Új hozzászólás Aktív témák
-
shipfolt
kezdő
Lexikon keszitesre milyen ingyenes es biztonsagos megoldast javasoltok?
pelda:
cimszo: fekete
def1: szin
jelentes: ide jonnek a szinnel kapcsolatos leirasok
kulcsszo: szindef2: lopott aru
jelentes: ide jonnek a peldak, leirasok
kulcsszo: szlengstb. stb.
Jelenleg a 0. fazisban vagyunk, mert a kezdetekben az adatgyujtok allandoan modositottak vagy (veletlenul) toroltek korabbi beirasokat, mert szovegfajlba irtak.
Most ott tartunk, hogy cimszo es jelentes es kudo neve szerint kuldik nekem hetente a gyujteseket, osszesitem oket ABC szerint egy Libreoffice Calc fajlba kiegeszitve a kuldes datumaval.
Majd egy okos csapat eldonti, hogy a kulonbozo jelentesek hanyfele kategoriaba tartoznak es milyen kulcsszavak tartozik hozza
A problema ugyanugy fennall, mert az okosok osszevonnak dolgokat, ezert a bekuldok ujra bekuldenek olyan dolgokat, amiket korabban az okosok mar kilottek vagy modositottak.
Olyan megoldas kellene, hogy a bekuldok lathassak, hogy korabban miket fogadott el az okos csapat, de ne tudjanak belepiszkalni.
-
shipfolt
kezdő
válasz
bambano #5967 üzenetére
Ja, hogy azt o akkor irta, amikor SQL-nek meg hire-hamva se volt.
Jol sejtettem, hogy hogy nem SQL-lel, hanem adatkezelessel van problemamsztanozs:
Nekem azt tanitottak, hogy SQL-ben tablak osszekapcsolasa reven lehet urlapok letrehozasa reven adatokat kezelni. (Access)Most utana olvasva lattam, hogy van egy kozvetlen modszer is, amikor SQL-ben futtathato programokat kell irni, es feltetelek reven nagyon egyszeruen lehet adatokat modositani.
Ezt veszelyesnek tartom, mert barmikor barmilyen adatot felul lehet irni, nem is marad nyoma, hogy ki es mikor csinalta, mert a program csak addig el, amig az illeto begepeli es lefuttatja, nincs elmentve, mint egy urlap. -
shipfolt
kezdő
válasz
bambano #5961 üzenetére
Wow, beinditottam a forumot.
Koszonom a javaslatokat, harom problemam van ezekkel.
Az elso, hogy meg erosen kezdo vagyok, a triggerekrol kosza hirek erejeig hallottam.
(Az adatbazis kiepitesenel lecovekeltem, mert furcsasagokat lattam kulonbozo konyvekben, de ezt most hagyjuk.)A masodik az "elmelet es gyakorlat" utkozese:
Ha elkezded bontani a feladatot, berakod a fő feladatot a táblázatba, megjegyzed az id-jét, és amikor a fő feladat alfeladatait rakod bele, akkor az elozo_id mezőbe beleírod a megjegyzett id-t.
Ez a gyakorlatban nem igy mukodik, hanem harom lepesben megy:
Eloszor belapatolod a feladatokat hevenyeszett hataridokkel,
majd jon a felulvizsgalat, hogy mennyi feladat van es mennyi ido,
majd jonnek a kivalasztasok, hogy miket lehet gyorsan megoldani, vagy melyek valoban fontosak, vagy melyiknel van rovid hatarido, ezeket elore veszik.
Csak ekkor jon a felulvizsgalat, hogy milyen kapcsolatok vannak kulonbozo szempontok alapjan, es ha ez a fontos, akkor ehhez mely masik szukseges vagy megoldhato, tehat a prioritasok erosen valtoznak hangulatok vagy kotelezettsegek valtozasa miatt.
A harmadik, amivel bajban vagyok az az, hogy ezt a megoldast a gyakorlatban hogyan tudom megoldani?
Beiraskor egyszeru, az "elozo ID" mezo uresen marad (lehet null feltetel kell ra)
De, amikor be kell allitani, akkor valahogy ra kell keresni minimum az "ID + megnevezes" mezokre, es nem latok arra lehetoseget, hogy ugyanabban a tablaban keressek, aminek az egyik rekordjat megnyitottam szerkesztesre.Ezt hogyan lehet megoldani?
Ha fontos, akkor Access 2007-en kezdtem tanulgatni, mert annal konnyu a tablakat beallitani es a kozottuk levo kapcsolatokat vizualisan megjeleniteni, nemreg kezdtem a Libreoffice Base-t hasznalni.
-
shipfolt
kezdő
Hatha megse halott a lista es van egy alvo adatbazis guru a kornyeken...
Hogyan lehet relacios adatbazisban "esemeny-lancokat" letrehozni?
Van pl. egy egyszeru "feladat" tabla, (ID, Megnevezes, Leiras, Hatarido) egy ideje szepen tudom kezelni SQL-bol, konnyu letrehozni, modositani es torolni a kulonbozo tennivalokat.
DE hogyan lehet olyan feladatot letrehozni, ami csak egy masik feladat befejezese utan lesz megoldhato?
Biztosra veszem, hogy kell egy masik tabla, amiben jelezni kell, hogy melyik legyen az elso, es melyik a kovetkezo.
DE mindket rekord ugyanabban a "feladat" tablaban van, es akarhany konyvet, leirast neztem vegig, ilyen peldat sehol se lattam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dji Mavic Pro fly more combo
- iPad Pro 11" M4 wifi Silver hibátlan akku 100% 3 hónap jótállás!
- ASUS ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC 12GB GDDR6X 192bit Videokártya
- RX570-es, RX580-as és RX5500XT eladó videó-kártyák - Garancia
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest