- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- A GT 7 kap először Android 16-ot
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Három Pixel 9 jött Magyarországra
Új hozzászólás Aktív témák
-
c41r0^
őstag
válasz
janshy91 #3268 üzenetére
szia!
Az alaplapodon VIA VT8237R déli híd van, ez kezeli a vinyódat, és 2 SATA és 2 IDE porttal rendelkezik. Nézz be a BIOSba, és nézd meg az általában "Integrated peripherials" menüpontban, hogy a SATA vezérlő hogy van beállítva - legacy IDE, AHCI, vagy RAID módba (ugyanis ez a déli híd támogat RAIDet)
nagyon gyanús, hogy AHCI/IDE-re van állítva vagy RAID/IDE-re a vezérlő (a perjel előtti rész a SATA, az az utáni rész a PATA eszközökre vonatkozik, de nem ismerem a BIOSodat, csak sejtem hogy ilyesmi opciók lehetnek benne), mert ekkor kell a Vista előtti Windowsoknak a telepítéskor beadagolni a vezérlő, jelen esetben a VIA VT8237R driverét, különben mivel nem ismeri fel a vezérlőt, a rajta csüngő eszközt sem fogja (ez most csak a SATA eszközökre vonatkozik)
Ezek után 3 lehetőség van:
1. ha neked elég a legacy IDE mód (nem kell NCQ és hot-swap, egyébként desktop gépre ez valóban nem is kell), állítsd erre a BIOSban a vezérlőt, ez azt kéne, hogy eredményezze, hogy a Windowsnak a szűz telepítéskor látnia kéne a SATA-s vinyót, mert a SATA portokora kötött eszközöket IDE módba emulálja, ha még így sem működik, akkor ugrás 2.es pontra
2. ha AHCI-vel akarod használni a SATA-s vinyód, de nincs floppy meghajtód, akkor töltsd le az nLite nevű ingyenes programot és a VIA VT8237R driverét, majd az nLite-al készíts egy olyan telepítőkészletet, amibe a VIA VT8237R drivere már integrálva lesz, így nem kell a floppyról beolvastatni a vezérlő driverét
3. használj Vistát, mert az alapból támogatja a déli hidadat, AHCI módhoz sem kell külső driver hozzá
-
c41r0^
őstag
válasz
karnokd #3262 üzenetére
Nagyon jó a kérdés, én úgy tudom, hogy legacy IDE módban a burst sebesség maximum UDMA6 (azaz 133 MB/sec) lehet a 150MB/sec. illetve SATA II esetén 300 MB/sec -el szemben, és gondolom "kompatibilisebb", a régi PATA szabványra épülő adatelérés/vezérlés működik ekkor. De mivel a két kábel fizikailag külön van, ezért sztem semmi nem indokolja azt, hogy az egyik egységre várjon a másik. Én úgy képzelem el, mint 2 külön PATA egységen 2 pl. master egység, hiába vannak egy SATA kivezetésre kötve mind2en. Ugyan a BIOSban látható legacy IDE módban olyan, hogy master és slave, de sztem ez ott már csak logikai megkülönböztetés.
Aztán lehet én gondolom rosszul és vki megcáfol a szakértelmével.
-
c41r0^
őstag
Én is írok ide egy érdekeset, ugyanis a most meglévő hardveremmel (adatlap) anno 2 elsődleges partícióra telepítettem egy XP-t és egy Vistát...szépen elvoltak egy darabig, mikoris az XP bekrepált és újra akartam tenni tegnap este a Vistával együtt.
konfig: 74 GB ADFD Raptor, Intel 965 chipset
XP felment, Vista nem...a telepítő utolsó fázisában egyszerűen mintha nem látta volna a vinyót egy idő után...úgy kell elképzelni, hogy tölt róla/ír rá vadul, egyszer csak mindig u.azon a ponton megáll, vége..vár 5 percet, majd újraindul a gép, folytatódna a telepítő, de kiírja, hogy kritikus hiba maitt elölről kell kezdeni
3 órán keresztül küszködtem majd végül rájöttem, hogy az nem tetszik neki, hogy az ICH8-ra kötött Raptornál a Native SATA - enabled-re van állítva a BIOSban. Áttettem disabledre (legacy IDE mode), így felment a Vista, majd újra enabled és a feltett Vista nem produkál semmi hibát.
Ez azért fura, mert úgy emléxem, hogy fél éve mikor csináltam ugyanezt, akkor felment a Vista Native SATA - enabled állásban is, és nem a telepítőkészlet a hibás, mert kettővel is próbáltam (egyik egy tegnapi TechNet-en kapott telepítőcsomag).
-
c41r0^
őstag
katt ide, itt a driverpack, ami támogatja a PM965öt is
Az 1. helyen szereplő zipben található "ALL" könyvtárban szereplő cat és inf fájlok kellenek csak (abból is elég lenne a 965m nevű cat és inf).
-
c41r0^
őstag
a noti BIOSában nem tudod IDE módba tenni a SATA vezérlőt? mert ekkor illene az XPnek felismernie a HDDt...bár én is jártam már így és sehogy sem működött...csak az nLite segített telepítőkészletbe integrált driverrel (még USBs floppyról is próbáltam neki beadagolni a merevlemezvezérlő drivert, de akkor meg kifagyott
pontosabban "elfelejtette" az USBt már azon a ponton a gép, mikor be kellett volna újra olvasnia a fájlokat floppyról )
Intel PM965 (Mobile Intel® PM965 Express Chipset) chipkészlethez szedjél le drivert és az összeset integráld bele a telepítőkészletbe, ami a ZIPben van
az, hogy kell-e külső driver az XP (és egyéb) oprendszerekhez, az attól függ, hogy:
1. oprendszer támogatja-e alapból a SATA vezérlőt, amire a vinyó dugva van...ha nem támogatja alapból, az nLite programmal integrálható a gyártó drivere a telepítőkészletbe, így nem kell külső hordozóról betölteni azt
2. a vezérlő milyen módba van állítva BIOSban
a, legacy IDE - IDE módot emulál, ilyenkor nem kell semmilyen külső driver, de max. UDMA-6on megy a vinyó (133MB/sec burst)
b, native SATA - ilyenkor sem kell az XPnek (régebbi oprendszernek kellhet ill. nem is működik így) külső driver, így a max. sebesség 150 MB/s vagy 300 MB/s, attól függően, hogy a vyinó SATA, vagy SATA-II csatlakozójú
c, AHCI mód, ekkor mindenképpen kell a külső driver, a hot-swap és NCQ működik, SATA ill. SATA-II módban megy a vinyó (desktop gépeken felesleges, csak lassít az AHCI mód az NCQ miatt, "szerverek"be viszont így célszerű), bár déli hídtól függ, hogy pl. működik-e az AHCI (pl. Intel ICH8 déli hídnál XP alatt nem megy az AHCI, csak Vista alatt)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Crypto Trade
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Formula-1
- Kerékpárosok, bringások ide!
- iPhone topik
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Crucial T500 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Corsair MP700 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest