- Ilyen lesz a Fairphone 6
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Netfone
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
válasz
Synthwave #39 üzenetére
Adott egy egységsugarú 60 hz-es klasszik IPS monitor.
Ez az egységsugarú monitor így 2025-ben még azt a 60 hz-et is csak mint elektronikai jel tudja. A gyakorlatban megjeleníteni nem képes. Miért? Hiszen az van ráírva, hogy válaszidő 5ms, black to black rate mondjuk 10ms. Ezzel akár 100 hz-et is tudnia kéne!
Csakhogy ez kamu érték, meg lehet nézni pl nagy frissítési sebességű videó felvételére képes eszközzel a lassított kamerás felvételen, hogy kb másfél-két teljes frame kell a pixel teljes átszineződéséhez.
Ezek a monitorok erős jóindulattal is a valóságban 30-35 hz-et tudnak ténylegesen megjeleníteni.
Lehetne feljebb menni, és érdemes -e? Szerintem igen, de nem a jelsebességben a hz-re kell fókuszálni önmagában, hanem arra, hogy a monitor ezt képes is legyen megjeleníteni. Talán lehetne mondjuk 75 vagy 85 Hz az általánosságban elterjedt, mondjuk olyan panelekkel, amiknek a gyakorlatban van akkora válaszidejük (tehát ténylegesen, nem pedig ráhazudva!) amik mellett effektíve a 40-45-et ki lehet hozni.
És itt most, hangsúlyozom, átlag ips monitorról beszélek, nem több százezres gamer cuccokról.
-
cucka
addikt
válasz
Synthwave #37 üzenetére
Hát én annak is tudtam örülni, amikor a doom 20fps fölött ment, az már folyamatosnak tűnt.
Amúgy persze, értem a szempontjaidat. Csak ez a cikkben egy irodába/munkára szánt monitor. Amin forráskódot, tervrajzot, excel táblát meg microsoft teams videóhívást fognak nézni a júzerek. Szóval az azért érthető, hogy ennél miért századrangú, irreleváns, kutyát nem érdeklő kérdés, hogy milyen a frissítési frekvencia?
Gyártanak monitort azokra az igényekre, amik neked fontosak. Ez nem az.
-
cucka
addikt
válasz
Synthwave #35 üzenetére
A CRT-t kár idekeverni. Ott a képet soronként rajzolta ki egy elektronágyú. Ezért volt szemkímélőbb a magas frissítési frekvencia. A mostani TFT képernyőknél teljesen irreleváns kérdés, kár idekeverni. És ne feledd, a CRT időkben ha egy játék 60fps-el tudott menni, akkor te voltál a császár, a stabil 30 fps-nek már örültünk.
A másik - én értem, hogy 120hz-en simább a scrollozás, mint 60hz-en. Csak engem pl. annyira nem érdekel.
Idő nagy részében szoftvert fejlesztek, betűket kell olvasni a képernyőn az idő 99%-ában, nem scrollozik semmi sehova, mert ha scrollozna, nem tudnám elolvasni. Viszont nagy felbontás (és ppi) = élesebb betűk, ez fontos szempont nekem.
Ha leülök játszani, akkor szintén - mennyivel jelentene nekem nagyobb játékélményt a civilization vagy a baldurs gate, ha 120hz-en látnám? Szerintem semennyivel.El tudom fogadni, hogy téged nagyon zavar a 60hz, de hidd el, másokat nem annyira.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Xbox Series X|S
- Path of Exile (ARPG)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- SSD kibeszélő
- Elektromos autók - motorok
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- További aktív témák...
- Újszerű Samsung 34 -es hajlított monitor - 3440x1440px / HDR10 / 100Hz / USB-C PD 90W (S34A650UXU)
- Philips 32E1N1800LA/00 4K monitor
- LG UltraGear 27GP850 (NANO IPS/2K/180hz)
- LG UltraGear 27GN800 (IPS/2K/144Hz)
- AOC Agon AG273QCX, 27 col, 2560x1440P (QHD), 144 Hz, Curved (hajlított) - elkelt Hiksan kollégának
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9800X3D Processzor!
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged