Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- CES 2026: Minden kiszivárgott bemutatója előtt a Motorola új csúcstelefonjáról
- Mobilhasználat külföldön
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
-
Mobilarena
Subaru topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Downsampling
senior tag
Hmm, és ugye a Volvo alapból több mint 1800 kg. Nyáron úgy mentem vele két oda-visszát Budapest és Skócia között, hogy fullra volt pakolva a csomagtartó lehajtott ülésekkel, mindig bőven 2 tonna felett lehettem... Szóval le a kalappal előttük (igaz a két turbó miatt -- egy kicsi és egy nagy - néha azért parázok, nyáron emiatt állt az autó majd' egy hónapig, mert elment belőle az erő, minden diagnosztika a kis turbóra mutatott leginkább, aztán szerencsére mégsem az volt. Ezért jött egy új motorvezérlő (mert ami behalt benne, azt kidobattam a szerelőmmel).
Az XV meg még nagyon új nekünk, még nekem is, pedig több Subarum volt. Egy piszok jól sikerült közepes SUV, ami inkább egy emelt kombi. Kár, hogy amikor vettük, nem volt faceliftes (ott már nincs ekkora káosz a két évtizeddel ezelőtti és a 10 évvel ezelőtti belsőépíteszet kavarása miatt), azóta akadt egy-kettő, igaz az 1.6-os benzinmotorral. -
Downsampling
senior tag
"Euro 6-on belül több lépcső van azért."
Ez így van. De hivatalosan az EU6 az EU6.
Vagy jön a még ezen belüli CO2 méregetés is (ami itt, Skóciában is van). De amíg nincs EU7 (sajnos mégiscsak lesz), addig az EU6 a legmagasabb besorolás.
Nálam a Volvo V70 D5 215 lóerős, 440 Nm-el (nyáron kapott egy új motorvezérlő szoftvert, így valszeg mégtöbb, mert ezt jól lehet érezni rajta). Az XV 150 lóerő, és nem egészen 200 Nm. 30-40 km/h-ig mégis az XV a nyerő, a Volvo még az automata váltóval is inkább meg-meg prögeti az első kerekeket, de nem gyorsul jó, aztán a tapadás után már meglódul. Elvileg a 0-60 mph 8 másodperc körül van, az XV-nél ugyanez 10,4. Ha lámpánál indulok el az XV-vel, mindig kell hagynom, hogy az előttem lévő már egy kicsit távolodjon, mert egyrészt piszok érzékeny a gázpedál, s onnantól kezdve, hogy lenyomom (akár csak félig), szinte ugrik az autó, de jó erősen. Egyszer bele kellett fékeznem, hogy ne koccoljam le a komótosan előttem induló skótot, de az még akkor volt, amikor hoztam haza a kereskedésből az autót.
Nekem volt már sok évvel ezelőtt is CVT-s autóm, szintén összkerékkel (Honda), azt is nagyon szerettem, de pl. tesztautóként a Nissan X-Trail 2.0 benzines egy katasztrófa volt CVT-vel. Nagyon örülök, hogy ez a Subaru ilyen.
Imádnám valszeg a Levorgban is, de biztos hogy ott lenne bennem egy kicsit az is, hogy "bezzeg a Volvo hagyományos automatája" annak minden előnyével és hátrányával.
Nálunk most nappal is mínuszok vannak, itt ismeretlen az utak tisztítása (inkább lezárják őket, még főutakat is - ezet mondjuk nem értem), de ezerszer biztosabban érzem magam az XV-ben, nem csak az AWD miatt, hanem mert minden mozdulatát azonnal érzem az autónak, a kormányon, a pedálokon, stb. A Volvo mindent elnyom. Ez utóbbbi az év nagy részében sokkal kényelmesebb, élvezetesebb a számomra, de ilynekor jól jön a Subaru tudománya.
-
Downsampling
senior tag
"Ha lehetne legozni akkor egy Levorgot kernek egy WRX-es technikaval."
Pontosan!
Amúgy a 2.0 motor az XV-ben is EU5-ként indult, aztán lett EU6 (a miénkben már ez van). 2016-tól a Levorgot is EU6 1.6T-vel kezdték gyártani. Itt ez a legmagasabb besorolás (és tudtommal még az EU-ban is), persze a hibrideket és elektromosokat kivéve.
Itt kint ez azért nagy kérdés, mert ez alapján szabják meg egyrészt a road tax-ot (ez az egyetlen adó van a kocsikra, amiben benne van az éves útdíj is), és nagyon nem mindegy (CO2 alapú). A másik, hogy míg az EU6-os dízellel is csak engedéllyel lehet bemenni az alacsony emissziós zónába (EU5 dízellel sehogy sem - itt jön be a Volvo V70 D5 egyik hátránya), EU4 benzinestől már mindenhova lehet menni. Amúgy ez is kicsit nonszensz itt kint (mind sok minden egyéb): a CO2 alapján az EU5 D5 motor és az EU6 F20 motor szinte grammra megegyezik, ezért mindkettő ugyanabba a road tax kategóriába tartozik.
Amúgy én csípem az XV CVT váltóját, piszkosul közvetlen és gyors, nincs slipje, szerintem 30-40 km/h-ig kegyetlen jól gyorsul (nyilván az összkerék miatt is). Utána már kicsit más tészta, de én kedvelem. Az már az én furaságom, hogy a Volvo hagyományos 6 fokozatú automata váltóját még inkább kedvelem, az igen nagy slipjével (pedig nyáron volt váltó átmosáson és olajcserén), de az 440 Nm elég brutál, hogy így is elforgassa a kerekeket egy padlógáznál...
-
Downsampling
senior tag
Én meg el kezdtem nézegetni a Levorgokat...
Idekint alig van belőlük, cserébe keveset futottak, jól felszereltek (mint szinte minden autó, ezek is itt jóval olcsóbbak, mint Magyarországon), és bár Volvo V70 méreteivel nem ér fel, elég jól illene az XV mellé (megvettük). Ráadásul a Levorg 2016 utáni, aminek a belseje sem olyan felemás mint az XV mk1-nek. Egyedül az 1.6T motor aggaszt egy picit, erősen downsizeing... (igaz, láttam egyet 2.0 150 lovas motorral, az valami import lehet - de annak az ereje már az XV-ben sem annyira hűha...)
(Aztán lehet, hogy nézegetem tovább az Outback-eket és a Legacy-kat - mondjuk most még semmi sem késztet a V70 cseréjére) -
Downsampling
senior tag
válasz
stickermajom
üzenetére
Szia!
Bocsi a kérdésért: a képen leghátul az melyik Subaru? csak nem egy Levorg? Kicsit torz a kép, eléggé lapít, így nehéz kitalálni (vagy én vagyok béna...)
Köszi -
Downsampling
senior tag
Igen, nagyjából erre számítunk...
A Subaru dolga lenne heti 2-3 alkalommal a feleségem eljuttatni a munkahelyére, a heti bevásárlásokat, a rövidebb távú rohangálásokat intézni - illetve, ha megyünk kirándulni kutyával. Na meg a rossz idős közlekedés. A Volvo pedig maradna a nagy cipelős autónak, illetve, ha valóban hosszú útra megyünk...
-
Downsampling
senior tag
Hát igen, ezt tudjuk... És sajnos sok lesz a 10-15 km-es rövid út, (ezért jött a Hond Jazz hibrid ötlet, ami amúgy egy bajnok autó 4 liter körüli, vagy alatti fogyival). Viszont a Volvóval már nem mehetünk be Edinburgh belvárosába (oda Euro 6 kéne, ez meg Euro 5), a Subaru benzines Euro 6 tehát oda is bemehet. Emellett simán belefér az XV hátuljába a német juhászunk boxa, így ez is pipa. A többi meg a ráadás. Évi 10-15 ezer km-nél nem lesz magasabb a futása, szóval talán elmegy...
Ezeken a távokon amúgy a dízel Volvo halál, 8,4 literen áll a fogyasztás, és a melóhelyig be sem melegszik... Nagyon sajnálom... A Subaruval meg jöhetnek az akár téli skót felföldi túrák is!
-
Downsampling
senior tag
Szerintem a gumi az utóbbi lehet, de nem, nem akarunk vele Németországba menni...

A CVT egyelőre jónak tűnik, nagyon gyors és nem csúszik... Basszus, itt a kezünkbe nyomták a kulcsot, aztán mondták, hogy mehetünk bárhova kipróbálni... Vagy egy órát autóztunk vele.
Jártunk más kereskedésekben is, ugyanez, semmi para... Elvileg fel kéne mutatni egy érvényes jogsit, de tőlünk azt sem kértek... 
-
Downsampling
senior tag
Köszönöm!
A motorban most van kb. 140 ezer km, két gazdája volt eddig, szervizkönyves, minden adat rendelkezésre áll. Illetve a kereskedő, ahonnan vesszük, friss MOT-tal adja át, s minden olyan problémát, amit találnak illetve mi találunk, átadás előtt javítanak. A gumik egy évesek az autón, és valami érdekes mintázatú, de M+S jelzésű...(itt nem szokás téli-nyári gumikat cserélni, 95 százalékban mindenki nyári gumival megy - ha meg esik, vagy jeges az út, akkor vagy a seggükön maradnak otthon, vagy összetörik magukat...
) A 2 éves gari pedig jól jön... Amúgy abban még a kötelező olaj és szűrő cserék is benne vannak ingyen...
Én egyébként azt láttam, hogy ebbe a motorba már 0W-20-as olaj kell.
-
Downsampling
senior tag
válasz
Downsampling
üzenetére
Egy másik link, mert lehet, hogy a másik meg fog szűnni (leveszik a hirdetést a kérésünkre - de még nem foglalóztunk): [link] Amúgy, ha nem látszana az ára, 8495 font (kb 4 millió Ft - de itt nem érdemes nézni a forintosított árakat...
) -
Downsampling
senior tag
Sziasztok!
Na, rég jártam itt... ugye még márciusban eladtam az Impreza Outbacket...
Aztán vettünk egy 2013-as Volvo V70 D5-öt (joobkormányos) és a nyár közepén kiköltöztünk Skóciába...
A feleségemnek kezdtünk el autót nézni a még magyar rendszámos balkormányos Toyota Yaris Versója helyett (amúgy sem ártana jobbkormányos, meg lejár hamarosan a fél év, amíg itteni regisztrációval használhatjuk) 2010 utáni Honda Jazz-eket... S hát közben belebotlottunk egy 2015-ös (még facelift előtti) Subaru XV 2.0 CVT-be.
Nekem is bejön, de a feleségem beleszeretett...
Nem rossz az ára, és most még talán adnak valami Black Friday miatt 2 év garit is rá... (itt amúgy is kereskedésből szokás autót venni).
Mi a véleményetek az autóról? CVT?
Az ára amúgy kb annyi, mint egy jó állapotú 2013-2104-es Jazz-é (mondjuk arra az éves road tax csak 10 font, erre meg 255 - de pl. a Volvónak is 255 font az adója)
(A Volvo amúgy marad, mert eleve jobbkormányos, volt már itt regisztrálva, csak egy MOT kell majd rá februárban - és eddig elég sokat bizonyított, igaz a nyáron nagyon sokat kellett rá költeni még otthon)
Szóval?
[link] -
Downsampling
senior tag
Persze, ez teljesen oké, érthető! Kinek mire kell...
Én 50 pluszosan már gondolkodás nélkül lemondok a kézi váltó adta élményekről...
Sőt, már 30-asként is ezt gondoltam...

Már pár évnyi autós újságírás után is azt mondtam, hogy nekem jobban számít, hogy kivel és hova megyek, mint hogy mivel...
-
Downsampling
senior tag
Örök vita a manuális vs automata váltó hívők között... (legalábbis Európában, pl. a Mercinél több évtizede az automata az alapáras, ha kézivel kérted, azt kellett külön jelezni)
Fiatalként csakis a manuálist preferáltam, aztán vezettem néhány jó automatát (a robot váltókat utálom, mármint a legtöbbet) és azóta számomra ez az isten. Ha az Impreza OBK utódja meglesz, csakis automatát vagyok hajlandó venni.
Az igaz, ha gond lesz egyszer velük, az nem kevés pénz. Ellenben a motor a teljes élettartama alatt sokkal kevesebb szarságot kap, akár duplázható is a motorélettartam. Nincsenek óriási és főleg hirtelen terhelések. Valamit valamiért. Főleg egy olyan motornál, mint a Subaru boxer ez nem mindegy - igaz, a Subaru - szerintem - nem épp a legjobb automatákat használja.
Fogyasztás: ez szokott lenni ellenük a legfőbb érv a költség mellett. Ez sem igaz már manapság, sőt, sok üzemmódban az automata fogyaszt kevesebbet, pláne, ha a sofőr is ráérez a dologra.
Az automaták (igaz, ezek robotváltók) európai áttörését főleg a nagyteherautóknak köszönhetjük. Még 10 éve sem voltak nagyon elterjedve, de azóta bebizonyosodott, hogy rengeteg üzemanyag spórolható velük (ott a számok még kontrasztosabbak) és a motorélettartam is több százezer kilométerrel kitolható. A mindenféle szedett-vedett sofőrök hülye vezetési stílusát egyszerűen kiszűrik. -
Downsampling
senior tag
válasz
Petester
üzenetére
Petester, Qru:
(A feleségemet a cége Skóciába próbálja kicsábítani az ottani irodájukba (ami nagyon nem lenne ellenünkre), de a dolgok elakadtak vhol, illetve elég körülményes a vízum, meg minden egyéb miatt. Így maradt Európában a cég központja Hágában (Hollandia), illetve Spanyolország - mert itt vannak nekik még irodáik - ami amúgy röhej, mert távmunkában dolgozik, de ennek ellenére a többi uniós országban nem dolgozhat többet évi 165 napnál legálisan.
A lényeg, hogy mivel a Skócia kezd megdőlni, így kezdünk balos autót nézni. Nekünk nem család miatt kell nagy, hanem egyrészt a nagy távolságú költözés miatt, illetve bármelyik ország is legyen a háromból, 1500 kilométer alatt nem ússzuk meg (rossz esetben 2400 km), márpedig időnként 3-4 havonta a hazautazást (a gyerekek még itthon tanulnak, stb.). Szóval inkább nagy utazó autót keresünk)
Nálam az előzőek miatt leginkább az OBK lenne a nyerő, de félek, hogy a 2009-től gyártott 4. gen már nem férne bele a keretbe. De nekem nincs bajom a 3. gennel sem...
A 3 (vagy 3,6) literes motor főleg autópályán azért még talán 10 liter környékén tartható, ezt bevállalom. Akár Tribeca, akár OBK. Az Outbackbe nem rakták a kétliteres 165 lóerős motort? Csak a sima Legacyba?
Amúgy van egy jobbos nagyon fullos Volvo V70 D5 215 lovas, 2013-as évjáratú, minden földi jóval. Ebben már nem a régi DPF rendszer van/volt. 2,1 millió... Imádnám. Mellesleg 6 litert fogyaszt átlagban. Átlagban. Mentem vele, nagyon fincsi. Mondjuk nekem is hiányzik a hasmagasság, meg kicsit lágy, na meg elsőkerekes 440 Nm-rel... De ha mégsem kell a jobbos autó? Viszont jobbosban egyelőre a Volvón kívül értelmeset nem találtam. -
Downsampling
senior tag
Na, akkor egy kérdés, kis közvéleménykutatás:
Ugye Impreza Outback megy eladásra (elsősorban a mérete miatt - nagyobb autóra lesz szükség -, másrészt a kora, illetve a sok kilométer miatt).
Mivel mégsem biztos a Skóciába költözés, az viszont igen, hogy külföld lesz a végállomás, balkormányosban is gondolkozni kezdtünk (illetve a párom rám bízza), én meg ugye Subaru felé hajlok, s egyre inkább ő is imádja.
Max. 2,2-2,5 millió forintot adnánk ki (azért ennyit, mert egy nagyon szép, jó állapotú egyterű, kombi, vagy SUV jobbkormányosban ennyiért már beszerezhető akár 2013-2016-os évjáratban is). Nyilván balkormányosban idősebb autót kapunk ennyiért...
Subarunál maradva, szerintetek
1. Legacy Outback
2. Legacy kombi
3. Forester
2006-2008 kapható-e ennyiért megbízható állapotban (lehetőleg mindegyiknél automata előnyben), természetesen szívó benzinesben gondolkozva (Forinál esetleg maradhat a turbó
)
Illetve a párom meglátta hirdetésekben a Tribecát... Tudom, H6, 3 liter, meg 245 ló, meg kva nagy. Meg hát ugye a fogyasztás... (ezekről ő ugye nem tud, nem is érdekli, de azért fogja szívni a fogát, ha tankolni kell - de imádja a nagy dögöket). Szóval neki nagyon bejön fotókról, viszont még jómagam sem ült ilyenben, tehát fogalmam sincs. A beltere tetszik, kívülről, khm, én még emésztem... A Levorg nekünk még elérhetetlen, az XV is kicsit drága még, ráadásul kicsi is.
Én leginkább Outbackre hajlok... de a legtöbb a 2,5-ös motorral van (vagy esetleg a régebbiek H6-tal), amit a benzinkútig imádnék csak...
Ha 2,5 millás határ nem elég a megbízható autóhoz, akkor szerintetek meddig kéne nyújtózkodni. Volvo V70 (igaz nem összkerékkel) van már 2,2-ért 185 pacis dízellel 2007-2008-as évjáratban...
Köszi!
-
Downsampling
senior tag
Sziasztok!
Na, tegnap késő este hazaértünk a Bosznia-Horvátország 8 napos kirándulásból. Ahova végül nyári gumival mentünk el, s ezt nagyon nem bántuk meg. 10-12 fok alatt még éjszaka sem volt hidegebb sehol, ellenben sok eső volt, főleg odafelé (autópályán és a boszniai hegyekben is, főleg Szarajevó után egészen Mostarig. Ott aztán több mint 24 órán keresztül esett úgy az eső, mintha dézsából öntötték volna, miközben nem volt hidegebb 15 foknál. Horvátországban is voltak esős napok, bőven...).
A lényeg, imádtam az autót és sajnáltam azokat, akik főleg a szerpentines utakon kínlódtak a téli meg 4S gumikon. Sem útközben, sem a határokon senki nem csesztetett bennünket a gumi miatt, a bosnyákok amúgy is tök jó fejek voltak (ellenben a horvátokkal, akik Boszniából menet Horvátországba félreállítottak minket - értitek, EU-s ország az EU-s polgárokat, miközben a bosnyákoknak sehol semmi bajuk nem volt velünk -, mondván, biztosan cigit meg alkoholt csempészünk. ezért át kellett túrniuk a bőröndöket. Aztán meg a párom hátizsákját csesztették, hogy miért van benne 4 doboz IQOS cigi (azért, mert elszívja), meg gyógyszerek (fejfájásra, megfázásra orrcsepp, meg C-vitamin).Az autó szakasztól függően 8,5-9 litert fogyasztott, pályán 130-140-es tempóval, amúgy pedig hegyi szerpentinen. Ez kva jó szerintem. Nulla probléma mellett (ezt azért írom, mert ugye közel 360 ezer kilométer van benne, meg hát csak 18 éves). Ja, nem mellesleg a bosnyákoknál durván 150-160 forinttal olcsóbb a benzin mint nálunk, de a horvátoknál is olcsóbb jóval - mindezt úgy, hogy a normál 95-ös is csak E5-ös.
Ja, és most már nem csak én sajnálom, hogy el kell adnunk az öreg Impreza Outbacket (napokon belül hirdetem), a párom is. Nagyon imádta ő is ezen az úton. (Trogirnál átmentünk egy szigetre, amit keresztül-kasul bejártunk, néha murvás-földes úton, ezt egy normál személyautóval nem tettük volna meg, pláne nem szemerkélő esőben). -
Downsampling
senior tag
Nem nagyon mennék bele, mert sok nem legális elemet tartalmaz, de igazi iparág épült arra, hogy Angliából behozott autókat hogyan műszakiztatnak, papíroznak úgy, hogy mondjuk az autó fizikálisan nincs ott, ahol éppen az adott vizsga, ellenőrzés történik. Az angol rendszer (megspékelve azzal, hogy EU-ba kerül onnan egy autó) sok visszaélésre ad lehetőséget. Szóval, nem kell nagy trükk, csak megfelelően járatos ember az angliai járműügyintézésben, s lényegében minden megoldható. Ami egyébként már zűrösebb, hogy miként lehet oda visszajuttatni egy eredetileg angol járművet, aminek már lejárt mindene, pláne, ha már a tulaj is más. De tudok olyat, aki ezt is megoldja.
Csak egy apró adalék: UK-ban regisztrált járművek igen nagy számban úgy kapják meg az évente újítandó MOT-ot, hogy nem is tartózkodnak az országban, vagy minimum meg sem jellennek fizikálisan a műszaki bázison. Ez Angliában közismert... -
Downsampling
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Igen, abban igazatok van, hogy a gyári motor szerepel benne (Anglia nagyon laza ezen a téren) - de a gyári motor EURO-3. Ez rajta is van a dokumentumon. Mondjuk ez a legkevesebb, hogy EU-3 vagy 4.
Ez az autó, ha nem is magyar rendszámmal, de forgalomba helyezhető, a kérdés az, hogy ki mit akar vele? -
Downsampling
senior tag
Elviekben nem gond, ha UK-ból való az autó: ha EURO-6-os, akkor itthon bárki forgalomba helyezheti. Na persze, ez a motor nem EURO-6-os (EURO-3-as), így viszont az helyezheti forgalomba Magyarországon, aki UK-ban a tulajdonosa volt (mondjuk hazatelepülő). Rengeteg ilyen autót hirdetnek (pl. Facebookon), én is tervezek így vásárolni autót, konkrétan egy EURO-5-öst.
A kenguru99 által mutatott képernyőmentésen őszintén nem tudom, mit látunk.
Én ezt találtam:
Vagyis az autónak van 2024 májusáig érvényes MOT-ja (műszakija) Angliában, a jármű ott regisztrálva is van (ennek ellenkezője fura is lenne, mivel angol rendszám van rajta a fotókon). Csak TAX nincs befizetve és esetleg nincs rajta UK biztosítás. Ettől még itt, az EU-ban közlekedhetnek vele (ha pl. kötött rá valamiféle átmeneti biztosítást), vagy elhozta tréleren. De az angliai tulaj, akinek a nevére regisztrálva volt simán forgalomba helyezheti Magyarországon.Amúgy, ha valaki vissza akarná vinni Angliába, ott még egyszerűbb lenne a helyzet: átírás nincs náluk (az csak egy adminisztratív akármi), mivel Angliában volt már regisztrálva, nem kell regisztrálni (ezzel 55 font spórolható), májusig van MOT rajta (amúgy meg ha lejár az kb. 45-50 font (sokszor csak a fele, mert állandóan akcióznak - de mondjuk egy ilyen autónál kötekedhetnek is, pl. a világítás miatt - akkor legyen 60 font). Ami a lényegesebb, be kell fizetni a TAX-ot (de egy új tulaj még ezzel az autóval is fél évig közlekedhet TAX nélkül), viszont mindenképpen kell rá biztosítás, aminek az összege nagyon sok mindentől függ...
De ez az autó semmiképp sem zsákutca sem itthon, sem UK-ban.
-
Downsampling
senior tag
Ezzel nincs is semmi baj! Teljesen egyet értek. Ahova kell, oda kell.
Na de ide? Városba, meg 15 fokos februárba? Meg a mediterrán éghajlatú tengerpartra?
Ellenben esőben nagyon sz@r a vízelvezetése a téligumiknak, könnyebben felúsznak vízen, arról nem beszélve, hogy rosszabb fékutat is produkálnak.
Na mindegy, bocsánat, hogy kimérgelődtem magam...
-
Downsampling
senior tag
Nem tudom...
lehet, hogy semmi értelme a hőfokoknak (lásd, egy nyári gumi száraz úton -10 fokban is jobb fékutat produkál mint a legjobb téli).
Amit viszont nem értek, hogy miért nem foglalkozik semmi azzal, hogy egy gumi bizony öregszik... Egy 5 éves téli lehet, hogy már keményebb, mint egy 3 éves nyári (lásd az esetemet). Nem tudom, hogy erre ildomos lenne-e szabályt hozni, mert az megint kegyetlen marketingkampányoláshoz juttatná a gumigyártókat, de ez a most van, biztosan nem oké... -
Downsampling
senior tag
...én is a nyárira hajlok. Ha egyedül mennék, tuti. Inkább győzködném adott esetben a rendőrt. Csak a párom, meg rohadt szabálykövető, ő ott fog zizegni a fülembe...

(Mellesleg, ha a napi középhőmérsékletet vesszük, szerintem már most +7 Celcius felett vagyunk - mondjuk én ezt a 7 Celsius fokos szabályt mindig hülyeségnek tartottam...) -
Downsampling
senior tag
Mi nem járunk síelni, a párom utálja a havat, messziről kerüljük az ilyen helyeket...
Mi ide a házunk mögötti nagy szántásra járunk Subaruval élvezkedni...
Amúgy tengerhez járunk és érdekes módon, két évvel ezelőtt a december végi Zadari kiruccanásunk idején még a horvátoknál is szabály volt a téli gumi, anno a párom Yarisával mentünk, mert azon volt 4S gumi, mivel én itthon nem voltam hajlandó feltenni. Viszont azóta a Horvátországban is csak ajánlott, már nem kötelező.
A dilemmám egyszerűbben: legyek birka szabályt követő és csak a bünti elkerülése végett menjünk télivel, viszont autózzunk sokkal kevésbé biztonságosan (ismerem azt a boszniai útvonalat, nem egy nagy kihívás, de élvezetes, kanyargós. Mostar mellesleg Bosznia legmelegebb területe télen-nyáron). Vagy kockáztassam a büntit és inkább az esőre készülve válasszam az egyik legjobb nyári esőgumit? -
Downsampling
senior tag
De, azzal beengednek. Nem téli gumi kell sehova, hanem M+S jelzés és a "hegyet" szimbolizáló jelzés. Ez pedig a mai 4S gumikon rajta van.
[link] itt van egy cikk, hogy hol és milyen szabály van. Egyre inkább terjed, hogy nem kötelező a "téli", ellenben bizonyos útszakaszokon igen és/vagy legyen nálad hólánc. -
Downsampling
senior tag
Abban az 1%-ban nem megyek autóval utcára. Mellesleg ez nem 1%. 365 napból az idén kb. 3 nap volt valamilyen szinten (éppen hogy csak) havas az út. Az esővel éppen hogy feláztatott, még amikor a por keveredik a vízzel, na az a legcsúszósabb a jég után - ilyenkor egy jó nyári sokkal többet ér, a téli viszont ilyenkor a legrosszabb!!!
Jégen pedig? Majdnem tökmindegy! -
Downsampling
senior tag
Alapvetően rühellem a mi klímánkon a téligumit. Nincs létjogosultsága. Nem az Alpokba készülök - így miért tegyek fel egy esőben és száraz körülmények között minden szempontból rosszabb gumit, legyen az bármilyen márkájú, típusú téli? A legtöbb ország téligumikra vonatkozó szabályozása régi és elavult. De pl. lásd Svájc, aminek a területe minimum 90 százalékban hegyvidék, nincs kötelezően előírva a téligumi, csak ajánlások, illetve bizonyos útszakaszokra vonatkozó előírások. Vagy ilyen Olaszország, szintén csak a kijelölt útszakaszokon kötelező novembertől áprilisig. Mert ők már léptek. Ha nincs hó, akkor nincs tél (megjegyzem, ha csak a fékutat nézzük, akkor is jobb a nyárigumi akár mínusz 10 fokban is).
A Barumot örököltem az autóval, a nyárit is, de azt azonnal kukáztam, és vettem helyettük újat. Viszont mivel márciusban mindenképp meghirdetem a Subarut, én már erre téligumit nem akarok venni.
Télit meg akkor sem kérnék kölcsön, ha lenne kitől kérni, inkább M+S jelzésű négyévszakost. Ahogy írtam: a téli minden körülmények között kevésbé biztonságos, többet fogyaszt (kb. 1 literrel) az autó és piszkosul zajos az amúgy eléggé csendes utasterű Subaru. Minden körülmény alatt azt értem, hogy az előrejelzések szerint az egész útvonalunkon nem lesz még éjszaka sem 4-5 foknál hidegebb sehol, nappal pedig 13-17 fokokra számíthatunk, ellenben elég sok eső lehet, ahol korcsolya a Barum téli. (de általában a legtöbb téli). Szivassam magunkat és érezzük végi kevésbé biztonságosnak az utazást? -
Downsampling
senior tag
Sziasztok!
Na, a sok akksis dolog után jönnék gumisproblémával...
Még december elején írtam, hogy amint felkerültek a téligumik az autómra (2006-os Impreza Outback 2.0), nagyon érezhetően túlkormányzottá vált. Érdekes módon én a hóban is nagyon jól elboldogultam a tavaly, 2023 áprilisában újonnan vásárolt, azóta kb. 5000 kilométert futott Vredestein Ultrac nyárigumikkal, amiknek mellesleg nagyon jó a tapadása vizes úton (és csendes). Cserébe az utóbbi napokban azt tapasztaltam a már határesetnek mondható, 2019-es (de nem kopott, max. 80-85 százalékos, még igen jó profilmélységű) Barum Polaris 5-ökkel, hogy főleg vizes úton erősen csúsznak. És a túlkormányzottság még erősebb lett. Két héttel ezelőtt volt belföldön egy kb. 500 kilométeres főleg nem autópályás autózásom, szinte végig szemerkélő esőben, ahol nagyon sok bosszúságot okozott az autó - de inkább a gumik. Olyan helyeken csúsztam meg (mintha egy hátsó kerekes autót vezetettem volna), ahol sosem gondolnám.
Na, most a hétvégén, február 24-én lemegyünk Horvátországba egy bő hétre. Ha csak oda mennénk, akkor már most rakatnám vissza a nyári gumikat, ugyanis náluk csak ajánlott a téli gumi, de mivel még határellenőrzés sincs, így semmilyen formában nem lenne probléma. De lefelé Mostart is érintjük, ott töltünk két napot, így Bosznia is játszik. Ami kevés autópályával, és elég sok (nem vészes) szerpentines útszakasszal jár. Náluk kötelező a téli gumi. Viszont a mostani és a várható hőmérsékletek szerint semmi nem indokolja a téli gumit. Eső viszont lehet bőven. Na és ez a bajom: pont esőben nagyon kaki a Barum téli-szett, és pont esőben nagyon jó a nyári Vredestein. Nem mellesleg a két garnitúra között fogyasztásban van egy liter különbség a nyári javára, de ami a pláne, hogy a téli annyira zajos, hogy 100 km/h felett nem hallom a kocsiban a zenét, és beszélgetni sem nagyon lehet. Olyan mind hangra, mind viselkedésre ez a Barum-szett, mintha műanyagból lenne. Szerintem jóval keményebb, mint az egyéves Vredestein nyári, ráadásul a sok barázda is inkább árt a tapadásnak, meg a zajnak, illetve a fogyasztásnak.
Ti mit tennétek? Mondjuk azt vegyük ki a pakliból, hogy a bosnyákok elvileg még vissza is fordíthatnak a határról, de útközben is büntizhetnek. Viszont nagyon cseréltetném vissza nyárira a gumikat...
(bocs, hogy hosszú voltam...) -
Downsampling
senior tag
Ha kocsid sokat áll, ritkán mész vele (akkor is jellemzően rövideket), akkor a kapacitása legyen nagy, ha mész vele, de sokat leállítasz-indítasz (mondjuk futárkodsz
), akkor az indítóáram legyen magas - a kettő sokszor együtt jár - és ez az egész, amit leírtam, nem feltétlenül igaz...

-
Downsampling
senior tag
Hááát, lehet, hogy javították, de új korában kb tényleg ez volt. Akárcsak az első két generációs CR-V-nél, HR-V-nél, vagy mondjuk a 2000-es évek 4maticjánál. Ha az eleje jégen állt, akkor nem mozdult. A HR-V pedig akkor sem, ha a hátul egy kerék nem tapadt. Nem véletlenül jobb, ha alapból hátul a hajtás, és onnan kapcsolható kézzel vagy automatikusan az eleje. De ez több tényezős történet... Amúgy ebbe a sorba beletartozik a korabeli Vitara is, pontosabban a 2000-es évek közepétől: egy 20x20-as kis árkon nem tudott átmenni száraz időben.
-
Downsampling
senior tag
Azért az 10% nem egy szigorú érték (mondjuk én évekig jártam egy alapól 170 lovas autóval úgy, hogy padon 225-t tudott). Ez egy 100 lóerős autónál 110 lóerőg oké, 200-nél már 220-ig. És ha nem szándékos tuningról beszélünk, akkor ahogy írtam, inkább lefelé szoktak eltérni.
Azok a bizonyos francia turbódízelek pedig lassan húsz éves konstrukciók, tehát az akkoriban volt.
A WRX és STi ott szokott elvérezni a padon, hogy nincs menetszél, ami még kánikulában is segíti a cooler hűtését (hiába nyomogatjuk spricnivel rá a vizet). Ezért is toltunk ilyenkor eléjük valami spéci ipari méretű ventilátorokat, de így sem hozták a gyári adatot. (valahogy az akkori importőr - Emil Frey - mindig nyáron adta ezeket a tesztautókat, pedig minden szempontból nagyobb fíling lett volna télen. Valszeg mert így kisebb volt a veszélye, hogy összetörjük...
) -
Downsampling
senior tag
válasz
Lacerta
üzenetére
Igen, ebbe még bele kell valahogy kalkulálni a pados mérés tökéletlenségét, ahol a legtöbb padnál nagyon nem mindegy már az sem, hogy fronthajtásról, hátsókerékhajtásról, vagy állandó 4x4 hajtásról beszélünk... és akkor még amik nagyon tudnak kavarni, az ilyen alapól elsőkerekes, de amúgy 4x4-es autók...
-
Downsampling
senior tag
Lacerta véleményével értek egyet, és ezt tudom én is alátámasztani.
Anno, autóslap főszerkesztőjeként mi minden autót lemértünk padon és persze csináltunk velük menetdinamikai méréseket is (nem csak gyorsulást, lassulást is).
Ezek lényegében új autók voltak, legfeljebb pár ezer kilométert futottak, vagyis ezen a téren a legjobb életciklusban voltak.
A pados mérésekből nekem sokkal inkább az jött át, hogy a gyártók egy hibahatáron belül engedik ki a motorokat. Mondjuk egy, a gyártó által 100 kilowattos teljesítményre megadott motornál lehetett 95 kW és akár 105 kW is.
Amit mi inkább észrevettünk, hogy gyártó és gyártó más hibahatárral engedte ki a motorjait, sőt, megkockáztatom, itt inkább arról volt szó, hogy francia, német, japán gyártó motorjáról volt szó.
A németek szinte mindig tűpontosan, 1-2 százalékon belül voltak a megadott értékhez képest. A japánok általában a megadott fölött voltak. A franciák (főleg a Peugeot és Citroen) pedig olykor 15-20 százalékkal is tudtak a megadott érték alá menni. Ez volt durva. Jellemzően a turbódízel motorjaikkal. A 90 vagy 110 lóerős 1.6 dízelük az rendre hozott ilyen 75-80 vagy 90-100 lóerőket (egyébként ezeket ugye sok Fordban, Volvóban, Mazdában is megtalálhattuk és persze ott is ez volt a tendencia, le sem tagadhatták volna a francia eredetet).
Pl. a Honda szívó benzinesei mindig hozták minimum a papírformát, de jellemzően felette voltak. Toyota dettó. Subaruval keveset találkoztunk, ráadásul azok WRX-ek, STi-k voltak, vagy még rosszabb, gyári tuningon átesett STi-k. Ezeket már meg sem lehetett mérni. Egyetlen Legacyra emlékszem, akkor jött ki a kétliteres 165 lovas, ami szögre 165 lovas volt.
Amire persze próbáltunk nagyon figyelni, hogy minimum ne túl melegben mérjük őket, erre pl. a turbós motorok voltak a legérzékenyebbek (nem mintha a szívók nem lennének azok, de a turbósok erősebben, főleg a WRX és STi volt erre háklis, néha nagyon alulteljesítettek, sőt, nyáron még a menetdinamikai mérésekkor is ők voltak a leginkább elmaradva a gyári adatoktól.
Egyébként menetdinamikai gyári adatokhoz képest szinte mindig jobbat mértünk. Tehát, ha egy autóra a gyártó azt adta meg, hogy 0-100 km/h 10s, akkor a legtöbbször ettől jobb értéket mértünk (mindig 2 személlyel - az időjárást viszont olyan értelemben nem tudtuk befolyásolni, hogy ha júliusi kánikulában kaptuk a tesztautót, akkor az nyilván nem volt összevethető egy hasonló kategóriás kocsival, amit februárban mértünk. -
Downsampling
senior tag
Az enyémnél elvileg 10,0:1 (ami azóta jó, ha 9,5:1, esetleg 9,0:1)
Mindkettő elég szerény...
Egy MOL sima E10 95-ösben elvileg (a saját állításuk és veszprémi professzor szerint is) több mint 140 féle adalék van... Ezek inkább tisztítanak, meg ilyenek. Erőt egyik sem ad pluszban, és fogyasztást sem fog csökkenteni. Szóval azért érdemes a márkásabb kutakat előnyben részesíteni, ha nincs árkülönbség (vagy minimális) a noname-hez képest. -
Downsampling
senior tag
Anno a MOL felkérésére készítettünk egy összehasonlítást 95-ös és az akkori legprémiumabb MOl benya között (már nem emlékszem, hogy milyen oktánszámú volt, lehet, hogy még nem 100-as - viszont mindkettő még csak E5-ös volt). Lövésünk nem volt, hogy álljunk neki egy ilyen tesztnek. A veszprémi egyetemen egy proftól kértünk tanácsot, ők ugyanis folyamatosan tesztelik a magyar üzemanyagokat, és eléggé képben voltak, mit mivel érdemes. A tanácsukra egy magas kompresszió viszonyú autót választottunk, ugyanis valóban ezeknél a motoroknál tud kijönni a magasabb oktánszám előnye - a többinél kb. tök mindegy. Az alany egy Honda Accord 2.4 volt valami 11,5:1 kompresszió viszonnyal. A mérést mérőpadon végeztük 5-5 liter üzemanyaggal, a teljes kifogyásig. A prémiumbenzinnel a 2-3 % teljesítménynövekedést "mértünk" (nyilván kb ugyanennyi lehet a fogyasztáscsökkenés is), viszont ez a mérőpad hibahatárán belül volt, ami kb. 5 %. Tehát ezzel nem lehet sokra menni. Egy közel 200 lóerős autónál mértünk plusz 2-3 százalékot. Ugyanmár... Végeztünk menetdinamikai teszteket is (pl. gyorsulást 0-100, 60-100, 80-120), ahol semmiféle értékehető különbséget nem tudtunk kimutatni.
A Subaruk szerintem nem a magas kompresszióról híresek, bezzeg a Hondák... Szóval szerintem ez van nálatok is. Az én több 300 ezer kilométert futott Imprezám meg pláne nem fog kompresszió rekordokat dönteni. Így anno a cikkbe is csak az került, hogy plusz adalékok miatt érdemes egyedül a prémiumbenzint választani. Azt meg döntse el mindenki, neki megéri-e... -
Downsampling
senior tag
Az E5 vs E10 összehasonlítás eddig nem nagyon jött össze, mert E5-ből eddig csak külföldön tankoltam, ahol a normál 95-ös még E5 (nem akarok plusz 40-50-60-X forintot fizetni üzemanyagért). Illetve egyszer itthon, ÖMV-nél, ahol benéztem a kútfejet, s telenyomtam valami prémium benyával, ellenben akkor akasztottam fel azt a 2,40 méter magas utánfutót... Amit én érzek, hogy nincs kimutatható (érezhető) különbség egyik javára sem. Ez a motor még a 90-es évek végi technika, s mivel a Subaru legnagyobb piaca Észak-Amerika volt akkor is, szerintem ezt a motort inkább úgy tervezték, hogy az akkor még ott kapható 95-nél kisebb oktánszámmal is elboldoguljon... ez a kábé mindennel elmegy.
szerettem volna többször bevinni 7 liter alá, főleg Horvátországban autópályán Zadar felé az utolsó 100 kilométeren lehet jókat vitorlázni, akár 5-6 kilométereket is motorfékkel gurulni azon szerpentines pályaszakaszon. De sosem sikerült... ebben benne van a párom is, mivel neki nagyon kell a klíma, amit ilyenkor persze "parancs, értettem" alapon azonnal be is kapcsolok. Az Impreza OBK ilyenkor meg mintha behúzná a kéziféket...
Piszkosul érezni, amikor megy a klíma - bezzeg a párom 1.5-ös 109 lovas Yarisában azt sem lehet megérezni. -
Downsampling
senior tag
Az nagyon jó!
Amúgy elvileg a gyári átlaga az enyémnek 9 liter. Szóval innen nézve meg nem annyira vészes, pláne, hogy 3xx ezer van a motorban... Ha onnan nézem, hogy vezetéstechnikát oktatok, elsősorban gazdaságos vezetést, és pl. jómagam a féket alig használva vezetek, mert gurítom az autót motorfékkel, nincs padlógáz-padlófék, az előrelátás több tíz kilométer (
), akkor viszont soknak tűnik megint. Anno a szerkesztőségben a tesztautóknál voltunk néha olyan elvetemültek, hogy a 150 kilométeres tesztkörünket (kb. 50 km város, 50 km országút és kb 50 km autópálya) fékpedál nélkül tettük meg... (és így nyilván 2-3 litert vertünk a gyári adatokra, amit soha senki nem hitt el, mert azok "laborkörülmények közötti adatok"... 
-
Downsampling
senior tag
Volt régen dízel autóm, még az adagolós korszakból, utána már csak benzines (nem féltem tőlük, így alakult - a hirtelen nagy nyomatékkal szemben jobban kedveltem a japánok - anno még Honda - pörgős motorjait). Sajna az összes 2000-es évek elején kihozott, első-második generációs dCi (common rail) dízellel voltak bajok a Renaultnál. Nálam viszont itthon a 2010 utáni autók jelenleg nem opciók az áruk miatt, illetve mert nagyon kevés jön be. Ha tényleg lesz valami ebből a külföldre költözésből, akkor talán mások lesznek az opciók, illetve visszatérhet a dízelkorszak is. Ahova költöznénk, ott pl. eléggé jól jöhetne egy Saab 93 kombi még az 1.9 dízelmotorral is, vagy egy D3-4-5 Volvo V50-V70 is. Mind az Egyesült Királyságban, mind Skandinávia számunkra érdekes részén eléggé gyakoriak (viszonylag) a Subaruk is, így ezek is...
-
Downsampling
senior tag
Simán elnézném egy Foresternek hagyományos automatával (vagyis nem robot automatával) a 10 literes átlagot! Ennyit az Impreza OBK eszik manuális váltóval (oké, most még 9,35-nél járunk a márciusi összes tankolást nézve a Spritmonitorban, de a teljes decemberi és november végi adat nincs még benne, és ebben volt utánfutózás, terepezés felezővel, kisbusz kihúzása az árokból, stb.)
Ami döbbenet, hogy mindössze 18 ilyen autó (Impreza 2.0 GX kombi 125 lovas - tehát nem feltétlenül Outback) található a Spritmonitorban regisztrálva, ebből én fogyasztásban a 12. helyen állok. A Maximum átlag 10,4, a minimum 6,8!!! (ez nem tudom, hogy jöhetett ki), de a nagy átlag (ez a szóhasználat ennél a típusnál ugye 18 darabot jelent
) 9,2 liter/100km. Ettől tehát nem vagyok messze (most még). Szóval, nekem jöhet egy 10 litert fogyasztó automata Fori!!!
-
Downsampling
senior tag
X-Trail nálunk is többször szóba került... Én sajnos pont a hagyományos automata váltóval nem tudtam kipróbálni, csak a CVT-vel, ami szintén egy szégyen. Nekem az X-Traillel (már azokkal az évjáratúakkal, amik szóba jöhetnének esetleg) az a bajom, hogy szinte kizárólag a kétliteres benzines elfogadható erőben (meg persze a dízel, de abból olyat venni, ami még képes megtenni 100 kilométernél többet hiba nélkül, szerintem lehetetlen).
Anno, úgy ezer éve volt nekem egy Honda HR-V-m, a nem VTEC, vagyis 105 lovasból, ötajtós (ez hosszabb kb. 30 centivel a háromajtóstól és nyilván még nehezebb), CVT váltóval. Imádtam. Na nem az összkereke miatt, mert az elég gáz volt. De CVT-je nagyon szuper volt.
Ami nagyon gáz volt, hogy azzal az 1.6-os 105 lovas motorral harmatgyenge volt és emiatt volt a fogyasztás nagyon magas. Közúton, 70-80-nal (nem ám 90-nel) tudtam 10 litert hozni vele, városban ettől többet. De autópályán 12-13 liter úgy, hogy 120 fölé nem is nagyon akaródzott neki menni. Magas kasztni, kb. Forester méret, még súlyban is... -
Downsampling
senior tag
Olyan dezsavű érzésem van, egyrészt a tegnapi pár üzenetváltás okán, másrészt, mert a te autóddal is érzek hasonlóságokat az én Impreza Outbackemmel, ami ugye szívó kétliteres, 125 lovas...
Gondolom, az M1-en mentetek. Na az tényleg tragédia, minden szempontból, és igen, szerintem is van abban sok igazság, hogy az az aszfalt (vagy nevezzük bárminek) sokkal inkább hangos, és több üzemanyagot igényel. Mint egy nagyon gagyi téli gumi.
Én a horvát és szlovén benzinnél nem vettem észre különbséget a magyarhoz képest, pedig arrafelé még a normál 95-ös is E5-ös, nem E10-es. De fogyasztásban nem sokat jelent.
Az én autóm azért jóval alacsonyabb, mint a Forester, de a 130 km/h pályán már sok neki. Illetve nekem, mert 3000-es fordulat fölött jócskán ugrik a fogyasztás, így én pályán is 120-szal megyek - cserébe városban kerülöm az 50-et, mert nem kapcsolható az ötödik fokozat, mivel a motor ott még baromi erőtlen, és csak vibrál, meg rángat. 2000-es fordulat alatt ezzel az autóval még a finom gyorsítás is lehetetlen.
Nyilván eltérő technikákról, korszakokról beszélünk, de valahogy annyira hasonlóak az érzések, és ezt erősíti a tegnapi linkelt videó a 2001-es H6 Legacy Outbackről. -
Downsampling
senior tag
Nálam szerencsére tök jól működik a Hill Holder, amikor nem rég a párom is kb 10 napig vezette az autóm, mert az övé szervizben volt, szintén rájött, hogy húúúbameg, ezzel tök könnyű emelkedőn felfelé kikanyarodni a főútra...

Oda, ahova esetleg költözünk, van bőven Saab bontott cucc... Mellesleg Blob Impreza sem nagyon van már, sőt! Anno Szokola Attila is mondta, csak az elejét ne törjem össze, mert mindent tud adni az autóhoz, de első lámpát azt nem! Még a UK (ami ugye pont fordított) is aranyárban van bontottban...
-
Downsampling
senior tag
Na jó, a Hill Holder mellett az AWD is hiányozna, pláne, hogy kb. 50 százalék, hogy költözni fogunk, viszonylag északra. Amit még tetéz az is, hogy ott a bal oldalon közlekednek... Már nézegetem a jobbkormányos Forestereket, de egy AWD Volvo V70 sem lenne rossz (vagy XC70, amit persze, nehéz terepen agyonver a Legacy Outback). Illetve ahogy a videó kommentjei között is többször felbukkant ajánlásként, egy Saab 93 kombi 1.8T motorral...
Ja, pénz errefelé sincs... -
Downsampling
senior tag
Ez tényleg nagyon jó kis összefoglaló...
Már csak azért is, mert az én Impreza Outbackem is kb. annyi ideje van most már nálam, mint ez a H6 a tulajánál. Illetve nagyon hasonló érzések kavarognak bennem.
A hibák (akár a kisebbek, akár a nagyobbak) nem teljesen ugyanazok, illetve én lényegében vásárlás után azonnal vittem átnézésre (ott is hagytam egy szép nagy összeget), de valahogy ugyanez a vége: nem vagyok meggyőződve, hogy ez az én autóm, illetve, hogy egyre inkább nem rentábilis az üzemeltetése, még akkor sem, ha hosszú távon gondolkodik az ember (nem elsősorban a fogyasztás miatt). A tudása olyan, amit én nem igazán használok - viszont szó szerint sírnék, ha ezektől meg kéne válnom.
Ami egyedül engem nem zavar és soha nem is szomorkodtam miatta, hogy nekem nem hiányzik a Subaru sportos fílingje, tudatosan vettem a 125 lovas szívó kétliterest. Sőt, ha az első Hawk üléseket visszacserélhetném az eredetire (ezt még az első hazai tulaj tette bele, aki behozta az autót Magyarországra), az lenne az igazi (plusz egy automata váltó).
És tudjátok mit siratnék meg a legjobban? A Hill Holdert.
-
Downsampling
senior tag
válasz
Lacerta
üzenetére
Közben volt egy olajcsere, ahol rendesen átnéztem az alját, a gumiharangok tökéletes állapotban. A jelenség meg azonnal megszűnt, ahogy felkerült a téli szett. Szóval, bármennyire is egy lehetséges oka lehetne a fura hangoknak (én is agyaltam ilyesmin), vibrációnak, egészen biztosan nem ez a probléma.
-
Downsampling
senior tag
Na, így aztán végképp tanácstalan vagyok a nyári szettel, nem hinném, hogy 1 mm-nél többet koptak az elsők annál a furgon kihúzásnál, amikor elforogtak a jeges latyakon. Viszont azután kezdődött ez a furcsa vibráció, döcögés. Ilyenkor olyan hang jön az első kerekektől, mint amikor a kormányt koppig kitekeri az ember, és szervo küzd végállásban. Csak sokkal erősebben.
Lehet, hogy egy futóműátnézés nem árt. Meg amúgy a teljes hajtásé... Addig meg imbolygunk a téli kerekeken...
-
Downsampling
senior tag
Akkor eltekintve az autóm mostani, téligumis fura viselkedésétől, lehet, hogy kinyírtam a nyári szettem? Vagyis subarus szempontból?
Lehet, hogy már annyit koptak az elsők a hátsókhoz képest, hogy kanyarodáskor a diffiknek hallottam a hangját és a vibrációját? Ami egyébként tényleg olyan volt, amikor csúszik, berángat pl. a kuplung. Vagy éppen kiesni készül a kerék...
Legközelebb mindenkit benne hagyok az árokban, húzza ki őket a traktor...

Szerk: amúgy ezek a nyári gumik kb pont 10 ezer kilométert futottak áprilistól... -
Downsampling
senior tag
Hm, az 2-3 tized már elég jelentős, és nem hiszem, hogy előnyös - de akár kipróbálható.
Anno sem a guminyomás oldotta meg problémát, ahogy írtam, ugyanez a szett tökéletes volt az autó alatt, szintén gyári nyomásokkal (eleve úgy végzik a futóműállítást).
Viszont van itt még valami és ez legalább ennyire aggaszt, ha nem jobban:
Több subarustól is ezt halottam, Dynónál is ezt mondták, lényegében ökölszabályként:
Subarura előre-hátra csak ugyanazt a mintájú (márkájú, típusú) gumit szabad feltenni, ugyanolyan kopással, vagy nyilván vadiújként.
Mert ez szerintem egyrészt hülyeség (sosem kopnak egyformán a gumik, pláne nem az elsők a hátsókhoz képest), másrészt mivel a múltkor még a nyári szettből az elsőket jópárszor elforgattam, azok valszeg picit koptak. A hátsókhoz képest biztosan. Az autó eleje el is kezdett rázni, vibrálni, hülye hangot kiadni akkor, amikor bármely irányba kanyarodtam erősebben (mármint nagyobb szögben), másfél tekerés a kormányon (nem kellett koppig) bármely irányba, és az elejétől az ívkülső kerék felől jött ez a vibrálás, döcögős hang. Ezért is akartam felrakni a másik garnitúrát (hurrá, hogy jön a felmelegedés), hogy azzal mit csinál. Nos, az a probléma nincs: nincs vibrálás, döcögős hang, cserébe az autó imbolyog és piszkosul túlkormányzott lett. -
Downsampling
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Guminyomás gyári értéken, ezt még a szervizben beállították.
A téli felni ötágú, a nyári 7. De nem hiszem, hogy itt a bibi: Dynonál márciusban a futómű állítás után ugyanezzel a szettel minden szuper volt. Most meg alig bírom vezetni. Sőt, még a téli szettel lett beállítva a futómű, ami még szuperebb lett a nyári szettel (de csak annyiban, hogy a nyári gumik csendesebbek).
Ez a kocsi mindkét szettel sebészi pontos volt. A csere után viszont nálam a majdnem vezethetetlen kategória. -
Downsampling
senior tag
Sziasztok!
Szerintetek az mennyire normális, hogy miután lecseréltettem a nyári kereket a téli szettre (tehát felnivel, ami ugyanúgy gyári Subaru, s minden méretében megegyezik a két szett - 205/55 R16), az autót mintha kicserélték volna. Az eddigi semleges viselkedése helyett erősen túlkormányzott (nem megcsúszik, de nem oda fordul, ahova kormányzom, hanem egy kisebb, szorosabb ívre), ezen kívül mintha az autó imbolyogna. Az Impreza Outback szervója amúgy is elég erős, tehát még nagy sebességnél is könnyű a kormány, de most a legapróbb mozdulatra is mintha megrángatnám, és össze-vissza el kezd mozogni a kasztni.
Anno márciusban, amikor megvettem, ugyanezt éreztem (akkor is téli szett volt rajta), de még ezzel szettel Dynónál rendbe rakták a futóművet (pár szilentet és egy stabpálcát kellett cserélni), majd jött egy futóműállítás, amivel csodás lett az autó vezethetősége. Áprilisban ment rá nyári szett, de vadi új gumikkal, amivel semmi nem változott, csak csendesebb és komfortosabb lett az autózás, de viselkedése nem változott.
Most viszont legszívessebben lehánynám...
Ilyen lehet? (jó helyen csinálták a cserét, természetesen centirozással). -
Downsampling
senior tag
Akkor viszont azt feltételezem, hogy ez enyém nem jól működik (ez is 2006-os OBK, csak Impreza
)
"Szintén sima OBK-nál nagyon markánsan érezhető a hajtás módosítása, ha betapadnak a kerekek, fullos AWD-fíling, ha elpörögnek, akkor kvázi RWD-vé válik, picit csúszósabb úton is simán keresztbemegy padlóra."
Ebben viszont hasonlítunk...
(csak valszeg még kevés tapasztalatom van vele ilyen körülmények között és nem tudtam összerakni) -
Downsampling
senior tag
válasz
Lacerta
üzenetére
Tényleg jó lenne tudni, hogy milyen az Impreza és a Forester súlyeloszlása az első és hátsó tengely között. Én arra tippelnék hogy bár nem rossz, de az 50-50 százaléktól azért odébb van az első tengely javára.
Nekem is amúgy a legtöbbször hasonlóan viselkedik az autó, ha már csúszáshatár, akkor elől-hátul egyszerre csúszik le finoman az ívről, pláne, ha a kanyar még kifele is dől (nem messze a házunktól pont van egy ilyen majdnem 180 fokos kanyar). Mondjuk ezeknél a kissebességű és nem túl veszélyes kanyaroknál jellemzően semmilyen módon nem fékezek (legfeljebb előttük), inkább gázt adok és úgy indul meg az oldalra csúszás. -
Downsampling
senior tag
Köszi!
A Lega, amiről írta a tulaja, egy H6-os, de kézi váltós.
Ha mondjuk nálam is ugyanez a helyzet, akkor az szerintem nem olyan rossz, hogy marad egy 50:50 elosztású AWD. Viszont ez is okozhatja, hogy egyszer túlkormányzott, egyszer alulkormányzott... elméletben, szerintem - de lehet, hogy teljesen rosszul gondolom.
Amúgy egészen tegnapig nálam még olyan nem fordult elő, hogy kerék megcsúszott, vagy kipörgött. És inkább mindig egy picit túlkormányzottnak éreztem az autót, de nem úgy, mint egy sima hátsókerekest. Még ezzel a picit magasabb kasztnival és ballonosabb gumikkal is elég brutál kanyarsebességeket tudtam elérni (hogy ennek mennyi értelme van/volt, azt inkább hagyjuk...
) azzal, hogy nagyobb sebességgel mentem be mondjuk egy derékszögű kanyarba, amit úgy a kettes és az egyes fokozat határán lehetett bevenni. A kanyar közepe tájékán egyszerűen elrántottam a kormányt, amire az autó úgy reagált, hogy a hátulját befordította. Probléma megoldva. Erre amúgy azért szoktam rá, mert a legtöbb kettes fokozatú kanyar az Impreza Outbackkel inkább egyes fokozat, a kettesnél túl alacsony már fordulat, nyomaték meg nincs, berángat, és sokszor éreztem a kuplung szagát is. Most már ilyenkor vagy nyomok neki egy "fél kettőt" a felelővel, vagy berántom, bedobom a kanyarba.
-
Downsampling
senior tag
Az utóbbi években főleg vezetéstechnikai trénerként (is) dolgozva, elég sok érdekességet láttam, és sok rosszul beidegződött hülyeséggel találkoztam.
A motorfék csúszós úton sem rossz megoldás, de mellette mindig legyen finom lábfék. A legcifrább dolgokat ilyenkor a "robotváltók" (automatikus kapcsolású) váltók tudják kreálni: sokszor durván dobálják vissza a fokozatokat, ami csúszós úton nem szerencsés. Mivel ilyenkor amúgy is az első és legfontosabb szabály, hogy minden mozdulat (fékezés, kormánykezelés, stb.) legyen a lehető legfinomabb.
Sajnos még 2000 után is gyártottak sok olyan típust, amiben az ABS kis sebességnél (5-10 km/h) nem old ki. Pedig ez törvényi előírás. Ilyen kicsi sebességnél ugyanis már nem elsősorban az irányíthatóság a cél, hanem a teljes megállás, tipikus példa erre pl. Honda HR-V (ami képtelen a teljes megállásra csúszós úton, mert az ABS mindig dolgozik), vagy az első Merci A-osztály.
A Subaru ez esetben is ad még pár lehetőséget, ahogy azt írtátok is. A kérdés viszont az, hogy vajon a 2006-os Impreza Outback ABS-e leold-e kis sebességnél? Mert szerintem nem. És ez pont a múltkori szántóföldes élményünkkor volt tapasztalható. Hogy ez típus hiba, vagy egyedi, azt nem tudom, de ez nem oké.
Illetve tegnap láttam egy Legacy kombi hirdetést, ahol írta az eladó, hogy a központi diffi nem működik az autóban. Azt már nem tudom, hogy ez mit jelent, de azt is írta, hogy ennek ellenére működik a 4x4. Ez elgondolkoztatott... Vajon tegnap azért éreztem többször túkormányzottnak az autóm, mert nálam is lehet valami probléma? Ugyanis nem minden esetben volt túlkormányzott, volt amikor brutálisan tolta kifelé az orrát...
-
Downsampling
senior tag
Főleg az összkerekes autósok felejtik el, hogy megállni is tudni kell, ott meg mindegy, hogy AWD, 4WD vagy 2WD - pontosan ugyanannyira fog fékezéskor tapadni, mint mindenki más.
Pont pár napja kimentünk a párommal egy frissen szántott, jól felázott szántóföldre, mondván mivel az autója hosszabb ideig szervizben lesz, meg kell tanulnia vezetni a Subarut. Próbáltuk rendes úton, de nagyon nem ment neki a gáz-kuplung használat induláskor (nem hibáztatom, világéletében elsőkerekes autót vezetett, és kezdetben ezzel én is küzdöttem). A laza talajon jóval egyszerűbb volt. Bele is lendült, kezdte élvezni, nyomta neki. Igen ám, csak meg is kellett állni... Na, akkor jött az, hogy szépen csúszott tovább az autó, majdnem mint a tükörjégen. Amitől annyival volt csak jobb, hogy a laza talaj azért fogta kicsit az autót. -
Downsampling
senior tag
Ez tényleg az én, szubjektív véleményem: pont a Subaru az az autó, ami egy jó 4 évszakossal bármikor oké!
És senkit nem akarok a nézeteimre téríteni (amiket mondjuk nem szubjektíven alakítottam ki, hanem valós, objektív adatok alapján), mindegy, ki hogy gondolkozik (téli vs nem téli), legyen tudatában az autója képességeivel (beleértve a gumikat), de főleg azzal, hogy milyen időben autózik, és legyen észnél.
A mai hosszú tengelytávú Sprinter furgon valszeg téli gumival is eldobta volna a seggét és az árokban kötött volna ki azzal hátsókerékhajtással (mondjuk szerintem abban méretben nem is létezik téli, esetleg csak offroad minta). -
Downsampling
senior tag
Ez nézőpont kérdése. A párom Yarisán az van, de inkább nyári mintára hajazó. Abszolút egy szabálykövető, nem extrém sofőr, aki 99 százalékban városban közlekedik, éves szinten 5-6 ezer kilométert. Minek neki más?
Anno a németeknél jöttem rá, hogy van valami ebben a 4 évszakos dologban: Mosel völgye. Július-augusztus. Kora reggel a Mosel feletti dombokon, 400 méteren 2-3 fokos hőmérséklet, ködös-párás időben, elég nyálkás út. Aztán délután 3-4 óra körül meg 35-40 fokos kánikula. Naponta kétszer meg nem kényelmes gumit cserélni.
Legyünk őszinték: mikor volt utoljára itthon tényleg tél. Olyan igazi, havas, meg csonthideg? 2013 márciusában? Az is csak egy-két napig... a 7 fokos szabály pedig semmiféle tudományon nem alapul. Az egy marketinges fejéből pattant ki (szó szerint).
Mellesleg gumi és gumi között óriási különbség, én általában a jó minőségű, ha úgy tetszik prémium gumikra gondolok...
Ja és ha mondjuk tükörjég egy ónos eső utáni lefagyáskor, akkor meg úgyis szöges gumi, vagy lánctalp. Vagy maradjunk a seggünkön.A téli garnitúrát az előző tulajtól örököltem. De ha egyszer nem leszek lusta, s lesz durván 120-150 ezer felesleges forintom, lecserélem prémium 4 évszakosra. Azzal mehetek külföldre november után is. Mi nem járunk síelni, s ahogy néztem az elöbb az Adrián körben jelenleg is 14-15 fok van, délebbre még ennél több is. S ott este sem megy 8-10 fok alá.
Fájdalmat érzek, amikor téli gumin kell gurulnom a 10-15 fokos aszfalton, akár még esőben is, amikor sokkal jobb a víz elvezetése, vízen futása a nyári gumimnak, cserébe a téli miatt minimum egy literrel nő a fogyasztásom. -
Downsampling
senior tag
Anno a 4matic nagyon leszerepelt, még a BMW XDrive-jához képest is.
Igen, azt sejtem, hogy nyári most ma reggel, erre a pár órára nem volt szerencsés, de így jött össze. Szintén gyári felniszetten van a téli, de...
...mert pár óra, és jobb lesz megint a nyári gumi, ugyanis ha minden igaz, két napig esni fog az eső (hangsúlyozom, szerintem, bár igen sok műszeres mérést is végeztünk). Nyilván nem extrém használat mellett, nem a magas kanyarsebességre törekedve. De jobb vízkiszorításban, fékútban, stb. Rengeteg tesztet csináltunk, még mínusz 5 fokban is több métert vert a nyári gumi fékezésnél a télire. Amíg nincs hó, latyak, addig jobb. Viszont ilyen extrém körülmények az elmúlt években egy-két alkalommal fordultak elő pár órára - Magyarországon. Nyilván, ha felmennénk a Mátrába egyet élményautózni a hóban, akkor felmenne a téliszett. De enélkül évek óta csak akkor rakom fel a télit, ha a külföldre megyünk (ami jellemzően tengerpart), s akkor is duzzogva, mert semmi nem indokolja, csak a környező országok előírásai. Tavaly december végét Zadarban töltöttük, 15-20 fokban, de a párom autójával mentünk, mert azon négyévszakos van. Amikor már lent voltunk, akkor láttam, hogy a horvátok többsége sem használ téli vagy négyévszakos gumit... Miért is kellene olyan körülményekhez? -
Downsampling
senior tag
Egy ismerősöm húzott ki hasonló módon pár éve egy Blob Impreza kombival egy mentőautót, gondoltam, ha neki összejött, ez is menni fog...
Neki mondjuk 4 évszakos volt fent.
Amúgy azt jól tudom, hogy ezeknél a régebbi Subaruknál (az enyém 2006-os Impreza, de még Blob) alapból 50-50 százalék az első-hátsó tengely közti nyomatékeloszlás? Ezt tudja némileg befolyásolni a középső viszkokuplung? Vagy teljesen nem vagyok képben?
Amúgy tényleg olyan volt vele autózni, mintha hátul lenne egy diffizár, vagy minimum egy sperr, de elöl meg semmi. Olyan volt, mint egy hátsókerekes, amitől én lepődtem meg a legjobban. Mert én azt vártam, hogy az orrát fogja tolni. -
Downsampling
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
A kérdésem inkább arra irányult, hogy az STi-nek , esetleg már a WRX-nek is más a hajtása? Elöl pl. lehet, hogy van sperr?
. -
Downsampling
senior tag
Adta magát reggel a "mai jócselekedet":
A párom autóját vittük szervizbe 9 óra körül, aztán visszafelé a Nagykőrösi úton, a város felé, havas, de inkább latyakos-jeges felületen (mikor kiszálltam, a túrasportcipőben majdnem dobtam egy hátast) egy Sprinter orral benne az árokban, a 4-5 melós, akik utaztak benne, próbálták a reménytelent: kitolni. Hátsókerekes, amik ráadásul lényegében a levegőben voltak. Kérdeztem, van-e kötelük. Volt.
A srácok finoman hülyének néztek, hogy "ezzel akarod kihúzni?", amit még a párom sem nagyon akart elhinni. "Próbáljuk meg, végülis adjunk egy esélyt, hogy a mindkét irányban vagy egy kilométeres sor végre el tudjon indulni".
A srácokat kértem, hogy azért segítsenek a Sprintert elölről megtolni, mert az Impreza Outbackkel lényegében csak derékszögben, az úton tudtam megpróbálni kihúzni.
Nem mondom, hogy könnyen, de sikerült, persze használtam a "felezőt is", elvégre szimpla szívó kétliteres, 125 lóval, kevés nyomatékkal.
Az viszont meglepett, hogy az Outback első kerekei mennyire pörögtek, lényegében a hátsó kerekek tapadtak igazán. Ja, és nálam még a nyári szett van fent...
Amúgy is egész úton, minden kereszteződésben azt éreztem, hogy az autó túlkormányzott, erősen. Ez normális? Én régebben nem ezt tapasztaltam az Imprezától, igaz azok STi-k voltak - azok az orrukat tolták.
Szerintem most jön még a java az utakon, mert már ónos eső-eső esik. Valszeg jó sokan törik magukat össze ma.
Azért ti is vigyázzatok!
-
Downsampling
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Vihetem hozzád?
-
Downsampling
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Márk, szerinted kihez vigyem, aki korrektül megnézné?
A katalizátor valszeg eléggé trutyis lehet, ezzel egyetértettem a Balázzsal (picit csipkedi az olajat, nem vészes - most kb. 6000 km után öntöttem utána kb 2-3 decit), de azért simán össze tudott ott már gyűlni sok sár). Szeptemberben újra mennénk vele külföldre, biztos, ami biztos (és nem a sárga lámpa a műszerfalon zavar - de jó lenne, ha nem érne meglepetés).
-
Downsampling
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Köszönöm szépen.
Amúgy ez a dadogás... úgy kb. hetente 2-3 alkalommal fordul elő, nem vészes, még akár előzés közben sem lenne az, mert nagyon rövid ideig tart (egyelőre), de alapból nem padlógázon, hanem inkább csak finom gyorsításnál.
Akkor amit én most gondolok, hogy ráférne kicserélni azt az első szondát is, a hátsót meg kiemelni. (csak ebben egyszer ezt mondta a Balázs, egyszer meg mást). Talán gyertya csere sem árt, mert tényleg a bánat tudja, mikor volt. Aztán meglátjuk. Erre talán még nem megy rá a gatyám...

Tényleg köszi!
Ja igen, ha ezzel a dííínós Balázzsal mégsem tudunk megint zöld ágra vergődni, netán megint elérhetetlen hetekig, akkor majd kérnék tőletek alternatívát...
-
Downsampling
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Igen, asszem ő is azt mondta, hogy a hátsót (ami cserélve lett) emeljük ki.
Az üzemanyagot hogyan érted, mint problémát? Minőségre? Mindig Shellt tankolok, és ha csak külföldre nem megyek, akkor mindig ugyanannál a Shell kútnál.
Kicsit azért tartok attól, hogy egy 17-18 éves, több százezer kilométert futott autóba öntöm a lóvét, a tökéletességre törekedve. Szóval, hacsak nem valami viszonylag egyszerű/olcsó a probléma, akkor oldjuk meg Ha nem, akkor együtt élek vele, hacsak nem romlik az állapota... -
Downsampling
senior tag
Igen, nyilván ez jogos lehet...
Ami zavar, hogy az egyik szondát már cserélték a Dynóban, aztán újra check engine (mindig hosszabb úton dobja ki, a városban ide-oda 5-10-20 kilométert autózva sosem, pedig szerintem városban jobban kergetem az autót - pályán is max 120-130, de inkább pályára sem megyek, szóval 100-110 - és mindezt egyenletesen). Akkor jött, hogy cseréljük a másikat is. Már vittem is volna, amikor Balázs kitalálta, hogy az nem jó ötlet (ő mondta korábban), hanem, hogy emeljük ki, mert megint be fogja dobni a hibát. Nem fiatal autó, nem is izgat a lámpa, az inkább, hogy néha torpan egy picit. -
Downsampling
senior tag
Sziasztok!
2.0 szívó 2006-os, 125 lovas Impreza Outback. A napokban párszor azt csinálta, hogy nem padlógázas gyorsításánál picit berángat, megtorpan. Aztán megy rendesen.Vagy itt, vagy facebookon többen azt írták hasonló problémára, hogy gyertyacserét megérne a dolog. Mondjuk szerintem is, mivel fogalmam sincs, mikor volt ilyen utoljára. Szerintetek? Ez mekkora meló? Illetve mit illene belerakni?
Amúgy a check engine lámpa vagy két hónapja világít, amit a Dynoban anno kétszer kiolvastak, elvileg lambdaszonda, az első. De mivel Balázs azt mondta, szerinte csere után is simán kidobhatja a hibát, így hagytam. Sem erőben, sem fogyasztásban nem érzek azóta sem változást, csak mostanában néha ezt a kb 1 másodperces torpanást. Szóval kezdem megszokni. -
Downsampling
senior tag
válasz
Bandiahegyro
üzenetére
Szia!
Ezekhez a Mátraiékhoz tudsz valami kontaktok? A check engine még mindig világít, mert csak azokat a problémákat javíttattam meg, amelyek nem Subaru-spécik (olajscere, klímatöltés, stb.) Deakár marad az autó, akár eladósorba kerül, nyilván rendbe szeretném szedni (meg még előttünk áll egy szeptemberi nagyobb nyaralós túra - feltehetően még ezzel az autóval)...
Köszönöm!
-
Downsampling
senior tag
válasz
czanga
üzenetére
Köszönöm.
Igen, nagy fék nem fog elférni a 16-os felni alatt... Anno sok japán (és nem japán) gyártónál divat volt a hétágú felni, de esküszöm a Subarué a legszebb. Most az autóm itt a ház előtt egy Ufo Civic mellett áll, aminek szint hétágú, de közel nem mutat ilyen jól... -
Downsampling
senior tag
Néhány telefonos fotó a verdáról (vannak rendes géppel készítettek is)... végre... (miközben csináltam tegnap a képeket, Szekszárdhoz közel, a Szálkai tónál - útközben -, odajött hozzám egy pecás: "Eladó lesz az autó? Nagyon szép." Mondom: "nem, nem eladás miatt, csak úgy." Erre ő: "pedig érdekelne. Ugye nem dízel? Mi lenne az ára?" Khm...)

[kép] [kép] [kép] -
Downsampling
senior tag
Köszi nektek!
Motorolajat én cseréltem, plusz szűrők. Szervo passz, de az szerintem oké. Mivel vétel előtt teljes fékcsere volt, ott gyakorlatilag sem lehetett elsunnyogni a fékfolyadékcserét.
Ami ugye nem is látszik, és szeretik is elfelejteni/nem foglalkozni vele, az a diffi és váltó... Olyan, mint a vezérlés, nem árt cserélni.
Még annyi: ez kb. milyen költség?
-
Downsampling
senior tag
Ezeket egyébként milyen gyakran illik megtenni (pl. nálam, 2006 Impreza Outback 2.0 szívó kézi)? Van gyári manuálom, csak közben költöztünk, és valszeg még a régi helyen maradt.
Illetve kb. milyen költség ez a "zsebbenyúlós" tétel?
Amúgy ez sem tetszett a Dynónál, hogy az autóra kifizettem egy egyórás átvizsgálást (komputeres, miegymás, stb.), majd találtak ezt-azt, a végén még a pedálokon a gumit is cserélték (vastagon fogó tollal felírva a számlának nevezett cetlire), de egyetlen folyadék, kenőanyag cseréjét sem említették, holott tudták, hogy előtte pár hete vettem az autót. -
Downsampling
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
..erősen gondolkodom... és ezt most nem büszkén írom... és nem az autót tartom hibásnak...
-
Downsampling
senior tag
Nem panaszkodni akartam... szerintem is oké ettől a hajtástól, súlytól a 8-8,5 liter (városban 10 körül van).
Check Engine: elvileg lambdaszonda, első. Ezt anno a Dynónál kiolvasták, aztán mikor mentem volna emiatt, már mást mondtak... (kb. nem is érdekel)Asszem, 10-15 éve még oda és vissza lettem volna ettől az autótól... Most meg nem tudom. Még emésztem... Turbóst szándékosan nem akartam, kerülném az állandó versenyzési kényszert. Arra keresem egyelőre a választ, ad-e nekem ez az autó olyat, amire valóban szükségem van...
-
Downsampling
senior tag
Éjjel jöttünk meg vele Horvátországból. Visszafelé még a boszniai hosszabb utat is bevállaltuk. Probléma nem volt, két dolgot kivéve: Már kifelé, úgy Zágráb környékén megint kidobta a Check Engine-lámpát. Viszont semmin nem vettem észre, hogy ez befolyásol bármit is. A fogyasztás 8-8,5 liter volt (vagy autópálya, vagy dugó - Zágráb - vagy hegyi szerpentin), szerintem ez oké.
A másik: a kormány mögötti óracsoport megvilágítása szarakodik, random villognak a benne lévő izzók. Néhány izzó foglalata meg volt égve picit, ezeket még itthon cseréltem. Ezek szerint nem ez a gond. Hazafelé, a sötétben plusz esőben hülyét kaptam. Az előző műszercsoportot komplett cseréltem (mert meg volt buherálva, össze-vissza forrasztgatta valamelyik előző tulaj, ami nálam engedett el), a mostani egy bontott (de jónak tűnt). Egyelőre passz, hogy mi lehet a gondja. Megkérdezem majd Szokola Attilát, tőle vettem a mostanit.
Amúgy ez a kb. összesen 2000 kilométeres út gondolkodtatott el: egyszerre szeretem nagyon ezt az autót, és egyszerre kezdem nem szeretni. Autópályán gyenge, főleg az emelkedős szakaszokon. Végsebességre oké, de ha 120-130 fölött megyek, úgy fogyaszt, mint egy turbós.
Az összekeréknek alig veszem hasznát, legfeljebb menetközben élvezem, hogy mennyire más fíling vezetni, mint egy nem Subarut. Cserébe az autó nehéz, a motorja elavult, nyomatékszegény, és piszkosul rugalmatlan. A pakolhatósággal nincs gondom, két személynek pont rendben. -
Downsampling
senior tag
Amikor benne ülök, ugyanúgy féltem, hogy leér az alja, mintha a kicsi smart forfourban ülnék (az piszok alacsony), de amikor mellette áll egy Suzuki Vitara, akkor semmivel nincs lejjebb az alja, mint a Vitarának... Szóval a franc se tudja... De nekem (és hála az égnek, a páromnak is) így még jobban bejön.

Köszi a szervizeket, ezek a Balázsék itt a Dynónál jók lennének és pláne pár percre vannak, de ez a flegmaság... -
Downsampling
senior tag
Az eddigieket lenyeltem, mert tulajdonképpen jó munkát végeztek. De azért kb. mindig 20-25 százalékkal több pénzt sikerült náluk hagynom, s nem azért, mert az a munka, amit megbeszéltünk, igényelte ezt, csak ők "önszorgalomból" még csináltak ezt-azt, vagy felszereltek olyasmit, ami nekem nem is hiányzott (de ahogy írtam, nem volt baj, mert a minőség rendben van).
Aztán április végén bent voltam, mert kigyulladt a csekkendzsin lambdaszondacsere után. Oké, cseréljük a másikat is, meg olajat (mert esedékes). De akkor csak kiszaladtam a munkahelyemről, így abban maradtunk, egyeztetünk... Másfél hete nem sikerült elérnem a Balázst... és én közben vettem olajat (Motul), szűrőt (MANN), meg mindent (a legjobb minőséget), mivel 26-án szeretnénk elutazni, s ha valakit nem tudok elérni, akkor kezdtem átállni egy B-tervre. Erre ma másodikra tudtam vele beszélni: a lambdaszonda emlékei szerint jó (akkor nem volt jó, ezt mutatta a műszer), mást kell cserélni, de ha már azt, akkor még plusz ezt-azt... Olajcsere? Nyilván nem tetszik neki, hogy hozott anyagból... oké, de ezt nem én csesztem el...
Szerintem folyamatosan túlvállalja magát, nincs képben, eltűnik, és én úgy vagyok ezzel, hogy nem én vagyok ő érte (meg az autómért sem).#13548 czanga:
Igen, ez nekem is bejön, kaptam az autóval (egy másik szett felni-gumival), gondolkodtam, hogy az egyiket 17-esre cseréljem, de aztán maradtak: jobb, ha nincs nagyobb fékem, meg így jóval magasabb falú gumit tudok rátenni (kényelmesebb)...
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- CES 2026: jön az AMD CES előadása és az NVIDIA GeForce ON
- Oakley topic
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- iPhone 16 128 GB Plus White - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- HP 200W töltők (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm, 928429-002
- Apple iPhone 14 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia / Akku: 85%
- Xiaomi Poco x7 Pro 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Idekint alig van belőlük, cserébe keveset futottak, jól felszereltek (mint szinte minden autó, ezek is itt jóval olcsóbbak, mint Magyarországon), és bár Volvo V70 méreteivel nem ér fel, elég jól illene az XV mellé (megvettük). Ráadásul a Levorg 2016 utáni, aminek a belseje sem olyan felemás mint az XV mk1-nek. Egyedül az 1.6T motor aggaszt egy picit, erősen downsizeing... (igaz, láttam egyet 2.0 150 lovas motorral, az valami import lehet - de annak az ereje már az XV-ben sem annyira hűha...)

Vagyis az autónak van 2024 májusáig érvényes MOT-ja (műszakija) Angliában, a jármű ott regisztrálva is van (ennek ellenkezője fura is lenne, mivel angol rendszám van rajta a fotókon). Csak TAX nincs befizetve és esetleg nincs rajta UK biztosítás. Ettől még itt, az EU-ban közlekedhetnek vele (ha pl. kötött rá valamiféle átmeneti biztosítást), vagy elhozta tréleren. De az angliai tulaj, akinek a nevére regisztrálva volt simán forgalomba helyezheti Magyarországon.