi.
-
radiátor
csendes tag
Mivel manapság egyre inkább a kes dumál
, egy szervert akarok összerakni olcsó procival.
A kérdés: AMD vagy Intel. AMD-ből valami Socket 939-es A64-re gondoltam, azok elég olcsók manapság, Intel-t sajnos egyáltalán nem ismerem.
Amit hallok, hogy AMD nagyon jó, ha egy progi futtatásáról van szó (játék). Szervereknél régebben sokan az Intel-re esküdtek, mert hogy ugyan játékra nem annyira jó, de ha sok kis progi fut egyszerre, abban profi.
De mi a helyzet, ha nem Opteron/Xeon spéci szerver proci kategóriában vagyunk, hanem Athlon64/P4 desktop proci kategóriában, amit szerverbe szánunk.
Akinek van tapasztalata ilyen téren, vagy tud valamit erről, annak válaszát szívesen várom.
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy ruhás topik
- OLED TV topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- iPhone topik
- Ezt nézed TikTokon és YouTube-on a telefonodon
- Utánajártunk, hogy melyik memória mennyire drágulhat
- Milyen videókártyát?
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Mit tud egy retró kézikonzol?
- További aktív témák...
- Új DELL UltraSharp U2722DE 27" monitor QHD LCD IPS 27% ÁFÁs
- iPhone 15 Pro 128GB 100% (1év Garancia)
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion Go 512GB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- 2025.12.04 - Frissített Lenovo Gamer árlista (RTX 5090 / 4090 / 5080 / 4080 / 5070Ti / 4070 / 5060)
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest