- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
cousin333
addikt
válasz
Boryszka #143 üzenetére
Gratulálok, sok szerencsét hozzá
.
Nem hűtőzsír, hanem hővezető paszta.
Ha nem csak paszta van rajta, hanem vmi más (szoktak rátenni védőfóliát, hogy a paszta ne kenődjön el - meg talán, hogy ne száradjon ki), akkor azt szedd le.
''Mondjuk ha nem veszem le, akkor lehet hogy egy kicsit melege lenne a procitól.''
Az a kis vacak kb 1 Ft. Viszont a nagyobb baj, hogy a procinak is melege lenne. Az nem 1 Ft.
-
cousin333
addikt
Nem hajtja ki? Azért nem egészen. Kis olvasnivaló, nem is kell messze menni
: [link] Neked kb. az X2 2GHz oszlopokat kell nézni és az 1900XTX (ami gyorsabb, mint a tied) sorokat. Ha rendesen ráteszed az összes szűrőt + HDR + ami van, akkor már ma is a VGA a szűk keresztmetszet, hát még a jövőben (Crysis
).
De ha mindenképpen akarsz procit venni, akkor s939-est (ilyen az alaplapod). Vagy egy 3700+ (San Diego) 1MB cache-el (ez jól is húzható), vagy egy min. 4200+-os X2. A játékok nem nagyon fognak gyorsulni velük, de az erős proci nemcsak arra jó... -
cousin333
addikt
Intelnél jelentős (volt), mert érzékenyebb volt a sávszélességre, csakúgy, mint a nagyobb cache-re, de most nem Intelről volt szó
. De az AMD mindkettőre sokkal immunisabb. Most meg már a Core-al az Intelnek sem annyira ''sürgős'', a nagyobb cache ([link]) ill. memóriasávszél ([link]) nem gyorsít rajta annyit, mint régebben.
-
cousin333
addikt
Mit értesz azon, hogy ''szíven ütött''? Nem látom, hogy bárhol is ellent mondtál volna annak, amit írtam. Viszont mintha azt akarnád volna megcáfolni, amit nem írtam...
- először is, nem írtam azt, hogy egy 2000+-os rendszer használhatatlanul lassú. Pláne egy 3000+-os s754-es... De előbbi bizonyos dolgokra már kevés lehet (játék, HDTV)
- az is biztos, hogy a felsorolt sorrendbe a gépekegyre gyorsulnak, nem is olyan kis mértékben. Persze nem mindegy, mire használod. Ha nincsenek leterhelve a procik, nem is jön ki közöttük a különbség. Például tömöríts be egy nagyobb file-t WinRAR 3.60-al mindegyik gépen. Meg lennék lepve, ha az X2 4800+ nem lenne legalább 2-szer gyorsabb, mint a 2000+ (sőt!). Azért 10 perc, vagy 5 perc, nem mindegy. Vagy családi videók tömörítése...
- X2 3800 és X2 4800 között nem is várható nagy különbség. (De azért volt, nem?)
- pont azt mondtam, hogy s939-ről nem érdemes váltani AM2-re. Nem is arról van szó, hogy elavult lenne, hanem az AM2 jövőtállóbb
- fentebb szóba került a ''lesz-e 65nm s939-hez?'' téma. A kérdés, miért lenne? Nem azt mondom, hogy nem lesz, hanem azt, hogy a gyártó szempontjából nincs rá ok. Viszont AM2-re lesz. És hogy miért estek az s939 árai is? Mert akkor senki sem vette volna őket, ha feleannyiért megkapja ugyanazt AM2-ben. -
cousin333
addikt
''biztosan használtál már single és dual channelt ugyan azon a rendszeren?''
Hol írtam hogy használtam? Én ahhoz az elnyomott társadalmi csoporhoz tartozom, akinek nem volt még módja huzamosabb ideig dual channelt használni
. Ha te azt mondod, hogy érezhető a különbség, akkor elhiszem neked, mindenesetre a tesztek alapján 1-1 alkalmazáson nem gyorsít sokat. Persze ez nem jelenti, hogy pl. taskváltást ne gyorsítaná fel...
1-ről 2-re: Ezt úgy érted, hogy 1GB-ról 2GB-ra? Mert így természetesen nem olcsó a váltás. A dilemma itt az 1x1GB és a 2x512MB között zajlik, amik nagyjából egy árban vannak. Ugyanakkor 2x512MB -> dual channel, 1x1GB, később csak egy másikat kell mellétolni a 2GB-hoz.
-
cousin333
addikt
válasz
Foglalt név #61 üzenetére
Egy pár gondolatot hozáfűzné, ha megengeded
.
''A 2500+-os barton helyett mit ajánlanál neki? Mert igazán, közel sem kap akkora teljesítményugrást, mint pl. egy 486dx2-ről egy p2-re váltásnál.''
No igen. Nem vagyunk egyformák, de én is úgy gondolkodom, hogy ha gépfejlesztésre szánok sok tízezer forintot, akkor azonnal érzékelhetővé kell válnia fejlődésnek. Valaki írta, hogy fél évente kell cserélni a gépet. És miből? Ráadásul, hogyha az én elvemet követed, és csak jelentős teljesítmény fölény esetén cserész, akkor nincs okod félévenkénti cserére, mert ennyi idő alatt egyszerűen nem jönnek ki annyival gyorsabb technológiák. Itt egyesek azon elmélkednek, hogy s939-ről érdemes-e váltani AM2-re. Egyfelől ez nekem s939 tulajként meg sem fordulna a fejemben. Másfelől még élnek köztünk olyanok (mint pl. én), akinek nemhogy s939-ese, de még s754-e sincsen. Én, ha most váltanék, akkor AM2-t vennék a jövőtállóság miatt. Amire nagyobb szükségem is van, mint egyeseknek, lévén, hogy a mostani gépemet (alaplap+proci) 3,5 éve vettem.
''Akár s939, akár am2 fronton egy x2 lenne ami valóban érdemessé tenné a váltást.''
Egyfelől egy gyorsabb (pl. ''sima'' 3800+-as) egymagos is jelentősen gyorsabb (órajel, architektúra, utasításkészletek... miatt), mint a 2500+-os Barton (az én 2100+-osomnál meg pláne), másrészt a váltásnak több oka is lehet. Például az én esetemben (de még a Bartonnál is) ott van a fogyasztás/hőtermelés problémaköre. Nyáron a procim olyan, mint a kazán, emiatt vissza is vettem az órajelet, amitől csak még lassabb lett. Ezzel szemben az új procik s939, de még inkább az AM2 kisebb fogyasztást és automatikus órajel szabályozást kínálnak. Nem hátrány, ha a nagy teljesítményt alacsony fogyasztás (és zajszint) mellett nyújtják.
''Kérdés szüksége van-e rá? Ami kihasználhatná, pl. egy matlab, az nem hajlandó, a játékok még szintén gyerekcipőben járnak ezen a téren.''
Azért ha valaki kicsit komolyabban használja a gépét (és ez nem jelenti azt, hogy orrba-szájba renderel), az már ma is komoly előnyt élvezhet néhány programban, és a közeli jövőben gyorsan elterjedhetnek a multithread alkalmazások. De ma is elegendő 2 egyszálú programot futtatni, hogy előjöjjön a különbség. Nem a Word+Winamp kombinációra gondolok, hanem pl egy spyware keresés (Ad-Aware), víruskeresés, HDTV videók/trailerek.
Játékok (pl. Quake 4), tömörítők (WinRAR 3.60), lejátszók/encoderek (DivX), renderelő és konvertáló progik. Ezekből mind lehet találni példát kétmagra optimalizált programokra. És egyre több program új verziója tartalmazza ezt az opciót (vagy patch formában jön ki).
''A 2*512 ramot, ha lecsereli bukik rajta és feltételezem szinte 0 előnyét látja.''
Na igen, ez egy kritikus pont. 2GB ma még sok embernek felesleges (és drága). Ha meg csak 1GB-ot vesz, akkor milyen leosztásban? 1x1GB-vel elveszik a dual channel - amúgy nem túl nagy, de létező - sebességelőnye. 2x512MB-al bővítéskor lehetnek problémák.
Amúgy ez meg a csere járulékos vesztesége, a szükséges rossz. De akkor meg már AM2, mert a DDR2 memóriákkal tovább húzza (persze 800MHz ajánlott, ami viszont nem olcsó).
''Ha új lapot vesz valószinű vidkártyát is cserélnie kell. Abból akkor már megéri pci-e-t nézni, mert ott legalább nyer valamit, hiszen az agp-s verziók drágábbak.''
Inkább fordítva. Mivel az új kártyák szinte csak PCI-E-re jönnek ki, és olcsóbbak is, mint AGP-s társaik, ráadásul az újabb chipsetek inkább a PCI-E-t preferálják (1-2 öszvér megoldást kivéve, lásd AsRock), ezért annak, aki, ma pl. Athlon XP-ről váltani akar - és a korszellem miatt legalább s939-et, de inkább AM2-t vesz - mindenképpen alaplapot kell cserélnie, ami gyakorlatilag egyet jelent a PCI-E-re váltással. Ha meg is tartaná a régi videokártyját, nem tudja, mert nem megy bele a lapba...
''Ennek ellenére én neki is azt mondanám várja meg a vistát, az új játékokat és ráér akkor dönteni, az árak folyton csökkenek, tehát az idő az ő malmára hajtja a vizet.''
A Vista helyére egy aktuális hívószót helyettesítve bármikor elsüthetnéd ezt a mondatot. Az árak mindig csökkenek, mindig fél éven belül kijön valami újabb, valami mindig megváltozik. Ezért azt mondom, hogy - főleg annak, aki ritkán cserél - érdemes megvenniaz aktuális legjobb ár/érték arányú konfigot. Vagy annál kicsit jobbat, drágábbat fél szemmel a jövőre figyelve. Ezzel sosem buksz akkorát, mint hogyha az aktuális csúcshardvert vennéd, még akkor sem, ha hosszú távra (2-3 év) gondolkodsz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- TCL LCD és LED TV-k
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 17ACH6H Gamer notebook - R7 5800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN11
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! (vapor chamberrel)
- Megkímélt állapotban lévő Xiaomi 12T Pro 8/256GB / 12 hó jótállás
- 24 hónapos PlayStation Plus Premium előfizetés a legolcsóbban, egyenesen a PlayStation-től!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest